Saturday, December 21, 2024
7 C
Bucharest

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, în direct la Antena 3: “Federația Rusă alege în mod deliberat să fie foarte agresivă”

Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al NATO, a explicat la Antena 3, cum se poziționează România, ca membră a Alienței Nord-Atlantice, față de Federația Rusă, în special în contextul tensiunilor militare din ultima vreme.

“Există o situație destul de delicată. Federația Rusă alege în mod deliberat să fie foarte agresivă cu NATO. Și-n Marea Neagră, Marea Baltică, Marea Nordului și-n Mediterana. Dar în același timp, măsurile pe care le luăm sunt extrem de puternice și trebuie să fim liniștiți că NATO își face datoria și că România și românii sunt protejați.”, a precizat Mircea Geoană.

“Nu vom accepta niciodată ca o națiune suverană, independentă, care-și alege în mod democratic și liber destinul și direcția, și-n cazul nostru, al României, în Occident (…) poate fi scoasă la mezat din punct de vedere geo-politic. Dar același lucru este valabil și pentru țări care nu sunt în NATO și UE.

Încurajez țările aliate, inclusiv țara noastră, de a putea să investească și în apărare și descurajare, dar și în noi tehnologii. Să profităm de talentul ingineresc și inovativ pe care românii îl au. Asta înseamnă și oprirea plecării românilor în afară, pentru a cauta slujbe mai interesante afară.”

https://www.antena3.ro/politica/mircea-geoana-antena-3-federatia-rusa-foarte-agresiva-cu-nato-607170.html

