Curtea Constituțională a României (CCR) a constatat miercuri că propunerea legislativă cetățenească de revizuire a Constituției, referitoare la faptul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie, îndeplinește condițiile privind exercitarea inițiativei.

Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi de către judecătorii CCR.

Președintele Curții, Valer Dorneanu, a precizat că CCR nu s-a pronunțat asupra oportunității acestei modificări a Constituției.

“Nu este atributul CCR să stabilească dacă va admite căsătoria între soți în Constituția noastră, nici măcar să definească din nou noțiunea de familie, nici măcar să definească celelalte noțiuni care sunt așteptate de către unii cu privire la parteneriate civile. CCR avea să se pronunțe strict asupra constituționalității propunerii de revizuire, iar din punctul acesta de vedere am avut de verificat condițiile prevăzute de articolele 150 și 152 din Constituție”, a afirmat Dorneanu după ședința CCR.

Acesta a subliniat că drepturile cetățenilor nu sunt suprimate prin această inițiativă.

“Dreptul la căsătorie deocamdată în România nu este consacrat constituțional ca un drept fundamental. Legislația europeană cu privire la aceasta recomandă o larghețe a statelor, le dă o marjă de suveranitate în care să se pronunțe dacă admit sau nu admit căsătoria între cupluri de același sex. De asemenea, nu este încălcat nici conceptul de viață de familie, fiindcă acesta este mult mai larg decât sfera căsătoriei, cuprinde relațiile cu copii, cu rudele, definește care sunt obligațiile acestora, legăturile de rudenie. Nici din punctul acesta de vedere nu se reține că ar fi încălcat acest drept. Pentru aceste motive am constatat că, fiind întrunite condițiile de constituționalitate prevăzute de articolele 150 și 152, propunerea își poate urma cursul mai departe”, a spus Dorneanu.

El a subliniat că alte motive de revizuire a Constituției vor trebui să parcurgă același traseu.

Senatul a transmis luna trecută la CCR propunerea legislativă pentru verificarea respectării dispozițiilor constituționale privind revizuirea Legii fundamentale.

Pe 23 mai, Coaliția pentru Familie a depus la Senat o propunere legislativă de revizuire a Constituției, care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie, inițiativa fiind semnată de 3 milioane de cetățeni. După ce a fost înregistrată la Senat, ea a fost prezentată, pe 7 iunie, în Biroul permanent și transmisă la CCR pentru verificarea respectării dispozițiilor constituționale.

Potrivit Coaliției pentru Familie, această propunere legislativă de revizuire a Constituției are ca scop protejarea explicită a familiei și a drepturilor părinților.

Formularea propusă pentru articolul 48 alin. 1 din Constituție este: ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”. Actualul text al Constituției se referă la căsătoria dintre soți.

Comitetul de Inițiativă este format din 16 membri: Nadia Tătaru, Georgeta Stoian, Alina Tomi, Mariana-Liliana Georgescu, Tudor Sișu, Vlad Miriță, Mihaela Mănuceanu, Sorin Lavric, Mihai Gheorghiu, Călin Diaconu, Pavel Chirilă, Cornel Bratu, Liviu Axinte, Constantin Necula, Paul Negruț, Mircea Tudor.

Inițiatorii propun ca referendumul național pentru modificarea Constituției în acest sens să se desfășoare odată cu alegerile parlamentare.

—————-

Curtea Constituțională a României (CCR) a amânat miercuri pentru 20 septembrie soluționarea excepției privind dispozițiile din Codul civil referitoare la recunoașterea căsătoriilor dintre persoane de același sex, ridicate într-un proces de Relu Adrian Coman, Robert Clabourn Hamilton și Asociația ACCEPT.

“Curtea, având nevoie de aprofundare a analizei tuturor dosarelor care s-au depus, (…) a amânat cauza pe 20 septembrie. (…) Avem suficiente date, decât că am simțit nevoia unei aprofundări a acestui aspect foarte important care poate să se constituie într-un precedent și trebuie să fim foarte atenți asupra modului în care vom da soluția”, a spus președintele CCR, Valer Dorneanu, după ședință.

