Dificultăţile economice, şomajul, catastrofele şi conflictele pot creşte semnificativ riscul de depresie, boală de care suferă deja peste două milioane de români, iar tinerii de azi sunt mai depresivi decât cei din generaţiile anterioare, potrivit Centrului de consiliere şi educare pentru sănătate.

depresie-1

Peste 350 de milioane de persoane din întreaga lume şi peste două milioane de români suferă de depresie, iar numărul persoanele care intră în depresie este într-o creştere alarmantă, se arată într-un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, prezentat de Centrul de consiliere şi educare pentru sănătate.

În opinia specialiştilor, factorii declanşatori ai “bolii secolului” sunt diferiţi în prezent faţă de acum câteva decenii, dificultăţile economice, şomajul, catastrofele şi conflictele fiind cauzele care pot creşte semnificativ riscul de depresie.

“Netratată la timp, depresia poate duce la sinucidere, iar anual numărul persoanelor care au ales să-şi pună capăt zilelor ajunge la un million, în lume. În acest context, psihologii trag un puternic semnal de alarmă şi consideră că un tratament aplicat din timp poate opri boala să escaladeze în forma sa cea mai gravă – dorinţa de sinucidere sau chiar sinuciderea”, se arată într-un comunicat transmis, joi, MEDIAFAX.

Specialiştii au mai constatat că tinerii de azi sunt mai depresivi faţă de tinerii din generaţiile trecute, deoarece factorii declanşatori din actualitate sunt mai numeroşi şi mai variaţi.

“Tinerii de azi se confruntă cu efectul unei rate crescute a divorţurilor, cu efectul plecării părinţilor la muncă în străinătate, cu încercarea aproape disperată câteodată de a fi la înălţimea cerinţelor societăţii de consum – haine de firmă, telefoane deştepte, tot ce acum este apreciat şi înainte nici măcar nu exista”, afirmă psihologul Mihaela Sârbu, preşedintele Centrului de consiliere şi educare pentru sănătate.

Printre factorii declanşatori ai depresiei în rândul tinerilor se mai află explozia de tehnologie şi de concepţii exportate, coroborate cu timpul din ce în ce mai puţin pe care părintele îl acordă copilului, lipsa de mişcare şi de activităţi sănătoase, monotonia etc.

“Toate acestea duc inevitabil la stres, anorexie, comportamente bizare, consum de droguri şi alcool şi, evident, la depresie, iar numărul de sinucideri în rândul tinerilor a crescut alarmant şi numărul celor care intenţionează să întreprindă acţiuni pentru combaterea fenomenului nu acoperă nevoile reale. De asmenea, lipsa unui mediu stabil si sănătos în familie, lipsa de comunicare directă (nu prin intermediul mijloacelor indirecte- Facebook, etc), slaba acoperire a nevoilor de bază – alimentaţie sanatoasă, mişcare, chiar şi micile articole vestimentare care ne oferă mici bucurii, lipsa sau slaba exprimare afectivă – prin gesturi ale apropiaţilor, duc inevitabil la  nemulţumiri şi acumulează frustrări care dacă nu sunt manifestate sau conştientizate se transformă în simptome fizice, comportamentale şi instabilitate emoţională”, arată psihologul Mihaela Sârbu.

Ea susţine că semnele unei depresii sunt vizibile şi se împart pe categorii.

“Principalele simptome, uşor de observat, dacă suntem atenţi, sunt: modificări în dispoziţia afectivă – apare tristeţea, apatia, iritabilitatea, izolarea socială, pierderea interesului pentru orice activitate, pierderea interesului pentru activitatea sexuală, nimic nu ne mai bucură şi nu ne mai produce plăcere sau stârneşte interes. Dacă suntem atenţi unul la celălalt se vede, se simte. Persoana care se apropie de depresie sau are deja una, nu se mai îngrijeşte, nu îşi mai schimbă hainele, nu mai face duş, mănâncă mai mult decât de obicei, sau nu are poftă de mâncare, apare insomnia sau hipersomnia. În majoritatea cazurilor, oamenii neavând informaţiile necesare, încep sa meargă pe la toţi medicii, crezând ca sunt bolnavi – pentru ca apar simptome fizice – somatizări noi le spunem. Nu îşi dau seama că au depresie,  iar dacă au norocul să întâlnească un medic care să-i trimită la psiholog, zic că nu sunt nebuni sau că depresia este un fason. Este un cerc vicos”, explică psihologul.

Specialistul spune că pentru a ajuta o persoană care a intrat în depresie trebuie să o asiguri că nu este singură, că este acceptată fără să fie criticată şi să i se ofere afecţiune şi atenţie, răbdare şi blândeţe.

“Este nevoie şi de ajutorul unui specialist, câteodată chiar de tratament medicamentos. Este foarte important să îi motivăm, să fim suportivi, pozitivi, prezenţi, disponibili şi deschişi. Este foarte important să ştie că depresia se vindecă, se ameliorează, se tratează”, afirmă Mihaela Sârbu.

