Un moment istoric pentru securitatea nationala a Romaniei ca stat membru NATO are loc joi la Deveselu. Scutul American antiracheta devine operational. Cu denumirea oficiala US Aegis Ashore Missile Defense System Romania, baza din tara noastra devine una din locatiile importante la nivel mondial, gestionate de Pentagon, pentru protejarea trupelor si tehnicii militare americane, a teritoriilor si populatiilor statelor membre NATO printer care si Romania.

emblema

Acest sistem american va fi integrat in sistemul NATO si va apara de orice atac cu rachete intreg teritoriul aliat, format din 28 de tari.

http://videonews.antena3.ro/video/sanatate/inaugurarea-scutului-antiracheta-pe-teritoriul-romaniei-6wF0JLw176h.html

Operationalizarea scutului American antiracheta de la Deveselu – impreuna cu Initiativa de Reasigurare Europeana (ERI), pentru care SUA investeste 3,4 miliarde de dolari SUA in masuri directe pentru descurajarea oricaror amenintari si agresiuni din Est la adresa NATO http://comptroller.defense.gov/Portals/45/Documents/defbudget/fy2016/FY2016_ERI_J-Book.pdf) 

reprezinta cele mai concrete si ferme angajamente luate de SUA ca stat aliat pentru protejarea tututor membrilor din Estul Europei, printre care si Romania.

Iata afirmatiile Secretarului General NATO Jens Stoltenberg despre elementele Scutului American din Romania, intr-un interviu exclusiv pentru Antena 3 in Februarie anul acesta :

Radu-Tudor-strangere-de-mina-cu-Sec-Gen-NATO-scurta

Radu Tudor: Domnule Secretar General, scutul antirachetă de la Deveselu, din România, va face parte din scutul antirachetă al NATO care va acoperi întreaga zonă NATO?

Jens Stoltenberg: Da, programul de apărare antirachetă al NATO este un program defensiv creat pentru a apăra aliații NATO și teritoriile acestora în fața amenințărilor care vin din afara zonei euro-atlantice. Baza din România va fi activată și va face parte din acest program foarte curând, în această primăvară, iar acesta este un pas înainte în implementarea acestui program. Aceasta arată încă o dată rolul important pe care România îl joacă în cadrul Alianței, ca gazdă a unui obiectiv-cheie pentru un program important al NATO, programul de apărare antirachetă.

Radu Tudor: Rusia spune mereu că acest dispozitiv de apărare antirachetă din România va fi unul agresiv și va fi folosit pentru atacarea Rusiei în viitor. Noi știm că aceasta este doar retorică rusească, dar care este reacția dumneavoastră la aceasta?

Jens Stoltenberg: Apărarea antirachetă este prin natura sa ceva defensiv, are legătură cu apărarea, nu cu atacul. Și apoi scopul, capacitatea și numărul de interceptări pe care se bazează această apărare antirachetă arată clar că nu este în niciun fel ceva împotriva Rusiei. Nu este ceva ce e îndreptate împotriva Rusiei, ci este un sistem de apărare care să ne protejeze în fața amenințărilor care vin din afara spațiului euro-atlantic.

http://www.antena3.ro/actualitate/exclusiv-interviu-cu-jens-stoltenberg-secretarul-general-al-nato-343440.html

Documentar privind Scutul Antiracheta in Romania

Participarea României la dezvoltarea componentei europene a sistemului american de apărare antirachetă (European Phased Adaptive Approach / EPAA), a fost decisă de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării la 4 februarie 2010. EPAA constituie contribuţia SUA la arhitectura sistemului NATO antirachetă. Ca atare, proiectul bilateral cu SUA va reprezenta o contribuţie valoroasă la programul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice.

Potrivit Raportului privind revizuirea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice (Ballistic Missile Defense Review Report), publicat de Departamentul american al Apărării la 1 februarie 2010 erau avute în vedere patru faze de realizare:

  • Faza I :
  • Protejarea unor porţiuni ale Europei de Sud-Est, prin desfăşurarea unui sistem radar înaintat (destinat detectării rachetelor lansate, încă din faza ascendentă a traiectoriei acestora) şi a unor interceptori SM3-IA amplasaţi pe nave. Prima etapă a demarat la 7 martie 2011, prin dislocarea în Marea Mediterană a navei USS Monterey, echipată cu sistemul Aegis, respectiv prin operaţionalizarea unui radar în Turcia, la Kurecik.  
  • Faza a II-a : 
  • Extinderea protecţiei Aliaţilor NATO prin operaţionalizarea unei noi generaţii de interceptori SM3-IB (care să poată fi lansaţi de la sol), amplasaţi în baza de la Deveselu. Dislocarea a patru nave ale SUA tip Aegis la Rota, în Spania.
  • Faza a III-a (orizont de timp 2018):Cele mai recente studii în materie indică faptul că zona geografică din care facem parte – sud-estul european – este din ce în ce mai vulnerabilă la ameninţări cu rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. În acest context, România este – din punct de vedere strategic – în cea mai bună poziţie pentru a găzdui interceptorii tereştri din componenta sudică a EPAA.
  • Ian 2015
  • Pe de altă parte, România este un partener strategic de primă valoare al SUA şi un Aliat de încredere în cadrul NATO. Invitarea României reprezintă o confirmare a valorii substanţiale a acestui parteneriat şi a rolului important pe care ţara noastră îl are în cadrul Alianţei Nord-Atlantice. (http://www.raytheon.com/capabilities/products/sm-3/)

  • Participarea României la EPAA se referă 
    doar la amplasarea de interceptori tereştri, adică numai pe uscat.

