Un salariu minim net de circa 300 euro pe lună este, probabil, sustenabil pentru economia României și contribuie la diminuarea decalajului dintre cei mai bogați și cei mai săraci români, dar creșterea acestuia ar trebui să ia, deocamdată, o pauză, consideră Valentin Lazea, economistul șef al Băncii Naționale a României (BNR), citat de Agerpres.

“Un salariu minim net de circa 300 euro pe luna este, probabil, sustenabil pentru economia Romaniei și contribuie la diminuarea decalajului dintre cei mai bogați și cei mai săraci români, însă creșterea sa ulterioară ar trebui să reflecte creșteri ale productivității muncii, care în multe domenii se lasă așteptate. De asemenea, s-ar situa prea aproape de salariul mediu pe economie, făcând neatractivă acumularea de experiență și de calificări și nu prezintă certitudinea că reprezintă salariul real, având în vedere că multe plăți se fac suplimentar, netransparent, pentru a evita plata taxelor și impozitelor. Chiar și la acest nivel relativ modest, 300 euro, ar putea reprezenta o barieră la intrarea pe piața muncii a multor șomeri și tineri insuficient calificați. În concluzie, creșterea salariului minim a fost utilă și necesară, dar ar trebui să ia, deocamdată, o pauză”, a declarat pentru AGERPRES Valentin Lazea.

În ședința de Guvern din 26 octombrie, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat că salariul minim brut pe țară va crește la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018, de la 1.450 de lei în prezent.

În ceea ce privește creșterea economiei României peste potențial, economistul-șef al BNR susține că deja se văd efectele supraîncălzirii: “Romania are al treilea cel mai mare deficit bugetar din UE, după Franța și Spania, precum și al treilea cel mai mare deficit extern, de cont curent, după Marea Britanie și Cipru”.

“Începând din ianuarie 2018, când se vor disipa efectele reducerii TVA, România va avea și una din cele mai mari inflații din UE”, a precizat Lazea, subliniind că în aceste condiții, a adăuga noi relaxări fiscale este cel puțin contraproductiv.

BNR a revizuit în creștere la 2,7% prognoza de inflație pentru finalul acestui an, a menținut la 3,2% prognoza pentru anul viitor, iar pentru finalul celui de-al treilea semestru din 2019 se așteaptă la o rată a inflației de 3,1%.

În data de 9 noiembrie, Comisia Europeană (CE) a revizuit, în sus, estimările referitoare la creșterea economiei și a deficitului României în 2017 și 2018, avertizând totodată, că incertitudinile cu privire la politicile guvernamentale ar putea afecta creșterea economică.

Conform previziunilor economice de toamnă publicate joi de Executivul comunitar, economia românească ar urma să înregistreze un avans de 5,7% în 2017, în creștere semnificativă față de estimările cuprinse în previziunile din primăvară care indicau un avans al PIB de 4,3%.

Alejandro Hajdenberg, reprezentantul FMI pentru România și Bulgaria, a declarat vineri pentru AGERPRRS că este foarte important ca toate măsurile fiscale să aibă în spate un studiu minuțios de impact, iar scopul lor ar trebui să fie reducerea graduală a deficitelor bugetare.

10 COMMENTS

  1. Sigur că da! Un propagandist plătit cu mii de euroi face apologia salariilor minuscule. Nimic nou sub soare.
    Dar de ce nu face măria sa Hajdembergul un studiu minuțios de impact! Să ne arate și nouă, prostimii, negru pe alb că salariile mărite nu ne fac bine!

  2. Din burta Olguta V fixeaza ce salariu vrea dansa ca nu-i cere de mancare trimisul la plimbare, important e sa imbete cu apa rece niste fraieri ca daca erau destepti,ambitiosi,muncitori nu aveau salariul minim deci nu mai erau fraieri sa le furi votul din vorbe…Plus cei care-si fac calcule cat le-ar creste venitul raportat la salariul minim daca ei stau acasa si nu se ating de vreo munca….Orice sa le promiti numai locuri de munca nu ca nu te mai voteaza in veci… Asta as vrea sa aud de la niste oameni cu pregatire,cei care modereaza emisiunile TV deci sunt in contact seara de seara cu politicienii mincinosi,pana si acum,la un an de la alegeri.Iar daca o intreaba cumva un moderator de unde bani iar dansa spune ca “din economie” sa i se spuna ca economia creste doar pe hartie,banii nu se tiparesc functie de statistici ci din ceea ce ai in visterie,ce te=ai obosit sa colectezi.Aia-s banii,nu altii.

