Articol preluat integral pe pe www.luju.ro :
OUG nr.79/2017, iesita din putul gandirii finantiste la finele anului trecut, bulverseaza la maximum pe toti cei care au obligatia de a completa deja celebra Declaratie 600. Acest formular are, mai nou, patru pagini, dar este atat de incalcit si abracadabrant (facand trimiteri si la articole din Codul Fiscal pe care cetateanul trebuie sa le citeasca inainte de a bifa unele rubrici!) incat efectele negative nu vor intarzia sa apara. Toti cei pe care ii loveste in cap acest formular care trebuie depus pana in data de 31 ianuarie 2018 (cei care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala precum si a drepturilor de autor, inclusiv a drepturilor conexe dreptului de autor, dar si cei care realizeaza venituri din investitii, din cedarea folosintei bunurilor cum ar fi chiriile sau arenda, din activitati agricole, piscicultura, silvicultura sau dividende) sunt derutati. Si pe buna dreptate.
Nimeni nu intelege ratiunea pentru care Ministerul Finantelor, prin ANAF, conform acestor modificari, pe repede-inainte, ale Codului fiscal prin ordonanta sus-mentionata, nu lasa dreptul acestor contribuabili de a opta pentru retinerea la sursa a contributiei de asigurari sociale (CAS) si a asigurarilor sociale de sanatate (CASS), stiut fiind ca la sursa (angajator) va fi retinut doar impozitul, pentru orice alt tip de contract sau mod de realizare a veniturilor, in afara contractelor de munca.
Umilinta la cozile de la ANAF
In Germania, si nu numai, acest drept al contribuabilului de a opta pentru retinerea la sursa a impozitului si a tuturor celorlalte contributii exista! Consideram ca masura cea mai buna si mai rapida pentru reglarea acestei aberante ordonate este aceea ca Executivul sa modifice legea in asa fel incat sa lase aceasta optiune pentru contribuabili, altii decat cei care au contracte de munca. Solicitam decidentilor sa analizeze si sa ia o decizie cat mai rapida, pentru a nu face din romanii afectati de aceasta ordonanta niste pelerini care sa faca cozi uriase la ANAF, si nici potentiali infractori din culpa. Asta pentru ca, la finalul acestui mirific document, scrie clar: “Sub sanctiunile aplicate faptei de fals in acte publice, declarat ca datele inscrise in acest formular sunt corecte si complete”. Orice greseala, asadar, poate duce la tragerea la raspundere penala a semnatarului.
In plus, eliminarea retinerilor la sursa, va face ca multi contribuabili, mai ales din cauza cozilor uriase care se vor forma, sa nu mai plateasca contributiile datorate, ceea ce va face ca statul sa intre intr-un razboi cu cetatenii, fara a avea resursele necesare sa urmareasca recuperarea sumelor.
Nu vom intra aici in contraargumente tehnice rationale la o masura irationala. Vom explica, insa, pe scurt, care sunt capcanele, hopurile si efectele negative atat pentru aceste categorii de contribuabili, cat si pentru stat in ce priveste rezultatul acestei masuri.
Desi Guvernul condus de fostul premier Mihai Tudose (foto dreapta, alaturi de ministrul de Finantelor Ionut Misa) (pana mai ieri responsabil si de politica fiscal) a dat aceasta ordonanta, in opinia noastra, aceasta ar trebui imediat abrogata. Eliminata urgent! Pentru ca nu aduce nimic bun.
Sa explicam, pe scurt, si de ce. Sa luam, drept exemplu, o persoana, X, care are un contract de drepturi de autor.
Exemplul 1 – In 2017, persoana X avea un venit brut de 3644 lei, din care se scadea cheltuiala forfetara de 40% ramanand o baza de calcul de 2186 lei, din care se platea lunar suma de 230 lei CAS si 120 lei CASS. Astfel, persoana ramanea in mana cu venitul net negociat, de 3000 lei.
Acum, pentru a lasa persoana X cu aceiasi bani in buzunar, venitul brut se va mari de catre angajator la 3899 lei, dupa scaderea cheltuieli forfetare, baza de calcul va fi de 2339, se retine la sursa impozitul de 10%, in valoare de 234 lei, iar X va trebui sa completeze formularul 600 in care va trebui sa bifeze la capitolul II.3, intr-un tabel mirific, ce venit isi alege pentru fiecare luna a lui 2018 din care ANAF sa ii calculeze trimestrial cat trebuie sa plateasca el, X, pentru pensie sau sanatate. Daca X opteaza la aceasta rubrica pentru cea mai proasta optiune, aceea de a plati cele doua contributii la salariul minim brut pe tara, adica 1900 lei lunar (22.800 lei anual), si pensia lui, atentie, va fi pe masura. O masura mica, mica, mica… Si asta in conditiile in care Legea pensiilor este inca in lucru pentru a fi modificata si, Dumnezeu stie dar nu si cetatenii, cum vor suna ele pe viitor.
