Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat marți  în calitate de vorbitor principal, la deschiderea Conferinței „2015 Multinational Ballistic Missile Defence Conference and Exhibition”, organizată de Agenţia pentru Apărare Antirachetă a SUA la Sevilla, Spania.

În discursul său, șeful diplomației române a evidențiat actualitatea şi necesitatea implementării proiectului strategic de apărare împotriva rachetelor balistice în contextul în care se mențin riscurile și amenințările de acest tip din partea unor state și actori non-statali. În acest sens, a evidențiat progresele înregistrate în construcția Facilității Aegis Ashore din Baza militară de la Deveselu, care va fi operațională până la sfârșitul anului în curs, conform calendarului stabilit. “Apreciem foarte mult rezultatele pozitive ale negocierilor care au dus la încheierea Planului Comun şi Cuprinzător de Acţiune care soluţionează dosarul nuclear iranian, dar trebuie să fim conştienţi că această soluţie nu se referă şi la programul balistic iranian, care continuă să se dezvolte. Aceasta este raţiunea pentru care sancţiunile ONU privind programul balistic al Iranului se menţin în continuare. Prin urmare susţinerile Rusiei conform cărora sistemul antirachetă nu mai este necesar nu au temei.”, a arătat Bogdan Aurescu. “În plus, există în continuare actori statali şi non-statali interesaţi în a obţine sau dezvolta tehnologie balistică”, a adăugat ministrul.

Ministrul Bogdan Aurescu a mai subliniat că “Obiectivul proiectului de apărare antirachetă este asigurarea securității Alianței împotriva amenințărilor din afara spațiului euro-atlantic, protejarea populațiilor, teritoriilor și forțelor armate Aliate, cu respectarea prevederilor Cartei ONU și a principiilor de drept internațional. În conformitate cu angajamentele Aliate asumate începând cu Summit-ul de la Lisabona (2010), până la cel mai recent, întâlnirea la vârf din Marea Britanie, din septembrie 2014, vom continua împreună cu Aliații noștri demersurile pentru operaționalizarea sistemului NATO de apărare antirachetă. La Summit-ul de la Varșovia, din iulie 2016, așteptăm rezultate concrete în avansarea proiectului NATO, la care România, prin sistemul pe care îl găzduiește la Baza de la Deveselu, contribuie semnificativ. Cred că este important ca, la Summit-ul din 2016, Alianţa să decidă declararea capacităţii iniţiale a sistemului NATO, pe baza realizării fazei a II-a a sistemului american antirachetă din Europa (European Phased Adaptive Approach) prin operaţionalizarea bazei Deveselu şi desfăşurarea navelor Aegis la portul Rota din Spania.”

Bogdan Aurescu s-a mai referit la natura exclusiv defensivă a sistemului antirachetă, subliniind că urmărește consolidarea apărării colective, sarcină fundamentală a Alianței Nord-Atlantice, precum şi descurajarea oricăror atacuri balistice. Totodată, a arătat că proiectul apărării antirachetă reprezintă în cel mai elocvent mod soliditatea parteneriatului transatlantic, precum și solidaritatea și indivizibilitatea securității Aliate.

 

6 COMMENTS

  1. Chiar ca va fi nevoie de acest scut. Nu de alta dar interventia rusilor in Siria si bombardarea zonelor controlate de ISIS dupa unii dar si a celor sprijiniti de americani dupa altii, dar sigur fara bombardarea de spitale cu scuzele de rigoare, a stricat planurile unora si astazi e prima zi din ultimele 10 luni cand pretul barilului de titei a trecut peste 51 usd (51.92usd astazi)!!! Ba i-au mai chemat si la ordin pe cei din Arabia Saudita la Novgorod sa isi bage mintile in cap cu cresterea aia a productiei de titei. Daca mai dau 10 bombe, fara sa nimereasca si spitale cu scuzele de rigoare, vom vedea barilul la 70usd!
    “NIZHNY NOVGOROD, Russia, Oct 6 (Reuters) – Russia and Saudi Arabia discussed the situation on the oil market last week and agreed to continue consultations, exchanging views on demand, production and shale oil, Russian Energy Minister Alexander Novak told reporters on Tuesday.”

  2. pe naiba! (e strict părerea mea) dacă te ia prin învăluire prin laser în semicerc cum fac ruşii actualmente ne cărăm toţi pe valea morţii. să fim serioşi. ştiu că nu trebuie inclusă panica în populaţie şi nu vreau să se înţeleagă că eu fac aşa ceva. personal văd ce se întîmplă dincolo între marile puteri şi micile creiere limitate la ”totul e al meu” fără a se gîndi la OM
    NU INTRAŢI ÎN PANICĂ! DEOCAMDATĂ NU VĂD NIMIC ÎN LEGĂTURĂ CU ROMÂNIA! DA?

    • Aburescu mananca gogosi. Scuturile astea sunt bune pentru anihilarea teoretica a unei rachete sau a mai multor rachete inamice (la 0% marje de eroare, ceeace nu e cazul) dar cand vei fi atacat cu sute de rachete scutul devine un mare fas. Basca ca-n cazul unui conflict major Nato-Rusia scuturile ca cel de la Deveselu vor fi primele atacate si distruse. E de ajuns o singura racheta de croaziera ruseasca lansata din Crimeea sau din largul Marii Negre de pe un submarin sau avion de atac rusesc si scutul din Romania va deveni istorie asta daca va mai scapa cineva de pe urma unei asemenea scenariu ca sa mai aiba ocazia ce sa citeasca in cartile respective.

  3. Eu ma simteam mai in siguranta daca nu eram in NATO, nu cu rahatul ala de scut care a dat numai balbe cand la utilizat Israelul.

Leave a Reply