Home Articole RCS&RDS, actionarul DIGI 24 – spalare de bani si alte infractiuni grave

RCS&RDS, actionarul DIGI 24 – spalare de bani si alte infractiuni grave

2873
6

Comunicat DNA :

22 august 2017
Nr. 832/VIII/3

COMUNICAT

În dosarele mediatizate prin comunicatele nr. 448/VIII/3 din data de 5 mai 2017, nr. 498/VIII/3 din data de 17 mai 2017 și nr. 572/VIII/3 din data de 7 iunie 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților:
DUMITRU DRAGOMIR, la data faptelor președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– luare de mită
– complicitate la spălare de bani

BENDEI IOAN, la data faptelor administrator al SC RCS & RDS SA, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– dare de mită
– complicitate la spălare de bani,

În același dosar, au fost trimiși în judecată, în stare de libertate, următorii inculpați:

BĂDIȚĂ FLORIN-BOGDAN, la data faptelor administrator al SC BODU SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– complicitate la luare de mită
– spălare de bani,

BOGDAN-DUMITRU DRAGOMIR, la data faptelor, asociat unic al SC BODU SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– complicitate la luare de mită
– complicitate la spălare de bani,

S.C. BODU SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– complicitate la luare de mită
– spălare de bani,

S.C.RCS & RDS SA, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– dare de mită,
– spălare de bani,

OPREA ALEXANDRU, la data faptei, directorul general și președintele consiliului de administrație al S.C.RCS & RDS SA, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de:
– complicitate la dare de mită,

DINEI MIHAI, la data faptelor, coordonatorul activității juridice a S.C.RCS & RDS SA, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– complicitate la dare de mită,
– complicitate la spălare de bani,

SERGHEI BULGAC, la data faptei director general al SC RDS & RCS, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de:
– spălare de bani,

SC INTEGRASOFT SRL (la data faptei deținută de SC RCS & RDS SA), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de:
– complicitate la spălare de bani,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Cu privire la infracțiunile de dare și luare de mită:

În perioada aprilie 2009 – mai 2011, în scopul de a îndeplini ori de a nu îndeplini acte privitoare la îndatoririle sale de serviciu, precum și de a îndeplini acte contrare acestora, inculpatul Dumitru Dragomir, în calitate de președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (L.P.F.), cu sprijinul inculpaților Bădiță Florin-Bogdan, Bogdan-Dumitru Dragomir și Bodu SRL, a pretins suma de 3,5 milioane de euro de la inculpatul Bendei Ioan în calitatea acestuia de administrator și acționar al RCS & RDS SA, din care a primit suma de 3.100.000 de euro de la RCS & RDS SA. Banii primiți au fost disimulați sub forma unor plăți făcute în cadrul unui contract de asociere în participațiune, încheiat la data de 15 august 2009, pentru finanțarea afacerii Crystal Palace Ballrooms.
Contractul respectiv a fost încheiat între societățile Bodu SRL, deținută de Dumitru Dragomir și RCS & RDS SA, inculpatul Bendei Ioan beneficiind de sprijinul inculpaților Dinei Mihai și Oprea Alexandru, administratori ai RCS & RDS SA.
Banii respectivi au fost pretinși și primiți de inculpatul Dumitru Dragomir în contextul executării, în perioada respectivă, a unui contract de cesiune a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din LIGA 1, încheiat la data de 8 aprilie 2008 între L.P.F. și consorțiul constituit din societatea SC RCS & RDS SA, administrată de inculpatul Bendei Ioan și o altă societate.

Cu privire la infracțiunea de spălare de bani:
În perioada 2015 – 2016, pe parcursul urmăririi penale desfășurate în prezenta cauză, între societățile RCS & RDS SA, reprezentată de inculpatul Serghei Bulgac în calitate de administrator și director general (care a beneficiat de sprijinul inculpaților Bendei Ioan și Dinei Mihai) și Bodu SRL, reprezentată de inculpatul Bădiță Florin-Bogdan (care a beneficiat de sprijinul inculpaților Dumitru Dragomir și Bogdan-Dumitru Dragomir) și alte persoane juridice s-au încheiat mai multe acte juridice în legătură cu contractul de asociere în participațiune din data de 15 august 2009.
A rezultat că patru dintre aceste acte juridice reprezintă, în parte, forme alternative tipice de spălare de bani, prin care s-au stabilit raporturi juridice nereale, pentru a disimula adevărata natură a existenței sumei de 3.100.000 euro în patrimoniul societății Bodu, dar și în scopul de a ajuta persoanele care au săvârșit infracțiunile de dare și luare de mită să se sustragă de la urmărire penală.
Practic, în urma unor operațiuni juridice complexe, a fost schimbată natura sumelor plătite, acestea fiind transferate artificial înapoi în patrimoniul RCS & RDS.