ANTENA 3 (7 iulie, ora 21:16:15) – Realizator, Radu Tudor.
Realizator: Mergem chiar acum la Bruxelles, la Cartierul general NATO, acolo unde secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, intră în legătură cu noi. Domnule secredtar general adjunct, bună seara! Bine ați revenit la Punctul de întâlnire, la Antena 3!
Mircea Geoană: Mare bucurie să ne revedem!
Realizaor: Mulțumesc că v-ați făcut timp, în agenda dumneavoastră foarte încărcată, să discutăm despre ultimele evoluții. Decând nu ne-am mai văzut, aici, în bazinul Mării Negre, situația s-a tensionat destul de mult și exercițiul Sea Breeze 2021, dar și alte inițiative de apărare ale Alianței Nord-Atlantice și ale Statelor Unite au generat o reacție foarte agresivă a Rusiei. Am ajuns până acolo, încât Ministerul rus al Apărării a comunicat faptul că a tras… navele rusești au tras focuri de armă și au lansat bombe asupra unor nave NATO. E o situație fără precedent, de la căderea comunismului, să vedem atât de încălzită, atât de încinsă situația și v-aș ruga să facem o evaluare, pentru început, asupra acestor evoluții îngrijorătoare, de ultimă oră, din bazinul Mării Negre.
Mircea Geoană: Bun. În special de la ocuparea ilegală a Crimeei, de către Federația Rusă, în urmă cu 7 ani, în 2014, și transformarea Crimeei și a Mării Negre într-o zonă de… promovare de putere militară a Federației Ruse în regiunea Mării Negre și dincolo de regiunea Mării Negre, către Mditerană, am asistat la o… atitudine mult mai agresivă a Federației Ruse. NATO este o alianță defensivă; și misiunea noastră este de a apăra întreg teritoriul aliat, întreaga populație aliată, 1 miliard de oameni din 30 de națiuni. România – pentru că suntem în fața publicului9 nostru – este o țară foarte importantă la Marea Neagră și o țară foarte importantă în NATO. Și România pledează de o manieră convingătoare, evident, alături de Bulgaria, și de Turcia, și de alți aliați, ca NATO să aibă un răspuns adecvat, proporțional, rezervat și robust în același timp, cu privire la aceste acțiuni agresive ale Federației Ruse. De aceea, am luat măsuri în consecință; într-o logică prudentă, defensivă, dar foarte robustă și explicită. Am fost acasă în România acuma câteva săptămâni, când am avut un mare exercițiu militar, care îl numim în engleză /…/ 2021, în care 28.000 de trupe aliate din 16 națiuni aliate au desfășurat un mare exercițiu militar, din Atlantic până la Marea Neagră. Foarte pe bună dreptate, în aceste zile, se derulează un alt exercițiu militar foarte important, Sea Breeze, condus de către Statele Unite și de către Ucraina… Nave militare ale NATO, britanice, olandeze, patrulează în Marea Neagră, uneori chiar și cu riscul provocărilor pe care Federația Rusă le exercită… În aceste zile, în aceste săptămâni, în aceste luni, avem exerciții militare navale și aeriene conduse de către aliații noștri greci și turci. Îm premieră, avem un detașament comun de Poliție aeriană constituit din Marea Britanie și Germania… Ceea ce vreau să vă spun, că, din punctul de vedere al acestei atitudini de descurajare și de apărare, Marea Neagră și România în particular au Primit un răspuns foarte-foarte credibil.
Mircea Geoană: Sperăm în continuare ca această atitudine agresivă a Federaţiei Ruse să conducă şi la un început posibil de dialog, pentru că noi credem în continuare că, pe de o parte, trebuie să fim extrem de  clari, de expliciţi, de fermi, să ne apărăm interesele, să ne apărăm aliaţii, dar în acelaşi timp credem că sunt şi subiecte în care dialogul cu Federaţia Rusă trebuie încurajat. Fac asta din poziţia pe care o am aici, la NATO. Din păcate, Federaţia Rusă până acum a refuzat să vină în Consiliul NATO – Rusia, pe care îl avem ca mecanism de dialog şi de interacţiune cu Federaţia Rusă. Apropo de aliaţii NATO, aş vrea să spun ceva şi despre Ucraina şi Georgia, care sunt doi parteneri foarte importanţi ai NATO în zona Mării Negre, chiar astăzi am prezidat Comisia NATO – Ucraina la nivel de viceprim-ministru al Ucrainei, şi suntem la fel de interesaţi să dăm un mesaj foarte clar de susţinere şi de apărare a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii ţărilor din bazinul Mării Negre, şi mă refer aici şi la Ucraina, dincolo de Crimeea, care este anexată ilegal şi niciodată NATO şi ţările din Occidentul democratic nu vom recunoaşte anexarea ilegală a Crimeei, situaţia din estul Ucrainei, conflictul îngheţat din Transnistria, conflictele din Georgia, deci suntem extrem de vigilenţi. Asta vreau să transmit publicului nostru, că există în acest moment o situaţie destul de delicată, Federaţia Rusă alege în mod deliberat să fie foarte agresivă cu NATO şi în Marea Neagră, şi în Marea Baltică, şi în Marea Nordului, şi în Mediterană, dar în acelaşi timp măsurile pe care le luăm sunt extrem de puternice şi trebuie să fim liniştiţi că NATO îşi face datoria şi că România şi românii sunt protejaţi.
Realizator: Domnule Secretar General Adjunct, după întâlnirea Joe Biden – Vladimir Putin de la Geneva au revenit în forţă acele teorii care îngrijorează lumea şi care spun în felul următor: s-ar putea face noi aranjamente strategice, s-ar putea face, eu ştiu, noi dealuri între Statele Unite şi Rusia, iar România şi alte ţări din Europa de Est să pice la mijloc. Noi ştim că lucrul acesta este imposibil câtă vreme suntem membri ai NATO şi ai UE şi că această alianţă durează de 72 de ani şi odată ce ai devenit membru, este imposibil să existe o evoluţie sau o involuţie atât de dramatică, dar totuşi sunt persoane care consideră că e posibil ca un aranjament între Statele Unite şi Rusia să pună România la mijloc. Ce le-aţi răspunde acestor oameni?

