Douăzeci și trei de state membre ale Uniunii Europene s-au angajat luni, la Bruxelles, față de o cooperare extinsă în domeniul securității, punând bazele unei așa-numite uniuni a apărării europene, transmite dpa.

Miniștrii afacerilor externe și ai apărării din 23 de țări membre au semnat o notificare a intenției lor de a crea Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO), inițiativă care le permite țărilor să coopereze mai strâns cu privire la consolidarea capacității militare.

După semnarea notificării, o decizie finală de lansare a ‘uniunii apărării’ este așteptată la Consiliul European de iarnă, din luna decembrie. Participarea la această inițiativă este voluntară pentru statele UE.

Irlanda, Portugalia și Malta sunt încă în proces de luare a deciziei de aderare sau nu la acest proiect, în timp ce este de așteptat ca Danemarca și Marea Britanie, care au un statut special de opt-out, să nu participe. Londra a încercat constant să blocheze cooperarea europeană în domeniul apărării, de teamă că acest lucru ar putea duce la crearea unei armate a UE.

Uniunea Europeană subliniază că PESCO este complementară cu NATO, organizație din care fac parte 22 dintre cele 28 de state membre ale UE.

Potrivit Reuters, propunerile referitoare la PESCO includ un comandament medical european și o rețea de centre logistice în Europa, crearea unui centru european de reacție la crize și pregătiri comune ale ofițerilor militari, scrie Agerpres.


Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, și ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, au participat, luni, la ceremonia semnării notificării privind participarea la Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO), alături de omologi din statele membre ale Uniunii Europene, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis AGERPRES.

Cu această ocazie, ministrul Teodor Meleșcanu a exprimat aprecierea pentru progresul obținut până în acest moment în procesul de consolidare a dimensiunii de securitate și apărare a UE, lansarea PESCO “semnificând începutul unor dezvoltări pe care România le dorește a fi cât mai cuprinzătoare la nivelul statelor membre”, arată sursa citată.

Ministrul de Externe a subliniat importanța principiilor transparenței și solidarității, precum și a unei abordări echilibrate, care să asigure dezvoltarea capabilităților de apărare necesare pentru a răspunde preocupărilor de securitate ale tuturor statelor membre.

Oficialul român a arătat cu acest prilej că “asigurarea complementarității cu NATO este esențială” și că “PESCO ar trebui să contribuie, de asemenea, la consolidarea cooperării UE-NATO în domenii diverse, cum este cel al dezvoltării capabilităților”.

“Obiectivul trebuie să fie nu numai evitarea duplicărilor, dar și îmbunătățirea sinergiilor și armonizarea priorităților UE-NATO”, a mai spus Meleșcanu.

Etapa semnării Notificării PESCO se înscrie în seria deciziilor de implementare a obiectivelor Strategiei Globale a UE pentru Politică Externă și Securitate Comună, proces în care România s-a implicat activ. Participarea țării noastre la PESCO a fost aprobată prin decizia Consiliului Suprem de Apărare a Țării din 17 octombrie 2017.

PESCO reprezintă unul dintre instrumentele care oferă posibilitatea dezvoltării unor formule de cooperare intensificată, în formate flexibile de participare a statelor membre UE, având ca obiectiv îndeplinirea unor obiective mai ambițioase în domeniul apărării. Astfel, se oferă oportunitatea ca statele membre UE care îndeplinesc criterii avansate în domeniul capabilităților militare și doresc asumarea unor angajamente suplimentare să realizeze între ele o cooperare structurată.

PESCO este instituit de Tratatul de la Lisabona de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeană și a Tratatului de instituire a Comunității Europene, semnat în 2007 și intrat în vigoare în anul 2009.

1 COMMENT

  1. Pe hartie Romania e parte din toate dar in realitate acolo unde interesul unor indivizi e vecin cu disperarea ne cam bagam picioarele in ceea ce am convenit ori nu suntem in stare sa ne promovam propriul interes pentru ca ne ocupam tot timpul cu prostioare si zorzonele.

Leave a Reply