Rețeaua națională și rețelele independente de monitorizare a calității aerului au înregistrat depășiri record ale poluării cu PM 2,5 și PM10 duminică noapte și luni dimineață. Pentru poluarea cu PM2,5, un praf foarte fin amestecat cu diverse substanțe, s-au înregistrat depășiri cu 900-1000% peste limitele maxim admise, datele fiind colectate și de senzorii oficiali din rețeaua națională, integrați în platforma airly.eu, iar pentru PM10, particule mai mari de praf, s-au înregistrat depășiri de aproape 800%. Și platforma aerlive.ro a înregistrat depășiri spectaculoase.
 
Luni dimineață, la ora 7.00, toți senzorii din rețeaua airly.eu din București arătau depășiri
Duminică noapte, senzorul airly.eu din Pantelimon a înregistrat o depășire de peste 1000% pentru poluarea cu PM2,5
Duminică noapte, senzorul din rețeaua națională amplasat pe Șoseaua Mihai Bravu, integrat în platforma airly.eu, a înregistrat depășiri de aproape 600% pentru poluarea cu PM10
 
 
Luni dimineață, la ora 6.00, senzorul din rețeaua națională amplasat la Lacul Morii, integrat în platforma airly.eu, a înregistrat depășiri de aproape 1000% pentru poluarea cu PM2,5
Senzorii aerlive.ro arătau luni dimineață nivel foarte ridicat de poluare
 

Din cei 8 senzori din rețeaua națională, doar cel de la Lacul Morii a înregistrat date despre poluarea cu PM2,5 și a înregistrat valori de 234 ug/m3 2față de 20 ug/m3 valoarea limită anuală

Din luna noiembrie, Bucureștiul se confruntă în mod frecvent cu astfel de depășiri noaptea și în weekend, însă ministrul Mediului și Garda de Mediu nu au venit cu o explicație despre ce se întâmplă.

Primarul Gabriela Firea a declarat în mai multe rânduri că depășirile nu sunt atât de mari și a lăsat să se înteleagă că sunt interese să fie date cifre așa mari ca să crească vânzările la purificatoarele de aer.

Pe scurt, autoritățile nu au venit nici măcar cu o explicație.

Oana Neneciu, directorul executiv al fundației Ecopolis, care gestionează în parteneriat cu ETA2U rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului – aerlive.ro, a dat câteva explicații despre poluarea nocturnă și din weekend, într-un interviu acordat recent HotNews.ro.

”Dacă plouă avem verde, totul este ok, dacă este ceață este din ce în ce mai rău și lucrurile se duc spre smog din punctul meu de vedere pentru că ceața ține particulele de praf jos și aproape de zona unde noi respirăm, se crează un nor de PM-uri și de asta simți în anumite zone că te sufoci pe stradă. Am mai observat că seara și în weekend-uri sunt niște niveluri de poluare un pic inexplicabile. Noi avem un colaborator, profesor universitar la Geografie, și la el ne ducem să ne dea explicații. El ne-a spus că se face o inversiune termică noaptea, practic devine mult mai frig, iar particulele astea sunt ținute mai jos, dar asta nu prea explică fiindcă ziua ai foarte mult trafic și nu explică diferențele mari. Și a mai zis de încălzirea termică, seara vine lumea acasă și dă drumul la căldură mai tare. Pe de altă parte există acest miros sufocant în Nordul Capitalei, știu pentru că și eu stau acolo, iar câteodată, seara, există un miros de ars. Grupurile de inițiativă care urmăresc problema spun că există arderi nelegale la gropile de gunoi”, a explicat Oana Neneciu.

Potrivit măsurătorilor făcute până acum de platformă, principalele surse de poluare sunt: traficul (peste 50%), încălzirea termică, centralele de apartament, industria din jurul orașului, gropile de gunoi, șantierele care nu respectă normele.

Oana Neneciu, directorul executiv Ecopolis, spune că senzorii au o marjă de eroare de +/- 10%, iar datele sunt corecte.

Despre particulele PM10 și PM2,5

Particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid.

  • PM 2.5: 25 ug/m3 – valoarea-țintă anuală, 20 ug/m3 – valoarea limită anuală care trebuie atinsă până la 1 ianuarie 2020
  • PM 10, valori limită: 50 ug/m3 – valoarea limită zilnică pentru protecția sănătăţii umane; 40 ug/m3 – valoarea limită anuală pentru protecția sănătăţii umane

Surse naturale: erupții vulcanice, eroziunea rocilor, furtuni de nisip și dispersia polenului.