Ea mai arată că nu există un program guvernamental care să combată acest flagel.

Specialiştii cred că aceste proiecte naţionale menite să lupte împotriva depresiei trebuie să pornească cât mai urgent, prin ample campanii de informare în mass-media, în şcoli şi în licee, accesibile sau chiar gratuite.

9 COMMENTS

  1. probabil ca poporul roman trece din depresie in depresie si nu de azi de ieri. aproape fiecare generatie a devenit generatie de sacrificiu si asta a lasat rani adanci in sanatea de orice fel a noastra. programe guvernamentale? la cate sunt necesare in acest domeniu al sanatatii * cancer, afectiuni cardiace, handicapati sida etc etc etc) nu ar ajumge bugetele natinale pe o lunga perioada de timp.

    • Poporul roman trece prin depresie de cand comunistii evrei au implementat dictatura proletara in tara noastra. Cu peste 2 milioane de oameni nevinovati omorati in numele luptei de clasa la stanga si la dreapta Prutului pana in 1964 si cu multitudinea de agenti secreti, multi scoliti la Securitate ce devoreaza miliarde de euro anual din bugetul statului pentru a-i fila, asculta si urmari pe cetatenii Romaniei de astazi este normal ca astazi in Romania sa existe peste 2 milioane de cetateni depresivi.

  2. depresia a devenit un flagel in Romania, fenomen accentuat in ultimii ani; o vina o are si sistemul ticalosit al ciumei basiste care a exterminat la propriu sute de mii de oameni(ramasi fara ingrijire medicala sau surse de subzistenta) iar milioane au plecat din tara din cauza saraciei, lipsei de perspective, somajului, disperarii fata de nedreptatile intalnite in orice domeniu patruns de mafia portocacalie-basista.
    o sa va dau o cifra publicata zilele trecute de un site romanesc de locuri de munca pt strainatate unde se mentiona ca in ultimii 5 ani au plecat la munca peste 2 mil de oameni numai prin acel site si agentiile de recrutare partenere…va dati seama care este exodul real incluzand si acei oameni plecati la disperare fara contract de munca sau care nu aveau forme legale de a munci/locui afara.

  3. “Românii se hrănesc scump şi prost! Plătesc a doua cea mai mare taxă pe valoarea adăugată pe alimente din Uniunea Europeană, potrivit unui studiu realizat de compania KeysFin.

    Şi asta nu este tot! Pe lângă faptul că plătim scump hrana, o cumpărăm şi pe cea mai proastă, mai spun analiştii.

    La nivel european, 15 state au taxa pe valoare adaugată redusă pentru alimente. Nu însă şi ţara noastră. La noi, cu excepţia TVA la pâine, pentru toate celelalte plătim TVA de 24 de procente.

    Să vedem însă cât plătesc oamenii din alte state. De exemplu, germanii au TVA de numai 7%, italienii şi spaniolii 4 procente, polonezii 5%, iar olandezii 6%. Potrivit raportului KeysFin, până şi Ungaria, ţara care a impus TVA de 27% în economie, pentru hrană nu a stabilit o cotă mai mare de 18 procente.

    Singura ţara europeană care impozitează alimentele mai mult decât România este Danemarca. Aici TVA pentru mâncare este de 25 de procente.

    O posibilă explicaţie dată de specialiştii KeysFin pentru suprataxarea alimentelor în ţara noastră ar fi faptul că statul câştigă foarte mulţi bani din acest domeniu. Nu este de mirare însă, mai ales că potrivit Institututului Naţional de Statistică, mai mult de 40% din veniturile românilor se duc pe mâncare.

    Pe termen lung, supra taxarea alimentelor duce la îmbolnăvirea populaţiei şi creşterea cheltuielilor de sănătate. Iar România nu stă deloc bine la acest capitol. Suntem pe locul trei în Europa în clasamentul supraponderalilor şi la capitolul deceselor cauzate de boli cardiovasculare, dupa Bulgaria şi Ucraina.”

    http://www.antena3.ro/romania/hrana-noastra-cea-de-toate-zilele-e-scumpa-si-proasta-platim-cel-mai-mare-tva-din-ue-pentru-alimente-267191.html

    TVA-ul reprezinta cea mai mare sursa de FURT pentru mafia politica din aceasta cauza este pastrat la cea mai mare cota din UE pentru ca se fura aproape 50% din TVA. Un tva mai mic inseamna practic sa le fie taiata cota de furt hotilor politico-securisti.

