Fostul ministru de interne Victor Babiuc a relatat recent un episod important pentru evolutia Romaniei dupa Decembrie 1989.

Iata ce a spus Babiuc intr-un interviu acordat ziarului Evenimentul zilei :

„Cum am găsit eu Ministerul de Interne? Mai întâi trebuie să vă spun că am fost numit în perioada în care s-a produs ruptura între Petre Roman și Ion Iliescu. Lumea era încă sub influenţa marxismului. Ca şi Ministerul de Interne (…) Era o structură militarizată, cum spuneam. Am găsit mulți militari aduși de la Ministerul Apărării. Printre ei era un secretar de stat spion sovietic pe care l-am dat afară când am aflat”, a mai specificat Babiuc. L-a înlăturat pe spion cu ajutorul altor cadre care l-au demascat înainte ca el să fie numit şeful Internelor. A fost sprijinit pentru că toţi angajaţii erau prea timoraţi ca să se mai opună”.

Sa va relatez o parte din lucrurile pe care le stiu. Si pentru care exista zeci de dosare cu mii de file. 

Spionul sovietic de care a pomenit fostul ministru Babiuc este GENERALUL DUMITRU PENCIUC. Acesta absolvise in anii ’50 Academia Felix Dzerzhinsky a KGB. Penciuc a ocupat diverse functii importante in ierarhia MAI. La sfarsitul anilor ’70-inceputul anilor ’80, colonelul Penciuc impreuna cu o serie de generali de varf ai Armatei Romane au fost trecuti in rezerva sau mutati in economia nationala la ordinul expres al lui Nicolae Ceausescu. Acesta avea toate dosarele Directiei a IV a de Contrainformatii Militare a DSS in care era documentata activitatea spionilor sovietici (KGB si GRU) pe teritoriul Romaniei.

Odata cu Penciuc, Ceausescu i-a scos din Armata si pe generalii Vasile Ionel (desemnat sef al santierului Canal Dunare-Marea Neagra) si Nicolae Militaru (desemnat ministru adjunct al Constructiilor Industriale).

Disparitia lui Nicolae Ceausescu i-a readus in prim plan pe cei trei agenti sovietici. Colonelul Penciuc, generalul Vasile Ionel si generalul Nicolae Militaru au fost primii reactivati sub comanda lui Ion Iliescu in saptamina 24-31 Decembrie 1989.

Penciuc, avansat la gradul de general a fost adjunct al sefului IGP, sef al Trupelor de Paza si Ordine din MAI, apoi secretar de stat si adjunct de ministru in 1991. In acea functie l-a gasit Victor Babiuc cand a fost numit de Petre Roman ministru de interne.

Pentru ca noua structura informativa a MAI – celebra UM 0215 – era compusa din multi fosti ofiteri ai Directiei a IV a, Babiuc a avut acces la informatii consistente despre apartenenta lui Penciuc.

Generalul Vasile Ionel a fost primul numit chiar pe 25 Decembrie in functia esentiala de sef al Marelui Stat Major al Armatei Romana in locul incomodului general Stefan Gusa, cel care a respins ferm intrarea trupelor sovietice in Romania sub pretextul ajutorului “fratesc” in lupta impotriva teroristilor.

Generalul Nicolae Militaru devenise deja ministru al apararii, find ulterior inlaturat in urma revoltei ofiterilor Armatei Romane care protestau impotriva ideii ca un agent sovietic sa conduca Armata.

Ionel a devenit mai apoi consilier prezidential al lui Ion Iliescu pina in 1996. Militaru trecuse pe linie moarta si a mai incercat inca o data cartea Moscovei printr-o candidatura la prezidentiale in 1996. Penciuc devenise seful Asociatiei Cadrelor in Rezerva si in Retragere din MAI, functie din care a fost onorat si avansat de patru ori, pina la general cu patru stele.

Generalii Militaru, Penciuc si Ionel, varfurile de lance ale agenturii sovietice in Romania, sunt astazi morti.

Ionel a fost ultimul pe lista si poate cel mai important
http://radu-tudor.ro/a-murit-generalul-vasile-ionel/

 

24 COMMENTS

  1. sincer ,eu de asta nu am auzit dar nici nu ii contest existenta ,dar de ce abia acum spune Babiuc asta ? de Militaru da am auzit si oricum nu lucruri bune ,Asta a fost conjunctura atunci dupa ,,Revolutie ”Militaru se infiripase bine ,pana i s-a taiat si lui macaroana .Deci era valabila treaba cu ,,agenturili ”.

