In urma politicii turbulente a presedintelui american Donald Trump, fapt dovedit cu varf si indesat la recentul Summit NATO de la Bruxelles din luna iulie, mai multi aliati europeni isi pun serios problema angajamentului SUA in Europa.

Asa cum a fost el structurat dupa cel de-al 2 lea razboi mondial, acest angajament american a reprezentat ancora cea mai puternica pentru liberatate, democratie, economie de piata si dezvoltare a Europei, dupa drama razboiului.

Varful de lance l-a reprezentat Tratatul de la Washington, lansat in 1949. SUA, Canada si cativa aliati europeni puneau bazele NATO prin acest tratat. Alianta politico-militara cea mai solida si de succes din istorie, NATO este azi, in pragul aniversarii a 70 de ani, pusa in pericol, culmea, tocmai de la Washington.

Stiu ca suna aberant, dar Tratatul de la Washington este pus in pericol de la Washington.

Vor fi voci care sa afirme ca Trump nu este singurul decident al SUA, ca Senatul si Congresul SUA reprezinta forte politice cu greutate, fara de care nici o initiativa a presedintelui nu poate fi pusa in aplicare. Chiar inaintea Summit-ului NATO din Iulie, Senatul SUA a votat o initiativa prin care presedintele este avertizat sa nu ia nici o decizie cruciala in privinta angajarii SUA in alianta fara votul senatorilor. Este un argument. Insa comportamentul lui Trump, deciziile sale ce dau satisfactie Moscovei inca din prima zi a mandatului sau, legaturile sulfuroase din trecut si cei peste 20 de colaboratori apropiati ai sau concediati sau acuzati de justitia americana demonstreaza ca batalia e grea.

Pana cand ne vom lamuri deplin ce anume va prevala in SUA – forta destabilizatoare a lui Trump in angajamentele multilaterale post-razboi sau puterea senatorilor si congresmenilor – vedem o evolutie fulminanta in Europa.

Franta si Germania, simtind efectele deciziilor aberante luate de Donald Trump in raport cu aliatii europeni, au simtit ca e momentul lor. Impreuna sau separat, Franta si Germania reprezinta motorul Europei. Tari mari, influente, cu economii performante, cu ambitii militare si de securitate pe masura.

Ieri, presedintele francez Emmanuel Macron a spus explicit un lucru extrem de grav : Europa nu se mai poate baza pe SUA in materie de securitate. Sunt foarte multe argumente concrete care contrazic serios aceasta afirmatie hazardata. Zeci de mii de militari americani, baze militare si armament de miliarde de dolari sunt in Europa, permitand acestui continent sa se dezvolte democratic, sa se concentreze pe o performanta economica solida, cat timp are securitatea garantata prin NATO.

Fara NATO, Europa n-ar fi fost ce e astazi.
Fara NATO, scenariile de securitate devin un cosmar.
Fara NATO, rivalitatea istorica franco-germana ar putea redeveni un cosmar, cum a mai fost in trecut.
Fara NATO si angajamentul SUA, iluzia securitatii poate fi usor vanduta si cumparata prin perversitatea istorica a manipulatorilor rusi.

Afirmatia lui Macron m-a suprins extrem de neplacut. In locul unei lupte pentru prezervarea celor 70 de ani de securitate si prosperitate, Franta si Germania dau cursul visului lor de a controla continentul.

De dragul teoriei, doar o secunda as putea fi de acord cu aceasta varianta a proiectului european de aparare si securitate. Un soi de NATO european, fara SUA. Doar in cazul in care politica distructiva a lui Trump va merge pina la capat, fara sa fie impiedicat de institutiile de la Washington. Daca Trump – cel care ia in calcul aberatia retragerii SUA din NATO dintr-un calcul de tip imobiliar, singurul pe care-l  intelege – va prevala, atunci suntem practic obligati de situatie sa ne adaptam, sa ne aparam, sa ne strangem fortele in Europa.
Altfel, batalia pentru NATO trebuie dusa pina la ultima picatura a noastra.
Pentru a nu regreta amarnic apoi ca n-am facut tot ce depinde de noi pentru mentinerea securitatii, stabilitatii si prosperitatii spatiului euroatlantic.
Urmeaza un razboi pentru pace cum n-am mai avut.


PS 1 :

https://www.rfi.ro/special-paris-105511-franta-diplomatie-emmanuel-macron-doreste-ca-uniunea-europeana-sa-poata-face

https://www.euractiv.ro/video/radr-2018-bucuresti-berlin-bruxelles-impreuna-pentru-o-europa-puternica-11662

https://www.dw.com/ro/echilibristic%C4%83-transatlantic%C4%83-berlin-washington/a-45222548

 

15 COMMENTS

  1. si ce facem, asteptam pana cand vedem ca Macron are dreptate? cu ce riscuri? si le asuma cineva? daca nu faceam ce gandeau francezii acum 100 de ani oare era bine?

