Datele unui sondaj IRES de ultima ora :
- Posibilitatea guvernului condus de Florin Cîțu de a rezista până la finalul mandatului este creditată pozitiv doar de 35% dintre români, în timp ce aproape 60% sunt pesimiști cu privire la acest lucru.
- Comparația cu guvernul Orban aduce din nou într-o postură de inferioritate noul guvern de centru-dreapta, doar 25% speră într-o prestație mai bună, 32% cred că va avea o prestație mai proastă și 38% că aceasta va fi la fel.
- Percepția conflictului din interiorul coaliției de centru-dreapta arată un pesimism major privind funcționarea guvernului pentru că 68% dintre români cred că neînțelegerile se vor accentua sau vor rămâne la fel.
- Dacă, în mod normal, susținătorii PNL sunt mai optimiști în ceea ce privește armonia din sânul guvernării, susținătorii USR-PLUS au cea mai mare valoare a aprecierii privind continuarea sau amplificarea conflictului, 77% percepând această disfuncționalitate, probabil ca oferind o posibilitate de a câștiga poziții în plus în administrație în urma acestor conflicte interne.
- Una dintre cele mai pesimiste predicții ale opiniei publice este cea legată de posibile greve, proteste și revolte de stradă, 62% dintre români considerând că aceste lucruri se vor întâmpla în 2021.
- Încrederea în promisiunile pe care actualul guvern le-a făcut cu privire la creșterea economică este scăzută, 70% dintre români spun că nu au încredere.
- Cu privire la absorbția fondurilor europene în proporție de 100%, așa cum a fost menționat în programul de guvernare, 72% dintre români se declară pesimiști, iar neîncrederea cea mai accentuată – 75% – apare la votanții USR-PLUS, alianța care deține acest portofoliu.
- De o încredere și mai mică – doar 24% – are parte promisiunea privind reducerea numărului de parlamentari la 300 de membri, unde votanții USR-PLUS au cel mai mare grad de pesimism, deși această promisiune a fost unul dintre principalele mesaje de campanie ale alianței și măsură integrantă a programului cu care alianța a venit în coaliția de guvernare.
- Cu privire la realizarea programului de centre medicale și reabilitare a spitalelor, doar 1 din 5 români are încredere în această promisiune.
-
Pesimismul este prezent și în cazul încrederii în instituții, unde scăderea este accentuată față de ultimii ani: mass-media (30%), ONG-uri (25%), Administrația prezidențială (22%), Guvern (21%), Parlament (13%) și partide politice (10%).
DATELE COMPLETE CU PRIVIRE LA SECȚIUNEA DIN STUDIU DEDICATĂ POLITICII ȘI GUVERNĂRII SE REGĂSESC PE WEBSITE-UL IRES. |
|
Fișa tehnică a studiului:
Volumul eșantionului: 1.030 indivizi de 18 ani și peste
Tipul eșantionului: simplu, aleatoriu, reprezentativ pentru populația adultă, neinstituționalizată din România
Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 3,1%
Perioada realizării anchetei: 7 – 8 ianuarie 2021
Metoda: Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)
Rezultatele pe larg ale studiului pot fi consultate pe website-ul IRES.
|
|