Cu privire la afirmațiile președintelui CNCD, Asztalos Csaba, privind recunoașterea parteneriatului civil, Dorneanu a afirmat că aceasta este “problema legiuitorului să stabilească dacă recunoaște o formă de parteneriat civil, o formă de asociație”.

Excepția de neconstituționalitate ridicată se referă la dispozițiile art. 277 alin. (2) și (4) din Codul civil.

Art. 277 din Codul civil — Interzicerea sau echivalarea unor forme de conviețuire cu căsătoria — prevede la alin. (2): Căsătoriile dintre persoane de același sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetățeni români, fie de cetățeni străini nu sunt recunoscute în România; iar la alin. (4) — Dispozițiile legale privind libera circulație pe teritoriul României a cetățenilor statelor membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European rămân aplicabile.

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, a arătat miercuri că actuala legislație îngrădește dreptul la familie al persoanelor din minoritatea sexuală prin interzicerea căsătoriei, el precizând că susține admiterea excepției de neconstituționalitate cu privire la drepturile cuplurilor de același sex.

“Apreciem că actuala legislație îngrădește dreptul la demnitate umană, viață intimă și de familie al persoanelor din minoritatea sexuală, interzicând căsătoria între persoanele de același fel și nerecunoașterea acestor căsătorii, respectiv a parteneriatelor civile, îi așază în afara societății. Or, dreptul la demnitate umană presupune dreptul individului de a fi recunoscut ca subiect de drept în individualitatea sa. Aceste persoane nu au nicio protecție”, a declarat Asztalos Csaba, la audierile de la CCR.

El a menționat că CEDO a statuat că țările membre ale UE trebuie să adopte legislații care să protejeze drepturile civile ale persoanelor ce fac parte din minoritatea sexuală.

“Nu există în acest moment o obligație internațională sau o jurisprudență a Curții Drepturilor Omului care să oblige statele membre la legalizarea căsătoriei, nu vorbim de acest lucru, însă CEDO spune că statele membre trebuie să adopte legislații care să protejeze drepturile civile ale persoanelor care fac parte din minoritatea sexuală. Noi am susținut o decizie de interpretare, de admitere a excepției de neconstituționalitate, arătând că în acest moment legislația nu recunoaște cuplurile și drepturile cuplurilor dintr-o minoritate sexuală. Interpretarea noastră este în aceeași linie cu jurisprudența CEDO. În acest sens, Italia și recent Grecia au adoptat legislație privind recunoașterea parteneriatului civil”, a explicat președintele CNCD.

Relu Adrian Coman a precizat că prin nerecunoașterea căsătoriei sale în România cu Robert Clabourn Hamilton, care a avut loc în 2010 în Belgia, nu poate beneficia de dreptul la reședință.

“Noi vom respecta decizia acestei Curți, indiferent care va fi aceea, însă sperăm că își vor baza decizia pe Constituția României și pe dreptul internațional al drepturilor omului”, a spus el citat de Agerpres.

 

 

20 COMMENTS

  1. Ce vorbeşte Voicu, cel din platou? Vrăjeli de 2 bani ! În ţară deja şi-au luat locul ca şef de partid PDL-PMP-iştii şi PNL-iştii reali sunt după uşi la coada listei! Voi credeţi ce scoate pe gură ăla din platou?

  2. Clotilde Armand, Nicuşor Dan, pletosul din Parlament împreună cu câţiva, destui la număr cu viziune şi imaginaţie bogată în domeniu, vor accepta în baza ”finanţării” din străinătate introducerea în forţă a doleanţelor perverse fără a se ţine cont de legea reală şi prin şantaj cu procese CEDO ! S-au obişnuit cu aruncatul fondurilor aiurea, încât sunt bolnavi dacă nu se întâmplă asemenea mizerii!

