La 42 de ani, Ecaterina a ajuns de urgență la spital, cu dureri de cap intense și tulburări de vedere. În urma analizelor și investigațiilor efectuate, diagnosticul stabilit a fost unul grav: cavernom cerebral frontal de mari dimensiuni, care putea declanșa o hemoragie periculoasă, cu convulsii, paralizie și afectare neurologică severă.

Pacienta a fost operată la Spitalul Clinic SANADOR de echipa coordonată de Prof. Dr. Alexandru-Vlad Ciurea, medic cu o experiență îndelungată în toate domeniile neurochirurgiei – patologie tumorală cerebrală și spinală, patologie vasculară cerebrală, neurochirurgie pediatrică, neurotraumatologie. Intervenția chirurgicală complexă a avut indicația pentru Maximum Safe Resection, care este standardul de aur în neurochirurgie, pentru că îmbunătățește șansele pacientului de supraviețuire și recuperare, în contextul unui risc ridicat de deteriorare neurologică.

„Înaintea operației, mi s-au făcut cu multă promptitudine toate analizele necesare, iar grija față de igienă, precum și existența unor proceduri transparente, comunicate în scris, mi-au dat siguranța necesară pentru a înțelege ce se întâmplă și a avea un moral bun, ca pacient, în fața unei probleme de sănătate urgente. Operația a fost realizată cu succes, a fost confortabilă pentru mine și aparținătorul meu, din toate punctele de vedere și, după 5 zile, am putut să fiu iarăși eu, cea care fusesem înainte, un om vesel, optimist, independent în controlul motricității, 100% activă, aptă din punct de vedere intelectual”, povestește Ecaterina. P

Cavernomul este o afecțiune arteriovenoasă care constă în multiple malformații ale vaselor de sânge de la nivelul creierului, care se grupează sub forma unui ghem. Deși nu este o tumoră, vasele de sânge care formează cavernomul se pot rupe, producând o hemoragie cerebrală gravă. De aceea, trebuie intervenit de urgență pentru îndepărtarea lui.

În cazul Ecaterinei, cavernomul a fost operat microchirurgical, printr-o procedură modernă, ghidată de neuronavigație, astfel încât recuperarea a fost rapidă, cu un risc scăzut de complicații și infecții. Pacienta și-a revenit fără probleme, prezentându-se ulterior pentru consultații și investigații de rutină, la Secția de Neurologie a Spitalului Clinic SANADOR.

 

Leave a Reply