Dupa ce depui acest sinistru formular, daca nu cumva gresesti cand il completezi (n.red.- si atunci vei raspunde pentru fals in declaratii), astepti impunerea. Continuam cu exemplul venitului persoanei X de mai sus. Desigur, aici trebuie sa avertizam ca desi ANAF sustine ca acest formular poate fi transmis si on line, pentru asta iti trebuie certificat de semnatura electronica. Iar acesta costa, anual, 56 euro. Deci, anual, pentru a transmite on line acest formular, cetateanul va trebui sa scoata din buzunar aceasta suma pentru certificatul de semnatura electronic.
Sa continuam. S-a depus formularul. Dupa ce ai stat la cozi la ANAF sau te-ai dus sa stai la coada la posta ca sa il depui. Oricum X va face unul dintre aceste drumuri. Dupa care, va astepta ca ANAF sa ii trimita decizia de impunere trimestriala. Daca a ales salariul minim pe tara, de 1900 lei/luna pentru calcularea contributiilor CAS si CASS, atunci lui ii va veni decizie de impunere trimestriala in valoare de 1995 lei, adica 1425 lei CAS (contributia pentru pensie) si 570 lei CASS (sanatate) pe trimestru. Asta inseamna ca X mai trebuie sa faca un efort: sa se duca la banca sa plateasca aceste sume, sau sa faca plata prin cont banking, on line. Daca se descurca. Dar nu toti au astfel de abilitati. Revenim. Pe an, persoana X din exemplul nostru va avea de platit pe cele patru trimestre, per total CAS si CASS suma de 7980 lei pe an.
In practica, insa, lucrurile o pot lua razna. Adica, X sa nu se duca sa plateasca in termenul stabilit, prin decizia de impunere a ANAF, aceste contributii. Ce se intampla? Colectarea ar avea drastic de suferit. Si asa, daca aceasta plata se va face trimestrial, colectarile lunare la pensii si sanatate vor suferi o scadere, pentru ca pana acum aceasta colectare era facuta lunar, prin retinerea lor la sursa. Asa ca, nu vedem ratiunea pentru care cetatenii aflati in aceste categorii mentionate in OUG 79/2017 sunt obligati sa isi plateasca singuri, trimestrial, aceste contributii, desi colectarea ar fi fost mai sigura, cu continuitate lunara, iar in cazul in care angajatorul ar fi prins ca nu a onorat aceste plati, legea are destule masuri de sanctionare.
Exemplul 2 – Un alt exemplu care ridica mari semne de intrebare asupra modului in care intelege Statul, prin aceaste modificari, sa dea in cap multor dintre cetatenii prinsi in capcana Declaratiei 600. Iata:
Persoana Y nu are alte venituri decat banii luati de la o asociatia unde si-a bagat terenul proprietate (cumparat sau mostenit) in arenda. In 2017 a fost un an bun. A castigat mai mult decat suma plafon de 22.800 lei. Sa zicem ca a castigat 30.000 lei. Deci, se situeaza cu venitul peste plafon. Drept urmare, va trebui sa completeze mirificul formular 600. Presupunem ca va opta, nestind daca va mai castiga tot atata sau nimic in 2018 din arenda, pentru calcularea CAS si CASS la salariul minim pe tara, de 1900 lunar. Consecinta: e posibil ca anul acesta sa nu existe recolta sau sa se faca foarte putin si venitul lui sa fie foarte mic, sa zicem 5000 lei pe an. Venit pe care il va incasa oricum spre finele anului 2018. Dar dupa ce va completa formularul 600 si va opta dupa cum am scris mai sus, pentru CAS si CASS calculat la salariul minim pe tara, ii va sosi decizia de impunere trimestruiala identica celei din primul nostru exemplu. Si va trebui sa plateasca trimestrial 1425 lei CAS si 570 lei CASS. La finele anului, ANAF va veni cu regularizare, tinand cont de declaratia anuala de venit a acestuia. Si ii va da din bani inapoi cand va gasi de cuviinta. Dar pana atunci, Statul s-a folosit de banii acestia. Desigur, regularizarile, in cazul in care statul va trebui sa dea bani inapoi lui Y sau oricui altcuiva aflat intr-o situatie asemanatoare (cum ar fi persoana Z care are doar venituri din chirii sau din dividende care nu vor fi mai mari, in anul 2018, de 22.800 lei (deci se va situa sub plafon), vor crea probleme in buget. Care vor trebui rezolvate. Dar, in astfel de cazuri, Statul se va folosi de banii lui Y sau Z.
