Un incendiu a izbucnit azi dimineață la spitalul de Boli Infecțioase din Ploieşti. Două persoane au murit şi aproximativ 20 de pacienți bolnavi de COVID au fost evacuaţi. Pentru această misiune a fost declanșat Planul Roşu de Intervenție.
Alarma s-a dat în jurul orei 4.16 dimineaţa când un apel la 112 anunța un incendiu la Spitalul de Boli infecțioase din Ploieşti. Din primele informaţii focul a izbucnit la parterul unității.
Imediat la faţa locului au fost mobilizate 6 autospeciale de lucru cu apă și spumă, 1 descarcerare și 20 ambulanțe SMURD și SAJ cu 57 de pompieri militari. Pentru această misiune a fost declanșat Planul Roşu de Intervenție.
Doi bărbaţi în vârstă de 74 şi 75 de ani au murit, iar alți 18 pacienți au fost evacuaţi din secţia COVID de la Spitalul de Boli infecțioase din Ploieşti.
Bogdan Nica, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Ploiești a declarat, în această dimineață, că este posibil ca incendiul să fi izbucnit din cauza unui pacient agitat.
”Există o autorizație parțială, pentru că în rest a trebuit să modificăm documentația. Când am venit eu manager am aflat că aici nu erau planuri. Și a trebuit să refacem planurile și să refacem documentația, mai ales după ce am modificat instalația de oxigen și am pus-o pe stocator și nu pe butelii.
Nu de la stația de oxigen se pare că a izbucnit nenorocirea, ci probabil a fost o defecțiune probabil la un aparat, un pulsoximetru, fie patul a fost mișcat, bolnavul era foarte agitat și probabil s-a produs o scânteie.
Erau doi bolnavi cu o cantitate de oxigen acolo, e un risc asumat când tratezi cu o cantitate mare de oxigen, orice mică scânteie, sau chiar spontan, spun specialiștii, se poate aprinde oxigenul.
Infirmiera, în timp ce încerca să îi repună masca bolnavului care era foarte agitat, atunci s-a mișcat patul, a apărut o flamă, colega ei a venit cu un extinctor, a stins imediat costumul, după care au intervenit cu extinctoare în salon, a intervenit și ISU în 10 minute și incendiul s-a stins în 3 minute. A fost localizat la un singur salon. Asta mi-au spus colegii mei”, a declarat Bogdan Nica, managerul spitalului.
“spun specialiștii, se poate aprinde oxigenul”-Pentru stiinta specialistilor lui peste,oxigenul nu arde,ci intretine arderea,facand materialele care sunt inflamabile sa devina extrem de inflamabile cand sunt in contact cu oxigenul, sau chiar le aprinde spontan(cum sunt grasimile)