Katalin Szili a fost insarcinatul premierului ungar Viktor Orban pentru medierea negocierilor intre cele trei partide ale minoritatii maghiare din Romania, transmite agentia de presa de stat din Ungaria, MTI. In urma negocierii mediate de un reprezentant al guvernului ungar, UDMR, PCM si PPMT au semnat o declaratie comuna prin care au cerut autonomia teritoriala a tinutului secuiesc, o cerere care incalca Constitutia Romaniei.
Agentia ungara de presa MTI o prezinta pe Katalin Szili drept “insarcinatul premierului ungar pentru activitatea de mediere”, citandu-l pe Balazs Izsak, presedintele Consiliului National Secuiesc (CNS).
Potrivit Historia, Katalin Szili a fost presedinte al Parlamentului de la Budapesta in perioada 2002-2009.
Rezolutia comuna cere “autonomie teritoriala” pentru Tinutul Secuiesc, cu aparitia unui organism de decizie cu “competente legislative si executive”. Rezolutia mai cere ca administratia Tinutului Secuiesc sa aiba la baza structura fostelor Scaune Secuiesti (forma de administrare din trecut).
Rezolutia UDMR, PCM si PPMT cere si “crearea statutului special administrativ, bilingv al regiunii Partium” (regiunea care cuprinde parti din judetele Bihor, Satu Mare si Salaj).
Liderii celor trei partide maghiare anunta ca vor depune in Parlament proiecte de legi pentru realizarea diferitelor forme de autonomie.
UDMR, PCM si PPMT au ales pentru semnarea controversatei rezolutii comune anul 2018, in care Romania celebreaza o suta de ani de la Marea Unire. Tot in acest an, in luna martie, in Ungaria au loc alegeri parlamentare. Fidesz, partidul condus de Viktor Orban, care are o influenta majora asupra agendei UDMR, mizeaza pe atragerea cat mai multor voturi de la maghiarii din Romania care au dubla cetatenie. O radicalizare a cetatenilor maghiari din Romania, prin tensionarea relatiilor cu majoritatea romana, poate fi decisiva pentru mobilizarea acestora la vot.
MESAJUL DE ULTIMA ORA AL PREMIERULUI TUDOSE
În calitate de român și de prim-ministru, refuz orice dialog legat de autonomia unei părți a României. Este o încălcare a Constituției acestei țări, care garantează, încă de la primul alineat, unitatea și indivizibilitatea statului român.
Discuțiile despre autonomia ținutului Secuiesc sunt în afara legii și nu merită luate în seamă, reprezentând doar o încercare de destabilizare a unității României în anul Centenarului.