Ca sa nu mai vorbim de o realitate pe care abia acum o veti vedea cu toti: spre exemplu, la drepturile de autor, CAS si CASS calculate la salariul minim pe tara sunt mai mari decat cele din 2017. Aproape dublu. Si oricine se apuca sa calculeze, va observa ca pentru a pastra netul unui colaborator, angajatorul trebuie sa mareasca brutul. Dar sa vedeti nastrusnicie! Cu cat venitul este mai mic, trebuie marit mai mult brutul. Si – culmea anomaliei, cu cat venitul unui colaborator (vorbim aici de contractele de drept de autor) este mai mare, de la un anumit cuantum in sus, se ajunge ca pentru acest colaborator sa nu se mareasca deloc brutul, dar daca el opteaza pentru CAS si CASS calculate la salariul minim pe tara de 1900 lei/luna, netul acestuia va creste. Curat murdar, nu-i asa? Astfel, firma se afla in situatia de a opta pentru urmatoarea varianta, ca sa nu isi sporeasca cheltuielile cu personalul: sa ii lase acelasi venit net mare neschimbat colaboratorului bine platit, astfel incat brutul acestuia sa scada un pic, cat sa poata acoperi cat de cat din pierderea suferita prin marirea brutului la colaboratori cu venituri mici. Altfel, cresterea bruturilor la persoanele cu venituri mici ar fi o cheltuiala in plus.
Iata, deci, doar cateva dintre anomaliile generate de noile modificari fiscale si de formularul 600. Speram ca decidenti, in regim de urgenta, sa ia masuri imediate si sa reglementeze altfel situatia.
Redactia Lumea Justitiei are si o solutie, discutata cu mai multi specialisti, contabili si economist: Guvernul sa lase dreptul contribuabililor din aceste categorii vizate in Declaratia 600 de a opta pentru retinerea la sursa, pe langa impozit, a contributiilor CAS si CASS! Si doar cei care au venituri sporadice, nu cu continuitate, sa depuna acest formular!
Iata Declaratia 600:
Mai rezistati … inca vreo 3 ani cu batjocura PSD-ALDE.
Succes!
Intr-adevar…
In rest nu ma pot opri sa nu remarc ca a3 lauda pe Iohanis si hastagistii il injura…s-a intors lumea cu fundul in sus.
Iar Mircea Badea, discipolul psdistului feroce Ciuvica, ne-a predicat ieri seara 20 de minute cum ca Iohanis n-a avut incotro decat sa repsecte majoritatea parlamentara…Incep sa cred ca Altzheimerul de care ne tot povesteste e real. Badea, ce majoritate parlamentara era cand a trecut guv Ciolos? PSDista cumva? Atunci de ce n-a tinut Iohanis cont de ea?..
Pesemne Iohanis a realizat: cum isi dau PSDistii cu stangul in dreptul singuri n-o face nimeni. SI Basescu cu PDLul lui au fost votati atata timp cat au dat vina pe cineva. Dupa ce au rams singuri la guvernare s-a terminat cu ei, au decontat toate nemerniciile.. Asa si PSDistii si-au pierdut calitatea de victima, acum nu-i mai impiedica nimeni sa faca maretiile de care ne vorbesc, se vor termina singuri.
Parlamentarii si tot ce tine de politica,exact ca sri-ul,au dreptul la a face comert si sa detina functii in guvern sau politica,ca alesi? Tot ei fiind pe aceeasi mana si intelegeri pe buget si fonduri,asta le mai trebuia! Sa fie afaceristi! Cand mai muncesc pentru ceea ce au fost alesi indivizii si numitii? Vaedem cu totii ditamai hangarele,adevarate cazemate in care sunt afaceristii! Nu cumva toti afaceristii au legarturi directe cus sri-ul in tara asta? Pare ca,da! De asta tara asta data pe mana controlului sri,a ajuns intrun hal fara hal de nu mai poate schimba nimeni nimic in bine! Poate ca si acest formular are pornirea sau baza in sri! De ce nu am crede asta!?
