Un diagnostic neașteptat și o intervenție complexă

Disconfortul abdominal constant și tulburările de tranzit intestinal care nu dispar în scurt timp pot fi semnele și simptomele unei afecțiuni severe. De aceea, este recomandat un consult medical cât mai repede posibil, dacă problemele nu se ameliorează.

Cu tulburări intestinale s-a confruntat ani de zile și Dumitru, în vârstă de 70 de ani. Intuind că avea o problemă medicală serioasă, bărbatul a mers din doctor în doctor, pentru un diagnostic corect. În cele din urmă, printr-o recomandare, pacientul s-a programat la o consultație la Dr. Eliza Gangone, medic primar chirurgie generală la Spitalul Clinic SANADOR.

Spre surprinderea sa și a familiei, a aflat că avea o tumoră colorectală uriașă, de 3 kilograme și cu diametrul de 25 de centimetri, care se simțea la palpare. Investigațiile medicale recomandate de Dr. Eliza Gangone au confirmat diagnosticul de cancer de colon. „Burta lui arăta ca a unei femei însărcinate în șase luni”, povestește fiica lui Dumitru, uimită că tatăl ei, deși fusese consultat și investigat și înainte de-a ajunge la Spitalul Clinic SANADOR, nu primise diagnosticul corect.

Dumitru avea nevoie urgent de tratament pentru cancer colorectal. Acest tip de cancer este mai des întâlnit la persoanele de peste 50 de ani și de cele mai multe ori provoacă semne și simptome doar în stadiile avansate. De aceea, pentru un diagnostic precoce, după această vârstă este recomandată periodic o investigație medicală de screening – colonoscopia. Procedura trebuie să fie realizată într-un centru medical specializat, unde pacienții au acces la medici cu experiență și la investigații moderne.

Pentru că Dumitru avea o tumoră de mari dimensiuni, în cazul lui a fost necesară o operație pentru cancer foarte complexă – exenterație pelvină totală. Această procedură radicală este folosită pentru tratarea cancerului pelvin local avansat, extins și la alte organe din vecinătate.

Operația a fost finalizată cu succes, iar Dumitru a avut nevoie de o perioadă de recuperare, de tratament oncologic specific, cu monitorizare și evaluare periodice. Când starea generală de sănătate i-a permis, pacientul a revenit la Spitalul Clinic SANADOR pentru o a doua intervenție chirurgicală, de reconstrucție, pentru eliminarea colostomei și a urostomei. Astfel, a doua operație reușită realizată de Dr. Eliza Gangone i-a oferit lui Dumitru șansa de a-și recupera sănătatea și, la fel de important pentru el și familia lui, o bună calitate a vieții.

La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile chirurgicale sunt efectuate într-un bloc operator modern, dotat cu aparatură de ultimă generație. După operație, pacienții sunt îngrijiți în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, de categoria I, care dispune de toate echipamentele necesare pentru îngrijirea pacienților care au trecut prin operații extinse, cum este exenterația pelvină. P

 

Leave a Reply