Camera Reprezentanţilor din Congresul american s-a reunit la ora locală 9 (ora 16, ora României) şi, la capătul unei şedinţe de aproape 8 ore, l-a pus sub acuzare pe preşedintele Donald Trump pentru incitare la insurecţie, în urma evenimentelor de săptămâna trecută, de la Capitoliu. Deschiderea dezbaterilor a fost făcută de şefa Camerei, democrata Nancy Pelosi, care l-a numit pe preşedintele în exerciţiu “un pericol grav şi iminent” pentru America.

La ora 23.25, ora României, a fost atins numărul necesar de voturi pentru punerea sub acuzare a lui Trump

În final, în favoarea punerii sub acuzare au votat 228 de membri ai Camerei Reprezentanţilor, dintre care 10 republicani. 194 s-au pronunţat împotrivă.

Acum, hotărârea de punere sub acuzare trebuie dezbătută în Senat, care are ultimul cuvânt. Liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, a respins cererea democraţilor privind o convocare timpurie a Senatului, care să tranşeze acuzarea lui Trump.

Condamnarea preşedintelui pentru acuzaţiile formulate în rezoluţia adoptată de Cameră poate fi decisă de Senat cu o majoritate de două treimi.

Într-un astfel de scenariu, preşedintele este demis iar atribuţiile prezinenţiale sunt preluate de vicepreşedinte.

Timpul este, însă, important pentru că inaugurarea mandatului preşedintelui ales, Joe Biden, va avea loc pe 20 ianuarie.  Este foarte probabil că actualul preşedinte îşi va putea încheia mandatul la Casa Albă, sub blamul unei puneri sub acuzare în ultima sa săptămână ca preşedinte în exerciţiu.

Donald Trump este primul preşedinte american din istorie pus sub acuzare în Congres de două ori. Tentativa anterioară a fost iniţată de democraţi în Cameră, în decembrie 2019, şi a fost stopată de republicani în Senat, unde aceştia din urmă deţin majoritate. În 2019, democraţii l-au acuzat pe Trump de abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului.

Si congresmani republicani au votat impotriva lui Trump :

1 COMMENT

Leave a Reply