Apropo,ce impozite si taxe platesc acesti sri-sti pentru afacerile lor cu banii incasati din bugetul statului asta?! Si nu e vorba doar de ei,mai toti care se adapa din bugetul statului!Cum sa plateasca impozite si taxe daca sursa de finantare e din bugetul tarii noastre!? Sincer,asa se vede din provincie!
Stopajul la sursa e practic echivalentul platii angajatorului pentru un contract de munca
Daca au trecut toate contributiile pe angajat , au scos stopajul la sursa si in cazul celor cu activitati liberale , PFA etc …
Complicatie nu e doar in sistemul roman …
Formularul 600 in codul fiscal britanic are echivalentul formularul UTR …
Multi dintre oamenii cu activitati liber profesioniste in Marea Britanie isi angajeaza o firma de contabilitate pentru asa ceva , pentru ca ei nu se pricep
50 de lire te costa (cel putin in Birmingham ) …
Tu vii cu toate facturile le dai contabilului la 1 martie (anul fiscal incepe in 1 aprilie ) si cam atat , in rest el face treaba …
Pe tine nu te intereseaza ce lege e cum e ce calcule bla bla …
Acuma romanul e mai zgarcit dar se da mai destept …
Isi completeaza el acel formular , sta el la coada sau il depune online
Calculul e complicat si in Marea Britanie nu doar in Romania …
Inteleg ca stii cum e in Birmingham (nu ne-ai spus daca e tarif lunar sau anual… ca, daca e anual, e cam putin, chiar si in Romania..P-aici, avocatu’ vorbeste o ora pe banii aia, si zice ca da consultanta juridica…sigur-sigur, la prelucrare de hartii e mai complicat, fie si pentru ca hartia ramane, iar vorba zboara…
Ai dat-o, totusi, de gard cu aia cu “stopajul la sursa”, sa vede ca n-ai inteles ce inseamna. Sa-ti explic :
– salariatul a avut, si va avea in continuare, stopaj la sursa (n-a scos nimeni stopajul la sursa, dimpotriva, 95 % din ce plateste angajatorul e stopaj la sursa; ca opreste de la salariatul la care au fost trecute, si le vireaza la stat.
– profesiile liberale n-au avut niciodata stopaj la sursa; ca nu-si oprea medicul darile, lui, siesi; pur si simplu strutzo-camila de / fara personalitate juridica, numita cabinet / birou etc desfasura activitate, iar titularul depunea declaratie pe CNP (si-o face in continuare, se numeste, numerotat, ca toate celelalte, “formularul 200”), si-si platea impozitele; NU era stopaj la sursa, nu e nici acum…
Daca tot stim cum e cu fiscalitatea la englezi, zic sa vorbim doar despre aia.. inteleg, ai afaceri prin “Insula”, stima pentru asta; dar mai bine ne povestesti despre afacerile respective; ca, la fiscalizare, vad ca stii doar tariful…
Premierul interimar Mihai Fifor l-a reinstalat, ca preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) pe Gigi Dragomir, care fusese demis din funcţie de fostul prim-ministru Mihai Tudose la doar două luni de la preluarea conducerii instituţiei.
Să vedem dacă mai pune în practică decizia judecătorească de actualizare a prețului de referință la gaze naturale!
Posibil subiect pentru mâine. Daniel Zamfir și nu Codrin Ștefănescu. Codrin bate câmpii.
Radu,la momentul de fata, scolitii pe banda rulanta a SRI-ului seamana,daca nu identic cu scosScoalalitii la ‘Scoala Stefan Gheorghiu’ din perioada comunista! In ambele cazuri se scot pe banda rulanta scoliti cu diplome chiar fara prezenta la cursuri,in ambele cazuri cam toti au loc de munca prin numire asigurat,au salarii uriase dar si afaceri…wow! In ambele cazuri,turnatoria si minciunile plus ura si manipularea,sunt cretitudini dar si garantia zilei de maine! In ambele cazuri,non raspunderea in fata legii si afacerile pe bani publici au functionat si functioneaza perfect! Foarte multe afaceri au fost si actualmente sunt dosite de ochii lumii,doar marii capi au stiut de aceste secrete,e la fel si dupa anul 2000! Si nu sunt singurele coincidente! Dl Giurascu si cei care au peste 55 ani, pot sa confirme sau infirme ceea ce scriu! In nicun caz nu sunt minciuni!
Se impozitează veniturile extrasalariale. Bun.
Să presupunem că un cetățean onest are venituri din investiții pe anul trecut de 22780.00 lei.
Nu trebuie să depună declarație, nu ?