  • Sistemul antirachetă EPAA este un sistem strict defensiv, neîndreptat împotriva cuiva anume. El apără împotriva oricărui atac, din partea oricui, cu rachete balistice. În textul Acordului bilateral cu SUA se menţionează în mod explicit faptul că sistemul va fi utilizat numai pentru scopuri de autoapărare, în conformitate cu prevederile Cartei ONU.

  • România nu trebuie nici să cumpere rachete interceptoare SM3, nici să plătească pentru instalarea sau amenajarea locaţiei propriu-zise a acestora pe teritoriul României. Cheltuielile pentru implementarea sistemului 
    EPAA sunt suportate de către SUA. România va pune la dispoziţie locaţia pentru interceptori.

  • Art.11 din Acordul din 2011 stabileşte cu claritate responsabilităţile financiare ale părţilor.
    Ca membru NATO, România este obligată să acţioneze, în baza Art. 5 din Tratatul de la Washington – principiul apărării colective -, oricând un membru al Alianţei este supus unui atac armat. Operaţionalizarea cât mai rapidă a sistemului antirachetă va întări securitatea naţională atât direct, prin protecţia pe care o asigură întregului teritoriu naţional, cât  şi indirect, deoarece sistemul va avea un rol important de descurajare, în măsură să diminueze riscurile legate de eventuale atacuri cu rachete balistice.

  • Rolul de descurajare va îndepărta riscul de atac împotriva oricărui teritoriu Aliat cu privire la care, în virtutea calităţii de membru NATO şi a obligaţiilor pe care le implică Art. 5 al Tratatului de la Washington, şi România are responsabilităţi.
  • Participarea României la sistemul de apărare antirachetă are o importantă dimensiune regională, în sensul că atât securitatea României, cât şi a statelor vecine este serios întărită.
  • Ca urmare a evoluţiilor politice şi tehnologice, riscurile legate de posibile ameninţări cu rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune au crescut. Nu numai state, dar şi actori non-statali posedă sau pot intra în posesia unor astfel de tehnologii militare.
  • Rachetele interceptoare de tipul celor care ar urma să fie instalate în România (SM3) nu vor avea încărcătură nucleară, distrugerea rachetelor inamice având loc prin intermediul energiei cinetice. Acordul bilateral din 2011 menţionează explicit că interceptorii sunt «non-nucleari».

  • Pe teritoriul României sunt instalate trei baterii, adică 24 de rachete interceptoare SM-3.
    20151218_151218-military-baseSistemul din România este de dimensiune redusă şi nu are potenţialul de a modifica echilibrul strategic în Europa. Sistemele radar destinate descoperirii ţintelor (rachetelor ostile) vor fi găzduite de alte state.
  • Sistemul antirachetă EPAA este un sistem strict defensiv, neîndreptat împotriva cuiva anume. El apără împotriva oricărui atac, din partea oricui, cu rachete balistice. În textul Acordului bilateral cu SUA se menţionează în mod explicit faptul că sistemul va fi utilizat numai pentru scopuri de autoapărare, în conformitate cu prevederile Cartei ONU.Rachetele interceptoare de tipul celor care ar urma să fie instalate în România (SM3) nu vor avea încărcătură nucleară, distrugerea rachetelor inamice având loc prin intermediul energiei cinetice. Acordul bilateral din 2011 menţionează explicit că interceptorii sunt «non-nucleari».România nu trebuie nici să cumpere rachete interceptoare SM3, nici să plătească pentru instalarea sau amenajarea locaţiei propriu-zise a acestora pe teritoriul României. Cheltuielile pentru implementarea sistemului EPAA sunt suportate de către SUA. România va pune la dispoziţie locaţia pentru interceptori. Art.11 din Acordul din 2011 stabileşte cu claritate responsabilităţile financiare ale părţilor.

    Ca urmare a evoluţiilor politice şi tehnologice, riscurile legate de posibile ameninţări cu rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune au crescut. Nu numai state, dar şi actori non-statali posedă sau pot intra în posesia unor astfel de tehnologii militare.

     

  • Deveselu by night
  • Ca membru NATO, România este obligată să acţioneze, în baza Art. 5 din Tratatul de la Washington – principiul apărării colective -, oricând un membru al Alianţei este supus unui atac armat. Operaţionalizarea cât mai rapidă a sistemului antirachetă va întări securitatea naţională atât direct, prin protecţia pe care o asigură întregului teritoriu naţional, cât  şi indirect, deoarece sistemul va avea un rol important de descurajare, în măsură să diminueze riscurile legate de eventuale atacuri cu rachete balistice. Rolul de descurajare va îndepărta riscul de atac împotriva oricărui teritoriu Aliat cu privire la care, în virtutea calităţii de membru NATO şi a obligaţiilor pe care le implică Art. 5 al Tratatului de la Washington, şi România are responsabilităţi.
  • Participarea României la sistemul de apărare antirachetă are o importantă dimensiune regională, în sensul că atât securitatea României, cât şi a statelor vecine este serios întărită.

