Care e acum situaţia pe frontul invaziei ruse în Ucraina
Trupele ucrainene au reuşit să stabilizeze situaţia pe frontul de est, a susţinut joi comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, în timp ce ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a susţinut de partea sa că Rusia şi-a crescut în ultimul an de 2,5 ori producţia de obuze şi a lansat recent producţia de serie a unei noi bombe aeriene cu mare putere distructivă, relatează agenţiile Reuters şi EFE.
Generalul Sîrski a discutat joi la Kiev cu şeful Comitetului Militar al NATO, amiralul Rob Bauer, pe care l-a informat asupra evoluţiei situaţiei pe front, unde trupele ruse sunt în ofensivă, şi a insistat că pentru armata ucraineană “priorităţile cheie sunt muniţiile şi apărarea antiaeriană”, potrivit unui mesaj pe care l-a postat pe Telegram.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat la rândul său în aceeaşi zi că muniţia armatei ucrainene este pe sfârşite şi le-a cerut aliaţilor Ucrainei să-şi sporească ajutorul oferit Kievului.
Comandantul-şef al armatei ucrainene a discutat tot joi cu şeful Statului Major al armatei franceze, Thierry Burkhard, căruia i-a transmis că “Forţele Armate ale Ucrainei au reuşit să stabilizeze situaţia pe frontul de est în acest moment”. Totuşi, mai devreme Rusia a revendicat cucerirea a încă unui sat pe acest front, pe care a înaintat gradual după ce a ocupat oraşul fortăreaţă Avdiivka.
În acest timp, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a vizitat în regiunea Nijni Novgorod o fabrică ce produce bombe aeriene şi muniţii de artilerie, conform unei înregistrări video difuzate de Ministerul rus al Apărării. Declaraţiile consemnate în înregistrare fac referire la creşterea producţiei de bombe cu lansare aeriană FAB-500, dublarea producţiei de bombe FAB-1500 şi lansarea producţiei de serie pentru FAB-3000.
Aceste bombe – cifra din denumire indică greutatea fiecăreia – au fost modificate cu kit-uri de planare şi corecţie a zborului care le transformă în bombe ghidate ce pot fi lansate de avioane de la o distanţă de circa 70 de kilometri de ţintă, permiţând aviaţiei ruse să acţioneze în afara razei de acţiune a sistemelor antiaeriene ucrainene.
Totuşi, conform anunţurilor Kievului neconfirmate de surse independente, antiaeriana ucraineană a reuşit recent să doboare mai mult de zece avioane ruseşti de vânătoare-bombardament Suhoi SU-34, după ce aviaţia rusă a riscat apropiindu-şi mai mult avioanele de linia frontului pentru a lansa astfel de bombe, care au un rol tot mai important în atacurile ruse, atât prin distrugerile provocate cât şi prin efectul lor asupra moralului trupelor adverse.
Aceste bombe ghidate de mare putere au avut un rol decisiv în cucerirea oraşului Avdiivka la sfârşitul lunii februarie. Atacaţi cu proiectile de acest fel, soldaţii ucraineni care apărau oraşul au rămas fără opţiuni şi au fost nevoiţi să se retragă. Potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, numai în luna februarie armata rusă a lansat aproximativ 900 de bombe ghidate.
Ministrul rus al apărării a afirmat în cursul vizitei la respectiva unitate de producţie militară că Rusia şi-a crescut în ultimul an de 2,5 ori producţia de obuze, iar producţia de componente pentru artilerie a crescut de 22 ori.
În acest război, care se duce în special cu artileria şi dronele, superioritatea artileriei ruse îngrijorează Ucraina şi aliaţii săi, care fac eforturi pentru a-şi creşte producţia. Postul CNN a relatat mai devreme luna aceasta că Rusia produce de aproape trei ori mai multe obuze decât produc împreună UE şi SUA, potrivit unor surse neprecizate din serviciile de informaţii occidentale, scrie Agerpres.