Fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii, marţi, de procurorii Parchetului instanţei supreme în dosarul mineriadei din 1990, potrivit unor surse judiciare.
De asemenea, în acest dosar au fost trimise în judecată şi alte persoane audiate şi puse sub inculpare, de-a lungul timpului.
Dosarul va fi judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Până la această oră, Parchetul instanţei supreme nu a făcut niciun anunţ oficial în acest caz, precizând că urmează să fie susţinută o declaraţie de presă la sediul Parchetului.
În 15 mai, fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul premier Petre Roman au fost audiaţi la Parchetul instanţei supreme în dosarul mineriadei din 1990, ambii având calitatea de inculpat şi fiind citaţi în legătură cu extinderea urmăririi penale, declarau atunci surse judiciare.
Începând din 11 ianuarie în afară de Roman şi Iliescu, au fost la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a lua la cunoştinţă că sunt inculpaţi în dosarul Mineriadei, pentru infracţiuni contra umanităţii, Gelu Voican Voiculescu, Adrian Sârbu, Virgil Măgureanu, Emil “Cico” Dumitrescu şi Miron Cozma.
Şi Andrei Pleşu, fost ministru al Culturii în iunie 1990, a fost audiat în calitate de martor în acest dosar. Tot ca martor a fost audiat şi Dumitru Mazilu, fost prim-vicepreşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale, pentru a da declaraţii despre evenimentele din 13-15 iunie 1990.
În dosarul Mineriadei, procurorii militari din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispus, în 23 decembrie 2016, punerea în mişcare a acţiunii penale, pentru infracţiuni contra umanităţii, faţă de Ion Iliescu, la data faptelor preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi preşedinte al României, Petre Roman, fost premier, Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, Virgil Măgureanu, fost director al Serviciului Român de Informaţii, Nicolae Dumitru, fost prim-vicepreşedinte al Frontului Salvării Naţionale şi Mugurel Cristian Florescu, general în rezervă, fost adjunct al procurorului general al României şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare. În acelaşi dosar a fost pusă în mişcarea acţiunea penală, pentru infracţiuni contra umanităţii, şi faţă de amiralul în rezervă Emil “Cico” Dumitrescu, la data săvârşirii faptelor membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi şef al Direcţiei Generale de Cultură, Presă şi Sport din cadrul Ministerului de Interne, Cazimir Ionescu, fost vicepreşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională, Adrian Sârbu, fost şef de cabinet şi consilier al primului ministru în iunie 1990, Miron Cozma, fost preşedinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere “Valea Jiului”.
De asemenea, au fost puşi sub acuzare Matei Drella, la data săvârşirii faptelor lider de sindicat la Exploatarea Minieră Bărbăteni, Cornel Burlec Plăieş, fost ministru adjunct la Ministerul Minelor, generalul în rezervă Vasile Dobrinoiu, fost comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne, generalul (r.) Petre Petre, fost comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele, aparţinând Ministerului de Interne.
Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în perioada 11 – 15 iunie 1990, inculpaţii au decis, organizat şi coordonat un atac generalizat şi sistematic, lansat împotriva unei populaţii civile, respectiv împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti, precum şi a populaţiei municipiului Bucureşti, atac în care au implicat participarea forţelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi a unui număr de peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării. În urma atacului au fost ucise prin împuşcare patru persoane şi au fost rănite prin împuşcare alte trei. De asemenea, 1.269 de persoane au suferit vătămări ale integrităţii fizice sau psihice, iar 1.242 au fost private de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic, scrie news.ro
La 13 ani dupa predarea mandatului (al treilea) i se intampla Bunicutei.
Proportional, prin 2028 o sa se ajunga si la bassescu…
Timp e; deci, hai cu “egalarea”:)))
Serios vorbind, daca se intampla asta acum 10-15 ani (poate, pe vremea CDR-ul ?) mai ca parea justitie, era treaba “calda”; asa, acum e doar parf in ochi, sa aiba tefeleu’ bulversat pe cine injura…
Aproape ca e ca si cum ai lua-o pe Turcan pentru rascoala de la 1907, sub guvernare liberala… Desi, la aia doar istoricii mai au probe; la asta cu Bunicuta au si niste “oameni de bine” probe d-alea… Pe care, ca sa nu se puna praful, le mai scot din cand in cand, la aer…
Ca sa nu fie vorbe : l-am injurat pe Iliescu atunci cand era cazul. Nu mi-am schimbat impresia. Totusi, sa vii acum ca la bancu’ cu Avram Iancu, cu “no, io amu’ am aflat” nu e prostie, e ticalosie : ca sa ispaseasca o eventuala pedeapsa, Iliescu trebuie sa treaca binisor de suta de ani; probabil ca si-ar dori (sa treaca), dar nu e “Duncan MacLeod from the clan”…
Graunte, deci, de ciugulit internautic, pentru unii. Pofta buna !
E curios cum se spune de Base’ ca ar fi musamalizat dosare dar de perioada ’90-2004 nu se spune nimic.
Iliescu nu ar fi scapat 27 de ani de acest dosar si de altele daca nu s-ar fi pus presiune de catre FSN>FDSN>PDSR>PSD pe justitie in acelasi fel !
Din nou comenzi politice!! Va sa zica, vorba poetului, “capitane, nu fi trist / Garda merge inainte, prin Partidul Comunist”
Lasa ca pe 13 iunie nu s-a intimplat nicio mineriada, nimic (daca nu consideram mineriada atacul “fortelor de bine” asupra sediului Militiei, M.I. si TVR 🙂 ), dar frapeaza aceasta obsesie bolnava pentru executii ritualice: pe cutare il umflam pe xx aprilie, EXACT DE ZIUA LUI, pe dusmanul presedintelui il arestam EXACT de ziua acestuia din urma etc etc. Fara sa vreau imi amintesc de 25 octombrie 1944, cind a fost eliberata ultima palma de pamint romanesc, desi putea fi eliberata inca din 23, DAR N-A FOST ORDIN, ca nu era ziua nimanui!!! Mi-a povestit tata, care a fost si ranit cu ocazia aia…
Crede cineva in astfel de coincidente?
Se va merge de data asta pina la capat? Vom afla, cu ocazia asta, si implicarile OCULTE in pregatirea, coordonarea, sponsorizarea si asigurarea logistica a TUTUROR fortelor participante la acele evenimente? S-ar putea ca unii, strinsi PREA tare cu usa, sa scape amanunte extrem de incomode pentru actanti inca in desfasurare in Romania de azi. Si, asa cum ne-am lamurit, mai usor sau mai greu, ca Revolutia Romana n-a fost NICI revolutie, si NICI romana, s-ar putea sa aflam ca nici multi actanti ai acelor zile nu erau cine pareau a fi.
Iliescu stie multe lucruri si, probabil, le va tine in traista atita timp cit nu va fi impins pe scari. Eu cred ca nu va fi, iar vrajeala asta cu procesul se inscrie in strategia deja banalizata a perdelelor de fum lansate la momente delicate, pentru a abate atentia de la, sa zicem ca de-un exemplu, alegerile din 2009.
Sint curios ce perdele si fumigene vor lansa cind vor incepe discutiile despre alegerile din 2014!