  2. L-am apreciat pe Ceausescu in 2 momente semnificative ale carierei sale: in vara lui ’68 (am participat la marea adunare din Piata Palatului), cind a condamnat invazia sovietica in Cehoslovacia, si cind a decis infiintarea UM 0110 (Unitatea antiKGB)
    Tare ma tem insa ca, in zilele noastre, nimeni nu va mai avea singe in instalatie sa faca un gest similar vizind agenti ai altor puteri, care colcaie, ma tem, cum colcaiau agentii sovietici, pe vremuri.

  3. Eronata informatia – nu ma asteptat de la tine, Radule – despre generalul Penciuc se stia ca a foat agent KGB, dar a provenit din subofiteri jandarmi, scolit apoi in URSS (sotia sa a fost rusoaica) si din cauza asta, pe timpul lui Ceausescu nu a putut urca mai sus de sef de stst major al trupelor de se curitate, nu la armata. Nici dupa 1989 nu a putut urca mai sus de secretar de stat la Interne..S-a mentinut, reusind sa conduca Asociatia veteranilor de razboi din MI, promovand cadre din casta subofiterilor, in detrimentul ofiterilor scoliti la scoala de ofiteri de jandarmi…Babiuc?!, nu a facut nimic la Interne, decat a stat cu cainele lui personal care se urina pe covorul persan din biroul de ministru si consiliind juridic pe basescu in probleme de shiping…

    • cred ca ai incurcat borcanele. despre penciuc in tot articolul meu ca era NAI, nu MApN. cat despre motivul inlaturarii lui,cu siguranta absolvirea academiei KGB a cantarit mai mult decat nevasta rusoaica, amanunt de altfel important pt toti agentii sovietici din Romania. Ceva mai mukta atentie in lecturi ca rog

  4. Dar care sunt inca in viata si lucreaza pentru alte servicii, inclusiv ruse fsb? Musiu Adrian Severein ne-a promis ca va prezenta lista cu agentii sub acoperire de ziaristi dar a fost facut KO prin inscenarea santaj de la Brusseles.Lupta pentru controlul romaniei este foarte dura, prostimea romaneasca se lasa corupta cu eine snaps in ajunul alegerilor si gata….usw..

  5. babiuc? cine a fost babiuc? cam pe unde si-a facut meseria? cumva la cepeca apendicele academie stefan gheorghiu? nu cumva a fost si el un acoperit al fostului regim de pana in 89? si cati ca el au ramas dupa? e si el un reprezentant al “dreptei” care a ingopat romania in perioada 1996-2000. babiuc ramane in istorie doar prin schimbul de terenuri cu becali de o anumita aparteneta la structuri masonice si etnice in rest….si apropo colcaie mass media de acoperiti de toate tipurile si ai tuturor marilor puteri. poate peste vreo 10-20 de ani vom afla informatii surprinzatoare sau nu despre acoperitii marilor puteri sau ai serviciilor. din modul in care scriu sau se manifesta la tv banuim ca nu doar turcescu se da acoperit. mai exista multi altii!!!!

  6. Pentru acea perioadă erau puţini spioni cît de cît buni şi profesionişti, era pace, demnitate, onoare şi respectul de sine cît şi reciproc nu mai spun de respectul faţă de tot ceea ce este în jur. Acum sunt enorm de mulţi proşti şi spioni la metru cub, atît de profesionişti încît cred că-i vom întîlni în bude şi vulnerabili cu mizerii personale(afaceri de buzunar propriu şi clămpănitori pupăcioşi de poale străine).

  7. La inceputul anilor 1990 colcaiau agentii sovietici iar acum, chiar fatis, agentii aliatilor nostri din UE si SUA, ca vezi doamne noi nu mai avem secrete, asa cum sustin multi analisti romani cu capul in nori. Sa luam ca exemplu SUA si Israel care sunt aliati puternici, dar se spioneaza reciproc in draci, mai ales ultimii. In pragmatismul lor, interesul economico-financiar primeaza.
    Ca sa fii pe picior de egalitate la masa tratativelor sau la impartirea cascavalului trebuie sa cunosti cat de cat intentiile partenerilor, care nu intotdeauna sunt ortodoxe.