 

47 COMMENTS

  1. Cand a-ţi liberalizat(2000-2002-2004) creşterea PRETURILOR la gaz, benzină, alimente , etc. DE CE nu s-au LIBERALIZAT şi SALARIILE? De ce nu se face ca in UE, 40% din pib LA CAPITAL si 60 % la muncă ? De ce se încăpăţînează orice scăunar cînd e vorba de limitarea nivelulului de trai al omului de rînd şi cînd e vorba de marii capi: deîndată? De ce este numită România ”colţ de rai” sau ” zona în care mulţi vor să-şi liniştească sufletul”? Pentru că în România se moare cu zile ! Am văzut aseară transmisie live cu zone din Egipt/Cairo unde a fost primăvara egipteană cu război care se doreşte interminabil şi distrugător, ce să vezi, nici în coşmarul oricărui vis nu întîlneşti drumurile care sunt la noi în ţară şi nici tratamentul oferit de stat sau privat în spitale! Măi oameni buni , în Egipt a fost război şi nu se compară distrugerile sau încăpăţînarea pentru furat de la noi din ţară! Diferenţa de mentalitate(nu comunistă şi nu dictatorială) controlată şi coordonată ca în orice ţară , dar în niciun caz practica din România: controlată şi coordonată strict pe distrugere şi furat nu duce la nimic bun în perspectivă! Văzui şi plîngăceala numiţilor în funcţii politice de decizie , nu au intrat prin examene ci prin numiri politice şi acum ce să vezi şi să auzi, vor să se scoată din colcăiala politică care i-au numit ameninţînd şi cerînd ajutorul altor instituţii! Dacă ai fost numit în funcţie de un partid politic, la ce mai ţipi şi ameninţi cerînd spălarea imaginii pe care tu individ ai acceptat din start mizeriile politice?
    – Nu e jicnire sau ofensă!!!
    Dacă nu-ţi convine situaţia în care tu te-ai plasat prin acceptul personal, de ce nu pleci prin transfer sau demisie? De ce nu îţi protejezi tu ca persoană intimitatea şi te arunci conştient în hăul bîrfelor? E valabil pentru orice individ/individă care se dă victimă la vedere !

  2. De ce nu vine Iohannis la inaugurare? De ce a lipsit Iohannis la repatrierea trupurilor neinsufletite ale militarilor romani?

  3. Astăzi e ziua în care,teoretic din umilită , huiduită,nebăgată în seamă de către Europa , țara noastră România ,capătă un interes și poate niște felicitări din Partea Europei și sprijin din partea NATO , prin activarea scutului anti-rachetă Deveselu.Ca și cum azi ,elevul România e la o masă festivă cu profesorii,diriginții și directorii Europei.Să zicem că avem nevoie ca precauție de acest scut …
    Cu toate astea,unii jurnaliști prea jubilează,chiar unii politicieni.Și uităm faptul că deși România a învins comunismul prin luptă și sânge , a făcut-o în situații excepționale , stimulate chiar de aliații noștri de astăzi.Am aproape 29 de ani și m-am născut înainte cu 2 ani să se sfârșească regimul Ceaușescu și a avut cine să-mi spună istoria reală.Activarea scutului nu e un motiv de sărbătoare,nici o mare victorie anti-comunistă.E un pas care trebuie făcut care vine ca drepturi și obligații a intrării în NATO și U.E Pe cât de justificată este,scutul este o armă,de tip defensiv și totuși e o armă.Azi nu avem ce sărbătorii la nivel important

  4. Hopa.intai fuse amenintarea iraniana, anul trecut aparura actorii non statali acum ne apara de orice atac cu rachete inclusiv rusesti sa inteleg.dl. Tudor intrebarea mea e alta: poate lansatorul mk 41 amplasat la deveselu sa lanseze SI rachete de croaziera tomahawk? Da sau nu?

    • @dragos, ca propagadist american de seama pe plaiurile mioritice d-ul Radu Tudor ne va induce in eroare cum ca lansatorul mk41 de la Deveslu nu poate lansa si rachete de croaziera tomahawk!!! Dupa principiul conforma caruia americanii e buni de pusi pe rana iar rusii e de porc.

      • am pus intrebarea asa de amorul artei.stiam ca nu o sa imi raspunda,ca nu are ce.eu oricum stiu raspunsul:poate.

  5. ..Un punct de vedere radical împotriva scutului antirachetă a fost exprimat de George Friedman, fondatorul agenției de analiză politică Stratfor. În declarațiile sale consemnate de site-ul americanthinker.com, el consideră că acest scut este o risipă de bani, invocând în principal faptul că sistemul oricum nu ar putea contracara un atac nuclear de anvergură. În consecință, Friedman crede că acest sistem este mai mult un simbol politic al sprijinului american față de Europa de Est.

    Sistemul de la Deveselu a costat circa 800 de milioane de dolari și reprezintă faza a doua a scutului antirachetă și este compus din 24 de interceptoare SM-2 și dintr-un un radar antibalistic Aegis Ashore, versiunea terestră a sistemului radar ce echipează navele flotei militare americane începând din anul 2004, componenta navală fiind prima fază a scutului.”
    Da, acum ma simt mult mai linistit si mai aparat, de fotele ostile Romaniei cantonate in Dubai.