  4. din cei 2 milioane 200.000 traiesc in DRUMUL TABEREI unde rata depresiei este de 100%

    Am vazut un comentariu la cineva despre imbuibatul rares manescu si trebuie sa recunosc ca e cel putin suspect cum de toate televiziunile omit cazul acestui psihopat care a facut un cartier praf si pulbere:

    “Drumul Taberei trebuie declarata ZONA CALAMITATA, un cartier facut praf de toti politicienii de la poteras la ponta si manescu. NEMERNICUL DE MANESCU care a promis ca o sa reabiliteze termic blocuri nu a facut nici macar un singur bloc reabilitat dar a deschis inca un santier imens pe linga nenorocirea de metrou pentru pus IARBA intre blocuri. Tot cartierul este O CATASTROFA UNDE NU SE MAI POATE LOCUI. Lucrarile la metrou s-au sistat pentru ca hotii au inceput sa se bata pe bani, MEGA-SANTIERUL pentru PLANTAT IARBA este o turbare TOTALA in care nu mai stie nimeni nimic iar presiunea la apa in blocuri a inceput sa fie o problema pentru ca iarba este udata direct din conductele de apa care alimenteaza blocurile de locuinte. Se construiesc zeci de ULTRAMARKETURI pe toate locurile posibile fara ca sa aiba nici macar un client pentru ele pentru ca SRACIA ESTE LUCIE. ZERO REABILITARE TERMICA care este ultranecesara pentru a mai taia din hotia de la facturile de caldura si apa dar peste tot MEGASANTIERE care au produs O CATSTROFA SOCIALA. Parcul din Drumul Taberei este inchis de doi ani iar PUSCARIASUL BORCEA a inceput sa ridice in el blocuri pentru restaurante de jmecheri puscariasi probabil pentru prietenii lui si toata familia.”

  5. “….să i se ofere afecţiune şi atenţie, răbdare şi blândeţe.” …
    Oare cine mai are timp azi de asa ceva? Cine mai poate oferi asa ceva? Intr-o lume in care se pune accentul pe individualism si independenta proprie, in care ti se tot spune ca “TU”, doar tu trebuie sa fi cel mai tare, sa reusesti, sa castigi, sa “lupti” pentru viata, serviciu, alimente, etc., pentru a “invinge concurenta” din jurul tau..Cine mai stie de politete si/sau respect reciproc? Pentru ca daca aceste doua elemente nu exista in sufletul fiecaruia de la o…“varsta frageda”, nimeni nu mai stie cum sa se comporte corect, cum sa comunice, cum sa ofere si cum sa primeasca “afecţiune şi atenţie, răbdare şi blândeţe.”
    Multe persoane petrec mult timp in fata televizorului si a calculatorului… Iar asta se vede in vocabularul lor si in comportamentul pe care il au in societate, pe strada, in magazine…!
    Aproape toata lumea are o pasiune adevarata dupa”vestimentatie”, mai degraba dupa “trente” si kitch-uri care au fost ridicate artificial la rangul de produse “de ultima moda”; dupa masini noi (sau second-hand inmatriculate in Bulgaria), care doar stau in parcarea din fata blocului. Exista o dorinta permanenta de a construi cu orice pret tot felul de “spatii de locuit” denumite pompos:”vile”, care au forme si culori ce vorbesc despre gradul de cultura al proprietarilor in materie de arhitectura si stil de viata.
    O lume intreaga e disperata dupa “promotii”…: exista personaje care ies din cutia lor de beton de la bloc, apoi intra intr-o cutie de metal cu patru roti si se grabesc, fara un motiv real, sa ajunga undeva cat mai repede, chiar daca trec pe rosu sau incalca “linia continua”..Acestia sunt “indraznetii”, care , in loc sa “invinga”, ajung in stalpi, pereti, pomi, etc., si mai nenorocesc si pe altii, … Si mai exista o multime pasionata de “body building” s/sau “fitness”, dar aproape nimeni nu mai practica “brain building”…Oare e mult mai usor sa ridici o gantera, decat sa citesti o carte?
    Afecţiune, Atenţie(grija), Răbdare şi Blândeţe….ce frumos ar fi sa (mai) fie….!! Dar, daca toate acestea nu se gasesc la “mall” , la…”promotie”….probabil ca nici nu mai conteaza prea mult pentru lumea de azi !

  6. Pentru toate acestea trebuie sa multumim intregii clase politice de dupa ’89, indeosebi gastii conducatoare din ultimii 10 ani. Din pacate, nu se intrevad zile mai bune, numai promisiuni pe banda rulanta.

  7. Trecem noi si peste depresia asta, cum au trecut parintii si bunicii nostrii cand in Romania au sosit evreii comunisti si au implementat teroarea bolsevica. Sa dea Domnul sa mai ramanem cativa, macar aia bunii!

  8. Din ce in ce mai multi tineri SE SINUCID in tara asta !!! INGRIJORATOR !!! Raman otrepele gen Basescu,Udrea,Videanu, etc …O ciuma ce se intinde la nesfarsit !!!

Leave a Reply