Dupa crimele savarsite in Estul Ucrainei, dupa ocuparea militara a unei regiuni dintr-o tara independenta, dupa anexarea ilegala a Crimeei, dupa doborarea unui avion comercial cu 300 de oameni la bord, dupa izolarea pe plan international pentru incalcarea tuturor regulilor, Rusia reintra in joc. Miza – lupta antiterorista. 

========

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat dispus duminică să discute cu Rusia despre Siria și a subliniat nevoia de coordonare pentru evitarea oricărui ‘incident sau accident’ între forțele ruse și coaliția condusă de SUA împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

Într-un interviu pentru Reuters în marja Adunării Generale a ONU de la New York, Stoltenberg a spus că este ‘prea devreme pentru a stabili’ care sunt planurile Rusiei în Siria, dar că aceasta și-a sporit prezența acolo, inclusiv prin avioane de luptă și sisteme de apărare antiaeriană.

“Bineînțeles, este nevoie să ne asigurăm că nu se produce niciun incident sau accident și că există mecanisme pentru a elimina orice risc de conflict în legătură cu prezența militară tot mai mare a Rusiei și eforturile în desfășurare ale coaliției care luptă împotriva ISIL (Statul Islamic — n.r.)”, a spus el.

Stoltenberg, care urmează să se întâlnească luni cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, a făcut apel la Rusia “să joacă un rol constructiv și cooperant” în lupta împotriva Statului Islamic și a adăugat că a-l susține pe președintele sirian Bashar al-Assad “nu este o contribuție constructivă la găsirea unei soluții”.

“Este nevoie cel puțin să se elimine orice risc de conflict în legătură cu prezența forțelor armate ruse în Siria și cu prezența forțelor care luptă împotriva ISIL”, a afirmat el, precizând că a salutat contactele care au avut deja loc între SUA și Rusia.

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a declarat duminică la rândul său că este vitală coordonarea tuturor eforturilor împotriva Statului Islamic, dar că acest lucru nu se întâmplă încă.

Întrebat despre atacurile aeriene desfășurate de Franța separat de coaliția condusă de SUA, Stoltenberg a spus că a salutat “eforturile tuturor aliaților NATO de a lupta împotriva ISIL”.

El nu a exclus un rol extins al NATO în lupta împotriva Statului Islamic, dar a refuzat să spună ce ar presupune acest lucru. “Cred că ar fi greșit din partea mea să anunț sau să speculez în legătură cu eventuale roluri suplimentare. Vom discuta despre aceasta dacă și când va fi pe agendă”, a subliniat secretarul general al NATO.

Astazi si presedintele american Barack Obama se intalneste cu presedintele rus Vladimir Putin pentru a discuta efortul comun impotriva ISIS si situatia din Siria.

———

Președintele rus Vladimir Putin a asigurat duminică la o televiziune americană că nu intenționează, “pentru moment”, să trimită trupe la sol în Siria dar că își va spori sprijinul pentru președintele Bashar al-Assad, notează AFP.

Șeful de la Kremlin este unul dintre cei mai așteptați lideri la Adunarea Generală a ONU la New York unde ar urma să apere luni aliatul său sirian și să prezinte proiectul unei noi coaliții extinse de luptă împotriva grupării Statul Islamic (SI).

El urmează de asemenea să aibă o întâlnire oficială luni cu omologul său american Barack Obama la New York, pe fondul creșterii puterii militare a Rusiei în Siria și amplificării activității diplomatice a Moscovei în legătură cu acest dosar.

Președintele rus a înregistrat, cu câteva zile în urmă, un lung interviu pentru emisiunea 60 Minutes a canalului CBS, difuzat duminică seară și din care televiziunea a reprodus extrase în ultimele zile.

Putin, vorbind în limba rusă și ale cărui declarații sunt traduse, este întrebat dacă va lua în considerare să desfășoare trupe la sol în Siria pentru a lupta contra jihadiștilor SI.