    • Avem scut, urmeaza balul de adio. “Analist rus: Romania ar putea fi victima unui razboi nuclear, din cauza scutului antiracheta

      Analist rus: Romania ar putea fi victima unui razboi nuclear, din cauza scutului antirachetaFoto: Facebook/U.S. Embassy Bucharest

      Scutul antiracheta din Europa de Est, inclusiv baza de la Deveselu, ar putea duce la un razboi nuclear, iar Romania ar putea fi una dintre victime, ce va ajunge in ruine.

      Avertismentul a fost lansat de analistul rus Konstantin Bogdanov, intr-un comentariu publicat joi, in ziua in care sistemul de la Deveselu a devenit operational.

      “Elementele antiracheta din Europa de Est ar putea duce la o accelerare pe panta alunecoasa a razboiului nuclear intr-o criza”, a scris Bogdanov, pe portalul de stiri Lenta.ru si preluat de New York Times.

      Moment istoric la Deveselu: Scutul antiracheta e operational, Rusia se simte amenintata

      Elementele scutului vor deveni, inevitabil, tinte prioritate in cazul unui razboi nuclear, posibil char tinte pentru atacuri preventive, avertizeaza expertul rus.

      Tari precum Romania, care gazduiesc sisteme antiracheta americane, ar putea fi singurele victime, iar Statele Unite sa se impace apoi cu Rusia “deasupra ruinelor fumegande ale elementelor est-europene ale scutului antiracheta”, a adaugat analistul.

      Baza din Romania reprezinta o amenintare la adresa securitatii nationale a Rusiei, a declarat joi purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, in timp ce la Deveselu avea loc ceremonia oficiala prin care sistemul a fost declarat operational.

      Scutul de la Deveselu, inaugurat oficial – Kremlinul tuna si fulgera

      “Am spus de cand a inceput aceasta poveste ca expertii nostri sunt convinsi ca dezvoltarea sistemului anti-rachete balistice ridica o anumita amenintare la adresa Federatiei Ruse”, a declarat Peskov.

      “Intrebarea nu este daca vor fi sau nu luate contramasuri, masuri sunt deja luate pentru a mentine securitatea Rusiei la un nivel necesar. Inca de la inceput am spus ca, in opinia expertilor nostri, scutul antiracheta reprezinta o amenintare la adresa statului nostru”, a precizat Peskov.

      Seful NATO, dupa inaugurarea scutului de la Deveselu: Aparam Romania impotriva oricarei amenintari

      “Sunt luate masuri pentru a asigura nivelul necesar de securitate pentru Rusia. Vreau sa va amintesc faptul ca presedintele insusi (Vladimir Putin – n.red.) a intrebat in repetate randuri impotriva cui va functiona sistemul”, a adaugat purtatorul de cuvant.

      Declaratia vine dupa ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reiterat la Bucuresti ca scutul nu este o amenintare la adresa Rusiei.

      La randul sau, presedintele Klaus Iohannis a subliniat ca acest sistem va face atat Europa, cat si Romania mai sigura, insa are doar un caracter defensiv, nefiind indreptat impotriva niciunui alt stat.”

  6. Domnule Tudor, cu toata dragostea, un articol mai varza ca asta, cu greu se poate imagina! Trec gratios peste faptul ca sint cel putin 4 (patru) pasaje de text prezente in articol DE DOUA ORI. Poate ati compilat doua articole diferite, care insa proveneau unul din celalalt. Totusi, cititorii dvs, mult mai destepti decit ai altora, merita un pic mai mult decit o adunatura de copy/paste.
    Mai important, insa, decit asta este faptul ca ne serviti cu indaratnicie aceeasi teza rasuflata si schioapa a caracterului strict defensiv al scutului.
    Trecind peste faptul ca, dupa unii specialisti, sistemul ar putea fi folosit si in scop de atac, ramine insa un rationament extrem de simplu, accesibil oricarui baiat cu bacalaureat: in momentul in care posibilitatile de atac ale uneia dintre parti scad, inseamna ca echilibrul de forte, singurul care garanteaza LINISTEA, a fost compromis! Ce va face Rusia? Evident, va incerca sa restabileasca acest echilibru. Cum? Sint sigur ca o sa ghiciti!
    Doar daca nu cumva va imaginati ca rusii vor crede NATO pe cuvint!
    Ce garantii ofera NATO Rusiei? Cuvintul de onoare?

    • Stimate dle Radescu, s-a mai intamplat din cauza problemelor cu internetul sa-mi apara pasaje de text repetate si in alte postari. In rest, dupa cum v-am mai spus, fiecare cu nivelul sau de lecturi, informatii si cultura in domeniu… Ramaneti si dvs si aramianu in propaganda Moscovei si in garantarea credibilitatii Rusiei… Sanatate !

      • Mie-mi pasa de soarta sarmanei Romanii, trasformata in tinta perfecta a USA pentru armata rusa prin construirea acestui scut de la Deveselu, pe cand aplaudacii americani mioritici sunt in culmea fericirii pentru c-au posibilitatea sa-si serveasca propagandistic stapanii dupa principiul americanii e buni de pusi la rana pe cand rusii e de porc. “Presa rusa: Romania a intrat in razboi!