După ce trece termenul de depunere statul, ANAF-ul și toți ceilalți binevoitori află e la o bancă onestă că cetățeanul nostru a avut și 22.00 lei venituri din DOBÂNZI.
Veniturile extrasalariale depășesc 22800.00 lei !!! Oops !
Apare ditamai evaziunea !
La ce dobanzi sunt, cu sau fara Robor, cred ca e cam greu sa ajunga la veniturile alea doar din dobanzi. Poate ca mai adauga ceva dividende, ceva arenda…
In fine, situatia e posibila; totusi, cu siguranta respectivul cetatean se va trei, prin 2022 (intr-o alta guvernare, eventual cu Sica Orban) ca datoreaza sumele, cu accesoriile fiscale aferente. Asta, daca nu cumva vrea sa-l bage Lulutza la evaziune:)))
(Ps : Ca sa intelegi ca totul s-a mai intamplat, completez : cunosc ca de cetatean ce are regularizare la venituri din jocurile de noroc, adica are de plata impozit – ca sa vorbim romaneste. Dar respectivul se jura ca n-a jucat nici macar tabinet pe tren, cu navetistii ! Iar fiscul nu e in stare sa-i documenteze ca i-au intrat in conturi banii pe care fiscul sustine ca i-a primit, si la care mai are impozit de plata…. curat-murdar, Coane Iancule ! E pe hartii, nu vorbesc de ce s-aude “in piata”…
Pt activitatile independente,regularizarile la CASS pt anii 2012,2013,2014,2015,2016,2017 care incep sa se trimita catre contribuabili (desi a trecut perioada de 5 ani pt prescriere a anului 2012) ,in cazul contribuabililor care au obtinut venituri nete lunare peste salariul minim brut pe economie se platesc in valoarea a 5,5% din venitul net anual realizat.. In cazul contribuabililor care,insa, au obtinut venituri nete lunare sub valoarea salariului minim brut pe economie,contributiile la sanatate se calculeaza ca fiind 5,5% din valoarea salariului minim brut pe economie si nu din venitul net anual realizat ! Intrebarea este: e normal sa platesti o contributie ca fiind un procent dintr-un venit pe care nu l-ai realizat ? De unde iei banii ? Salariul minim brut nu este o suma pe care contribuabilii o primesc garantat de la stat! ci e o suma pe care o detii daca o realizezi ! Si daca nu o realizezi,ce faci? Multe PFA-uri sunt in situatia asta si vor trebui sa plateasca sume mari (pt ei) deoarece de la an la an salariul minim brut s-a tot marit,in timp ce realizarile lor sunt minime,daca activitaile sunt sezoniere,ocazionale,de exemplu..De asemenea,acei contribuabili care nu realizeaza plafonul salariului minim brut ,nu vor putea sa se asigure la sanatate in anul 2018,de data aceasta crescand atat salariul minim pe economie (prin introducerea contributiilor sociale in salariu) ,cat si procentul contributiei ( 10%)….o suma de 1900 lei/luna fiind prea mare pt veniturile realizate de ei ! As vrea sa stiu de ce nu exista varianta de plata a contributiei la sanatate ca procent la venitul real realizat de catre fiecare contribuabil,eventual beneficiind de o asigurare minima…
Va rog foarte mult nu mai distribuiti informatii eronate in legatura cu formularul 600…In emisiunea de azi, 18.01, un domn de la pnl, presedintele comisiei economice, se plangea in legatura cu faptul ca anaf a distribuit decizii de plata a contributiei la sanatate din 2012..pai da..pentru ca in 2012, 2013, etc ,cei cu venituri independente au platit cass la venitul estimat..acestea sunt decizii de regularizare, adica la venitul obtinut in perioadele respective./cam tarziu, intr-adevar…
Formularul 600 are niste intructiuni foarte clare pentru oricine are macar 2 neuroni….se poate depune direct la ghiseu, prin posta sau on line.Eu sunt contabil si deja am depus declaratia 600, pentru acei clienti pentru care a trebuit depusa
Inainte de duce la paroxism toata isteria asta cu declaratia 600 trebuie sa stiti ca anaf mai are o gramada de alte declaratii 100, 101,112, 300, 390, 394,200, 220, etc etc, pe ele de ce nu le aduceti in discutie ?..Eu zic sa nu mai depunem nicio declaratie la fisc..si in fiecare luna ,sau mai bine, in fiecare an sa ne sune ministrul de finante si sa ne intrebe daca avem ceva de declarat..
