Home Articole Vinerea neagra pentru RCS&RDS

Vinerea neagra pentru RCS&RDS

37422
13

Doua vesti proaste pentru controversata companie RCS&RDS, despre care se spune ca ar primi finantare (si) pe filiera Budapesta-Moscova.


Gigantul telecom RCS&RDS a pierdut procesul în care a dat în judecată statul şi companiile de distribuţie Enel şi Electrica pentru că i-au interzis să dezvolte propria sa reţea de distribuţie a energiei electrice. Decizia instanţei poate fi atacată cu recurs.

Solutia pe scurt: Respinge ca neîntemeiate excepţiile tardivităţii şi inadmisibilităţii. Respinge excepţia de nelegalitate a licenţelor operatorilor concesionari ca inadmisibilă. Respinge acţiunea ca neîntemeiată. Admite cererea de intervenţie accesorie în favoarea pârâţilor. Obligă reclamantele la plata către pârâta E. Distribuţie Transilvania Nord a sumei de 35.000 lei, cheltuieli de judecată, cu aplicarea prevederilor art. 451 alin. 2 C.p.c. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de exercitare a căii de atac se depune la Curtea de Apel Bucureşti”.

Aceasta este soluţia dată de Curtea de Apel Bucureşti în procesul prin care două firme din grupul RCS&RDS au dat în judecată mai multe instituţii ale statului, inclusiv Guvernul, pentru că i s-a refuzat dreptul de a crea o reţea paralelă de distribuţie a energiei electrice.

Decizia instanţei a fost luată la data de 19 aprilie.

ECONOMICA.NET a solicitat o reacţie din partea companiei, în condiţiile în care grupul telecom poate contesta decizia Curţii de Apel. Vom publica poziţia RCS&RDS imediat ce va fi disponibilă.

Delalina SRL și Foto Distribuție SRL au dat în judecată Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Guvernul României, ministerele Energiei și Economiei, trei filiale de distribuție ale Enel, precum și Electrica Distribuție Transilvania Nord, după ce le-au fost respinse cererile de acordare de licențe de distribuitori de energie electrică

Procesul a fost intentat în primăvara anului 2016.

Cele două firme deţinute de RCS&RDS au cerut, în contencios administrativ, anularea Ordinului ANRE nr. 73/2014 privind aprobarea condițiilor generale asociate licențelor pentru prestarea serviciului de distribuție a energiei electrice.

Ordinul ANRE contestat de RCS&RDS prevede că firmele care au contracte de concesiune a serviciului de distribuție a energiei în diferite regiuni ale țării, cum ar fi sucursalele Enel și Electrica, au dreptul să refuze ca alte companii să presteze în respectivele regiuni servicii de distribuție a energiei electrice prin rețele de distribuție proprii, invocând dreptul exclusiv de a presta respectivul serviciu în acele regiuni, dobândit prin contractele de concesiune.

Grupul telecom a dat în judecată statul după ce ANRE a refuzat să îi elibereze licenţele de distribuţie, motivând că nu îndeplineşte condiţiile legale.

RCS&RDS, care s-a extins agresiv pe segmental de furnizare a energiei electrice a anunţat încă din 2015 că are în plan implementarea a două distribuţii de energie electrică, în Oradea şi Timişoara. Compania a spus că poate veni cu tarife de distribuţie mai mici cu până la 35% faţă de distribuitorii tradiţionali, ceea ce ar conduce la facturi mai mici pentru clienţii finali, scrie economica.net.

http://www.economica.net/rcs-rds-a-pierdut-procesul-cu-statul-nu-are-dreptul-sa-si-faca-propria-retea-de-distributie-a-energiei_136628.html


Ziarul Financiar :

Grupul de comunicaţii RCS&RDS, controlat de antreprenorul Zoltan Teszari din Oradea, care are operaţiuni în România, Ungaria, Spania şi Italia, a încheiat anul 2016 cu o datorie netă de 758 mil. euro, în creştere cu 15% faţă de finele anului 2015, când nivelul datoriilor era de 661 mil. euro, conform datelor publicate de operator.

„Datoria netă totală era de 757,9 mil. euro la finele a­nului 2016, iar datoria brută totală era de 772,6 mil. euro“, a declarat Smaranda Ştreangă, director finan­ciar al operatorului, în cadrul unei conferinţe cu investitorii.

În ceea ce priveşte maturitatea datoriilor companiei, vârfurile de plăţi sunt programate pentru anii 2021 (152 mil. euro) şi 2023 (350 mil. euro), conform datelor R

CS&RDS. Anul acesta compania are de achitat 27 mil. euro în contul datoriilor, în 2018 – 43 mil. euro, iar în 2019 şi 2020 aproximativ 60 mil. euro.