  3. … se pun in discutie in Romania tocmai in aceasta perioada tulbure.In Siria si Irak sunt decapitati inclusiv copiii, se moare pe capete prin tortura, lapidare, executii in masa, decapitari, crucificari.Turcia este un butoi cu pulbere, toata zona este de o instabilitate greu de imaginat.Europa cade usor in frica, teama, atentatele curg garla…si noi stam sa discutam, sa analizam daca e ok sau nu ca pe tata sa-l cheme Ion si pe mama Gheorghe.Ce treaba am avea noi, ca si tara ordodoxa, cu asemenea monstruozitati recunoscute preponderent in toata Scandinavia.Nu ar fi mai bine sa ne vedem strict de interesele nationale reale, ca in 7-10 ani o sa fim impartiti ca si cozonacul.Sa legifereze casatoria intre Ion si Gheorghe si intre Ana si Maria si sa-si vada fiecare de gaura lui, unii de aia din fata, altii de aia din spate si sa trecem la treburi serioase, ca ne bate razboiul la usa si ne sufla Rasaritul in ceafa!Abia astept sa-i vad fata primului primar care va oficia o astfel de casatorie in Romania si sa vad, dupa obicierurile unor locuri, ca se va fura mireasa ( Gheorghe ).Da’ cel mai mult o sa vreau sa vad fetele milioanelor de romani peste cativa ani cand , baza de la Deveselu o sa fie a rusilor, Marea Neagra tot a lor precum si Balcanii de Est.Ei, uite ca atunci semnarea de petitii nu va mai valora nimic, ca daca stau si ma gandesc principala preocupare a romanului e sa se afle in treaba si daca n-are treaba, se dezbraca de haine si le pazeste.Cam asta-i situatiunea azi in biata Romania, vorba marelui Paler: in Romania de azi nici macar napastuitii nu mai sunt solidari intre ei!

  4. Dacă se va supune unui referendum simultan cu alegerile parlamentare va fi o “perversiune” de succes care va scuti Curtea Constituțională de o nouă ERATĂ.

  5. P.S. Va fi totuși nevoie de o erată prin care Zegrean să devină parlamentar fără să candideze.

  6. Cum adică actuala legislație îngrădește dreptul la familie al persoanelor din minoritatea sexuală prin interzicerea căsătoriei? Păi cine le interzice să se căsătorească conform legislației în vigoare și apoi să trăiască după orientarea sexuală deviantă? Că n-am auzit de vreo legislație care să interzică relațiile extraconjugale.

  7. P.S. Nu cred că dacă s-ar legifera căsătoria între persoane de același sex acestea vor întruchipa fidelitatea absolută!

  8. Poate că, în cazul unei decizii favorabile, chiar li se va îngrădi acestor persoane dreptul de a experimenta o relație normală, firească.

  9. Va numiti crestini? Aveti minim de empatie pentru homosexualii aruncati de pe cladiri, spanzurati sau decapitati in tarile musulmane sau africane? Ca tot sustineti ca nu e o problema urgenta, ca nu arde. Aveti minim de empatie pentru sutele de mii de oameni care se ascund si carora le este frica sa recunoasca ceea ce sunt? Aveti pe naiba. Dar va numiti crestini.

    • si daca se aproba casatoria intre persoane de acelasi sex in Romania se va termina cu crimele astea din tarile musulmane sau africane? despre ce vorbim aici?

    • si trebuie sa avem empatie pentru acei oameni care sunt aruncati…. fie ei homosexuali sau heterosexuali.

    • În primul rând în țările musulmane nu creștinii îi aruncă sau îi spânzură.
      În al doilea rând, dacă ei înșiși sunt creștini, adică persoane purtătoare ale chipului lui Dumnezeu chemate să crească, alături de ceilalți, spre asemănarea divină, să încerce să lupte spre a-și schimba orientarea sexuală, iar dacă nu reușesc, să recurgă la abstinență sau castitate deoarece perpetuarea actelor respective nu fac decât să mențină și să agraveze boala sau disfuncția.
      Dacă vorbiți de creștinism, citiți măcar aceste texte scripturistice:

      Gen. 19, 4 11 – bărbații Sodomei încearcă să violeze musafirii lui Lot.
      Lev. 18, 22: “Să nu te culci cu bărbat ca și cu femeie; aceasta este spurcăciune” și Lev. 20, 13: “De se va culca cineva cu bărbat ca și cu femeie, amândoi au făcut nelegiuire și să se omoare, că sângele lor asupra lor este”.
      Rom. 1, 26 27: Bărbații au renunțat la relațiile naturale cu femeile, “săvârșind rușinea și luând în ei răsplata cuvenită rătăcirii lor”.
      I Cor 6, 9 11: Între cei care nu vor moșteni Împărăția lui Dumnezeu se numără idolatrii, adulterii și sodomiții.
      I Tim 1, 8 11: Legea este pusă pentru cei fără de lege și păcătoși, ca și pentru desfrânați, homosexuali și vânzători de oameni.
      Iuda 7: se referă la imoralitatea sexuală și pofta nefirească a Sodomei și Gomorei. La aceasta am mai putea adăuga Dt. 23, 17 care interzice prostituția feminină și cea masculină în Israel I Regi 14, 24 si 22, 46 care includ prostituția masculină între “spurcăciunile” săvârșite în fața lui Dumnezeu.

  10. Off-topic:
    Poate il luati in vizor si pe Nicolae Havrilet, seful Autoritatii Nationale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), un individ controversat care a luat numai decizii nefavorabile consumatorilor casnici de cand e in functie. Romanii sunt tot mai nemultumiti de serviciile companiilor energetice, de fapt niste monopoluri ce spoliaza consumatorii cu ajutorul autoritatilor statului. Sa ne amintim de cardasia ANRE-ENEL ce a dus la taxarea dubla a certificatelor verzi pe factura.

    http://www.bzi.ro/aceste-informatii-arunca-in-aer-economia-locala-cui-umfla-e-on-conturile-afacerile-cu-gaz-din-iasi-dominate-de-smenari-564105

  11. Totusi casatoria cu o capra cand se introduce in constiutie? Cand doi tineri se iubesc ce mai conteaza specia?

  12. nu vreau sa iau partea cuiva in discutia asta, (personal sunt conta gay din singururele doua motive ca oricum unul mimeaza sexul opus deci e fake si ca ar voi sa infieze copii) dar intreb doar pe cei care sustin partea anti-gay DOAR cu motive religios-crestine: bine-bine, daca Adam si Eva erau singurii oameni de pe pamant si au avut doar doi fii – Cain si Abel, cum explica nasterea umanitatii din Cain si Abel? 😀
    ori, daca acum vii cu argumente ca stai ca defapt nu era numai Cain si Abel inseamna ca vii cu argumente ca defapt biblia e bullshit. Pai ori ne dam habotnici ori o dam perversa 😀

    • Acum vrei si tu ca cei care au scris Biblia acum vreo 4000 de ani sa stie,sau daca stiau, sa explice anticilor, legea evolutiei speciilor sau/si forma Pamantului,a Sistemului Solar sau a Universului si ,in plus,chiar ce nu se stie inca nici in ziua de azi.Las-o cum a cazut pentru ca,de obicei,adevarul poate fi undeva la mijloc si tare ne-am plictisi daca le stim pe toate.

      • Pai draga Paris, daca o lasam asa cum a cazut as zice ca daca stai in Paris, sa nu va mai plangeti de teroristi, lasati-o asa cum a cazut!…:)

  13. Dar sa vedeti casatoria cu un pom, pai daca omul iubeste natura. Poate vrea sa ia si un pom ca sotie- sot. Stejar va declar : sot/sotie cu Ion.
    Te pui cu iubirea omului? e infinita…..spre absurd.
    Si totusi au ceva de Stan si Bran – intre comic si ridicol, greu de delimitat.
    Iarasi un subiect gonflat, cu dezbateri interminabile, sterile, caci desigur problemele cu adevarat serioase si grave ale omenirii sunt ingropate, ascunse si evitate si li se arunca oamenilor praf in ochi. Practic se comuta atentia tuturor de la chestii serioase si generale pentru omenire la cele de interes minor vizand o categorie tot minoritara.
    Asta e politica – ARTA aburelii maselor. Si lumea cade in capcana asta asa se pare.
    Nu va focalizati atentia si /sau energia acolo unde altii vor sa va dirijeze. Intoarceti privirea spre ce e important!

Leave a Reply