Discuţie cu analistul militar Radu Tudor despre ultimele evoluţii de pe frontul din Ucraina
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (10 decembrie, ora 22:30) – Emisiunea: “Agenda globală” – Realizator: Radu Dobriţoiu.
Rusia îşi continuă bombardamentele asupra infrastructurii din Ucraina şi a clădirilor civile. Trei persoane au fost ucise şi 11 rănite într-un atac cu rachete ruseşti care a distrus, astăzi, o clinică privată din oraşul ucrainean Zaporijjia, a declarat guvernatorul regional. Negocierile pentru pace în Ucraina ar putea începe iarna aceasta, a declarat, astăzi, primul ministru polonez Donald Tusk, în timp ce Varşovia se pregăteşte să preia în ianuarie preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene, informează agenţia France Presse. Ieri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat la acţiuni mai puternice din partea Berlinului în sprijinirea Kievului, în special la livrarea de rachete cu rază lungă de acţiune. Dezvoltăm aceste subiecte cu jurnalistul Radu Tudor, analist militar. Bună seara, domnule Radu Tudor!
Radu Tudor: Bună seara, Radio România Actualităţi!
Realizator: Forţele ruse au înregistrat noi câştiguri teritoriale în Ucraina, înaintând în oraşul Kurahove din est, localitatea importantă pentru frontul din Ucraina se află deja pe jumătate în mâinile ruşilor. În paralel, situaţia forţelor ucrainene din Pokrovsk devine de asemenea tot mai periculoasă. Pentru Moscova nu contează pierderile, trupele pierdute, tehnica distrusă. Avansul pe teritoriul Ucrainei continuă. Domnule Radu Tudor, trebuie să fie Europa îngrijorată de această evoluţie?
Radu Tudor: Nu doar Europa trebuie să fie îngrijorată, toate democraţiile, pentru că dacă Ucraina este invadată, dacă Rusia câştigă pe teritoriul unei ţări invadate, va fi un semnal de încurajare pentru toate dictaturile lumii, pentru acele ţări care, prin metodele lor invadatoare, prin războaie pe care le pot declanşa asupra altor state independente, se pot simţi încurajate de lipsa de sprijin sau de înfrângerea Ucrainei. Drept pentru care acest anunţ pe care l-aţi făcut se suprapune cu una din cele mai mari tranşe de ajutor militar pentru apărarea Ucrainei. Preşedintele american Joe Biden a anunţat un ajutor de – atenţie! – 1 miliard de dolari. Evident că această veste vine într-un context complicat, dar dacă ne uităm pe harta generală, niciuna din cele două părţi implicate în acest conflict, nici invadatorii ruşi, nici apărătorii ucraineni nu au reuşit să modice într-un fel echilibru strategic. Sunt avansuri tactice, sunt elemente care evident că generează îngrijorare, dar nu schimbă balanţa de forţe, ci mai degrabă înseamnă nişte evoluţii punctuale, care încearcă cumva să ţină vie ameninţarea, pentru a avea un atu în privinţa negocierilor. Pentru că au început negocieri intense pentru ceea ce trebuie să însemne pentru toată lumea o pace justă. Fiecare om normal îşi doreşte pacea şi ea poate fi obţinută prin încetarea războiului de invazie declanşat de Rusia, prin retragerea truperelor invadatoare de pe teritoriul Ucrainei.
Realizator: Aţi amintit, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că îşi doreşte o pace durabilă pentru ţara sa, pe care Rusia să nu o poată distruge în câţiva ani, declanşând un nou conflict. După ce s-a aflat la Paris cu preşedintele ales, Donald Trump, liderul de la Kiev a făcut aceste declaraţii, citate de agenţia France Presse. Domnule Radu Tudor, este acesta un semnal că Ucraina va accepta cedarea de teritorii în schimbul păcii?
Radu Tudor: E foarte greu de crezut că vom avea în mod oficial o cedare de teritorii. Altfel, tot acest efort imens făcut de Ucraina, cu zeci de mii de militari morţi, zeci de mii de civili, bătrâni, copii, femei ucise şi ucişi de rachetele ruseşti, ar fi fost în zadar. Cred că ceea ce se poate discuta în momentul de faţă este o încetare a ostilităţilor, după care o negociere diplomatică, aşa cum spune preşedintele Zelenski, în jurul ideii de pace justă. Aşadar, prima etapă trebuie să fie oprirea bombardamentelor, suferinţele civililor şi distrugerea acestei ţări suverane şi independente, Ucraina, care, din păcate, are pierderi de peste 500 de miliarde de dolari generate de bombardamentele Rusiei. Apoi, cred că prin anvergura noii Comisiei Europene, a preşedintei Ursula von der Leyen, al noului preşedinte american Donald Trump, prin efortul secretarului general al NATO, Mark Rutte, ar putea să existe un cadru diplomatic în care fiecare parte să se aşeze la masă şi Ucraina să spună: da, suntem gata să discutăm, cu o singură condiţie – nu cedăm nicio palmă din teritoriul nostru invadat. Altfel, orice sacrificiu a fost în zadar.
