Mesajul Ambasadorului SUA Kathleen Kavalec
Doamnelor și domnilor,
Bună dimineața, doamnelor și domnilor, și Happy Thanksgiving!
Este o plăcere să mă aflu, astăzi, aici, cu voi toți, pentru a sărbători Ziua Recunoștinței și pentru a reflecta asupra realizărilor și parteneriatelor pe care le-am promovat pe parcursul acestui an și al anilor anteriori.
Aș dori să mulțumesc conducerii AmCham, Cristian Sporiș și Letiția Pupazeanu, și echipei AmCham pentru organizarea micului dejun din această dimineață.
Sunt încântată că AmCham, prin acest mic dejun anual, a adus tradiția Zilei Recunoștinței în comunitatea de afaceri din România. Este minunat să vedem o participare atât de mare cu această ocazie specială, care a devenit o tradiție importantă și plăcută. Pe noi, americanii, ne ajută să ne simțim ca acasă. Vă mulțumim!
Aș dori, de asemenea, să îmi exprim aprecierea față de David Popovici, pentru că ni s-a alăturat astăzi, un campion care nu mai are nevoie de prezentare. Dedicarea și pasiunea lui David l-au ajutat să se ridice pe culmile competițiilor sportive, fiind medaliat cu aur la Jocurile Olimpice.
Este o tradiție în cadrul sărbătorii americane a recunoștinței să ne gândim puțin la lucrurile pentru care suntem recunoscători. Este vorba despre lucrurile personale: familiile noastre și persoanele dragi, mijloacele noastre de trai, comunitățile noastre, capacitatea de a trăi și de a călători liber, de a studia, de a începe o nouă afacere sau de a te antrena și de a concura pentru a-ți reprezenta țara la Jocurile Olimpice.
Scopul Zilei Recunoștinței este să nu considerăm că aceste lucruri vin de la sine. Din păcate, vecinii ucraineni știu prea bine acest lucru. Invazia brutală a Rusiei în Ucraina ne arată cât de brusc ne pot fi luate acele lucruri personale, de zi cu zi, pentru care suntem cei mai recunoscători.
Dacă nu beneficiem de securitate, dacă nu avem oportunitatea de a urmări prosperitatea sau dacă nu ne putem baza pe statul de drept și pe protecțiile care fac parte din valorile noastre democratice comune, nu suntem liberi să ne urmăm visele. De aceea, aceștia au fost pilonii parteneriatului strategic de 27 de ani dintre Statele Unite și România.
În ultimele două decenii de când România a aderat la NATO, securitatea sporită oferită de Alianță a adus acestei țări creștere economică și stabilitate, investiții sporite, integrare pe piețele globale, noi locuri de muncă și noi oportunități pentru potențialii antreprenori.
În urmă cu mai bine de două decenii, România, alături de mulți dintre vecinii din Europa de Est, a luat decizii esențiale în vederea integrării în instituțiile occidentale – NATO și UE.
Am văzut împreună că economiile acelor țări care au făcut această alegere crucială le-au depășit cu mult pe cele ale vecinilor care au ales să urmeze alte căi.
România se află, acum, în mijlocul perioadei alegerilor. În toate țările, alegerile îi fac pe oameni să se gândească la direcția pe care țările lor au luat-o în trecut și pe care o pot lua în viitor.
În primul tur al alegerilor prezidențiale, este clar că mulți români au votat pentru schimbare. Puțini au prezis rezultatul, dar oamenii care votează pentru schimbare nu sunt un lucru neobișnuit. Aceasta este esența democrației. S-a mai întâmplat, în trecut, în ambele țări.
Statele Unite și România și-au consolidat relația în timpul mandatelor a cinci președinți americani și cinci președinți români.
Cu toate acestea, un lucru care sper că nu se va schimba, care nu trebuie să se schimbe, este încrederea noastră în valoarea alianțelor noastre și a parteneriatului nostru.
Securitatea, economia în creștere și libertatea de a călători de care România s-a bucurat din ce în ce mai mult, în ultimii treizeci de ani, nu sunt întâmplătoare. Acestea sunt beneficiile aderării României la NATO, la Uniunea Europeană și, în curând, la zona Schengen.
Sunt mândră să fiu primul ambasador al Statelor Unite în România care poate spune, cu responsabilitate, că sunt optimistă că și România va adera, curând, la Programul Visa Waiver.
Statele Unite nu spun altor democrații pe cine să aleagă. Dar nu ar trebui să existe nicio îndoială cu privire la valoarea alianței transatlantice în ceea ce privește contribuția la construirea Europei și a României pe care le avem astăzi. În ansamblu, Europa și România sunt mai sigure, mai prospere și mai libere decât oricând în istorie.
Războiul de agresiune al Rusiei a perturbat, cu adevărat, pacea în Europa, vizând o lume în care forța și puterea prevalează asupra voinței suverane a societăților democratice. Acum, mai mult ca oricând, nu ar trebui să considerăm alianțele drept garantate.
Vorbesc despre Rusia pentru că suntem conștienți de relatările de pe rețelele de socializare care promovează autoritarismul omului puternic din Rusia ca fiind mai de dorit decât beneficiile parteneriatului cu lumea occidentală.
Dar Rusia nu le oferă vecinilor săi securitate sau prosperitate; dimpotrivă. Întrebați-i doar pe ucraineni, moldoveni și georgieni.
În calitate de membri ai comunității de afaceri, puteți juca un rol important pentru a comunica miza menținerii alianțelor noastre. Să fim cu toții recunoscători, dar să nu luăm niciodată de bun tot ceea ce am obținut prin muncă și tot ceea ce ni s-a dat. Acest lucru include democrațiile noastre, care depind de faptul că vocile noastre se fac auzite în urnele de vot.
Am spus-o de multe ori: AmCham România este unul dintre cei mai puternici parteneri ai Ambasadei Statelor Unite. Suntem mândri și recunoscători că munca noastră a continuat să consolideze relațiile economice și comerciale dintre Statele Unite și România.
Vă mulțumim pentru tot ceea ce ați făcut în calitate de membri AmCham și membri ai comunității. Ați reușit să îmbunătățiți mijloacele de trai ale românilor prin promovarea inovației, diversității, incluziunii și responsabilității sociale. Membrii AmCham au promovat programe de educație și formare profesională, ajutând angajații să ocupe locuri de muncă mai bine plătite și să avanseze în carieră.
Doresc să adresez mulțumiri speciale către AmCham pentru sprijinul acordat eforturilor Ambasadei SUA pentru Programul Visa Waiver. Acesta a fost un efort semnificativ care a implicat mai mulți parteneri și suntem încântați că am lucrat împreună la un proiect atât de important. Sperăm că munca noastră va da roade și că vom avea vești foarte bune, în curând.
Pe măsură ce ne apropiem de finalul anului 2024, sunt profund recunoscătoare pentru rezistența și determinarea comunității noastre. Împreună, am făcut pași importanți către consolidarea parteneriatului nostru și construirea unui viitor mai luminos. Fiți recunoscători, dar nu vă complaceți în asta, fiți vigilenți și pregătiți să luptați pentru lucrurile în care credeți.
Mulțumesc foarte mult şi poftă bună!