        Lasand la o parte declaratiile oficiale ale Moscovei la inaugurarea, joi, a bazei NATO de la Deveselu, presa rusa a apreciat ca scut american va crea mai multe tensiune in Europa decat stabilitate si ca, dincolo de posilibilitatile pe care le deschide pentru SUA, unitatea din Romania va crea poate mai multe probleme din punctul de vedere al securitatii.
        Racheta Sursa foto: Thinkstock

        inShare
        Galerie foto
        RachetaPlay1 / 1

        Explicandu-se, publicatia Lenta.a facut referire la un banc de pe vremea celui de-al doilea Razboi mondial. La Hitler se prezinta seful statului major al armatei, pentru a-i aduce la cunostinta ca Romania a intrat in razboi. Nici o problema, a spus Hitler, trimiteti cinci divizii. Oaspetele reia informatia, precizand ca “Romania a intrat in razboi de partea noastra. E si mai rau. Gasiti undeva zece divizii pentru protectia romanilor”.

        Subliniind, pe de alta parte, ca, practic, baza de la Deveselu nu reprezinta o amenintare pentru rachetele rusesti, a caror traiectorie de zbor trece pe deasupra Marii Baltice si a Marii Norvegiei, acelasi cotidian online estimeaza ca problema rezida in mijloacele tehnice utlizate la constructia Aegis Ashore, sisteme cu care este dotata baza de la Deveselu.

        “Componenta de foc a acestui scut asigura folosirea rachetelor antiracheta SM-3 din instalatii de lansare verticale, precum si a rachetelor de croaziera de tip Tomahawk. In plus, amplasarea acestui armament in Romania creaza o amenintare serioasa la adresa unitatilor miltiare si a infrastructurilor civile din sud-vestul Rusiei, inclusiv din Crimeea, ceea ce contravine Tratatului de reducere a rachetelor cu raza medie si mica de actiuni, incheiat in 1987”, sustine Lenta.ru.

        Unde s-ar putea ajunge?

        Numeroase sunt variatiile pe aceasta tema, constata sursa mentionata. “Ca orice tara est-europeana cu un venit pe cap de locuitor relativ redus si fara o economie constanta, Romania este interesata sa gazduiasca pe teritoriul ei contingente miltiare NATO. Este vorba de niste bani care vin, dar si de stimularea mediului de afaceri local si a serviciilor”.

        Dincolo insa de aceste aspecte, autoritatile de la Bucuresti “trebuie sa inteleaga ca desfasurarea unui element de infrastructura miltiara atat de delicat cum este Aegis Ashore face din baza de la Deveselu o tinta pentru atacurile rusesti in cazul ipotetic in care confruntarea dintre Moscova si Occident ar aluneca spre o etapa fierbinte”, este de parare publicatia citata.

        In opinia Lenta.ru, “Washington este constient de acest lucru. Dar Washingtonul este ceva mai departe decat Deveselu. Iar scenariile de escaladare si detensionare a situatiilor intr-un confict direct prevad inclusiv o varianta cam literara, cand ambele parti, scrasnind din dinti, isi strang mainile peste ruinele scutului aerian amplasat in Europa de Est”.

        Cotidianul Izvestia noteaza, la randul sau, ca tensiunile din jurul scutului european s-au intensificat in contextul in care baza de la Deveselu reprezinta doar o parte dintr-un sistem urias care, in perspectiva, va acoperi un teritoriu care se intinde din Groenlanda pana la Insulele Azore. Vineri, in Polonia, a fost pusa piatra de temelie pentru constructia unui sistem de antirachete similar celui din Romania, mentioneaza Izvestia.”

        • nu va pun sentimentele patriotice la indoiala. atata doar ca nu intelegeti ce si cum se intampla cu aliantele politico-militare. acum si in istorie. dupa cum va spuneam demulte, se simte pe ce scrieti ca va informati din surse de la moscova

          • Ha, ha, ha!!! Articolele postate sunt luate de pe site-uri romanesti, unul incammagazin si al doilea Cotidianul si nu de la Moscova. Dar propagandistii CIA, asta stiu asta fac. In rest toate-s vechi si noua toate, tot asa se fuduleau si propagandistii romani incolonati in spatele nemtilor cum c-o sa-i facem praf pe sovietici odata cu declansarea operatiei Barbarosa.

      • Radu Tudor, in lipsa contra-argumentelor la adresa acelor forumisti care nu le sufla-n fund americanilor e foarte usor sa ne faceti rusofoni, kgb-sti, sovietici sau alte cele. Intrebati-va mai bine ce se intampla cu noi romanii in cazul unui conflict militar conventional sau atomic Nato-Rusia desfasurat chiar pe teritoriul Romaniei???

          • Ha, ha, ha!!! Noi romanii trebuie sa dormim linistiti, ne va apara tratatul de la Washington pana n-o mai ramane piatra de piatra din tara noastra in urma unui conflict Nato-Rusia.