Investiţiile companiei au crescut anul trecut, în principal pe fondul extinderii reţelei de telefonie mobilă din România, a declarat Serghei Bulgac, CEO al RCS&RDS, în cadrul conferinţei. „Nivelul inves­ti­ţiilor (CAPEX) a fost în linie cu anii anteriori şi aşteptările noas­­tre, respectiv de 216 mil. euro faţă de 198 mil. euro în 2015 şi 215 mil. euro în 2014. Investiţiile au fost alocate în principal dezvoltării rapide a reţelei mobile din Ro­mâ­nia, dar şi îmbunătăţirii reţelelor fixe din România şi Ungaria.

http://www.zf.ro/business-hi-tech/grupul-rcs-rds-a-inchis-anul-2016-cu-o-datorie-neta-de-758-mil-euro-mai-mare-cu-15-16240561

Adevarul Financiar despre patronul RCS&RDS :

http://adevarulfinanciar.ro/articol/cele-patru-fete-ale-lui-teszari-povestea-neromantata-a-fondatorului-rcsrds-asa-cum-se-vede-din-fotografiile-sale-din-internet/

 

 

13 COMMENTS

 1. Aveti tupeu sa aruncati petarda cu finantarea DIGITV pe filiera Moscova-Budapesta cand se stie foarte bine ca DIGITV e cea mai pro Euro-Atlantica (cu tot ce inseamna asta, stat de drept, libertate, capitalism) din Romania. Mai mult acum si decat PROTV.
  Daca cumva pica suspiciuni asupra unei televiziuni, legate de orientarea ei, de departe Antena3 e cu “musca pe caciula”, daca ne uitam la continutul editorial legat de infierarea “sorosistilor”, “tefelistilor” si “corporatistilor” si ridicarea in slavi a PSD-ului.
  Mai degraba spuneti adevarul: DIGITV e televiziunea dusmanilor PSD, a noii clase “burghezo-mosieresti” care deranjeaza Partidul Stat Rosu si e deasemenea televiziunea la care lucreaza cei care v-au dat pe mana DNA-ului.

  • stimabile, fugi de’aici cu intoxicarile sovietice. urmareste in continuare singura televiziune din romania care i-a luat un interviu actualului sef al spionajului rusesc. ghici care e televiziunea aia? hai, pasol na turbinka, trollilor moscoviti ce sunteti

  • Cat mama masii va mai acopera kowesi? Ce credeti ca sunteti Lukoil? Doar ca ex-sotul si actualul “partener” asigura pastrarea la prafuit a dosarelor de “imaculata cucuvea? Are de plata peste un MILIARD. STATULUI ROMAN. Nu toti romanii sunt cu pluta.

 2. Cum sa accepte “un clan” intro afacere nationala daca nici nu s-au achitat la sfarsitul fiecarui an de datorii la stat? Consumatorul este pedepsit deandata daca are datorii si “clanurile” astea sunt admise sa mentina datoriile societatii la stat? Pare a fi stilul mafiot bine cladit si mentonut in tara asta!

 3. Si uite asa s-a legiferat monopolul distributiei energiei electrice. Nu mai e monopol national, e pe regiuni

 4. Am lecturat cu multă plăcere acest articol. Nu a fost deloc plictisitor, dimpotrivă necunoașterea și lipsa de informație în majoritatea cazurilor generează mari greșeli în comportamentul și trăirile în problemele dificile pe care le întâmpinăm. Aștept cu plăcere și mai multe informații.

 5. Ma intereseaza un singur lucru, ca sa fiu in trend, compania RCS&RDS e la zi cu darile catre statul roman ?
  Trebuie sa stim cu totii ca pe piata distribuitorilor de curect electric, care nu e detinuta de statul roman sau de o firma romaneasca, dicteaza strainii. Trebuie sa stim Enel e firma romaneasca ? Oricum compania se poata “de sus” cu clientii sai. Electrica, parca e firma cu capital majoritar romanesc, restul e jungla in toata regula pe banii romanilor.

 6. Da ,D.l Radu Tudor ,a-ți prezentat realitatea cu RDS-RCS. De ce i-a dat in judecată Electrica?
  Să vă spun eu , s-au trezit că râmân fără clienți . Facturile la curent sunt mari . De exemplu : 100 kw consumați factura la eon -electrica este de de 80 ron ,iar la rds-rcs energy la 100 kw factura este de 50 ron ,iar la regularizare la eon electrica mai plătești o factură și jumătate ,adică 120 ron. Pe toți ne fură eon electrica cu acte in regulă din softul numai de ei făcut .

 7. Finantare ruseasca sau nu, eu stiu un lucru: cand RDS a intrat pe piata telecomunicatiilor, nesimtitii aia de la Romtelecom practicau niste tarife de te lua durerea de cap. RDS a venit cu o oferta mult mai competitiva, ca dovada ca aproape au scos Romtelecomul de pe piata. Eu sunt de acord ca acelasi lucru sa se intample si in domeniul energiei. Nu mi se pare normal ca unele companii sa detina un monopol intr-un anumit domeniu si sa-si inchipuie ca avand acest monopol pot lua si pielea de pe noi cu tarifele alea absurde. O reducere de 35% in tariful energiei este exact ceea ce are nevoie consumatorul roman. In plus, ii va obliga si pe ceilalti furnizori de energie sa reduca preturile. Pentru cetateanul de rand asta e cel mai important. Culisele si sursele de finantare ale RDS nu sunt problema noastra, ci a altor structuri. Acum vorbim despre economie si concurenta. Cine nu face fata sa plece. Probabil ca RDS va castiga procesul in final, daca nu in instantele din Romania, atunci la cele din UE.

Leave a Reply