  8. Ce scriam acum cîteva zile despre aprobărea sau nu a codului fiscal?Dacă rămîne în actualul stadiu şi conţinut(nu le am cu finanţele dar citesc printre rînduri din ce spun alţii) nu vor mai avea cum să facă mîrşăvii pe ascuns cum erau obişnuiţi. În plus, mama finanţelor mondiale trebuie să spună live că toţi dîn UE sau colaboratorii trebuie să suporte pagubele greciei şi a celorlalte ţări care au fost distruse de război! Încă nu au dat cărţile pe faţă în totalitate dar în cel mai scurt timp vor ieşi la iveală! Problema e că le trebuie sponsorizare mută pentru antrenaţii pe teritoriile altor ţări şi americanii cu marile puteri nu prea mai vor să scoată bănei din buzunare că aproape sunt faliţi!(o să dau linkul programului cînd voi da peste el iar) http://www.antena3.ro/economic/fmi-cere-modificarea-codului-fiscal-pericliteaza-realizarile-romaniei-305702.html

  9. Domnule Radu Tudor, macar acum stiu ca Pacepa este un adevarat patriot. Nu e asa?
    L-ati citat pe Babiuc. Mare scula pe bascula.
    Deontologia profesionala v-ar fi cerut sa verificati informatiile din cel putin trei surse.
    Probabil ca asa ati facut.
    Care sunt acele surse? Cu siguranta sunt secrete. Asa putem arunca cu noroi in oricine. Nici dumneavoastra nu va puteti apara de asa ceva.
    Totusi cei trei sunt morti. De ce nu v-ati ridicat impotriva lor cand erau in viata?

  10. Nu-mi place un lucru am ramas ancorati in trecut, in trecutul indepartat. Pana si Ceausescu a scapat de toti spionii de pe statele URSS-ului, reactivati in zilele din decembrie ’89.
    Si asta-i cu patru stele ? Am dat o cautare si am aflat ca n-a fost un oricine, pacat ca si-a tradat tara.
    Toate bune si frumoase numai ca tare as vrea sa stiu astazi cati sunt spioni rusi si cati ai marelui licurici sau ai altora care activeaza astazi in varfurile puterii ? Am certitudinea ca astazi sunt o multitudine de “consilieri” in toate ministerele si institutiile vitale ale Romaniei. Nu este normal.

  11. pai si securistii autohtoni care au furat revolutia cu ce sint mai buni decit kgb-istii astia rasuflati ca nu inteleg?!

  12. Pe atunci colcaia de agenti sovietici. Acum nu stiu cati agenti americani sunt in Romania… Dar un lucru e clar … Romania e plina la varf de slugoi care fac mersurile agenturilor straine… Si asta contrar interesului national… Atat cat mai exista si ala… Am plecat de la un Iliescu docil in fatza rusilor si am ajuns la niste sclaveti docili in fatza americanilor si ” fratilor ” din UE

  13. Cred că Babiuc a vrut să-l “lipească” pe conaţionalul Penciuc de Ion Iliescu. În anii pre decembrişti, singurul loc unde puteai să urmezi o universitate străină era URSS. Şi vă asigur că se făcea carte, nu glumă. Nu cred că miră pe cineva că serviciile căutau să “pescuiască” agenţi printre studenţii străini. Nici măcar ăia “politically correct” nu procedează altfel. Asta nu înseamnă că toţi studenţii străini au devenit agenţi KGB şi, dacă Penciuc nu a fost trecut în rezervă după 1963, înseamnă că nu au existat informaţii în acest sens (KGB). Apoi, Trupele de Securitate au fost “urmaşii” jandarmilor. Este adevărat că prin anii ’50 au avut “sarcini noi”, dar cineva trebuia să aibă în pază obiectivele militare, industriale şi ale Justiţiei. A fost scos la pensie, la aproape 60 de ani, cu gradul de colonel în rezervă.
    După decembriadă, a fost distins cu medalia și Brevetul de „Luptător cu merite deosebite în Revoluția din decembrie 1989” (?!). Imediat după 1989 a fost reactivat şi avansat în grad şi funcţie. În numai patru ani a “luat” trei stele, fapt care nu s-a întâmplat nici în războaie (poate prin Bolivia şi, mai târziu, în cazul ofiţerilor de intendenţă). În 2003 şi-a încheiat cariera militară cu gradul de general de armată în retragere (la 9 mai 2003). A fost recompensat de două ori cu Ordinul Național “Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer şi de Comandor.

    Eu nu ştiu dacă Dumitru Penciuc a fost agent KGB dar sunt sigur că, dacă ar fi fost, ar fi fost luat de mult “la ochi” de Direcţiile II, III şi IV ale DSS şi, după 1990, de către SRI.

  14. Jandarmeria a trecut prin unele restructur ri, iar ncep nd cu 23 ianuarie 1949 s-au nfiin at Trupele de Securitate, ca parte integrant a Ministerului de Interne. Corp militar de elit , Jandarmeria Rural a fost prezent n toate marile evenimente sociale, economice, politice i militare cunoscute n Rom nia, aduc ndu- i o important contribu ie la luptele duse de poporul rom n n R zboiul Balcanic i n cele dou r zboaie mondiale.

Leave a Reply