Unul din substraturile pentru care Federatia Rusa cere ca fortele NATO sa paraseasca teritoriul Romaniei il voi descrie in continuare. E unul din multele. Azi ma voi referi la acesta, in mod specific.

Trec peste faptul ca Romania e NATO, deci trupele romanesti sunt trupe NATO, iar aliatii vin in tara noastra cu deplinul nostru acord, sa intareasca apararea pe Flancul Estic al Aliantei. N-am pretentia sa inteleaga, desi suntem de 18 ani membri.

Unul din obiectivele strategice ale Romaniei il reprezinta Baza Aeriana de la Campia Turzii. Dezvoltata conceptual in diferite etape de catre Fortele Aeriene Romane, baza a fost succesiv modernizata si este intr-o etapa esentiala azi, din acest punct de vedere.

In baza unei initiative strategice a SUA, aprobata in mandatul presedintelui Barack Obama, Romania beneficiaza de cateva sute de milioane de dolari pentru intarirea infrastructurii militare folosita in misiuni aliate.

European Deterrence Initiative (EDI), votata de Congresul SUA, inseamna un program multianual de peste 7 miliarde de dolari derulat de Pentagon. Unul din obiectivele vizate este Baza Aeriana de la Campia Turzii.

https://comptroller.defense.gov/Portals/45/Documents/defbudget/FY2022/FY2022_EDI_JBook.pdf

Anul trecut, Departamentul American al Apararii anunta castigatorul unei etape de modernizare : 

Tepe Bozdemir Adi Ortakligi, Ankara, Turkey, was awarded a $44,485,901 firm-fixed-price contract to construct a storage complex for facilities, equipment, and vehicles in Campia Turzii, Romania. Bids were solicited via the internet with eight received. Work will be performed in Campia Turzii, Romania, with an estimated completion date of Feb. 8, 2024. Fiscal 2021 military construction, Air Force funds in the amount of $44,485,901 were obligated at the time of the award. U.S. Army Corps of Engineers, European District, is the contracting activity (W912GB-21-C-0022).

Pana la finalizarea proiectului de modernizare, baza aeriana romaneasca este perfect operationala.

Un detașament alcătuit din aeronave MQ-9 Reaper și circa 90 de militari aparţinând Forţelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii este dislocat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii.

Militarii americani executa misiuni de informații, supraveghere și cercetare în sprijinul operaţiilor NATO, iar Forţele Aeriene Române, prin intermediul Bazei 71 Aeriene „General Emanoil Ionescu”, asigura sprijinul tehnic, operațional și logistic necesar desfăşurării misiunilor pe toată perioada dislocării acestora în România.

Mesajul Fortelor Aeriene Romane :

Prezenţa partenerilor americani pe teritoriul ţării noastre reprezintă o oportunitate de dezvoltare, testare şi evaluare a capacităţii de luptă, activităţile desfăşurate în comun fiind un element cheie în creşterea nivelului de interoperabilitate dintre cele două părţi. Colaborarea dintre Statele Unite ale Americii și România contribuie la consolidarea capacității de apărare colectivă și la creșterea securității regionale.

Aeronava MQ-9 este un vehicul aerian fără pilot capabil să efectueze misiuni de zbor comandate de la distanță sau autonome și este dezvoltată de General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI), în principal pentru Forțele Aeriene ale Statelor Unite ale Americii.

Dronele MQ-9 Reaper sunt folosite in prezent pentru a monitoriza miscarea nedeclarata a trupelor rusesti in proximitatea frontierei de Est si Nord-Est a Romaniei si a NATO.

Aceste drone, cu aparatura performanta, fotografiaza si filmeaza, transmit in timp real si pot detecta orice infrastructura de tip militar amplasata in zona de interes. Datele sunt transmise unui centru de comanda, care preia, analizeaza si informeaza in legatura cu descoperirile facute.

Federatia Rusa este extrem de ofuscata de faptul ca dintr-o baza NATO din Romania, miscarile sale sunt anticipate si supuse unor avertismente internationale.

Aceste imagini sunt deja in paginile unor publicatii internationale prestigioase, ca dovada a militarismului agresiv al Rusiei.

Acest gen de operatiuni aeriene de monitorizare si culegere de informatii au fost decise de SUA si NATO dupa anexarea ilegala a Peninsulei Crimeea de catre Rusia in 2014 si transformarea acesteia intr-o fortareata periculoasa pentru tarile aliate.

Pe langa dronele americane MQ-9 Reaper din Romania, misiunile aliate de culegere de informatii includ si zboruri cu aeronave AWACS, avioane de cercetare aeriana ale diverselor state membre NATO si cu noile drone RQ-4D de la baza NATO din Sigonella, Italia.

All five NATO AGS RQ-4D remotely piloted aircraft sit on the tarmac at Naval Air Station Sigonella, Italy.

Publicatia Fortelor Aeriene Americane detaliaza misiunea din Romania.

USAF Begins Basing MQ-9s in Romania

Air Force MQ-9s have a new permanent home in Romania.

U.S. Air Forces in Europe announced Jan. 4 that Reapers and about 90 Airmen are now based at Romanian Air Force Base 71 at Campia Turzii. The surveillance and attack drones are assigned to the 31st Expeditionary Operations Group, Detachment 1, under the 31st Fighter Wing at Aviano Air Base, Italy.