Sunt perfect de acord cu comentariul scris de Ionut la 17:26..Faceti ochii roata prin Europa si vedeti cate/ ce declaratii la fisc trebuie sa depuna englezii, francezii, belgienii..etc si o sa fiti uimiti .Noi vrem sa traim ca afara dar tot in stilul mioritic
“acestea sunt decizii de regularizare, adica (5,5%) la venitul obtinut in perioadele respective./cam tarziu, intr-adevar…” Pt cei care au realizat venituri SUB salariul minim brut pe economie al anilor respectivi x 12 luni,regularizarile se fac fata de acest salariu minim,ceea ce ii face pe acestia datori la stat pt bani pe care nu i-au obtinut…In alta ordine de idei,nu am inteles niciodata de ce aceste contributii, sub forma de procent din venit , se platesc pt un venit estimat (care nu e sigur),in anul curent urmand apoi o regularizare fata de venitul real,in anul urmator si nu se platesc direct,deci fara regularizare, in anul urmator, ca procent la venitul real realizat in anul trecut…
Stimata doamna, ca de la coleg la coleg, am, totusi, o intrebare : Dvs. va reparati singura masina, sau o duceti la mecanic ?!
Ca sa ma explic : pe vremuri, toata lumea stia sa repare Dacia (cu ciorapi de dama, face cureaua de transmisie, la carburator sufla in jigler, d-alea !).
Dvs, ca specialista, credeti ca e OK sa ducem fiscalitatea catre persoane fizice, necontabilizabile ?! Dvs, ziceti, v-ati instructat colaboratorii, privitor la D600; dar daca ei veneau cu toate rudele, cu fratii, verii, etc, si pierdeati cate minim 10 minute sa vedeti daca se incadreaza in ordonanta, daca stiu ce venituri au avut, daca au acte ?! Si daca o faceati gratis, mai erati atat de “declarativa” ? Ca, banuiesc, nu tarifati ca notarul, consultanta la minut (si, ca sa vorbim avizat, nu prea aveati dreptul sa faceti consultanta, daca nu erati consultant fiscal… chestii de nuanta, pe care, ca specialista, sigur le intelegeti !)
Hai sa ne linistim : persoanele care depun D100, 112, 300, 390, 394 si alte d-alea kafkiene isi permit contabil – sunt persoane juridice, profesii liberale etc (il negociaza, cauta tarife minimale, dar platesc din acivitate economica d-o desfasoara, au venituri, sau profit; persoana fizica nu-si permite, si, de multe ori, activitatea d-o desfasoara e, cu greu, calificabila drept economica !).
Apropo : Dvs. stiti sa completati o “ricevuta” (nu, nu va-njur, e doar chitanta italienilor, pe limba lor !) ? Ca si aia are instructiuni clare de completare ! Va descurcati cu un Rechnung in fata (si ala e clar, dar e in germana !) !?
Apropo : ati depus cumva si vreo declaratie 200 ?! Mie mi-a solicitat un colaborator, si-am fost nevoit sa i-o fac ! E devreme, ca inca onor-anaf n-are formular, dar s-a “descurcat” omu’ si a fost nevoie sa-l servesc ! Banuiesc ca si cu bilanturile ati inceput, probabil ca si alea sunt gata (chit ca anaf inca n-a pus norme si soft aferente….).
Traiti, deci, ca afara : faceti-le pe 01.01 pe toate; si dupa, plecati in concediu.. Dar ganditi si prin prisma celor care nu stau cu Codul Fiscal sub perna… “nou” Cod fiscal, ca se schimba mai ceva ca sosetele ministrului schimbator de la MF !
Si atentie la masina : cand pacane, e de dus in service, nu se repara pe carosabil….
Unde sunt aia care aplaudau frenetic la vestea ca elimina Dragnea 100/200 de taxe? Sper ca o duc mai bine acum.
Prietene, n-ai inteles nimic, stai jos ! Una-i una, alta-i alta !
Asta cu D600 pute a lipsa de bani… alea cu taxele erau in “programul de guvernare al vietii”, banuiesc (recunosc, nu l-am citit, ca n-am timp de lecturi suplimentare… d-abia le fac p-alea obigatorii).
Vorba lu’ Cheloo : nici mie nu-mi place Parazitii:))))
Off Topic!
Rares Bogdan si-a dat masura capacitatii, jurnalismului sau de 2 lei si a minciunii grosolane! Am ras cu lacrimi!