Mircea Geoană: Că nu există absolut nici un temei, nici un motiv şi nici o conversaţie de acest gen între noi, între Statele Unite, noi, NATO şi oricine altcineva de pe această planetă, inclusiv Federaţia Rusă, cu privire la revenirea la logica sferelor de influenţă în Europa. NATO este expresia cea mai convingătoare şi cea mai de succes a faptului că nu vom accepta niciodată ca o naţiune suverană, independentă, care îşi alege în mod democratic şi liber destinul şi direcţia şi, în cazul nostru, al României şi al regiunii noastre, către Occident, cu toate lucrurile care încă nu merg bine, sunt multe lucruri care nu sunt perfecte în Occident, dar între a trăi în democraţie, în libertate, în libertatea de a-ţi exprima fără frică opinia, de a-ţi alege liderii pe care îi vrei sau pe care nu-i mai vrei şi între sistemele închise, autoritare care reprezintă rivalul  nostru ideologic, dacă vreţi, nu există alte cale decât cea occidentală. Răspunsul meu este extrem de clar, răspunsul pe care preşedintele Biden l-a avut la summitul NATO, care a fost extrem de explicit: nu există nici o formulă în care noi vom putea să acceptăm vreodată că o naţiune liberă poate fi scoasă la mezat din punct de vedere geopolitic. Iar pentru noi, care suntem în NATO şi în UE, lucrurile sunt foarte, foarte clare. Dar vreau să spun că acelaşi lucru este valabil şi pentru ţările care nu sunt în NATO şi în UE, nimeni nu poate să dicteze, nimeni nu poate să impună cu forţa unei naţiuni independente, cum este Republica Moldova, cum este Ucraina cum este Georgia, cum sunt ţările care doresc să vină către Europa… Republica Moldova nu atât de mult către NATO pentru că are o Constituţie care o împiedică să facă acest lucru, dar către Europa da. De aceea, nu există nici o discuţie cu privire la revenirea la sfere de influenţă în Europa. Este contrar a tot ceea ce reprezentăm noi, este contrar a tot ceea ce reprezintă preşedintele Biden într-o viaţă lungă şi pl;ină de experienţă internaţională, sub nici o formă.

Şi vreau să spun extrem de răspicat, pentru că am auzit şi eu pe reţelele de socializare … Avem poate și o memorie istorică noi, ca români, având o geografie atât de expusă și fiind de foarte multe ori în istoria noastră milenară puși în situația de a fi sfâșiaţi și uneori chiar rupți la propriu teritorial între marile puteri, să avem undeva o anumită îngrijorare, undeva în memoria noastră istorică ca români, dar vreau să vă spun că dacă există un lucru pe care NATO l-a rezolvat prin apartenența noastră la NATO, la UE … Încă o dată, oricât de perfectibile ar fi lucrurile, nu există comparație între a fi membru în această familie de democrații occidentale într-o alianță care în 30 de națiuni un miliard de oameni, avem astăzi mai mult de jumătate din Produsul Intern Brut al planetei, când astăzi, în 30 de aliați, avem mai mult de 60… aproape 60% din cheltuielile militare la nivelul planetei, suntem o forță redutabilă și cu atât mai puțin nu există vreo înclinaţie de a negocia astfel de lucru. Deci sub nicio formă. Această discuție este totalmente imaginară și nu are de-a face cu realitatea.

Realizator: Domnule Geoană, sunteți unul dintre puținii lideri internațional care îl cunoaște personal și foarte bine pe președintele american Joe Biden. Credeți că este într-adevăr preocupat de necazurile noastre de la Marea Neagră? Credeți că dacă România exprimă, în cadrul NATO ca și aliat, o îngrijorare, aș spune o dorință de întărire a flancului estic, președintele Joe Biden o să spună “da, da, sigur, România chiar dacă este o țară mică, va primi tot sprijinul nostru”. Ce fel de atitudine credeți că va avea președintele Joe Biden față de România și față de zona aceasta, din păcate, din ce în ce mai complicată a bazinului Mării Negre?

