Cazul tinarului locotenent Alexandru Gheorghe, de la Baza Aeriana 71 Campia Turzii, a starnit o emotie uriasa. Imbracat in uniforma militara de infanterist, el si-a exprimat revolta in Piata Universitatii. Apoi a participat la emisiunea Sinteza zilei moderata de Mihai Gadea, unde a fost aplaudat la scena deschisa pentru curajul sau, pentru cuvintele frumoase pe care le-a spus si pentru imbarbatarea adresata celor care protesteaza in toate orasele tarii impotriva actualului regim.
Este evident pentru oricine ca locotenentul Alexandru Gheorghe a incalcat Statutul cadrelor militare. Si ca el va primi o sanctiune. De altfel a si recunoscut aseara acest fapt.
Din informatiile mele, Ministerul Apararii Nationale are in vedere trecerea sa in rezerva si (eventual) trimiterea sa in judecata. In momentul de fata, el este anchetat la sediul unitatii sale din Campia Turzii de o echipa coordonata de comandantul Bazei 71, generalul Laurian Anastasof.
Militarii nu judeca precum noi, civilii, aspectele de natura umana, sentimentala si morala. Ei se raporteaza strict la regulamentele militare, care in orice tara din lume se executa, nu se discuta.
Situatia de azi din Romania este insa una speciala. Revolta sociala impotriva celor care conduc azi tara continua si se amplifica. Multi romani extrem de nemultumiti de Basescu, Boc si echipa lor transmit mesaje de solidaritate cu locotenentul Alexandru Gheorghe. Unii il considera un soi de caz Arafat in varianta militara.
Conducerea MApN se afla intr-o situatie extrem de dificila. Dorinta de aplicarea exemplare a regulamentelor si de pedepsire a tinarului ofiter se loveste de un avertisment serios. Pe care ma simt obligat sa-l transmit.
O masura exagerata ar determina o reactie sociala pe masura. Distrugerea carierei si vietii acestui locotenent ar putea sa atirne extrem de greu in viitorul apropiat, pentru conducerea politica a MApN si a tarii.
Principala acuzatie adusa lui Alexandru Gheorghe este participarea in uniforma militara la un miting. Nu politic, asa cum incearca sa induca unii in mod fals ideea. In Piata Universitatii este o revolta spontana, unde oamenii striga impotriva conducerii unui stat care i-a umilit si i-a saracit. N-au favoriti, nu striga in favoarea unuia sau altuia. Vor schimbarea cu orice chip si asta e o revendicare cu un profund caracter social.
Cei care judeca azi cazul lt. Alexandru Gheorghe sa nu uite doua aspecte foarte importante :
- actualul ministru al apararii, Gabriel Oprea, a folosit in campaniile electorale precedente uniforma militara in afisele PSD din judetul Ilfov, impreuna cu Anghel Iordanescu si Florentin Pandele (foto). Acest gest, mult mai explicit politic decit ce-a facut tinarul ofiter aseara, nu a fost nicicum sanctionat vreodata
- fiica presedintelui Romaniei, Elena Basescu, a folosit o uniforma militara din stocul Armatei Romane in campania sa electorala pentru europarlamentare din 2007 (foto). Nici fiica, nici tatal n-au suferit vreo consecinta in urma acestui demers evident ilegal
Aceste doua cazuri cu putere de precedent juridic si nu doar atit pledeaza pentru o sanctionare decenta a lt. Alexandru Gheorghe si mentinerea sa in rindul cadrelor active ale MApN, dupa ispasirea unei pedepse. In caz contrar, o masura mai dura ar trebui aplicata imediat si celorlalti, in spiritul egalitatii cetatenilor in fata legii.