Concret:
În cursul anului 2008, la nivelul L.P.F. s-a organizat o licitație având ca obiect cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din cadrul competiției Liga I „PARTENER”, în sezoanele competiționale 2008-2009, 2009-2010 și 2010-2011.
În urma desfășurării licitației cu strigare, consorțiul de firme din care făcea parte SC RCS & RDS SA a fost declarat câștigător, prețul de adjudecare fiind de 101.150.000 euro (inclusiv TVA).
În cursul anului 2009, în contextul crizei economice, asocierea de firme a solicitat L.P.F. acordarea unor condiții contractuale mai avantajoase.
În aceste împrejurări, inculpatul Dumitru Dragomir, urmărindu-și interesul personal, întrevăzut din iminenta neîndeplinire a obligațiilor contractuale ale consorțiului, a solicitat reprezentanților SC RCS & RDS SA să intre într-un parteneriat de afaceri cu firma pe care acesta o controla.
Prin urmare, pentru a-l determina pe inculpatul Dumitru Dragomir să susțină interesele SC RCS & RDS SA la nivelul L.P.F., în legătură cu executarea contractului de cesiune a drepturilor de televizare, la data de 15 august 2009, între SC Bodu SRL-societate controlată de președintele L.P.F. și reprezentată de inculpatul Bădiță Florin-Bogdan și SC RCS & RDS SA s-a încheiat un contract de asociere în participațiune.
Conținutul contractului a fost anume conceput de părți astfel încât să creeze aparența unei asocieri tipice și să mascheze cât mai bine voința lor reală, aceea de a da, respectiv de a lua mită.
În baza acestui contract, în perioada 18 august 2009 – 10 mai 2011, SC RCS & RDS SA a plătit către SC Bodu SRL, în 27 de tranșe, suma de 3.100.000 euro (13.059.290 lei).
În perioada 2015-2016 părțile implicate în încheierea contractului de asociere în participațiune, au acționat pentru „spălarea” și „curățarea” sa de caracterul infracțional, în scopul disimulării originii ilicite a acestuia.
Astfel, între SC RCS & RDS SA, SC Bodu SRL și Sc Integrasoft Srl au fost încheiate mai multe acte juridice, părțile preocupându-se exclusiv să confere contractului de asociere în participațiune un caracter licit, în special în privința sumei de 3.100.000 euro, plătită în condițiile de mai sus.
Aceste operațiuni, care s-au derulat până în anul 2016, au condus în final la cumpărarea de către SC RCS & RDS SA a afacerii care a stat la baza contractului de asociere.
În vederea confiscării speciale, procurorii anticorupție au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor ce aparțin societăților comerciale BODU SRL (până la concurența sumei de 16.771.659 lei) și RCS & RDS SA (până la concurența sumei de 13.714.414 lei).
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asiguratorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

6 COMMENTS

 1. Si cat este prejudiciul DIGI din dosarul de sub fundul lui kowesi? 1,1 sau 1,3 miliarde euroi? Sau blocarea transmisiilor emisiunilor grupului Intact la vremea sefiei Basescu?

 2. Acum că mi-am amintit de colcăiala politică privind invitaţia ‘sfintei’ la acea comisie, pentru a spune dacă a fost sau nu în locaţia respectivă! Degeaba se ghiorlăie politicienii privind veniturile acestei ”specii” bugetare dacă tot ei le-au aprobat şi în afară de asta, acea ”specie” munceşte zilnic…televiziunile au material permanent pentru analiză, şi politicienii sunt numai prin vacanţe sau se plimbă prin ţară tot pe bugetul statului!
  Pentru ce atâta ură şi hăituială între oameni?!
  Nu e destul că legile sunt făcute de politicieni şi doar în bătaie de joc, în defavoarea cetăţeanului!? Judecătoriile şi Tribunalele au devenit batalion de execuţie pentru cei care nu se pot apăra, li se respinge absolut orice dovadă legală de judecători pentru că nu îşi permit un avocat!
  Unul din ăştia nu se plimba cu telefoane prin dna!?

 3. Radu pe voi cei de la A3 statul prin institutiiile de forta v-au urat si au incercat in repetate randuri sa va distruga sa va inchida gura sa va denigreze sa va calomnieze sa va aduca acuzatii false sa distruga averea si munca unui om de afaceri pentru simplul motiv ca nu le era sluga nu era omul lor…dar,stii cand v-ar fi fost si mai rau..? daca mafiotul combinatorul escroc cu apucaturi interlope profund corupt Sebastian Ghita,cel cunsoscut pt modul in care a distrus firmele afacerile si vietile tutror celor care i-au stat in cale daaca Ghita prin Ponta ar fi ajuns Dumnezeul Romaniei erati demult inchisi…..daca Tessari va uraste dar nci nu se compara ca nivel de simatament diabolic ca Ghita..
  ps: si puiu popoviciu va cam detesta pt faptul ca vorbit foarte dur despre afacerile lui cu primaria capitalei cand er a Videanu si Basaul primar,despre legatuirle lui cu MAI, cu Basescu etc… de asta nu prea intlege de ce Mircea a inteles sa-i ia apararea lui POpovicu mai ales ca pe buna dreptate l-a dtetstat pt modul cum a distrus parcurile Capitalei si modul in care toatat administratia functiona intr-o vreme doar pt inetersele lui Popovicu..

 4. Dar pe nici unul dintre angajati ai acestui post nu striga in studiouri impotriva justitiei ROMANE impotriva lu Kovesi sau Lazar asa cum fac angajatii altor moguli

  • bre, cosmine, justitia nu e facuta de kovesi si lazar. Justitia e facuta de judecatori, mama ei de indoctrinare.

Leave a Reply