Ma uit cu tristete la modul in care guvernul condus de Viorica Dancila se raporteaza la tot soiul de sefi de institutii, directii, agentii aflati in subordine. Intr-un mod cat de poate de ciudat pentru functionarea administratiei centrale, premierul sau ministri au ajuns sa se roage de unii subordonati sa demisioneaze cand au facut o prostie ori dau dovada de incompetenta. Am auzit-o pe deja in curs de remaniere Carmen Dan – ministrul de interne – rugandu-se de un subordonat de la conducere DGA sa nu o mai atace, in loc sa-l demita pe loc. Am vazut cum se ruga Viorica Dancila de Narcis Neaga sa plece de la CNAIR. Acum seful guvernului face declaratii prin tara (apropo, cu atatea deplasari externe si interne de uz politic, cine mai gestioneaza multele probleme de la guvern?) sperand ca nefericitul sef al CNAS si neinspiratul sau purtator de cuvant sa plece.
Doamna premier Viorica Dancila, aflata intr-un prelungit turneu electoral in timp ce Romania amana decizii guvernamentale cruciale pentru tara, se roaga de subordonati. Inteleg ca n-ar experienta in administratia centrala si e de putin timp premier. A trecut insa un an de cand putea afla ca incompetentii se demit, mai ales cei numiti de seful Guvernului.
Intre doua turnee prin judete cu ministrul de finante dupa domnia sa, sper ca premierul Dancila sa inteleaga ca guvernarea e prioritatea, mai ales dupa traznaile incredibile ale cuplului Dragnea-Valcov, carora Eugen Teodorovici le-a tinut, bine-mersi, isonul.
Cand terminati campania si va reapucati de guvernare, sa ne anuntati si pe noi. Pana atunci, probleme majore legate de lipsa grava a marilor investitii, imprumuturi masive, companii neperformante si o economie de stat in degringolada vor ramane, din pacate, cap de afis. Noroc cu privatii, care genereaza 80% din veniturile la bugetul de stat !

—————————

Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi că i-a cerut ministrului Sănătăţii să-i demită pe directorul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), pentru defecţiunea din sistemul informatic al Casei, şi pe purtătorul de cuvânt al instituţiei, pentru declaraţiile făcute. 

Afirmaţia sa vine după ce purtătorul de cuvânt la CNAS, Daniel Osmanovici, a declarat, miercuri, într-un interviu la un post de radio pe tema defecţiunii sistemului informatic de la CNAS, că “oamenii mor oricum, şi cu, şi fără sistem”. 

“Am văzut declaraţiile purtătorului de cuvânt de la Casa Asigurărilor de Sănătate, ceea ce arată că nu are ce căuta în această funcţie. De aceea, solicit ministrului Sănătăţii demiterea purtătorului de cuvânt al Casei Asigurărilor de Sănătate şi a directorului Casei Asigurărilor de Sănătate (Răzvan Vulcănescu – n.r.). Nu vom accepta niciodată ca un funcţionar public care deţine o anumită funcţie să aibă astfel de cuvinte pentru cetăţeni. (…) Am avut o discuţie cu doamna ministru legat de acest aspect chiar înainte de a intra în sală”, a declarat Viorica Dăncilă, joi, după conferinţa extraordinară de alegeri a Organizaţiei Judeţene Mehedinţi a PSD. 

În mod paradoxal, tocmai Viorica Dăncilă este cea care poate să-l demită pe șeful CNAS și nu ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Potrivit cotidianului Libertatea, Dăncilă a fost cea care a semnat decizia de demitere a predecesoarei lui Vulcănescu, Adriana Costel. Iar Monitorul Oficial din 3 iunie confirmă acest lucru. De altfel, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că ea nu poate să-l demită pe Vulcănescu.

Sorina Pintea declară că CNAS nu ține de Ministerul Sănătății: ”Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu este în subordinea Ministerului Sănătății, iar sistemul informatic este gestionat doar de către cei de la CNAS. Dar pentru că sistemul informatic deservește partea de sănătate publică, sistemul public de sănătate, cu siguranță ne interesează ce s-a întâmplat. Am cerut un raport asupra posibilelor probleme care au apărut. Acum 17 zile mi s-a spus că se va da un reset sistemului, pentru că există niște blocaje care trebuie înlăturate. Mi s-a spus că astăzi, până în prânz, voi primi un raport asupra a ceea ce s-a descoperit în plus”.

”Promisiunea președintelui Casei a fost că de luni, sistemul va începe să funcționeze normal, dar din punctul meu de vedere, nu este suficient. Au fost foarte multe discuții pe această temă, a fost făcut un audit care a scos în evidență faptul că sistemul are nevoie de mentenanță. Aștept și un raport asupra măsurilor pe care CNAS le va implementa imediat, pentru a putea rezolva această problemă”, precizează ministrul, pentru RFI.

Întrebată dacă va propune demiterea șefului CNAS, Sorina Pintea a răspuns: ”Voi face o propunere doamnei prim-ministru și vă rog să-mi permiteți să nu dezvălui acum ce propunere îi voi face doamnei prim-ministru”.

Vulcănescu nu vrea să plece

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Răzvan Vulcănescu, a declarat joi, că nu a luat în calcul demisia la acest moment, cerută atât de premierul Viorica Dăncilă. 

“Nu am luat în calcul o demisie la acest moment. Nu consider că mă fac vinovat de nefuncţionalitatea platformei informatice şi sunt anumite lucruri care trebuie privite în ansamblu, de-a lungul timpului, de ce s-a ajuns la o astfel de situaţie”, a spus Vulcănescu. 

El a afirmat că intenţionează să pună la dispoziţia premierului toate elementele cu privire la sistemul informatic al cardului de sănătate, astfel încât să poată fi luată “o decizie informată”. 

“Intenţionez să-i pun la dispoziţia doamnei prim-ministru absolut toate elementele de care avem nevoie, astfel încât să putem lua o decizie informată”, a arătat şeful CNAS. 

Potrivit acestuia, în prezent, se încearcă executarea testelor finale pentru repunerea în funcţiune a platformei informatice. 

“Există un raport la care lucrăm şi la fel de important este că încercăm în momentul de faţă să executăm testele finale pentru revenirea la modul de funcţionare online al platformei informatice”, a adăugat Răzvan Vulcănescu. 

2 COMMENTS

  1. e neconflictuala, calma, are suflet bun…
    o calca toti hotii in picioare!
    dancila – carpa de lustruit pantofii coruptilor!

Leave a Reply