Azi a intors-o ca la Ploiesti, mintind LIVE! lol, in fata si pe toata lumea, ca el ieri nu a zis ce a zis si cu lista lui de prezidentiabili, nu, el a zis doar daca! Iohannis nu vrea sa mai candideze, atunci dreapta ii are pe astia : Ciolos, Kovesi, Hurezeanu…..etc. Dar ca el Rares il sustine in continuare pe Iohannis. Atata tupeu si minciuna nu am mai vazut! sa spui azi asta, dupa ce ieri a spus clar ca Iohannis a “zbarcit-o”, nu i-a ascultat pe EI! si a acceptat-o pe Viorica D, asadar EI au alti prezindentiabili LOL!. Exact unul si unul!, “rara avis” haha. Bufnita ce zice?haha
Serios ce scoala de jurnalism a facut RB? Unde? MINCIUNA e la ordinea zilei, predata la cursuri intense?. Mai e si las, azi s-a speriat?. Saracul! A primit ordin de la sefii lui sa o lase mai moale? hahaha, Vai de capul lui! e paaaaaaa! Minciuna pe fata!- a incercat azi mintind sa dreaga busuiocul,JALNIC! de prost, hahaha, am ras cu lacrimi. De la asta iau lumina “rezistentii”? aha, perfect, e rol -model lol la modul cum sa minti mai “frumos” asa, de la o zi la alta?. Deci rezist de la asta isi iau lumina si energia. Sa incerce o spirala tot cu lumina de la R.B hahaha
O potrivire perfecta. Tanda cu manda lol
Si a mai zis una tare.L-au intrebat daca a vb. cu Hurezeanu, daca H. vrea? R.B a raspuns ca nu a vorbit, nu stie, hahahhahahahahaaaaaaa. Teatru Absurd! lolol.
Inca ma intreb cum a facut RB televiziune, e o eroare tehnica? lol
Astept comentariile lui Mircea B., chiar am pofta de ras! R.B cu declaratia de azi e mai tare ca orice banc.lol
E simplu: electoratul PSD este oricum format in majoritate de asistati social, pensionari si bugetari asa ca PSD o sa dea in noi, astia de muncim sa tinem economia in picioare si tot o sa castige alegerile dand pomeni.
Asta inseamna socialismul, un electorat captiv intretinut, un partid si stat atotputernic si jale pentru cei din mediul privat.
Ati avut o serie intreaga de emisiuni in care ati demonstrat romanilor cum le cresc salariile si pensiile. Si totusi, mie si inca la vreo 100k de IT-sti ne scad salariile, dar cand l-ati avut invitat pe Misa nu v-ati deranjat sa prezentati detalii din astea, important e sa inteleaga privitorul inteligent ca PSD creste pensii si salarii.
Inghit romanii orice minciuni, dar totul pana ajunge la stomac, atunci devin al dracului de prezenti si lucizi, iar cand o sa inteleaga toti unde sunt salariile de mii de euro promise la medici si cresterile de zeci de procente la salariu. Asa cum si voi va activati acum brusc, cand incepe sa va loveasca la buzunar compententa nemasurata a guvernului.
Ati sustinut si promovat in emisiunile televiziunii dumneavoastra un sir nesfarsit de incompetenti si nulitati, acum decontam toti, impreuna, ca asa e in democratie. Argumentul cu asta trimite partidul nu tine, este datoria voastra de jurnalisti sa stergeti cu ei pe jos cand aveti in fata niste agaramati, semidocti, tembeli de-a dreptul in unele cazuri, care sustin cu nerusinare si tupeu toate aberatiile si tampeniile posibile!
Domnule “kilo”IT-ist, atata timp cat statul iti da un RON, si nu da altora, zic s-o lasi cum e…. Ca pari, oarecum, asistat social !
Si eu muncesc, si mie nu-mi da statul scutire de ceva. Poti munci, fa-o !
Mie mi-au crescut costurile salariale (si n-o politizez, platesc, si gata !). Tie ti-au crescut darile, deci scad veniturile. Cum spunea unu’ celebru : “Ghinion !”… ca nu e IT-ul nucleul din dodoasca, e timpul sa mai sustina si ei, cum sustinem si altii, (ne)constructia de autostrazi, spre exemplu !
Ca vine, dracului, bassescu, si va indruma spre tari mai permisive…
Ia sa vedem cati cetateni mai sunt in tara dar vii dupa perioada asta a criminalității intre oamenii urati sufleteste si mortii pe sosele! Cati creioneaza INS-ul!? Tot cu aceeasi exprimare”aproximativ”dar niciodata numarul real!