          • In asteptarea respectarii unor tratate, d-le Tudor, aia mureau in Fagaras; in timp ce altii luau bataie, la Nucsoara; simultan cu Canalu’, cu Pitestiu’, cu Gherla !
            Mi-erau dragi americanii, in “90, ca aduceau Coca Cola si Mc Donalds. Dupa 2012, cand ne-au zis ce trebuie sa vrem (chiar si dupa ce-a fost ieri, apropo de afisarea ambasadorului lor cu Z(oro)gonea), nu-mi mai sunt asa dragi !
            Daca rusii ne-au pus cizma pe gat, cu “davai ceas”, zic ca e cazul sa suflam si in iaurtul american… O fi de bine alianta cu ei, nu zic, da’ langa rusi noi suntem, nu ei ! Si, la cat mi-amintesc, ultimul razboi pe teritoriul lor a fost acum un secol juma’te (alea doua mondiale in care s-au bagat sunt alta tema – stiu, au murit tineri americani p-atunci, dar romanu’ zice : “interesu’ poarta fesu'” – au iesit, economic, mai bine decat doreau din razboaiele alea !)
            Decent tratata treaba asta, zic sa nu-i pupam in stelele de pe drapel p-aia, c-au binevoit sa faca scuturi p-aici; la d-astea militare, pe langa influenta d-o aduc in teritoriu (e drept, neocupat oficial, da’ sigur influentat si in meniul din restaurante – alea, gen fast-food, spre exemplu), nu “imping” economia tarilor p-unde se duc, sigur stimuleaza economia proprie !
            M-am invatat, in timp, sa inteleg ca singura persoana care imi vrea binele sunt eu (si, eventual, se poate extinde treaba asta la familia proprie); in rest, e ca la aia cu calul troian : fereste-te de greci, chiar si cand fac daruri ! (desi, consider, din ce-am vazut, ca grecii sunt mai aproape sufleteste de noi, trec si ei prin d-alea impuse d-afara, ne-asemanam, ne intelegem reciproc !)

          • Romania era parte in tratat, ca sa astepte cineva implementarea lui? Intrebati supravietuitorii gulagului communism, vedeti ce optiuni au ei dupa atatia ani de puscarie. N-o sa gasiti unul antiamerican

          • D-le Tudor, stiti, mai bine ca mine, catratatele sunt facute, dar se si incalca. S-a vazut, cred, inca din comuna primitiva treaba asta.
            Nu mi-e cald cu rusii langa noi; dar nici nu-mi plac atitudinile triumfaliste, festivismu’ inselator.
            Nu e nimeni in posesia adevarului absolut (e foarte usor, insa, sa-l numim p-ala care nu ne spune ce vrem , fie “prost”, fie “vandut”); si nici antiamerican nu m-as considera (nici antirus… nici anti-ceva; stiu ca in orice societate sunt si oameni buni, si oameni rai…). Cred, totusi, ca expansionismul american exista, si e adaptat contemporan. Daca rusu’ stie, in continuare, de la taru’ initial, sa dea cu “davai”, cu “calasnicovu'” in mana, americanu’ aduce Coca-Cola, guma de mestecat, numeste guverne… cam cum faceau conquistadorii spanilor, in Lumea Noua.
            Nu cred sa fie cazul sa-i mai iubesc (cel mult, ii ignor…chit c-o fac in detrimentul propriu) dupa cazul “ghitanstain”, din 2012 : nu cred sa se fi exprimat, la vremea respectiva, Geoana (sau succesorii, ca nu am urmarit evolutia ambasadorilor in SUA) in folosul lui Clinton, cand cu “cazul Monica”…”ghitanstain” a facut-o…
            Si, pe motivul ala, nici Europa nu-mi mai e asa, apriori, draga !
            Stiu ca fiecare vrea “sa ne invete” si, in schimb, sa ne ia ceva ! Pe principii de economie de piata, cat mai mult, pentru cat mai putin.

    • Spuneam putin mai sus:
      “Ce va face Rusia? Evident, va incerca sa restabileasca acest echilibru!”
      Ce aflu adineauri?
      “Rusia va dezvolta noi rachete intercontinentale, capabile să contracareze sistemele antirachetă americane instalate de NATO în România şi Polonia”, – anunţă Serghei Karakaiev, şeful Comandamentului forţelor strategice ruse.
      Cum mai spuneam, tensiunile NU SE REZOLVA prin umflarea muschilor. Doar daca cineva nici nu doreste, de fapt, rezolvarea tensiunilor!

  7. Scutul montat apără şi ”monumentele care se plîng de orice cînd nu pot manipula” care nu are legătură cu sondajele şi finanţările uriaşe?
    Această acţiune o să fie un moment istoric real ! Ce-ar fi dacă va deveni realitate împreună cu alte 2”monumente de mutanţi” care, din cîte se pare, merg pe”ilegalităţi” din plin? După zicala românească: schimbă locul şi norocul că am doar duşmani în jur şi merg înainte ca şoimii patriei, ””îi ocolesc pe mulţi, dar îmi fac rost de culcuş sigur dovedit clar şi corect de alţii””’ miroase cam tare subiectul şi dîra se simte la distanţă de ani lumină!
    http://www.stiripesurse.ro/un-fost-ef-din-sri-zguduie-romania-laura-codru-a-kovesi-va-fi-arestata_994774.html

