Autoritatea Electorală Permanentă va funcționa și cu unul dintre vicepreședinți până la alegerile prezidențiale, a afirmat deputatul PSD Mihai Ghigiu.
Potrivit acestuia, demiterea lui Toni Greblă de la șefia instituției ‘nu este nicio surpriză’.
‘Nu este nicio surpriză. Exact cum v-am spus mai multe rânduri, a spus și președintele Ciolacu în mai multe rânduri, s-a făcut o analiză a activității sale, iar la acest moment decizia coaliției este că vor începe procedurile parlamentare pentru demiterea domnului Greblă și numirea unui președinte interimar dintre vicepreședinții autorității Electorale’, a declarat Ghigiu la Parlament.
Întrebat de ce se ia această decizie acum, deputatul a răspuns: ‘În principal management defectuos al activității instituției. Există și un raport al Curții de Conturi. În acest sens, acesta este principalul reproș. Plus, dincolo de alte declarații, sau, mă rog, modul în care a gestionat activitatea autorității Electorale’.
‘Cred că ne-am obișnuit foarte des când apare un articol de presă, dintr-o dată să ne așteptăm la o demitere sau o demisie. Cred că important e că în orice stat care funcționează este să avem o analiză a activității instituției respective, conducătorilor instituției respective și apoi să începem demersurile necesare. Cred că la acest moment avem rezultatul acestei analize’, a adăugat social-democratul.
Atenționat că au existat plângeri încă de la sfârșitul anului trecut, și la alegerile prezidențiale și la alegerile parlamentare, plângeri făcute de partidele de opoziție, iar președintele PSD spunea că există un sprijin pentru președintele AEP, Ghigiu a arătat că ‘plângeri există’ la orice instituție.
‘Cred că nu este instituție sau șef de instituție în România la adresa căruia să nu existe plângeri. La acest moment s-au terminat analizele interne și există această decizie din partea coaliției de înlocuire a domnului Greblă. Faptul că s-a întâmplat mai devreme sau mai târziu, putem comenta. Din punctul meu de vedere, mai bine să analizăm decât să ne apucăm să luăm decizii pe termen scurt’, a afirmat Ghigiu.
Referitor la buna desfășurare a alegerilor prezidențiale, deputatul PSD a arătat că ‘tocmai de aceea s-a ajuns la formula ca unul dintre vicepreședinți să preia atribuțiile lui Toni Greblă’.
‘Este destul de greu să aduci pe cineva din exterior sau pe cineva care poate are o experiență limitată în ceea ce privește organizarea alegerilor și să ocupe o funcție atât de importantă. Urmează să se decidă în cursul zilei de astăzi. Cel mai probabil până la alegeri nu vom avea un președinte plin al autorității. Probabil după alegerile din luna mai. Cred că e important ca instituția să funcționeze și nu neapărat cine o conduce. Ambii președinți au experiență, nu sunt de o lună acolo, au experiență în zona de alegeri, alții au fost și în trecut în autoritate electorală, sunt convins că oricare dintre ei va putea face față acestei poziții’, a transmis Mihai Ghigiu.
Procedurile de revocare a șefului Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, vor începe în Birourile permanente reunite ale Parlamentului, potrivit unei decizii luate marți în ședința coaliției de guvernare, au declarat pentru AGERPRES surse politice.
Liderii coaliției de guvernare au avut marți o ședință, începând cu ora 12:00.