Friday, July 4, 2025
28.1 C
Bucharest

Sindromul de ovar polichistic, cauză frecventă de infertilitate

Sindromul de ovar polichistic este tulburarea hormonală cel mai frecvent întâlnită în rândul femeilor de vârstă fertilă. Studiile arată că peste 15% din femeile adulte se confruntă cu o astfel de afecțiune, una dintre consecințele ovarului polichistic fiind infertilitatea. Sindromul este mai frecvent diagnosticat la femeile supraponderale și obeze.

În cadrul sindromului de ovar polichistic, ovarele produc hormoni masculini în exces, creând un dezechilibru hormonal ce se traduce prin anomalii ale ciclului menstrual, acnee accentuată, creșterea părului în zone anormale pentru femei (față, abdomen, piept, brațe), pete închise la culoare pe piele, căderea părului și infertilitate.

Există însă și situații în care femeile pot suferi de sindrom de ovar polichistic fără a prezenta simptome. În astfel de cazuri, sindromul este diagnosticat atunci când femeia se prezintă la medic deoarece nu reușește să obțină o sarcină sau ia în greutate fără o cauză evidentă.

Diagnosticarea și gestionarea corectă a acestei afecțiuni sunt esențiale deoarece persoanele cu un astfel de dezechilibru hormonal au risc înalt de a dezvolta alte afecțiuni, precum diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, cancerul endometrial, apneea în somn, stările de anxietate, depresia etc.

Sindromul de ovar polichistic necesită o abordare multidisciplinară. Diagnosticul și conduita terapeutică se stabilesc cu exactitate în urma anamnezei pacientei, a unei ecografii transvaginale și a unor analize în care sunt dozate glicemia și nivelurile serice ale insulinei, colesterolului și trigliceridelor. Investigațiile imagistice au un rol esențial în depistarea afecțiunilor ginecologice, inclusiv în diagnosticul sindromului de ovar polichistic. Cea mai utilizată metodă imagistică în acest sens este ecografia transvaginală. Aceasta oferă medicului ginecolog posibilitatea de a evalua aparatul genital feminin și de a constata, în cazul sindromului de ovar polichistic, prezența în număr mare (peste 10) a unor foliculi pe ovare. În plus, are avantajul că este o investigație nedureroasă și poate fi efectuată rapid și în condiții de siguranță în cabinetul de obstetrică-ginecologie. P

SANADOR asigură pacientelor o gamă variată de servicii și investigații medicale pentru diagnosticarea, monitorizarea și tratarea afecțiunilor ginecologice. Ecografia transvaginală este frecvent utilizată de medicii SANADOR cu specializare în obstetrică-ginecologie, înalt calificați, pentru a oferi un diagnostic cât mai precis și pentru a stabili un plan terapeutic corespunzător.

Hot this week

Ministrul Muncii : salariile îngheață, sporurile scad, unele pensii scad. Nu se indexează cu rata inflației

Principalele măsuri anunțate de ministrul Muncii Florin Manole : ...

Suprasaturare masivă cu polen în toată Europa

Particulele de polen din aer au atins niveluri 'extrem...

Ucraina elimină un important general al armatei ruse invadatoare

Generalul-maior Mihail Gudkov, adjunctul comandantului Marinei Ruse şi fost...

Promisiunea lui Richard Gere

În calitate de președinte al Campaniei Internaționale pentru Tibet,...

Topics

Suprasaturare masivă cu polen în toată Europa

Particulele de polen din aer au atins niveluri 'extrem...

Ucraina elimină un important general al armatei ruse invadatoare

Generalul-maior Mihail Gudkov, adjunctul comandantului Marinei Ruse şi fost...

Promisiunea lui Richard Gere

În calitate de președinte al Campaniei Internaționale pentru Tibet,...

Singura intervenție care i-a putut reda șansa la viață

Singura intervenție care i-a putut reda șansa la viață   Persoanele...

RAAPPS îi dă flit total premierului Bolojan pe contractul nesimţit al clădirii Eximbank

Clădirea în care funcționează EximBank se află în administrarea RA-APPS...

Invadatorii ruși bombardează din nou lângă frontiera României

În contextul bombardamentelor permanente ale invadatorilor ruși în imediata...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img