Realizator: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat ieri ideea desfăşurării de trupe străine în Ucraina, afectată de război, până la aderarea ţării la NATO. El a făcut această remarcă în timpul unei conferinţe de presă comune de la Kiev cu liderul opoziţiei germane, Friedrich Merz. Domnule Radu Tudor, în ce condiţii ar putea fi desfăşurate trupe străine, inclusiv din ţări membre NATO, în Ucraina?
Radu Tudor: Domnule Dobriţoiu, aceasta este o chestiune extrem de sensibilă şi din punctul meu de vedere, trebuie să transmitem ascultătorilor Radio România Actualităţi: nu este posibil ca trupe NATO să participe în mod deschis la conflictul declanşat de Rusia pe teritoriul Ucrainei. Cu alte cuvinte, nu trupe combatante, nu militari care să participe la luptă. Asta ar însemna premisele celui de-al Treilea Război Mondial, un conflict între NATO şi Rusia şi nimeni nu doreşte asta. De când Rusia a declanşat acest război, noi insistăm de zeci şi de sute de ori pentru pace. Noi – mă refer la cei din NATO. NATO îşi întăreşte apărarea, a întărit Flancul estic, unde se află şi România, prepoziţionează trupe, prepoziţionează tehnică, pentru că Rusia este din ce în ce mai agresivă şi suntem avertizaţi de acest comportament extrem de periculos. Dar, pe de altă parte, eu personal cred că nu se poate discuta despre trupe combatante NATO pe teritoriul Ucrainei, eventual, ceea ce s-ar putea negocia în mod bilateral, în niciun caz prin intermediul Alianţei, ci în relaţia bilaterală, eventual Franţa-Ucraina, să fie vorba de instructori, să fie vorba de militari care ajută cu logistica, care ajută la instalarea unor sisteme militare, aceştia, fără să participe în mod direct la luptă şi să sprijine doar efortul logistic militar al Ucrainei de a se apăra.
Realizator: Ca urmare a atacurilor constante, oraşele ucrainene se confruntă cu pene de curent zilnice de 8-20 de ore. Sistemul energetic al Ucrainei a pierdut jumătate din capacitatea sa ca urmare a bombardamentelor Rusiei, relatează Politico, citând oficiali şi experţi cu care au discutat despre pregătirea Kievului pentru iarnă. Domnule Radu Tudor, pentru poporul ucrainean putem vorbi, în condiţiile descrise, de cea mai grea iarnă de război de până acum?
Radu Tudor: Putem să vorbim de acest lucru şi putem să vorbim de un genocid care este exercitat de către Rusia asupra unui popor care are aceeaşi religie, aceeaşi credinţă. Toată lumea se întreabă cum este posibil să ucizi cu rachete de croazieră mii şi mii de civili creştin-ortodocşi ca şi tine. În numele cărei ideologii, în numele cărei credinţe se practică acest genocid creştin-ortodox şi asupra creştinilor ortodocşi? Şi dacă n-ar fi vorba de religii, e vorba de oameni nevinovaţi. E cea mai complicată iarnă, fără doar şi poate. Şi cu toate acestea, uitaţi-vă la ucraineni. Nu fac o dramă din această chestiune, în sensul că nu ies să se plângă, sunt rezistenţi, sunt gata să treacă peste aceste momente dificile, într-o iarnă fără căldură, într-o iarnă fără curent electric, pentru că le-au fost bombardate centralele la începutul iernii de către invadatorii ruşi. Cred că aspectele astea vor fi nişte file importante la dosarul de crime de război pentru Vladimir Putin şi pentru acoliţii săi, pentru că ceea ce se întâmplă sub ochii noştri este un genocid în desfăşurare şi suferinţa aceasta nu trebuie să mai dureze mult. De aceea am pledat, din prima secundă a războiului, pentru pace, care poate fi obţinută prin încetarea războiului declanşat de Rusia pe teritoriul Ucrainei.
Realizator: Domnule Radu Tudor, vă mulţumesc foarte mult pentru aceste analize.
Radu Tudor: Mulţumesc şi eu, o seară bună!
#NATO
#pace
#Rusia
#razboi