Mircea Geoană: Nici nu vreau să spun că în mintea și în atenția președintelui american, care are o țară uriașă și o planetă întreagă de gestionat, într-o vreme foarte complicată, primul gând pe care îl are se gândește la România în fiecare dimineață, dar, în același timp, Joe Biden cunoaște România, o cunoaște în sensul propriu. A vizitat România de foarte multe ori și în calitatea pe care a avut-o, când l-am cunoscut eu prima oară acuma 25 de ani aproape ca senator și președinte al Comisiei de relații externe din Senatul american, de asta și la summit am vorbit puțin de vremurile în care România nu era membru NATO și rolul pe care el l-a avut ca senator, președintele Biden de astăzi, este foarte important pentru noi. A fost în România ca vicepreședinte al Statele Unite cred că de două ori. Îmi aduc aminte ca astăzi de discursul pe care l-a avut la Bucureşti, în urmă cu câțiva ani de zile, cred că era 2011 ultima dată, a avut un discurs foarte interesant apropo și de lucrurile pe care trebuie să le mai rezolvăm pe acasă despre ocaua mică, apropo de Cuza și de discuțiile pe care le-am mai avut, nu este sub nicio formă un președinte american care să aibă o mai lungă experiență și o expunere directă inclusiv la problemele României. Deci avem la Casa Albă… și nu doar preşedintele american, echipa este formidabil de profesionistă, mulţi dintre ei sunt prieteni și colegi cu care am lucrat de-a lungul anilor în diverse ipostaze, deci România, zona Mării Negre, dar și interesele Alianței în ansamblu… Cred că și eu vreau să spun ceva. Evident că fiecare țară din NATO are preocupări legate de geografia sa proprie. Noi suntem la Marea Neagră și avem, evident, o preocupare în mod natural mai mare către această zonă. Sunt aliaţii noştri din sud, care sunt preocupați de terorism, instabilitate, risc de migrație ilegală necontrolată pentru sudul Europei. Avem aliați nordici – secretarul general e norvegian și evident că acolo problemele legate din zona Nordului, problemele legate de competiția crescândă din zona arctică… Cu toții avem probleme și interese pe zona cibernetică, care este un domeniu care nu are geografie. Cu toţii suntem preocupaţi de probleme de reziliență, care reziliența nu are geografie, dar de multe ori are o problemă legată de lanțuri de aprovizionare, are probleme legate de dezinformare și campanie de intoxicare a opiniei publice, care are sau nu are geografie. NATO a decis ca spațiul extraterestru să devină un alt domeniu operațional al NATO pe lângă domeniul cibernetic.

