Situație explozivă la Budapesta. Orban derapează grav. 

Într-un discurs anti-occidental asemănător cu al invadatorilor Ungariei din 1956, premierul Ungariei, Viktor Orban, i-a îndemnat miercuri pe unguri să opună rezistenţă Bruxellesului la fel cum au făcut în 1956 împotriva armatei sovietice, într-un nou atac împotriva Uniunii Europene, cu ocazia comemorării Revoluţiei Ungare, informează AFP.

“Trebuie să cedăm voinţei unei puteri străine, de data aceasta a Bruxellesului, sau trebuie să-i rezistăm? Aceasta este decizia grea care aşteaptă acum Ungaria: eu propun ca răspunsul nostru să fie la fel de clar şi fără echivoc ca cel din 1956”, a declarat Viktor Orban în faţa a mii de persoane reunite într-un parc din Budapesta.

De la revenirea sa la conducerea Ungariei în 2010, Viktor Orban şi-a extins puterea subordonându-şi celelalte puteri în stat, o derivă autoritară condamnată de mai multe ori de Comisia Europeană şi sancţionată de justiţie.

Presa maghiară liberă presupune că Orban a fost racolat de serviciile secrete de la Moscova, în urma unor operațiuni de șantaj.

Fotografie virală cu Viktor Orban din vacanță. „A stat săptămâni întregi în  vest, fără electricitate, apă, gaz, săpun” | Digi24

Tensiunile s-au accentuat în ultimele luni, după o “misiune de pace” în Rusia decisă fără consultare cu alte ţări europene, în condiţiile în care chiar Ungaria exercită în prezent preşedinţia prin rotaţie a UE.

Potrivit liderului suveranist, Bruxellesul vrea să facă din ţara sa “un stat-marionetă, un vasal”. Însă, dacă “eroii din 1956” nu au putut reuşi, victime ale reprimării în sânge de către Uniunea Sovietică, “noi vom câştiga” astăzi, a insistat el.

“Ştim că ei vor să ne forţeze să intrăm în război. Ştim că ei vor să ne impună migranţii lor. Ştim să ei vor să încredinţeze copiii noştri unor ideologii de gen”, a continuat Viktor Orban, denunţând “o presiune din ce în ce mai puternică”.

Viktor Orban, singurul lider din UE care menţine legături apropiate cu Kremlinul, critică în mod regulat sprijinul occidental pentru vecinul său ucrainean. El a mers şi mai departe miercuri, agitând spectrul unei ofensive ucrainene pe teritoriul ungar.

Criticând aspru “planul pentru victorie” prezentat săptămâna trecută de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, premierul Ungariei a atenţionat: “Noi, ungurii, ne vom trezi într-o dimineaţă cu soldaţi slavi în estul teritoriului nostru”.

Partidul de opoziţie Tisza, condus de Peter Magyar, a depăşit formaţiunea FIDESZ a premierului ungar Viktor Orban într-un sondaj de opinie în rândul alegătorilor care nu sunt indecişi, informează miercuri Reuters; agenţia observă că o astfel de situaţie nu a mai fost consemnată din 2010.

Cât de dispus este politicianul care-i dă coșmaruri lui Viktor Orban să  vorbească despre ce se întâmplă în Transilvania EXCLUSIV | adevarul.ro

Sondajul efectuat în prima jumătate a lui octombrie de grupul de reflecţie 21 din Budapesta şi apărut în publicaţia locală Partizan arată că Tisza este susţinut de 42% din alegătorii care au o opinie clară, faţă de 40% cât întruneşte FIDESZ. La nivelul întregului electorat, FIDESZ rămâne pe primul loc cu 29%, urmat de Tisza cu 26%.

Alte două sondaje recente indicaseră că avantajul FIDESZ în faţa Tisza este în scădere.

Rezultatele sondajului au apărut cu numai câteva ore înainte ca Orban să rostească un discurs cu ocazia aniversării revoltei antisovietice din Ungaria din 1956, pe care Armata Roşie a reprimat-o brutal. Luna trecută, un apropiat al prim-ministrului a provocat indignare sugerând că ungurilor le-ar fi fost mai bine dacă nu rezistau invaziei sovietice. Naţionalistul Orban a ajuns celebru în 1989, când a cerut retragerea forţelor sovietice din Ungaria, reaminteşte Reuters.

Premierul a încercat să minimalizeze afirmaţia asistentului său, apreciind că fusese “ambiguă”, în timp ce Magyar a condamnat-o ca “trădătoare”.

Novice politic la 43 de ani, dar expert în mediile sociale, Magyar a atras în ultimele luni numeroşi participanţi la mitingurile noului său partid, Tisza. El a acuzat guvernul de la Budapesta de corupţie şi de utilizarea unei maşinării de propagandă.

Puterea a respins acuzaţiile, însă Magyar a exploatat frustrarea electoratului faţă de Orban, care s-a confruntat recent cu mai multe probleme, în special economice, în contextul inflaţiei. Electoratul este nemulţumit şi de partidele de opoziţie mai vechi, care înainte de apariţia Tisza nu au reuşit să ameninţe serios poziţia lui Orban în cei 14 ani de când acesta se află la guvernare, scrie Agerpres.

Leave a Reply