Ramona Mănescu, noul ministru de Externe a fost invitata lui Radu Tudor la ”Punctul de Întâlnire”.
Acesta a vorbit despre parcursul său profesional, cât și despre aspectele cu privire la politica românească pe care dorește să le implementeze.
Ramona Mănescu este prima femeie din România în poziția de ministru al Afacerilor Externe, in democratie.
„A fost și un context care a favorizat numirea mea la acest minister. În afară de acesta, cred că colegii mei din ALDE și coaliție mă cunosc foarte bine și cunosc parcursul meu profesional și politic, iar acesta s-a axat pe relații internaționale și diplomație. Experiența mea care am acumulat-o și rapoartele pe care le-am gestionat i-au convins pe colegii mei că sunt potrivită pentru această poziție. Cred în politică externă proactivă, România fiind un partener loial dovedit în cadrul UE NATO, merită pe deplin să-și satisfacă dorințele care i se convin conform tratatului”, a precizat Ramona Mănescu.
În ceea ce privește relația sa cu premierul Dăncilă, Ramona Mănescu a subliniat că a contat faptul că se cunosc de mult timp
„Ne cunoaștem de mult timp. Am lucrat împreună pe anumite dosare și este întotdeauna nevoie de încredere, iar încrederea există”, a subliniat noul ministru.
„Președinția României a început cu o preluare anti-România. A fost o campanie foarte dură, foarte lungă, iar pe fondul acesta premisele nu erau foarte bune pentru a reforma. România a reușit să închidă dosare foarte grele pe care alte state înaintea noastă nu le-a încheiat. Cei care au lucrat pentru președinție sunt niște oameni de valoare, oameni care s-au dedicat mai bine de șase luni pentru a demonstra că România este o țară care poate gestiona cu succes această misiune”, a precizat Ramona Mănescu.
Ca femeie e o prezență plăcută și intuiesc calități necesare diplomației, totuși pentru a asigura drepturi egale „românilor de pretutindeni” (că tot avem un minister) nu-i suficient să le asiguri condiții pentru exercitarea dreptului la vot ce poate părea doar o declarație politică (cu caracter electoral) ci și dreptul la învățătură în limba maternă (așa cum asigurăm și noi) doar că în Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria sunt mari probleme să nu zic că-n Ucraina învățământul în ucraineană e obligatoriu. Are în vedere rezolvarea problemei învățământului în limba română pentru românii din diasporă? (Ați omis o întrebare esențială).
Ca femeie e o prezență plăcută și intuiesc calități necesare diplomației, totuși pentru a asigura drepturi egale „românilor de pretutindeni” (că tot avem un minister) nu-i suficient să le asiguri condiții pentru exercitarea dreptului la vot ce poate părea doar o declarație politică (cu caracter electoral) ci și dreptul la învățătură în limba maternă (așa cum asigurăm și noi) doar că în Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria sunt mari probleme să nu zic că-n Ucraina învățământul în ucraineană e obligatoriu. Are în vedere rezolvarea problemei învățământului în limba română pentru românii din diasporă? (Ați omis o întrebare esențială)