“Rusia nu va participa la nicio operațiune terestră pe teritoriul sirian sau în orice altă țară. Ei bine, cel puțin nu avem în vedere așa ceva pentru moment”, a răspuns șeful statului rus.

“Dar intenționăm să ne intensificăm activitatea, simultan cu președintele Assad și partenerii noștri din alte țări”, a adăugat Putin, făcând aluzie la Iran și Irak, care sprijină regimul sirian, mai notează France Presse.

 

 

17 COMMENTS

  1. Cât timp amândouă mari puteri America și Rusia luptă împotriva teroriștilor,e cea mai fericită soluție

  2. … Rusia “să joacă un rol constructiv și cooperant”. Mhhh, asa? Rusia “să joacă”?

  3. cand tipau kurzii ca le trebuie ajutor in echipamente impotriva isis, europa era solidara in vorbe, sa nu-i supere pe turcia , sau irak. ei lupta cu succes de ceva vreme si cu echipare buna ar fi curatat in mare parte siria.
    la fel cu assad. onu, europa si nato au stat in contemplare la crimele lui in masa.
    statul criminal turcia este in mare parte responsabil de situatia de acolo.

    • pana se hotarasc cine sa se bata cu isis , kurzii se pregatesc sa elibereze niste orase foarte importante si poate decisive, restu sunt vrajeli cu rusia si nato. vor sa elibereze inclusiv un oras de legatura langa granita cu turcia, jarablus. turcii sunt in disperare si vor sa-i ajute cu arme pe isis. daca se duc kurzii in zona aia turcii sunt inconjurati de dusmanii kurzi la est si sud si de armeni. turcii vor vecini musulmani, pentru ei kurzii sunt dusmanii , nu isis.

      cu toata ajutorul rusiei , siria nu are nici o sansa, raidurile aeriene nu rezolva nimic, fara interventie terestra.
      singurii care se bat acolo sunt kurzii , restul sunt niste papagali cu rusi cu toti. asa cum sua si-a irosist banii si resursele militare pe armata irakiana care parasea lupta la primul cartus , asa vor pati si rusii. armamentul lor o sa fie confiscat de rebeli , sau extremisti.
      de turcia ce sa mai zic , sunt facuti muci la ei in tara de pkk. armata turciei e o gluma.

    • “Secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, a cerut pentru prima oară sesizarea Curţii Penale Internaţionale în legătură cu situaţia din Siria”
      acu s-au trezit si ei ? ce penibili si jegosi astia de la onu. asta dupa ce assad si-a macelarit poporul de cativa ani. doar pentru ca a intervenit rusia.

    • este ‘oficial’ : kurzii sirieni ajutati de kurzii irakieni si asistati de aerian de sua pregatesc eliberarea orasului jarabulus, un punct foarte important de legatura dintre turcia si isis. se asteapta ordinele finale.
      multa dragoste obscena turciei si lui erdogan.

    • evident ca multi teroristi isis vor fugi in patria lor muma turcia, unde sunt primit foarte bine. asta in timp ce la onu se discuta nimicuri.

  4. Stoltenberg … a făcut apel la Rusia “să joacă un rol constructiv și cooperant” în lupta împotriva Statului Islamic. Daca nu joacă un rol constructiv și cooperant minciuna propagandistica occidentala expune pentru inceput doar un avertisment. Vezi aici -http://www.theguardian.com/world/2015/sep/25/russia-troops-syria-could-helping-isis-report

