Cifre importante despre averea cetatenilor romani persoane fizice au fost publicate recent de zf.ro. Cate miliarde de euro au romanii in banci, actiuni si alte forme de economii si investitii?

 

——————————————

De teama unei noi căderi economice grave, românii au pus deoparte 10 miliarde de euro în depozite bancare din 2009 până în prezent, astfel încât banii din bănci ai persoanelor fizice au ajuns la 31 mld. euro, scrie zf.ro.

Populaţia avea anul trecut active financiare brute de peste 500 mld. lei (circa 100 mld. euro), din care aproxi­ma­tiv o treime, peste 140 mld. lei (31 mld. euro), sunt plasate în depozite la bănci, după cum reiese din datele BNR. Restul activelor financiare este reprezentat de numerar, acţiuni, fonduri de pensii, mutuale şi alte tipuri.

Comparativ cu anul 2009, sumele eco­nomisite de români la bănci s-au ma­jorat cu peste 45%, adică au crescut de la 21 mld. euro la 31 miliarde de euro (în echivalent), în timp ce creditele acor­­date de bănci persoanelor fizice au ră­mas la 25 mld. euro. Astfel, popu­­laţia a trecut de la poziţia de net de­bitor la cea de net creditor faţă de sistemul bancar.

Depozitele populaţiei au crescut cu toate că bonificaţiile oferite de bănci s-au diminuat în ultimii ani.

„Economisirea bancară s-a majorat în ciuda nivelului scăzut al ratelor de do­bândă pentru depozite (1,49% pen­tru depozitele în lei, respectiv 0,6% pen­tru depozitele în euro, decembrie 2015), în condiţiile unei evoluţii pozitive a venitului disponibil (o creştere cu 6% între iunie 2015 şi decembrie 2015“, sus­ţin specialiştii de la banca centrală.

Activele financiare nete, calculate ca diferenţă între activele financiare şi pasivele financiare (datorii), au urcat în ultimii şapte ani de 2,7 ori, de la 126 mld. lei în 2009 la circa 340 mld. lei anul trecut.

Când se calculează averea popu­laţiei, la activele financiare se adaugă ac­tivele imobiliare.

Activele imobiliare au în conti­nua­re cea mai mare pondere în structura avu­ţiei nete, cu toate că tendinţa a fost descendentă în ultimii ani, scăderea fiind determinată de ajustările de preţ înre­gistrate în anii de criză. Nivelul acti­ve­lor imobiliare ale populaţiei era anul tre­cut de aproape 600 mld. lei. Nivelul este în scădere faţă de 2009, când depăşea 700 mld. lei.

„Avuţia netă a populaţiei a con­ti­nuat să se consolideze în prima parte a anului 2015 într-un ritm mai accelerat faţă de perioada analizată în Raportul anterior (4,2% în iunie 2015 faţă de iunie 2014), pe fondul unei dinamici pozitive atât a activelor financiare (creştere cu 4,3% în perioada de referinţă), cât şi a activelor imobiliare (rezultatul unei ajustări în principal a factorului de preţ“, apreciază BNR.

Avuţia netă pe persoană în Româ­nia a ajuns la 44.000 de lei (aproape 10.000 de euro), nivelul fiind de 13 ori mai mic decât în zona euro, potrivit datelor BNR din Raportul asupra stabilităţii financiare 2015. Datoria pe persoană era România de circa 6.000 de lei (1.300 euro).

Banca centrală susţine că situaţia fi­nan­ciară a populaţiei s-a îmbunătăţit, dar atenţionează că accelerarea cre­di­tării în condiţiile în care ratele de do­bândă sunt la minime istorice reclamă o atenţie deosebită din perspectiva stabilităţii financiare.

2 COMMENTS

  1. Ar fi mai semnificativ si interesant de stiut, ca procent,cam cati romani sunt in stare sa aiba economii depuse in banci.

  2. Asta e JUSTITIA din ROMANIA!!! ,,Majoritatea judecatorilor sunt niste criminali, dar cum nu au avut parte de publicitate foarte putini oameni cunosc acest aspect. Stiti cati bani si ce salarii nesimtite primesc acesti dobitocii ce apara infractorii carora le dau sentinte asa de mici la sume atat de mari si oameni nevinovati zac in puscarii ?.
    DACA FURI MILIARDE RAMAI CU BANII SI PRIMESTI PEDEAPSA CU SUSPENDARE. Judecatorii sunt singurii infractori ocrotiti de legile speciale care incalca Constitutia. Legile din ROMANIA intretin coruptia si nimeni nu doreste asanarea ei. Da, procurorii, militienii si judecatorii fac jocurile infractorilor. Ei se fac complici la infractionalitate si sunt marii corupti ai Romaniei. Am facut teribila greşeală apeland la Justitie crezand ca sunt aparat de lege cand de fapt constat ca sunt batjocorit, însă nu de soartă, ci de cea mai monstruoasă coalitie: politistul, procurorul si infractorul in roba. Justitia a preferat sa distruga destine, cariere, familii, a ucis indirect oameni care s-au trezit peste noapte cercetati abuziv, hartuiti in dosare penale deschise la comanda !!!!
    Fructele lasate de justitia romana in ultimii ei 26 de ani sunt niste triste sicrie ce ocupa un cimitir imens! In aceste morminte isi afla pacea eterna victimele magistratilor corupti. In fiecare sicriu se odihneste o – EROAREA JUDICIARA CRIMINALA! Carui judecator i-a fost mila cand a zarit si a privit ochii oamenilor plansi de atata nedreptate? Nici unul nu cerea favoruri, toti cereau dreptate! Aveau mainile pline cu inscrisuri, cu probe care n-au contat nici o secunda in stabilirea “ADEVARULUI JURIDIC”!!!
    Si oamenii acestia au fost ingenunchiati si au primit condamnari cu inchisoarea, au primit moartea prin cutia postala, au plans si au blestemat inima cruda a celor care le-au calcat in picioare dreptatea, onoarea si demnitatea de roman!
    Suntem o țară în care ,,UN OM NEVINOVAT ZACE IN INCHISOARE” deoarece unii procurori cu o mentalitate criminală au coordonat și continuă să coordoneze (din diverse funcții) o parte importantă a sistemului de justitie din Romania, o țară în care acești indivizi au supus și supun cetățenii acestei țări unui real genocid !

Leave a Reply