“The forward and ready positioning of our MQ-9s at this key strategic location reassures our allies and partners, while also sending a message to our adversaries that we can quickly respond to any emergent threat,” Gen. Jeffrey L. Harrigian, the United States Air Forces in Europe and Air Forces Africa commander, said in a release.

USAFE did not disclose the number of Reapers that will be assigned to the base, which houses a unit of Romanian Air Force MiG-21 fighter jets and helicopters. The Transylvanian base has long been the site for theater security package deployments of USAF fighters. Contractor-owned and contractor-operated MQ-9s from the 52nd Expeditionary Operations Group, Detachment 2, based at Miroslawiec Air Base, Poland, have repeatedly deployed to the base as well.

Air Force Magazine visited the base as it was preparing to bring in Reapers for the first time in 2019, and construction of new facilities for aircraft launch, recovery, and maintenance was underway. Under previous deployments to Campia Turzii, troops at the base would launch and retrieve the Reapers, while personnel at the Polish base controlled them in flight.

In January 2020, MQ-9s and Airmen deployed to the base to fly as part of exercise Dacian Reaper. During the exercise, Romanian Chief of Defense Lt. Gen. Daniel Petrescu said the deployment is “for the benefit of both our countries. The U.S. presence in Romania complements the allied forward presence in this part of the globe,” according to a release.

From Romania, the MQ-9s have a shorter flight to watch operations in the Balkans and the Black Sea in support of NATO operations. USAFE said the unit will also support agile combat employment concepts—the Air Force’s term for rapid deployment to areas without established military resources—and fly freedom-of-maneuver sorties.

Acestor capabilitati aliate din Romania descrise mai sus li se adauga :

  • elementele Scutului NATO antiracheta de la Deveselu, cu o investitie de peste 1 miliard de dolari
  • Baza Aeriana Mihail Kogalniceanu in care se vor investi in urmatorii 10 ani peste 2 miliarde de dolari
  • constructia Centrului de corp de armata NATO de 3 stele de la Sibiu, aflat in directa coordonare a Comandamentului Fortelor NATO Intrunite de la Napoli (https://jfcnaples.nato.int/)

    Romania devine relevanta din punct de vedere militar, iar apararea nationala si aliata reprezinta un punct de maxim deranj pentru intentiile expansioniste si agresive ale Rusiei.#Rusia, #Romania, #SUA, #NATO, #securitate, #aparare, #MareaNeagra

2 COMMENTS

  1. Rusia face o favoare Chinei pentru ca defapt este China cea care se grabeste. Vrea o apasare, “presure” pe America pentru a activa negocierile comerciale “Fase 2” cu scopul de a nu vedea redus exportul chinez.
    China a evaluat deja ingijorata strategia Americana de tip “Boa constrictor” deciza de actuala Adm. Strategia e menita sa incercuiasca precum un Boa Constrctur China. Rusia aleata a Chinei se posizioneaza pe cereri ultimative si extreme folosind pretextuos ocuparea Ucrainei si atunci creaza un alt coridor de interes pentru America pentru a obtine departe de pacific unde aceasi America are alte probleme vizaviz de China.
    China profita astfel pentru a face presiuni simultan si asupra UE pentru ratificarea tratatului CAI congelat de catre Parlament EU care a incetinit penetrarea tot mai deciza a Chinei in Europa (BELT and road) .
    Asadar China a cerut Rusiei sa deschida un front european pentru a distrage USA dar si pentru a diviza Europenii de America, facrtually.
    Germania e incerta, Italia e tacuta iar Franta insista pe idea unui concept confuz de autonomia strategica, mai simplu neutralitate.
    Germania si Italia se tem pentru reducerea exporturilor lor in Rusia (circa 40 MLD; impreuna) dar se tem si pentru exporturile lor in China.
    UE e astfel impartita intre noua tarii Europene gata sa lupte contra Rusiei si a Chinei, ceilelti stau. Iar Binen spre a linisti Ucraina a cerut trupe speciale si arme de la UK si Canada trimise la Kiev.
    Ce cistiga Rusia facind aceasta favoare Chinei ? Rusia punteaza la un cistig der la Chinezi pentru a monetiza enormul arsenal rusesc, lucru ce pina acum nu se intimplase pentru ca ” China s-a considerat mereu o putere de prim ordin ce nu depinde de contribuzia Ruseasca”.
    Azi in schimb China are nevoie pentru ca Bejing nu are puterea de a exsercita presiuni directe asupra UE.
    Putin in schimb poate face ceea ce Bejing nu poate.
    Pe planul putereii maritime, un alt aspect, China nici nu poate spera sa infrunte USA fara ajutorul Rusiei. Sa intelege din manevrele actuale facute in Pacific de Rusii si Iranienii. China pe pare iei depinde de Rusia pentru Gaz si tecnologie Nucleara asadar Moscova va monetiza si capacitatea militara si tehnologica de care dispune oferindu-le Chinei.
    Putin Trebuie sa echilibreze criza economica interna care nerezolvata, poate deveni o amenintare pentru Putin insusi.
    Adevaratul dusman e China, fara China insa Putin conteaza putin America a trebui sa extinda o NATO globala cu implicare si in Pacific cu scopul de a inghesui si strmptora si Rusia si China.
    Conclusie: conflictul cu Ucraina este pretextuos si insuficient pentru o confruntare uriasa de care se tem toti. Cel mult, Putin ar vrea un coridor de iesire la mare.

Leave a Reply