Ivan,in seara asta a dat cartile pe fata si inca a fost diplomat in ce periveste viitorul premier al tarii. Nu a castigat niciodata la alegeri si psd-ul a aruncat-o la bruselles sa isi achite ‘datoria’! Eu am facut,zilele trecute,analiza numerologic a madamei dar se va dovedi …wow in cateva luni! E bine sa tineti seama de acea analiza reala.
foarte mulți jurnaliști de la A3 au susținut Revoluția fiscală.
din păcate, Revoluția fiscală este o mare prostie care o să aducă doar efecte negative pentru economie.
ce aiureli scrii aici? ce revolutie fiscala?
dl Radu Tudor,
stiu ca actuala sefa ANAF a dat acest ordin la sfarsit de an (29/12/2017).
daca citim corect OUG-ul
privind Revolutia fiscala vom constata ca sunt multe alte artificii care afecteaza profesile liberale.
credeti ca seful ANAF a adoptat aceasta decizie fara sa se consulte cu dl Misa? / dl Misa stie ca in luna mai vom vedea e gaura mare este in buget pentru ca actuala conducere ANAF nu are rezultate pozitive cu privire la colectarea taxelor si impozitelor.
apropo, doamna Vasilescu a spus ca nu scad veniturile salariale. / doamna Vasilescu stie ca firmele aflate in insolventa nu au voie conform legii sa creasca veniturile salariale?
doamna Vasilescu stie cate firme sunt in insolventa?
si faptul ca am criticat/contestat/dezbatut aceste initiative nefericite e rau?!
Doamna a citit putin si-a uitat repede !
Probabil ca nu intelege diferenta intre “insolventa” si “reorganizare”… chestie de finete…
Daca firma “in insolventa” da salarii, banuiesc ca o face spre minim pe economie… si acolo e cam obligata sa mareasca…
In fine; la cati “guru” fiscali vad pe net, ma si mir de ce dracu’ mai trebuie sa vad cum e cu Codul Fiscal…. citesc pe net, eventual, pe forumuri, si gata “informatia” !
Aaaa, sa nu uitam : “jos Dragnea”… si “pesede-ciuma rosie”… e bine, e hastag ?!
multe din contractele de drepturi de autor sunt contracte de munca mascate; sau, oricum, activitatea “jurnalistului” e dependenta, si tot la fuscalitatea unui contract de munca se ajunge…
deci nu formularul (imbecil, desigur, ca intreaga gindire socialista a psdistilor) e problema, ci RETROACTIVITATEA ! Adica ai obtinut in 2017 niste bani, ai platit tot ce zicea legea sa platesti si in decembrie 2017 vine klingonianu si zice ca in 2018 mai ai de dat niste bani pentru ceea ce ai obtinut in 2017!
Asta, ca sa nu mai zic ca sunt si alte capcane… PNL a zis bine (lucru rar!) de data asta, trebuie data in judecata in contencios acea cretinoida ordonanta … tefelistii aia, decit sa stea pe strazi, mai bine ar deschide astfel de actiuni, ar fi de 1000 de ori mai eficienti
Aproape ca ma mira sa gasesc o analiza scurta si corecta, intr-o exprimare pe inteles…
Retroactivitatea e chineza pentru hastagistu’ de net; nu intelege ca problema nu e unde ii spune feisbucu’ ca e, ca lucrurile sunt mai complicate…
Explicatie pe scurt : decid dividende in 2017, pe impozit 5 % (undeva pana in decembrie, ca sa fie inainte de “schimbare”); platesc impozitul si plec in Tenerife; dupa, spune fiscul ca trebuia sa pun de-o parte niste bani, sa am de platile anticipate de anul asta… adica, retro, imi spune fiscul ca trebuia sa mananc mai putin, sau ca, din ce mananc anul asta, platesc ce am mancat anul trecut…Deci, anul asta nu mai plec in Tenerife, ma duc la Navodari…Pai ?!?!
Bravo, dom’le viconte, pare ca nu pe toti ii tampeste netu’ !
(Fac, totusi, abstractie de politizare; c-a avut si penele-u’ asta niste gherle, cand era “la butoane”, d-a trebuit sa fim “Gicu Dobrin” la fente, sa rezistam… aia care-am putut… a nu se uita “impozitul forfetar” din vremea Boc-ului-Voda… sau TVA cu 5 procente in plus, in doua saptamani, la urgenta…. cum ar veni, avem experiente anterioare, trecem noi si de formularul 600… sau, vorba lu’ Patraru, de cele doua formulare 300…sau de un 600, si un 300.. sau “uatevar” :))