  3. Si ce dreaq o fi bine sa creasca in colonia Romania?…probabil numarul de ” vanatori si haitasi ” ,vizavi de marea masa a populatiei autohtone !!!

  4. Guvernatorul spunea in declaratii mai vechi ca BNR se ocupa doar de politica bancara si nu se amesteca in politica economica a guvernelor. Ec sef Lazea (to laze) contrazice asta sau nu il asculta pe sef. BNR si guvernele trebuie sa inteleaga ca majoritatea romanilor nu doresc salarii mai mari in euro ci nivel de trai mai mare in lei. Jocul acesta,uite salariul nu este salariul sau uite popa nu e popa, nu mai tine. Problema guvernului actual in aceasta politica este ,,GHINION” ca au venit la guvernare cand a ajuns cutitul la os. Au participat la aceasta stare prin participare permanenta in guverne si legislativ. Nu au facut reforma in administratie si acum trebuie sa plateasca . Au acoperit incompetenta manageriala sub pres cu imprumuturi de bani si gauri negre ale altora.Steagul fluturat de karatista guvernului,,vom mari salariile” suna mai mult a invitatie pentru guvern la impartasanie. Nu vad cum vor putea sa dea cu pliciul peste maini acolitilor la praduiala.

  5. Ceea ce conteaza e puterea de cumparare, nu suma. Daca am putea cumpara cu 1400 de lei ce se poate cu 1400 de euro nu ar fi o problema.

    Daca e crescut fortat salariul minim prin lege si nu prin cresterea productivitatii cei care au marja de profit de doar 1%-6% nu vor avea alta optiune decat sa mareasca preturile sau sa dea afara din angajati si sunt foarte multe industrii si domenii in care e cazul.

    Degeaba creste brutul, netul ramane acelasi sau se mai da 100 de lei dar puterea de cumpararea scade din cauza cresterii preturilor si a altor deranjamente cauzate pe piata gen curs euro/Robor/deficit.

  6. Pe javrele astea le va lua cineva vreodata la intrebari pentru zecile de ani in care au lasat IFN-urile sa-si faca de cap? Raspuns: Nu atata vreme cat vor fi exclusiv sub autoritatea BCE, asa cum e acum legea BNR-ului.

  7. Asta vorbeste precum habarnistul de serviciu. Unde si cati muncitori au 3000 euro pe luna in tara noastra? Deja ei traiesc in moneda euro”mafiotii naibii”” si restul concetatenilor care muncesc sau au muncit dar dintro pensie mizera nu au ce manca cel putin 2-3-4zile pe luna!
    Inca una tare de tot, li s-a dat mana libera pprimariilor si consiliilor de administratie sa isi mareasca cat vor salariile,nu ca le aveau minuscule,dar acum,nu mai au bani sa achite lumina stradala si orasele unde sunt primari pnl(barlad)nu mai au lumină stradala de ti-e frica sa iesi din casa! Ca pe timpul lui basescu! Incredibil dar adevarat!

  8. George Osborne fost ministru de finante UK Treasury a spus mai demult un lucru pe care il cred ..
    Nici o economie capitalista nu poate creste salariul minim cu mai mult de 7% pe an , altfel devine nesustenabila pentru viitor

  9. Buna,
    Numele meu este doamna Hannah James, din România, un singur părinte, înainte ca soțul meu să moară să ne lase cu atâta datorii, am fost atât de confuz și frustrat de cum
    Să citim datoriile imense. Într-o zi, trecând prin Internet, am dat peste o mărturie a doamnei Gloria despre cum doamna Mary William ia ajutat cu un împrumut. Așa că am solicitat un împrumut de 25.000 de euro, cu o perioadă de 5 ani de la Companie prin poștă (susanpatrick18@gmail.com)
    Când am aplicat împrumutul, am făcut un jurământ lui DUMNEZEU că dacă am primit împrumutul. Voi lăsa lumea să știe ce a făcut pentru mine, spre marea mea surpriză
    Mai puțin de 12 ore, împrumutul meu a fost acordat la o rată a dobânzii de 2%. Acum am pus datoria soțului meu și am început o viață nouă și o afacere de-a mea
    proprie. Tocmai mi-am făcut jurămintele.
    Deci, dacă doriți vreun tip de împrumut de până la 2%, Dacă sunteți interesat, puteți contacta mama bună pe e-mailul ei. (Susanpatrick18@gmail.com)
    VA MULTUMESC TUTURORa

Leave a Reply