Ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Michele Ramis, a participat joi la evenimentul ”Mesageri identitari” prin care a fost celebrat, la Muzeul Naţional de Artă al României, costumul tradiţional românesc. Diplomatul a vorbit despre legăturile culturale dintre Franţa şi România şi a precizat că Sezonul cultural româno-francez va permite punerea în evidenţă a creaţiei contemporane.
Michele Ramis a afirmat că îi face ”o deosebită plăcere” şi e mândră să poarte o bluză tradiţională, ca semn al prieteniei şi apropierii de poporul român. Diplomatul francez a caracterizat evenimentul ”Mesageri identitari” drept o bună ocazie de a descoperi cultura română şi de a se familiariza cu ţara noastră.
Ea a subliniat: ”Relaţiile culturale dintre Franţa şi România sunt deosebit de puternice şi de vechi. Sunt foarte mândră să port această bluză românească, simplă, atât de frumoasă, unul dintre semnele puternice pe care România le-a dăruit deja lumii, ca mesager identitar, pentru a fi iubită şi înţeleasă. Acest semn a fost recepţionat, port această bluză tocmai pentru a da o mărturie în acest sens”.
Michele Ramis şi-a exprimat convingerea că relaţiile dintre cele două ţări vor fi ”marcate durabil” prin intermediul manifestărilor din cadrul Sezonului cultural româno-francez, în cadrul cărora, la Centrul Pompidou, va fi pusă în valoare, simbolic, ia românească, într-un veritabil dialog, prin intermediul lucrărilor lui Henri Matisse şi Theodor Pallady.
”Acest sezon ne va permite să punem în evidenţă creaţia noastră contemporană, vitalitatea artiştilor noştri”, a declarat Michele Ramis.
Programul a mai inclus o serie de prezentări având ca subiect ia românească, susţinute de specialiştii în arte vizuale. Anne Théry, specialist de la Muzeul Matisse, a conferenţiat despre evoluţia preocupărilor şi etapele de evoluţie ale prezentării iei româneşti – ”La Blouse Roumaine” în creaţia lui Henri Matisse, amintind de prietenia acestuia cu pictorul român Theodor Pallady.
Istoricul de artă Adina Nanu a creionat istoria portului popular românesc, dând exemplele unor personalităţi interesate de motivele veşmintelor tradiţionale: ”Nicolae Grigorescu, care a pictat în Franţa, la Barbizon, a reprezentat ca nimeni altul farmecul deosebit al femeii în port popular românesc, eleganţa siluetei, strânsă în fusta dreaptă, lungă până la glezne. Silueta modelată de costumul popular are formă cilindrică a coloanei, impune o ţinută dreaptă, demnă. (…) Regina Maria a primit şi ea ca dar de nuntă un costum naţional şi s-a înveşmântat apoi în straiele specifice diferitelor regiuni ale ţării, fără a le împodobi pentru uz curtean”.
Profesorul Doina Işfănoni şi-a ilustrat expozeul cu imagini ale unor preţioase piese din patrimoniul Muzeului Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti”, o serie de semne şi simboluri româneşti.
În finalul serii, Ioana Maria Ardelean, acompaniată la pian de profesorul Aurel Mustăţea, a susţinut un minirecital de lieduri folclorice.
Si premierul Canadei a elogiat Romania de Ziua Iei :
Ca intotdeauna, strainii vad mai bine valorile noastre. Trist, dar adevarat
I-a ars.
Mi-ar fi placut s-o si vad pe ambasadoarea Frantei purtind respectiva ie!
S-o vad macar intr-un filmulet, vreau sa zic…
Avem cu ce ne lauda pe timpul acesta “secetos” pentru natiune, nu ca Romania n-ar avea cu ce se lauda. Tare mi-ar placea sa ne laudam cu realizarile noastre (notabile) de astazi, numai ca tare mi-e frica ca nu avem cu ce. Bine totusi ca niste minti luminate si clare au scos ia de la naftalina gasind un moment si o ocazie prielnica sa ne afirmam cu ceva.
Am găsit la voi:
https://www.antena3.ro/actualitate/ministerul-muncii-cumpara-masini-de-335-000-de-lei-423160.html
A calculat cineva cât s-a aruncat pe asemenea investiţii şi câte s-au cumpărat în cei 27 ani?
Unde vor ajunge aceste agregate după ce nu le mai convin bugetarilor de lux?
Nu cumva aceşti ‘cerşetori’ de mofturi au adunat pe străzi cât pentru un popor(o maşină la fiecare membru al familiei începând cu sugarii) întreg şi mă refer doar la maşini!
Vedeţi câtă sfidare scot pe guri?
Nu au bani pentru şosele şi cumpără maşini!
Ce mofturi periculoase! Subiect perfect pentru a intra pe linia pericolului securităţii naţionale!
Înțeleg ca ambasadorul Marianei (numele de alint al Republicii Franceze), cel care a acordat Legiunea de onoare Codrutei (nume de alint pt Republica Procurorilor Romani) si-a terminat mandatul-bon debarras, cum zic Compatrioții d-sale! Succesoarea, se pare, pășește delicat prin peisajul cultural al României, unde nimfele umblă in ie si iau suflul pictorilor, francezi si locali, deopotriva–sa vedem daca isi păstrează diplomația rafinată si in privința decoraților pt merit cultural; daca-i pune Legiunea la decolteu Corinei Suteu, vom sti ca Versailles nu bate nicicând Place de Greve/ghilotina in amintirea marelui popor al Luminilor. Pentru moment, bravo Mariane!
PS. cat despre Trudeau, o fi crezând ca e vorba de o piesa de costum “native” si da bine sa preia si cauza “nativilor”(citește: națiunile fondatoare/amerindienii) din Estul European după ce-a rezolvat-o pe cea a natives canadieni ordonând si finanțând mari evenimente folclorice cu specific “indian” care sa marcheze, împreună cu liberalizarea marijuanei, 150 de ani de la fondarea Canadei. Sper din toată inima ca Rache sa țină in frâu festivismul Centenarului, altfel riscam sa-l vedem pe Johannis defilând in spielhosen si-nconjurat de gărzi in costum maramureșan, cu puscoacele in desagi tesuti din lână sibiana!