Update
Am primit din partea Biroului de presa al MApN urmatoarea precizare pe care o redau integral :
Domnului Radu Tudor
PRECIZARE
În legătură cu articolul publicat pe blogul dumneavoastră, în ziua de 24 ianuarie a.c., cu referiri la portul uniformei militare de către cadre militare în activitate, cadre militare în rezervă şi de persoane civile, pentru corecta informare a publicului, Biroul de presă al M.Ap.N. este împuternicit să facă următoarele precizări:
Situaţiile prezentate în articolul postat pe blogul dumneavoastră nu au nicio legătură între ele, portul uniformei militare fiind reglementat diferit pentru cadrele militare în activitate, pe de o parte, şi pentru cadrele militare în rezervă sau în retragere, pe de altă parte.
Pentru cadrele militare în activitate, portul uniformei militare este reglementat prin norme interne, cum sunt: Regulamentul de ordine interioară în unitate, Regulamentul disciplinei militare, Regulamentul uniformelor militare din Armata României.
Pentru cadrele militare în rezervă sau în retragere, cărora li s-a acordat dreptul să poarte uniforma militară, se aplică prevederile Ordinului nr. M.146/2003 privind ocaziile în care se poartă uniforma militară de către cadrele militare în rezervă şi în retragere.
Prin participarea la mitingul de protest ce s-a desfăşurat, în seara zilei de 23 ianuarie, în Piaţa Universităţii, locotenentul Gheorghe Alexandru, încadrat la Flotila 71 Aeriană din Câmpia Turzii, a încălcat prevederile art. 29 lit. g) din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare şi alte prevederi ale regulamentelor militare, „cadrelor militare în activitate fiindu-le interzisă participarea la mitinguri, demonstraţii, procesiuni sau întruniri cu caracter politic ori sindical, cu excepţia activităţilor la care se participă în misiune”.
Portul uniformei militare şi susţinerea unor declaraţii publice la mitingul de protest din Piaţa Universităţii şi în emisiuni televizate de către locotenentul Gheorghe Alexandru constituie elemente de circumstanţialitate agravantă pentru situaţia în care s-a aflat acesta. În prezent, la nivelul unităţii militare în care este încadrat ofiţerul, conform reglementărilor legale se efectuează o analiză de către consiliul de onoare al ofiţerilor, respectiv de consiliul de judecată, în baza unor proceduri clare, care prevăd termene şi principii ce trebuie respectate. Analiza vizează, în primul rând, încălcarea prevederilor art. 29 lit. g) din statutul cadrelor militare, precum şi alte prevederi ale regulamentelor militare, inclusiv cele legate de părăsirea garnizoanei de reşedinţă şi deplasarea la Bucureşti.
În ceea ce priveşte portul uniformei militare de către cadrele militare în rezervă sau în retragere, Ordinul nr. M.146/2003 precizează ocaziile în care se poate purta uniforma militară, nefiind interzisă folosirea fotografiilor cadrelor militare în uniformă pe postere, bannere, în ziare, în format electronic pe internet sau în alte medii de difuzare.
Militarilor în rezervă sau în retragere le este interzis portul uniformei militare atunci când participă la şedinţe, întruniri, manifestaţii de orice fel şi emisiuni televizate organizate de instituţii, partide, organizaţii politice sau apolitice, cu excepţia activităţilor cu caracter militar sau a manifestărilor oficiale prevăzute de Ordinul nr. M.146/2003.
În Ministerul Apărării Naţionale descrierea uniformei militare şi modul de purtare a acesteia sunt reglementate prin Regulamentul uniformelor militare din Armata României, care prevede că uniforma militară completă este obligatorie, indiferent de situaţia în care se află militarii şi se compune obligatoriu din articole de coifură, articole de îmbrăcăminte (cu accesorii prevăzute de regulament, embleme, ecusoane, insigne, semne distinctive ale gradelor, armelor şi specialităţilor militare), încălţăminte.
În cazul persoanelor civile care poartă diferite articole de ţinută militară specifice sau asemănătoare celor folosite de militarii români, acestora nu le sunt aplicabile prevederile regulamentelor militare, nefiind întrunite condiţiile din Regulamentul uniformelor militare din Armata României pentru portul„uniformei militare complete”.