Liviu Dragnea a acuzat că șeful SPP, Lucian Pahonțu, i-ar fi promis vicepremierului Paul Stanescu șefia PSD, pentru că ”Dragnea va fi executat până în martie”. Acuzațiile au fost confirmate de Stănescu, iar consecința e anunțul făcut de toți miniștrii care au decis să renunțe la serviciile SPP. Dragnea spune că nu îi va cere președintelui Klaus Iohannis demiterea lui Pahonțu.
”Nu cred că e principala ei preocupare, cerere de demitere a șefului SPP. Nu sunt consilierul ei, nu știu ce va face, cum gândește.”, a declarat, la Palatul Parlamentului, Liviu Dragnea.
Șeful Camerei Deputaților anunță că Parlamentul va iniția procedurile de modificare a legilor de funcționare ale serviciilor, vizate fiind SRI și SIE. Dragnea a declarat că îl apreciază pe șeful SRI, Eduard Hellvig, și i-a dat semnal președintelui Iohannis cu privire la interimatul de la SIE, serviciu ce nu are un director, după demisia lui Mihai Razvan Ungureanu, în septembrie 2016.
”E o perioadă de când această structură nu are un director civil, teoretic civil, și ar trebui să se termine. Nu am vorbit cu președintele despre instalarea unui șef la SIE. Vom începe să discutăm despre legile siguranței naționale, depspre legile SRI, SIE. Au trecut 17 ani de când nu s-a mai umblat la el, iar zona de intelligence a avansat foarte mult, au nevoie de o legislație mult mai modernă. Trebuie să începem o discuție mult mai aplicată.
Deci Dragnea zice ceva, apoi Stanescu “confirma”, evident fara nicio proba – presiunii venite din SPP, ca apoi Dragnea sa zica ca e cazul schimbarii legilor SRI si SIE. Astept “tentativa esuata de lovitura de stat” ala Erdogan, ca apoi sa inceapa mare epurare. Poate se trezesc si restul colegilor dumneavoastra din trust, pana nu e prea tarziu.
Toate s bune si frumoase numai ca dezbaterea sa fie larga, sa si spuna adevaratii specialisti punctul de vedere si toate partidele politice.
Sa nu l lase doar pe Dragnea…
Nu stim cat de sustenabile sunt aceste declaratii ale lui L.D. Avand in vedere ca-i vorba de militari, indiferent din structura din care fac parte, toti acestia au depus un juramant fata de Romania, nu fata de o persoana anume. Cu certitudine toate structurile militare de forta ale Romaniei ar fi mult mai castigate si credibile daca nu s-ar implica politic.
Domnilor mari, este anul Centenarului, in Romania sunt de facut extrem de multe lucruri iar, cetatenii au asteptari din partea dvs.
Citind presa am constatat că Dragnea vrea sa isi supună toate serviciile ca sa aiba control total pe Romania. CCR este la cheremul sau, Inspecția Judiciară este tot supt controlul sau, toata administrația Romaniei este sub Dragnea…SPPul nu. Asta moare pana nu ne calca un picioare
Ce-și dorește Dragnea de la jucătorii de tenis din “servicii” este irelevant și, de altfel, hâtrul șef al PSD nici nu are vreo șansa sa influențeze pe careva din conducerea acestor “echipe”; astăzi, ele sunt atașate ombilical de Johannis, cu Hellvig in frunte, un personaj de care nici n-am auzit sa fie parte din competițiile clubului și-a cărui loialitate fata de șeful statului (tenisman amator, e drept, dar amator și-n multe alte discipline) s-a manifestat din start pe domeniul “literar”. Imaginea celor doi, Johannis și Hellvig, înfrățiți intru scriitura, la Târgul de carte din 2015, a dat tonul relației, și nu crez ca Dragnea sa fie atât de prost încât sa-si imagineze ca o poate schimba, in caz ca ar “conversa” mai des cu directorul SRI. In concluzie, Dragnea bate câmpii ca sa abată atenția de la lipsa de orice relație între el însuși și directorul civil al SRI, “intelectualul” Eduard Hellvig; dorinta lui Dragnea ar fi numai un prilej de ridicol, dacă “Dragnea chiar el” n-ar fi președintele Camerei Deputaților—aici lipsa de conversații mai “dese” cu directorul SRI, și “dorința” de a le “îndeși” din partea președintelui Camerei iau Conotații îngrijorătoare—ceva in genul: serviciile nu ma informează la timp și corect, după lege, trebuie sa remediem lacuna. Și, probabil, are și dreptate Dragnea, in privința lipsei de contact instituțional cu serviciile, intenția lui Johannis și-a cămările sale este de a-l izola intru totul pe șeful PSD; rămâne de văzut cum reacționează Parlamentul la aceasta strategie de izolare a președintelui Camerei Deputaților, care, după mine, a ajuns mult prea departe pentru a nu dauna relației instituționale dintre Cotroceni și Casa Poporului (fără ironie și fără aluzii la “ciuma roșie”). Deocamdată, executivul a reacționat in defavoarea “serviciilor” satelite ale președinției (SPP), e posibil ca reacția sa se extindă și asupra vârfurilor comunității de Intelligence și-atunci vom vedea in ce măsura Hellvig, ca director civil, va raspunde in sensul servilismului cras, sau in cel al corectitudinii funcționărești/ conformării la legea fundamentala și/sau legile de funcționare ale serviciului pe care-l dirijează. Cu alte cuvinte, ar fi bine s-o lăsam mai moale cu cautatul semnificațiilor “ascunse” ale declarațiilor lui Dragnea (sau Johannis for that matter) și sa vedem cum, și dacă, se vor putea scoate, de către parlament/prin schimbarea legislației, securiștii infiltrați, mai mult sau mai puțin legal, in toate acțiunile statului de drept.
Erratum: Johannis și camarilei sale.