Preşedintele Klaus Iohannis, a declarat miercuri, la întâlnirea cu şefii de misiuni diplomatice, consulare şi de institute culturale, că, la finalul acestor 10 ani de mandat, poate spune cu deplină convingere că identitatea României pe plan extern a câştigat în substanţă, iar profilul ţării noastre a crescut poate chiar exponenţial.

El a afirmat că România a acţionat constant pentru sporirea coeziunii, a rezilienţei şi a solidarităţii UE, fără fragmentări interne, amintind de şi de Summitul de la Sibiu, din timpul preşedinţiei române a Consiliuluii UE, despre care a afirmat că ”a marcat istoria construcţiei europene, stabilind priorităţile strategice pentru perioada 2019-2024”, declarându-se convins că diplomaţii români vor duce mai departe aceste principii, având la bază inclusiv „spiritul de la Sibiu”.

Într-un discurs care a reprezentat un blianţ al activităţii sale în domeniul politici externe în cele două mandate, Iohannis a vorbit despre UE, admiterea în Schengen interesul României faţă de Marea Neagră, situaţia din Orientul Mijlociu, relaţia cu Ucraina şi R. Moldova, extinderea UE.

”Acţiunea globală a României a dobândit, în ultimii ani, o relevanţă aparte”, a subliniat preşedintele, invocând vizitele sale în state din Africa, America de Sud, dar şi în Japonia, Singapore şi Coreea de Sud. El le-a mulţumit diplomaţilor români pentru organizarea alegerilor europarlamentare, declarându-se convins că acestia vor face toate eforturile pentru ca românii să poată vota în cele mai bune condiţii şi la cele prezidenţiale şi parlamentare.

”În aceste vremuri ale ştirilor false, ale dezinformării, continuaţi să vă puneţi în valoare aptitudinea de a identifica şi de a înţelege ceea ce contează cu adevărat şi oferiţi un exemplu de gândire critică şi responsabilă”, a fost mesajul său pentru diplomaţii români, scrie news.ro.

 

Leave a Reply