  8. In fine a inceput si inceputul sfarsitului. Ne mai trebuie ceva? Poate sa ne rugam Domnului sa se termine repede.

  9. scutul ca scutul, trezeste pareri pro sau contra. e si bun , e si rau. daca ne luam dupa rusi vom fi trecuti in primul rand la represalii. adevarul a ca au si motive. i rest vom trai si vom vedea cum vor lansa iranienii rachete contra europei si cum ne va apara deveselu de ele. cum? nu exista pericolul asta? nu se poateeeee! de apreciat in schimb cele doua momente ale zilei legate de deveselu, ba nu trei. in primul rand ciolanis a avut o “jena” si nu a venit la deveselu. probabil ca sa nu-l supere pe putin. in al doilea rand apreciem adevarul spuselor lui robert work. cum cine e? e numarul 2 de la pentagon, adica adjunctul secretarului general al apararii. si ce a spus? omul a recunoscut ca a petrecut aseara la budapesta si s-a simtit bine in aceasta minunata tara. se referea bineinteles la ungaria ca pentru americani romania e o tara nasoala, saraca, buna pentru o colonie in care ambasada sua ne spune in fiecare zi ce e bine si ce e rau iar noi trebuie sa executam intocmai si la timp ceea ce ne dicteaza( asta e limbajul preferat al lui r.t.) acum mai nou nu le convine ca bnr-ul a facut o moneda omagiala pentru un fost guvernator interbelic, acuzat de americani ca avea sentimente fasciste si antiseminite! ete al dracului horty asta ungur ce mare democrat a fost, cum i-a mai aparat el pe evrei si cum a luptat contra fascismului! de aia i-au facut ungurii statui si il omagiaza mereu! nu ca nasolul ala de antonescu, roman si ala pro fascist si antisemit nenorocitul care e el nenorocit!!!>> ai dracului americanii astia ce le stiu ei pe toate si cat de democrati sunt ei si vad toate relele peste tot! de aia ii apreciez si eu, nu numai r.t.. ca sunt impartiali si spun numai adevarul si lupta contra nasoilor aia de rusi care e antidemocrati si anti orice. si sa nu uit punctul 3. ma bucura prezenta celor care au facut sa existe scutul de la deveselu, atat dpdv militar cat si diplomatic. adica au fost prezenti acolo toti cei care au contribuit la aparitia acestui scut la deveselu! cum nu au fost? pai a fost ciolos asta omul lui soros! si soros o fi el ungur dar e si american! deci e de bine! mare nesimtire! dar e tehnocrat adus de ” tinerii frumosi si liberi”, adica idiotii neamului!

  10. Domnule Radu Tudor, fiti un pic mai elastic in gindire. Pregatirea “speciala” pe care o aveti si de care faceti atita caz, seamana ingrozitor de mult cu indoctrinarea (aia de care ne acuzati pe noi)
    O sa va explic de ce SCUTUL nu este doar defensiv, printr-o pilda pe care o va intelege si un copil de scoala primara.
    Cu mii de ani in urma, cind o armata se pregatea sa atace o alta, o tara sau niste teritorii, isi pregatea mai intii, daca avea si un comandant intelept, sulite, sabii si … si ….
    Pai vedeti ca ati ghicit? SCUTURI!
    Daca pregateau scuturi, insemna ca n-au de gind sa atace?? NICIDECUM, DIMPOTRIVA!
    N-am niciun drag de Moscova, nu mi-a facut niciun bine, niciodata. Doar rau! Asa ca n-am absolut niciun interes sa le iau apararea. Dar, cind au dreptate, nu pot, mi se opreste in git sa zic ca n-au! Ce-i asa de greu de inteles?
    (In ’68 am participat (DE BUNAVOIE!!!) la marea adunare din Piata Palatului, cind Ceausescu tuna si fulgera impotriva rusilor, si mi se umfla pieptul de mindrie – mi-a trecut destul de repede! – ca avem asa conducator. Si nu pot uita ca, de fapt, am scapat de invazie DATORITA CHINEI, care a anuntat CA NU VA TOLERA!!!, nu datorita americanilor, care “urmareau cu preocupare”!)
    Concluzie: amicus plato, sed magis amica veritas!

  11. ce scut mai fratilor ca nu e vorba de niciun scut.este o baza de lansare a rachetelor tomahawk mascata in scutul lui peste.daca doreau sa apere europa de rachete iraniene aduceau sistemul thaad conceput special ptr. operare terestra nu incropeau din lansatoare navale mk41 porcaria aia.in plus lansatoarele thaad lucreaza cu acelasi radar ca aegis si sunt mobile(nu stie adversarul unde le amplasezi) dar din pacate nu lanseaza tomahawk..antirachete rusesti nu e ca traiectoriile icbm-urilor rusesti trec la min. 1400 km de deveselu iar asa zisa sm-3 are raza de 700 km.un tomahawk lansat de la deveselu parcurge 1300 km peste teritorii aliate sua si doar 400 km in mediu ostil in zbor spre moscova.in concluzie suntem luati de fraieri.