      • O da. Sigur. Deaia jumate din oamenii din mediul rural in Romania cred ca soarele se invarte in jurul Pamantului. WC tot ca acum 100 de ani, in fundul curtii. Demnitate vanduta pe o galeata sau un mic tot ca acum 100 de ani. Agricultura de subzistenta tot asa. Trenuri tot asa. Poate chiar mai lente (fata de cele interbelice cele de azi sigur sunt mai lente). Irigatii: Excursii cu popa pe deal sa ne rugam sa vina ploaia. Si acum si atunci. Noroc cu Zuckerberg ala. Noi avem Facebook, aia de acum 100 de ani n-aveau.

  2. Vrabia Mihai viteazu.
    Cei 70 de ani de pace din europa occidentală au fost , cred eu, efectul prezenței militare americane în această zonă.Rivalitatea istorică dintre Franta și Germania economică și militara a fost atenuată de această prezență.Cu jocul complicat al Germaniei este greu de imaginat un Nato capabil să tină piept unei Rusii agresive. Pe de altă parte nu cred că toată clasa politică și militară din Sua are aceași viziune cu Președintele Trump.

  3. Hai că au și franțujii un președinte, de te doare capul; dacă-l punem la socoteală și pe caricatura înapoiată de Iohană, tabloul este corect .
    Ăștia sunt președinții care vor să ne ducă într-o lume a păcii, prosperității, armoniei și libertății ! Ha, ha, ha !
    Te uiți în jur și parcă nu mai vezi diplomați în adevăratul sens al cuvântului , ci doar niște copii slabe a ceea ce existau în trecut și datorită cărora mai putem răsufla liniștiți și în libertate ; restul e apă de ploaie .

  4. Cele cateva titluri scrise in albastru sunt doar repere care in spatele lor au afaceri uriase in favoarea celorlalti si chiar deloc romanicai! Ne vom convinge cat de curand,doar “limba n-are oase”, gura nu rugineste si gatul scoate vocalize!

  5. Trump mai sta 2-3 ani la Casa Alba. Altele sunt problemele care vor afecta lumea: incalzirea globala care va face o buna parte din lume nelocuibila.

  6. Fara NATO inclin sa cred ca sansele destramarii EU tind spre 100%. Intre promisa prosperitate vanduta de Europe vestica si promisa securitate vanduta de US, statele din blocul estic for fi fortate in final sa aleaga intre zaharel si biciusca.
    Sa nu uitam si a treia optiune. Spasit si cu spatele incovoiat de “vina”, blocul estic se va intoarce la mama Russia, care ca orice mama iubitoare isi va primi cu bratele deschise fii risipitori.
    Germania, dependenta mortal de resursele rusesti, dincolo de apeluri sterile la unitatea Europei, nu va schita nici cel mai mic get pentru a impiedica acest exod.
    P.S. Austriecii (Austria nu este membra NATO) pare c-au pus deja genunchiul in pamant in fata fratelui mai mare de la rasarit, furand ca de obicei startul – asa cum sade bine oricarui oportunist care se respecta.

  7. Lipsa unei acțiuni comune la nivelul UE , ieșirea UK din uniune și amestecul în politica internă din ce în ce mai agresivă ( care devine de nesuportat ) sunt motivele imposibilității unei securități comune !!! Până acum SUA a asigurat o securitate în cadrul NATO dar cu pierderi financiare IMPORTANTE ! Controlul frontierei uniunii este imposibil din cauză că migranții sunt imprevizibili tot datorită politicii haotice dusă de unele țări membre . Recesiunea care pândește uniunea nu e luată în calcul de nimeni . Războiul pentru pace va aduce inevitabil disoluția uniunii .

  8. Mai pe romaneste, sa inteleg ca urmeaza o noua spirala a inarmarii, una “agresiva” banuiesc ?
    In final ce va fi, sper sa nu apuc vremea cand pacificatorii vor porni in marele mars catre est. Au mai fost si altii de-a lungul istoriei si nu le-a fost bine.

    • Pai “marsul spre est” este deja in desfasurare, nu se vede cu ochiul liber? Asta, evident, fiindca istoria e stiinta care ne invata ca din istorie nu invatam nimic.Motiv pentru care o tot repetam…
      Sigur, ne indreptam spre ei ca sa … ne aparam. Strategie cretina, dupa parerea mea, care sigur sigur nu va aduce nimic bun. Decit marilor producatori de armament, care au iesit INTOTDEAUNA in cistig si care, mai mult decit probabil, preseaza exact in directia unui conflict. PENTRU CA POT!
      Poate, totusi vom auzi un “NEIN” si-un “NON” care sa stopeze dorul inconstient de aventura al unora!

