Președintele francez François Hollande i-a acordat duminică lui Jacqueline Sauvage, condamnată la 10 ani de închisoare pentru că și-a ucis soțul violent, o grațiere parțială, tradusă prin reducere de pedeapsă, deschizând astfel calea pentru punerea sa rapidă în libertate, probabil în luna aprilie, relatează AFP și Reuters preluate de Agerpres.

‘Președintele Republicii a dorit, în fața unei situații umane excepționale, să facă posibilă, în cel mai scurt timp, revenirea dnei Sauvage în sânul familiei’, a anunțat duminică Palatul Elysée, într-un comunicat.

Reducerea de pedeapsă ‘de 2 ani și 4 luni’ se referă la ‘ansamblul perioadei care îi rămâne de ispășit’, precizează textul.

Această înseamnă că Jacqueline Sauvage, în vârstă de 68 de ani, ar putea beneficia de eliberare condiționată de la mijlocul lunii aprilie, au precizat avocatele sale.

În septembrie 2012, a doua zi după sinuciderea fiului său, Jacqueline Sauvage și-a ucis soțul cu trei gloanțe în spate, după 47 de ani de infern conjugal și de violențe, inclusiv sexuale, cărora le-au căzut victime și cei patru copii ai cuplului.

Confirmarea, la 3 decembrie 2014, de către o curte de apel a condamnării femeii la 10 ani de închisoare le-a revoltat pe cele trei fiice ale sale, Sylvie, Carole și Fabienne Marot.

‘Mama noastră a suferit de-a lungul întregii sale vieți de cuplu, victimă a tatălui nostru, un om violent, tiranic, pervers și incestuos’, au pledat ele.

Cazul lui Jacqueline Sauvage a suscitat un val de emoție și o amplă mobilizare în Franța. Fiicele sale i-au adresat președintelui o cerere de grațiere, sprijinită de numeroși parlamentari și de personalități ale vieții civile, și susținută de o petiție care a strâns 400.000 de semnături.

După anunțul de duminică seară, fostul ministru francez al justiției, Christiane Taubira, care a demisionat săptămâna trecută din guvern, a reacționat pe Twitter, declarându-se ‘fericită’ că, ‘în pofida tuturor avizelor rezervate, președintele a dat câștig de cauză argumentelor’ sale.

‘În sfârșit! Sub presiunea opiniei publice mobilizate, Hollande a cedat. Sunt fericită pentru Jacqueline Sauvage și pentru cauza femeilor’, a postat și Nathalie Kosciusko-Morizet, fost ministru de dreapta, care a vizitat-o marți pe condamnată în închisoare.

Constituția franceză îi dă oferă președintelui dreptul de a grația, din 2008 doar cu titlu individual. Aceasta a fost a doua oară când François Hollande și-a exercitat această prerogativă, după ce în 2013 i-a acordat o reducere de pedeapsă celui mai vechi deținut din Franța, Philippe El Shennawy, eliberat condiționat după 38 de ani petrecuți în închisoare.

3 COMMENTS

  1. Dar, cand presedintele ROU gratiaza cu nesimtirea-i caracteristica avocata mafiei imobiliare, de doua ori, intrucat facea copii pe banda rulanta, parasita de sot?
    Ei, asta da decizie constitutinala!…..si ministerul public, al justitiei, csm, macovei si exegetul ei danilet…unde erau?…. La primire?
    Danilet asta, centura cacao, scrie mai nou carti? ….. el da teste pt intrarea in magistratura? El? Rasu, plansu?

  2. Francezii au inventat ghilotina ca instrument de executie “umanitarist” (asigura moartea rapida) si tribunalul revolutionar (prima expresie conturata a amestecului politicii in justitie) care sa furnizeze materia prima necesara in flux continuu.(se executau “loturi” de prizonieri). Gestul lui Hollande e semnificativ prin aceea ca reia prerogativa Regala a gratierii din motive umanitare (varsta ucigasei, probabil) si nu ma mir ca omul a ezitat, si rezistat in fatza valului de emotie populara care il impingea sa “ierte” (de o parte din pedeapsa, nu integral!) o femeie care luase LEGEA in mainile ei. Ce zic, e un gest “contra-revolutionar”, de-a dreptul “reactionar”, chiar daca reactioneaza la presiunea Strazii-un atac la statul de “drept” intemeiat de procurorii Revolutiei Franceze. Monica Macovei ar trebui sa-i ceara imediat demisia lui Hollande!

Leave a Reply