  5. cu toate ca pentru unii e o surpriza, rusia arata ca stie sa-si joace cartea in orice problema. jocul asta de-a soarecele si pisica intre rusia si nato constat ca escaladeaza pe zi ce trece. la orice masura luata de nato in zona de est a flancului european, rusia raspunde cu alte contramasuri. dupa atata timp in care in zona de conflict siria-irak-libia occidentalii si sua doar au supravegheat conflictul si au facut extrem de rar cate un raid aerian contra islamistilor, iata ca rusii muta decisiv obligand practic pe aliati sa treaca si ei la masuri mai dure contra isis. o intrebare se ridica totusi: de ce oare atata amar de vreme isisul a fost lasat practic in pace sa-si faca de cap in zona, sa castige teritorii imense in aceste tari, sa distruga, sa oloare si sa islamizeze fortat regiuni intregi. ce a stat la baza acestei strategii paguboase? iar acum facem ochii mari si incep cu criticile ca se baga in seaama si rusii in siria? ce e mai bine? o tara, siria, cu un conducator nefrecventabil pentru tarile “democratice” dar sprijinit de rusia si care de bine de rau nu a permis islamizarea si distrugerea tarii sau aceeasi tara, plina de “rebeli” ajutati financiar si logistic de tarile “democratice” in lupta contra “dictatorului”,lupta ce a permis distrugerea acelei tari, infiltrarea radicalilor islamisti si cucerirea de teritorii intins de catre teroristi? si practic cel care se opune cuceririi in totalitate a siriei de catre isis e tocmai “dicatorul” nefrecventabil pentru occident. ved totusi ca exista o propagande ieftina gen razboiul rece cu rusul rau si occidentalul bun in conditiile evidente in care fiecare isi urmareste doar propriul interes fara nici o legatura cu tarile afectate.

    • R -ISIS-jucator important in razboiul economic al SUA contra Rusiei. Vezi daca exista o legatura directa intre cuceririle teritoriale ale teroristilor si pretul la bursa al petrolului.

    • Au fost lasati astia d’ai lu’ isis sa-si faca de cap in speranta unora ca se vor lua mai tare la maciuci in cap si cu regimul lui bashar ala care-i gazduieste pe rusi cu flota lor din Mediterana,si ca o sa-l darame p’ala ca sa fuga rusii la ei acasa si sa avem doar “supraputernica” peste tot ca d’aia se incepu tot MAIDANUL asta din Siria.Numa ca acum ursu doar a scos um mormait si clampaii geostrategi au priceput ca se poate sa se produca un scenariu foarte nasol,adica sa dea ursul din laba sa debarce in Siria si sa curete in cateva saptamani toata Siria si partea din Iraq de toti fundamentalai,rebelii si camilarii obraznici care viseaza sa invadeze cu puscoacele Europa. Si astfel sa refaca rusnacii integritatea Siriei, ceea ce le-ar sta rau in gat la multa lume.Dar ce este si mai rau este ca vagabonzi aia de la isis,care mai scapa din ei,o sa lase puscoacele, o sa se dea refugiati si o sa apara pe la noi pe aici.

  6. Razboiul din Ucraina impotmolindu-se, Putin isi muta arsenalul nefolosit, uman si material, in Orientul Mijlociu unde NATO, la randul sau, bate pasul pe loc. Mutarea e dibace, in sensul ca-i ia de pe cap generalii nemultumiti cu jumatatea de victorie obtinuta asupra UE si-l scoate, ca sef de stat, din izolarea penibila in care s-a trezit dupa anexarea Crimeii. Nu cred, totusi, sa aiba vreun avantaj real de pe urma mutarii deoarece, in ciuda fanfaronadelor de rigoare, nu are mare lucru de oferit: Rusia e saraca, lupta pe doua fronturi, iar formidabila resursa umana pusa de Stalin la dispozitia Aliatilor in razboiul al doilea nu se mobilizeaza usor daca nu e vorba sa-si apere propriile teritorii.

  7. Dacă e vorba de informații corecte în presă, introducerea arată așa:

    Dupa crimele savarsite in Estul Ucrainei de către Poroșenko ce își bombardează cetățenii precum Bashar, dupa ocuparea militara prin contract a unei regiuni dintr-o tara independenta, dupa anexarea ilegala a Crimeei prin voința locuitorilor exprimată într-un referendum, dupa doborarea unui avion comercial cu 300 de oameni la bord de către nu se știe cine, din moment ce ancheta nu a produs încă un raport oficial, dupa izolarea eșuată pe plan international pentru așa zisa incalcare a tuturor regulilor, Rusia reintra in joc. Miza – lupta antiterorista.

    Nu-i așa?…

Leave a Reply