  9. Deci dupa logica ta, daca Franta spune ca nu se mai poate baza pe SUA in materie de securitate, vrea sa domine continentul:)) adica daca ar spune ca se bazeaza pe sua, NU ar vrea sau putea sa domine continentul.
    Adica, pana acu il domina SUA, si tie-ti placea din moment ce te-a surprins negativ Macron.
    Noroc ca mai dai din casa cabd nu esti f atent:)

  10. nu suna aberant ci este aberant.

    Dupa logica dv, Trump face jocul Rusiei cind solicita ca TOTI membri Nato sa aloce macar 2% din pib pentru armata; stiti cite divizii are Germania gata de lupta? Una, cumva? Cite avioane gata de lupta? Cite portavioane are Italia, a treia economie din UE (fara UK)? Ce armata are Spania, cum se face ca fix Austria, unde vine Putin la nunta si de unde ne vin noua marii investitori europeni, nu e membra Nato?

    Cu alte cuvinte (ale lui, nu ale mele) Trump vrea nu sa aiba “protectorate” in Europa, ci aliati puternici, cu armate serioase, inzestrate, pregatite, moderne. Adica Trump ar vrea un Nato mai puternic, nu atita de slab ca acum, cind e practic inutil(izabil). Sigur ca aici se ascunde si interesul de a vinde arme, ca si in cazul celorlalti, dar sa fim seriosi, cam care sunt cele mai puternice firme de armament din lume, nu cumva alea din Sua, Israel si UK (excludem Rusia, desi pe lista celor tari se regaseste si ea si China, chiar, fie si la ceva distanta)

    Si ar mai vrea aberantul asta de Trump ca Germania si Franta sa nu mai dea bani Rusiei pe energie, intarindu-i pe rusi si astfel vulnerabilizindu-se enorm ci sa ia aceasta energie de la ‘prieteni’, fie ei americani, canadieni sau sauditi (si nu din Iran, de exemplu). Adica, Germania sa nu mai economiseasca din banii pentru Nato facind cadouri rusilor, pe ideea ca “americanu e prost si plateste el”… cit da Germania din pib la armata, 1,2%?

    Sau, daca Germania si Franta chiar vor sa faca comert cu rusii, cu iranienii, etc atunci, da, mi se pare justificat ca Sua sa le taie macaroana. Cu sau fara Nato.
    Noi, Romania, trebuie sa faceam ceea ce au facut si fac polonezii. Prin urmare, politica actuala a guvernului e cea corecta: aproape de Sua si de Israel si de UK.
    Datorita englezilor s-a facut prima Unire, datorita americanilor cea de-a doua, tot lor le “datoram” si Yalta (desi ar avea niste circumstante… atenuante) dar si 1989. Axa anglo-saxona e singura care ne poate garanta securitatea teritoriului si, poate, chiar si ceva prosperitate.
    Ar trebui sa luam fata Ungariei, Cehiei, care oricit de blamati sunt si tot nu patesc nimic de la UE si tot trec inaintea noastra (mai nou, prin Bannon si The Movement) la americani. Desigur, la noi pune frina UE prin Iohannis, da macar sa vorbim despre ceea ce se petrece cu adevarat prin lume…. macar sa stim unde am vrea sa mergem, asta se poate, daca ar avea cine sa discute… eu unulm-am saturat de propagandisti care asteapta “pozitia ambasadei” ca sa afle cind rasare soarele si din ce directie…

    Nu cred ca e rusine ca unele posturi tv sa difuzeze niste discutii, precum ar fi acesta:
    https://youtu.be/5GONlwJWh3w
    ar folosi la cresterea inteligentei poporului, in caz ca fenomenul ar fi dorit si de politruci, si de ziaristi… ceea ce ma indoiesc profund, ca, atunci, cum ar mai iesi ei in evidenta?

      • nici despre Bannon nici despre eventualul meu nivel intelectual nu era vorba, ci despre a fi corecti, obiectivi, de a cunoaste si a vorbi despre ceea ce se intimpla important prin lume. Era vorba despre adevar, obiectivitate vs propaganda si manipulare. Aici media noastra, in fapt la fel de nevolnica ca si politrucii nostri (Melescanu, un expirat fara vlaga… de exemplu) ar putea avea rolul de, macar, a informa lumea.
        Daca continuam sa tinem capul in nisip, ca strutul, nu rezolvam nimic. Altii se misca, se pragatesc, noi cam batem pasul pe loc sau doar consumam energii enorme pe chestiuni nu neimportante ci de o importanta redusa – chiar daca imensa lor doza de cancan si senzational face rating.
        Noroc insa ca exista YouTube, e si un fel de Europa Libera a acestor ani – pentru cine vrea:
        https://youtu.be/5sg99LgSI5o

Leave a Reply