Moderator : Cum priviti campania anti-occidentala ca parte a razboiului hibrid amplu lansat de Est asupra Vestului?
O privim cu multă preocupare şi este o preocupare legitimă, pentru că am vorbit foarte mult despre sacrosantul Articol 5, şi îl citez pe preşedintele american, o chestiune extrem de clară şi neechivocă cu privire la asigurarea securităţii noastre, dar tot mai multe dintre aceste atacuri la adresa valorilor noastre şi a modului nostru cum funcţionăm ca societăţi democratice se derulează undeva sub Articolul 5, într-o zonă mult mai gri, într-o zonă uneori poate mai greu de atribuit, atacuri cibernetice, atacuri hibride, intoxicare, amplificarea unor teorii ale conspiraţiei care nu au nimic de a face cu realitatea. Dar spunând aceste lucruri şi spunând foarte clar că este inacceptabil ca sistemul nostru electoral, sistemul nostru democratic, sistemul nostru de infrastructură de securitate naţională să fie atacat în astfel de mod şi luăm şi măsuri în consecinţă. Dar să mai spunem şi un alt lucru, şi ăsta e un lucru care trebuie să fim oneşti noi cu noi şi cu cetăţenii noştri, şi nu vorbesc doar de cetăţenii României, că sunt şi lucruri perfectibile în societăţile noastre. De foarte multe ori, adversarii noştri lucrează cu marfa clientului şi foarte multe din frământările, unele legitime, ale cetăţenilor noştri cu privire la modelul economic, la o repartizare corectă a modului în care avuţia se împarte, modul în care avem sau nu avem încredere în instituţiile noastre, în liderii noştri, în politica noastră. Deci, pe de o parte, trebuie făcut un efort de contracarare energică, şi asta facem şi la NATO şi la nivel naţional şi la nivel multilateral al NATO, în a contracara şi a fi extrem de fermi în a contracara aceste atacuri, pe de altă partte, este multă muncă de făcut. Pentru că democraţia nu este un fenomen static, societatea umană nu este un fenomen static, tot timpul el evoluează şi faptul că noi credem în valorile democraţiei şi ale economiei libere, asta nu înseamnă că aceste concepte pot să rămână la fel cum erau în anii ’70 sau în anii 2000. Se vorbeşte deja despre consensul de la Cornwall, apropo de summitul G7, şi nu se mai vorbeşte despre consensul de la Washington din anii ’90, care a guvernat inclusiv tranziţia în ţările noastre. Deci sunt două şantiere complementare, unul de a fi extrem de fermi şi a combate, inclusiv prin jurnalism independent şi profesionist cum îl faceţi voi, inclusiv prin atitudine cetăţenească, prin a spune, nu ne lăsăm pradă acestor intoxicări de foarte multe pri absolut puerile. Dar, pe de altă parte, este multă, multă treabă de făcut în a ne corecta imperfecţiunile în sistemul nostru democrativ, în a livra cetăţenilor servicii publice de calitate, onestitate, eficacitate din partea guvernanţilor. În modelul politic, economic şi social sunt multe lucruri de perfectat, pentru că de multe ori adversarii noştri amplifică nemulţumirile care sunt reale în societăţile noastre. Acesta este dublul efort pe care trebuie să-l facem şi sunt convins că o să-l facem, pentru că, spuneam şi mai devreme, vreţi să ne întoarcem la vremea în care ne era frică să vorbim cu vecinul nostru, vreţi să mă întorc la vremea în care cineva îmi rămâne conducător al statului pentru 25 de ani fără să-l aleagă cineva, vreţi să ne întoarcem la vremea când pur şi simplu nu puteam călători şi n-aveam voie să vorbim între noi, asta vrem să facem? Nu cred. Pe de altă parte, este multă muncă de făcut în a corecta lucrurile care sunt corectabile, perfecţionabile şi pe care cetăţenii noştri, pe bună dreptate, le ataşează o foarte mare încărcătură, inclusiv emoţională, politică şi electorală.
Realizator: Domnule Secretar General Adjunct, dvs şi Secretarul General, Jens Stoltenberg, sunteţi doi lideri care conduceţi cea mai importantă şi cea mai de succes alianţă politico-militară din istorie, e un privilegiu personal, de care noi suntem mândri acolo pentru dvs. Ce pregătiţi în perspectivă cu Agenda NATO 2030 şi cu adaptarea conceptului strategic al NATO? Ce ar trebui cetăţenii să ştie şi să afle, de ce ar trebui să fie atenţi la calitatea asta de membru NATO, de ce românii ar trebui să observe şi să urmărească la Mircea Geoană implicarea în aceste proiecte care ţin de viitorul alianţei noastre, alianţă care ne oferă pace şi securitate şi ne garantează integritatea teritorială?