  12. Well, Scutul e funcțional, alianța s-a concretizat, orice comentarii sunt de prisos. Ca si retorica rusească, de altfel, făcută sa răsune la defilările din Piata Roșie mai mult decât peste granița. Cel mai elegant si mai sănătos e sa faci ca Tariceanu: aliații se onorează dar nu se frecventează social, la petrecerile cazărmii mergand îndeobște doar militarii si prestatorii de servicii, din partea autohtonilor: securiștii, chelnerii, cei însărcinați cu distracția trupelor si jurnaliștii care consemnează evenimentele. N-am uitat elementul feminin necesar culorii locale dar se poate imagina fara probleme cam care sunt doamnele ce frecventează aceste lansări, in afara de cele in uniformă, bineînțeles, si de prințesele de sânge. Care, in cazul de fata, si-au văzut de serbările dinastico-istorice ținute in paralel si bine-au facut.

  13. Apropo de Tratate”, d-le Tudor : cand la noi se instaura gulagul ala, se facea in baza unor tratate “pe servetel”, la Ialta. Cei care au supravietuit au aflat mult mai tarziu ca fusesera lasati de cei pe care-i asteptau.
    O discutie la postul A3 in seara asta puncta expres ca sentimentul proamerican al romanilor s-a mentinut, inclusiv dupa bombardamentele avianelor americane asupra Ploiestiului, din WW2. Era razboi, se proceda ca atare !
    Nici acum n-o sa devenim antiamericani; ceea ce mi se pare firesc, insa, e o maturitate moderata in abordarea subiectului : nu sar ca stiuca la lingurica atunci cand mi se spune ca cineva are ca scop in viata sa-mi faca bine, sa ma apere; mai intai, ii verific CV-u’… iar la americani, e cam naspa paragraful cu “lumea araba” (care, se vede, continua, nu s-a terminat).
    N-am pretentia ca stiu foarte multe; am, insa, pretentia ca verific ce mi se “serveste”. Va inteleg atitudinea pozitiva in treaba cu scutul respectiv, dar n-o pot impartasi deplin.

      • era aliatul lui hitler ptr. ca anglia si franta ne-au lasat balta(desi pana atunci au spus ca sunt alaturi de noi).daca nu am fi devenit aliatii lui am fi fost ocupati de el.si asta fara ca occidentalii sa zica sau sa faca ceva.si exact ca acum si atunci am fost buni cand am cumparat tancuri franceze(total depasite tehnologic),bombardiere englezesti refuzate de raf dar pe care trebuia sa le cumpere niste prosti si avioane poloneze bune ptr. vanatoarea de rate nu de avioane inamice.iar acum platim intrarea in nato cumparand toate ciurucurile vestice si devenind baza ptr. rachetele tomahawk(lucru care incalca un tratat international).

        • waaaw, aflu lucruri noi din istorie. antonescu a avut de ales intre Germania hitlerista si Anglia monarhista?! lasa, daca nu e bun nato, vin rusii si salveaza pro sovieticii din romania

          • CA FAPT DIVERS ANTONESCU A VENIT LA PUTERE PE 04.09.1940 DUPA CE ROMANIA A PIERDUT PARTI DIN TERITORIU FARA CA PUTERILE OCCIDENTALE SA FACA CEVA.ACELEASI PUTERI OCCIDENTALE CARE NE ASIGURAU INAINTE DE SPRIJINUL LOR.OARE CU CE SEAMANA ASTA?SI IN RAZBOI ALATURI DE HITLER A INTRAT DATORITA ASIGURARILOR DATE DE ACESTA CA DUPA INFRANGEREA RUSILOR ROMANIA ISI VA RECAPATA TOATE TERITORIILE PIERDUTE.CE GREA E ISTORIA ASTA!

          • @dragos, amerlocii nu au prieteni, ei au doar sclavi pe plantatiile noi cucerite, in speta tarile din lumea larga care sunt conduse de sugatori mai mari sau mai mici de mari licurici. Romania fiind una din plantatiile conduse cu brio de asemenea sugatori de licurici.

      • Ha, ha, ha!!! Morala si sofisme de toata prastia la americani si pretenii lor mioritici. Pe cand ne bombardau americanii, USA erau pretenii bolsevicilor care au umplut Rusia de gropi comune si carora marii democrati amerloci si englezi le-au dat pe tava Europa de Est ca s-o umple si pe ea de alte gropi comune dupa sfarsitul celui de al doilea razboi mondial. Basca ca-n 1933 pe cand demucratii amerloci au stabilit relatii diplomatice cu URSS numai intr-un fort de langa Moscova se impuscau zilnic 300 de dusmani ai poporului. Asa ca mai usor cu pianul pe scari, americanii isi urmaresc numai propriile interese pe acest mapamond si ei nu au prieteni ci numai sclavi pe care s-ai foloseasca in folosul lor si numai al lor. Prin acest scut de la Deveselu, USA ne-au transformat pe noi romanii in tinte sigure pentru armata rusa in cazul unui conflict din ce in ce mai plauzibil inceput si dus chiar pe teritoriul Romaniei.

  14. Ca sa fie lucrurile un pic mai clare, e de citit si inceputul articolului :
    http://rammstein.ro/istoric/
    (e cu avioane italiene, intr-o baza americana, dintr-o localitate germana…alambicat… dar e si cu ceva mai multe victime decat la Colectiv… la nemti, n-a cazut guvernul cum ca “coruptia ucide”…
    Americanii si-au recunoscut vina dupa mai mult de un deceniu…urat, totusi; ca era in baza lor, uatevar, uerevar !

Leave a Reply