Surse antropice: activitatea industrială, sistemul de încălzire a populației, centralele termoelectrice. Traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produsă de pneurile mașinilor atât la oprirea acestora cât și datorită arderilor incomplete.

Efecte asupra sănătăţii populaţiei

Dimensiunea particulelor este direct legată de potențialul de a cauza efecte. O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări.

Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.

Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil.

Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii.

Expunerea pe termen lung la o concentrație ridicată de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură, scrie hotnews.ro

5 COMMENTS

  1. Ce se tot mira toata lumea! Se stie sigur cine polueaza. Inactivitatea functionarimii a agentilor constatatori a celor care dau autirizatii …..pana la varful piramidei locale a permis si permite ca poluatorii sa isi faca treaba. Sa ii luam asa la prima vedere de nespecialist in mediu: rampele de gunoi . Masinile care transporta gunoi ( le gasiti pe olx) centrele de colectare refolosibile. Centrele de prelucrare clandestina a metalelor adevarate topitorii. Centrele de desmembrari si colectari auto clandestine. Serele de rasaduri din SAI pepinierele de pomi care fac focul sa previna inghetul noaptea. Centrele de sortare trente second hand…… depozitele de materiale de constructii…depozitele organizare de santier…mii de santiere ..terenuri virane transformate in depozite….populatia saraca de la margine care arde deseuri….fermele de porcj.oi pasari…clamdestine ce se.vad de pe autostrada A1 A2 A3…Nu mai zic ceturile si crematoriile pentru deseuri animale importate pana acum…ar mai fi dinca din caracal asa ca o gluma. Daca vreti sa vedeti sfidare la adresa mediului si a Romaniei mergeti pe ruta Rosiorii De Vede… Smardioasa si o sa vedeti ce se intampla… ministrul poate sa vada si pe google maps ca nu este nimic schimbat de 20 ani. A daaa firea si pandele care nu vad nimic din ce am spus si care pun pixiul pe autorizatii.. Oare mai avem prefect la capitala capitalistilor socialisti?

  2. Inspectorii de mediu stiu, chiat f.bine cine sunt poluatorii.Si poluatorii stiu la ce ora se fac masuratorile( de obicei pe zi) astfel ca poluatotul evacueaza gazele toxice, noaptea.
    Imi aduce aminte de Combinatul chimic de la Slobozia ,care, prin anii 1992 -1993 evacua doar noaptea gazele toxice, adtfel incat sa nu fie amendati.

  3. Intrebati-l pe ministrul mediului ce stie despre modul in care dna director Dorina Mocanu, responsabila cu programele care tin de calitatea mediului, a “sifonat” zeci de milioane de euro si totusi majoritatea statiilor de monitorizare sunt simple cutii care nu transmit nimic? Sau autospeciale care nu au circulat niciodata.
    Ce legatura are dna Mocanu cu firma WESTAGEM? Dar actualul secretar general al Min Mediului, ce legatura are cu dna MOcanu si WESTAGEM?
    Voi reveni cu un articol complet! Pana atunci… dna Mocanu este in doua CA de la care primeste cate 6000 lei, dar unde are activitate zero. Proiecte pe calitatea aerului au fost blocate de eterna dna Mocanu pana cand dnul ministru nu a numit-o manager de proiect.
    Sapati adanc si va spune dna Mocanu cum sa te faci ca lucrezi… si sa castegi zeci de mii de euro, iar altii sa scoata castanele…. Iar dnul ministru STIE! Insa o lauda constant pe eterna dna Mocanu!

  4. Intrebati-l pe ministrul mediului ce stie despre modul in care dna director Dorina Mocanu, responsabila cu programele care tin de calitatea mediului, a “sifonat” zeci de milioane de euro si majoritatea statiilor de monitorizare sunt simple cutii care nu transmit nimic?
    Ce legatura are dna Mocanu cu firma WESTAGEM? Dar actualul secretar general al Min Mediului, ce legatura are cu dna MOcanu si WESTAGEM?
    Voi reveni cu un articol complet! Pana atunci… dna Mocanu este in doua CA de la care primeste cate 6000 lei, dar unde are activitate zero. Proiecte pe calitatea aerului au fost blocate de etarna dna Mocanu pana cand dnul ministru nu a numit-o manager de proiect.
    Sapati adanc si va spune dna Mocanu cum sa te faci ca lucrezi… si sa castegi zeci de mii de euro, iar altii sa scoata castanele….

Leave a Reply