Potrivit Biroului de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, procurorul general Augustin Lazăr, va participa, marți, 14 iunie 2016, începând cu orele 11:00, la Muzeul Național de Istorie a României, la următoarele evenimente:

1) Conferință de presă organizată de Muzeul Național de Istorie a României, cu prilejul recuperării din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a unor bunuri culturale de patrimoniu exportate ilegal;

2) Vernisajul unei expoziții cuprinzând astfel de valori reintrate în circuitul național cultural.

În cursul urmăririi penale efectuate de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia în cauzele privind regimul de protecție a Patrimoniului Cultural Național, la 13.06.2016, au fost repatriate din Londra, prin cooperare judiciară internațională cu autoritățile din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, șapte monede antice din aur și din argint, ce fac parte din tezaure monetare provenind din zona Munților Orăștiei, care au fost recuperate de la case de licitație din Marea Britanie. Conform concluziilor experților, monedele sunt: un stater pseudo-Lysimachos unicat bătut la Tomis în secolul al III-lea a. Chr.; doi stateri emiși la Tomis și unul emis la Callatis, în perioada războaielor mithridatice; un stater de tip Koson cu monogramă și două imitații după denari romani republicani, emisiunile lui C. Memmius și N. Cordius, respectiv Marcus Antonius și Octavianus.

Serviciul de cooperare judiciară internațională, relații internaționale și programe din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a desfășurat acțiuni specifice în vederea repatrierii celor șapte monede antice din aur și din argint, în condițiile în care artefactele erau puse în urmărire internațională.

Faptele au fost comise de persoane aflate în curs de urmărire sau judecare, pentru sustragerea și valorificarea ilegală a mai multor tezaure antice, comise în aceeași perioadă.

Ambasada României la Londra, prin Atașatul de Afaceri Interne, a monitorizat în permanență etapele de executare a cererii de comisie rogatorie internațională. Autoritățile britanice competente au remis monedele antice din aur și din argint, mijloace materiale de probă autorităților judiciare române, în vederea continuării procesului penal. Piesele urmează a fi depuse în custodia Muzeului Național de Istorie a României, București, unde se vor efectua examinări suplimentare.

În perioada 1998 — 2014, grupări cuprinzând 34 inculpați, braconieri ai siturilor arheologice, au comis infracțiuni la regimul de protecție a Patrimoniului Cultural Național, constând în sustragerea, exportul ilegal, valorificarea și spălarea pe piața internațională de antichități a mai multor tezaure monetare (stateri Koson, Lysimach și denari romani), brățări spiralice din aur și alte artefacte sustrase din siturile arheologice Sarmizegetusa Regia și Piatra Roșie, monumente UNESCO. Numeroase bunuri au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural Național, cauzându-se un prejudiciu de peste 4.000.000 euro. Acestea sunt puse în urmărire națională și internațională, prin INTERPOL. Până în prezent au fost pronunțate hotărâri definitive de condamnare pentru 12 inculpați.

Examinările științifice ale bunurilor aparținând Patrimoniului Cultural Național al României, recuperate de organele judiciare, au fost realizate de experți care activează în Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Institutul Național de Fizică Atomică și Inginerie Nucleară ‘Horia Hulubei’, Institutul de Expertize Criminalistice din cadrul IGPR, Cabinetul Numismatic al Academiei Române, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie (Constanța), Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (Tulcea), Muzeul Țării Crișurilor (Oradea) etc. Alte expertize s-au realizat în laboratoare specializate din Franța, Marea Britanie, Germania, Italia și Statele Unite ale Americii.

Urmărirea penală este efectuată de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia și ofițeri ai poliției judiciare din cadrul structurii specializate a Poliției Române.

4 COMMENTS

  1. Pai ce-a facut ma nene ma, eu intelesesem ca rusii ne-au furat noua tezaurul, dar astia isi vindeau singuri tezaurul la straini peste granita? Eeeee, chiar nu credeam asa ceva! Eu stiam ca ne curge in vene sange de neam de patriotarzi! Pai dupa paduri pe care si le taie singuri si le vand pe doi bani la procesatori straini dupa care tipa ca din gura de sarpe ca le-au furat strainii padurile, acum si cu tezaurul ajuns prin case de licitatie prin Regatul Unit? Chiar nu se poate-asa ceva, nu imi vine sa cred, sa mor intepenit! Eu stiam doar de lideri de sindicat romani care si-au facut vile in Elvetia, Italia, dar nu credeam ca romanii nostri smenuiesc peste granita patriei pana si tezaurul dacic, dreac! Curat-murdar!

  2. Pai daca nu mai avem cercetare arheologica, ca de ce sa mai dam noi bani pentru asa ceva cand noi n-avem papica sa bagam la ghiozdan, normal ca valorile arheologice au ramas pe mana braconierilor siturilor ca sa le rezolve ei cu detectoare de metale. Inalt patriotism, organizare administrativ-economica de exceptie a statului sau ce dreac? Haoleu frateeeeeeeeei, ce e pe-aici sa moare ma-sa!

    Dupa 50 de ani de selectie sociala comunista, dupa trimiterea elitelor culturii romanesti in exil, la canal sau in puscarii de catre comunisti si dupa exodul de dupa ’90 au ramas pe-aici numai lingatori de clante, turnatori fara cauza si talhari la drumul mare, sa mor electrocutat! Cica noi n-am avea directie economica, viziune in perspectiva, programe de dezvoltare etc, vrajeli!

    Muoammmm, vereeeeeei, Romania sau ce?! Spargem pe peste tot!

  3. Adevarul este ca nu trebuie sa ne speriem. Sunt si in occident oameni care au furat si traficat opere de arta din muzee, picturi celebre care n-au mai fost recuperate niciodata etc. Fiecare popor isi are “arheologii” lui, deci nu trebuie sa ne speriem. Plus ca in Romania au adunat unii pana si sarma de inalta tensiune de la calea ferata, nu mai vorbesc de capacele de canal de pe strada. E functie de imaginatia si priceperea genetica a fiecarei natii. La urma-urmei furtul pe planeta cunoaste foarte multe forme, ca numai daca te uiti la camatarii planetari care au inventat niste bilete de hartie cu care sa-i prosteasca pe toti ca finalmente sa le ia bunurile si bogatiile, iti dai seama ca totusi traim pe o planeta de talhari. Daca te uiti si la marile monarhii si familii regale de pe planeta si poti intelege simplu ca doar cativa oameni n-aveau cum sa isi insuseasca asemenea averi sau bogatii decat inseland, furand de la altii sau omorandu-i in razboaie pe tot felul de desculti. Furtul este un atribut aflat in ADN-ul uman, la fel ca multe altele. Asa incat, cine pe cine pedepseste si de ce? Doar asa ca sa nu ne plictisim singuri in cap?

  4. Braconajul arheologic a fost practicat atat de ramani cat si de braconieri straini ,care dupa revolutie bantuiau liber cu aparatura specializata de detectare a metalelor , prin zonele cu situri arheologice din tara.Unii au fost prinsi ,altii probabil mai tarziu vor da socoteala ,in final bine ca s-au recuperat ,marturii pretioase ale istoriei acestor meleaguri.

Leave a Reply