Mircea Geoană: Mulţumesc pentru întrebare, pentru că de fapt aş începe răspunsul meu de la ultima ta afirmaţie, Radu. Fără securitate, fără pace, fără stabilitate, fără predictibilitate nu poţi construi nimic.
Pe o fundaţie care este şubredă şi care este neclară și neterminată nu poți construi nici economie bună, nici un trai decent, nici o familie care să își vadă de treabă, nici copii sau nepoți care să aibă o perspectivă de a trăi decent și corect în țara lor sau oriunde decid ei să meargă. Deci businessul nostru ca NATO este să putem să continuăm să asigurăm, după 72 de ani de succes fără egal în istoria umanității, același nivel de securitate, predictibilitate și fundația sănătoasă pe care putem construi un viitor și un trai mai bun. Asta am făcut la summitul NATO, asta a făcut secretarul general propunând agenda NATO 2030, asta au decis liderii noștri când ne-au mandatat pe secretarul general şi pe noi să adaptăm conceptul strategic al NATO, pentru că așa cum spuneam mai devreme, securitatea este mult mai larg definită astăzi, trebuie să ne adaptăm ca alianță la noi realității geopolitice, la noi realități tehnologice. Uitați-vă că liderii noștri au decis, la propunerea secretarului general, să avem în premier un plan de acțiune pe zona de implicații de securitate ale schimbărilor climatice. De ce? Pentru că schimbările climatice produc efecte de securitate: bătălie pentru resurse, migrație ilegală, locuri în care terorismul reînflorește. Deci există un evantai mult mai larg de probleme, pe care NATO trebuie să le rezolve. Avem enorm de multă muncă de făcut de aici până la summitul de la Madrid, de anul viitor, unde acest nou concept strategic, care în esență reprezintă chintesența deciziilor pe care le luăm din domeniul militar, din domeniul tehnologic, din domeniul securitar, din domeniul interoperabilității, din domeniul asigurării protecției teritoriului și populației NATO, este cel mai important moment de transformare şi adaptare a NATO în ultimele decenii. Acesta este mesajul meu pentru români: că suntem într-un plin proces de a păstra supremația NATO din punct de vedere militar și tehnologic, de a putea să ne facem treaba pentru următoarele decenii în aceleași condiții de succes şi să asigurăm acea precondiție – securitate, pace, predictibilitate – pentru a putea construi economii mai puternice, state mai puternice, inclusiv relația NATO – Uniunea Europeană, de care mă ocup în numele secretarului general reprezintă de asemenea un alt punct de articulație, de articulare între dimensiunea strategică și cea economică. Deci asta vreau să știe românii, că NATO nu este doar un lucru de mândrie pentru că avem secretarul general, că este o instituție indispensabilă pentru modul în care vom trăi și vom munci și vom exista pentru anii și deceniile care vin. De succesul nostru că adaptare a Alianței reprezintă precondiția pentru națiuni de succes și care să facă față unei competiții geopolitice care se intensifică și unor vremuri care nu sunt ușoare și în care trebuie să stăm împreună, împreună în NATO, împreună în UE, să lucrăm la perfecționarea NATO şi a UE, am spus şi mai devreme şi a economiilor și societăţilor noastre, dar este cel mai important moment de transformare al NATO și sunt într-un fel fericit și norocos că am șansa să fiu în mijlocul acestui proces de transformare la vârful acestei alianțe. Vă spun că am crezut că le-am învățat pe toate la viața mea, că am făcut multe la viața mea, învăț în fiecare zi ceva nou, sunt bucuros să văd că Alianța este vie, este alertă și că are în codul său genetic această genă a permanentei adaptări la o viață care este întotdeauna complicată și istoria nu este niciodată liniară și nu stă pe loc, ea merge înainte. Românii au în NATO un punct de sprijin foarte important.
Realizator: Mulțumesc foarte mult, domnule Mircea Geoană, Secretar General Adjunct al NATO. Vă dorim mult succes. Ne mândrim cu performanța pe care o faceți acolo şi sperăm să ne revedem și să ne reauzim sănătoși cât mai curând. Mulțumesc mult! O seară bună!

Hot this week

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Topics

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Putin, ursul bipolar. Zice că nu are condiţii să oprească războiul, apoi enumeră condiţii

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi, la conferinţa...

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să faci

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img