Citind acest articol publicat de Euractiv si Ziarul Financiar, nu uitati un element important : miliardari cehi avand conexiuni cu Rusia si China au cumparat in Romania postul Pro TV, postul Europa FM si o parte din actiunile Ringier.
Zdenek Hrib, primarul capitalei cehe, din Partidul Piraţilor, a respins un acord de înfrăţire între Praga şi Beijing în octombrie deoarece acesta includea o clauză care sprijinea politica impusă de guvernul de la Beijing cunoscută ca „o singură Chină“ .
Cehia este sub asediul unor forţe formidabile, s-ar putea crede dacă sunt urmărite declaraţiile premierului Andrej Babis, presa locală şi serviciile de informaţii cehe. China, Rusia şi chiar UE ar vrea ceva de la această ţară aflată în inima Europei. Poate chiar destabilizarea ei.
Cehii, oameni de obicei mulţumiţi cu ce au, au prins gustul protestelor, care au căpătat rapid amploare şi sunt îndreptate contra premierului lor Babis şi al încăpăţânării acestuia de a rămâne agăţat de putere chiar dacă mulţi sunt convinşi că a intrat ilegal în posesia a milioane de euro în fonduri europene pentru imperiul său agrochimic.
Comisia Europeană îi anchetează aceste fapte, lucru considerat de Babis un atac la adresa Cehiei care are ca scop destabilizarea ţării. Ultimele zile au fost bogate în evenimente referitoare la acest scandal. În presa cehă s-au scurs ceea ce par a fi concluziile auditului Comisiei Europene, care l-ar incrimina pe premier şi ar sugera că imperiul său de afaceri ar trebui să returneze echivalentul a 17,6 milioane de euro reprezentând subvenţii de la stat şi fonduri UE accesate ilegal. Comisia a cerut auditul anul trecut. În urmă cu câteva zile, investigaţia de fraudă contra lui Babis a fost redeschisă după ce procurorul general a caracterizat decizia anterioară de a închide ancheta ca fiind „ilegală şi prematură“.
Babis neagă că ar fi făcut ceva ilegal. Între timp, serviciile de informaţii ale Cehiei au publicat un raport în care avertizează asupra existenţei unor activităţi ale serviciilor secrete chineze şi ruseşti în Cehia, iar acestea reprezintă o ameninţare pentru siguranţa ţării. Astfel, serviciile chineze şi ruse au încercat să slăbească instituţiile de stat cehe, să influenţeze poziţiile oficialilor de stat cehi în privinţa siguranţei internaţionale şi ameninţă sistemul democratic.
Raportul este o analiză a situaţiei din 2018. Informaţiile au fost publicate la câteva zile după ce site-ul Aktualne.cz a provocat un scandal dezvăluind că China a finanţat cursuri de „propagandă“ la Universitatea Charles din Praga şi a plătit pentru o excursie în China pentru unii dintre cei mai buni studenţi. Patru membri ai instituţiei ar fi primit în secret bani de la chinezi. Ca răspuns la acest scandal, universitatea, una de top, a decis să închidă centrul ceho-chinez.
Cehia este o economie aflată la răscrucea imperiilor. Este membră a UE, dar nu şi al zonei euro, fiind bine cunoscută europrudenţa cehilor, ce par să aibă o relaţie specială de iubire cu moneda lor, coroana. Cehia face parte din Grupul de la Visegrad, o alianţă de ţări din fostul bloc comunist membre ale UE, dar care luptă pentru limitarea puterii Comisiei Europene. Preşedintele Zeman este un pro-rus convins şi un apropiat al liderului Rusiei Vladimir Putin. El promovează intens crearea de relaţii mai strânse cu China. Rusia este un adversar al NATO, din care face parte şi Cehia, şi respinge violent promovarea intereselor UE spre est, în statele din sfera de influenţă ale Moscovei. China îşi creează rapid o reţea vastă de infrastructură, acorduri şi investiţii – Iniţiativa Belt and Road – prin care vrea să-şi extindă puterea comercială şi politică cât mai departe în lume, ţintele principale fiind economiile bogate din Europa. Iar premierul ceh Babis, un om de afaceri bogat şi influent, nu a avut până acum orientări bine definite, dar direcţia a fost spre populism.
Mai nou, de când cu ancheta de fraudă, este împotriva UE. Trecutul – Primăvara de la Praga din 1968 şi reacţia URSS la aceasta, respectiv invazia Cehoslovaciei de către statele Pactului de la Varşovia – şi situaţia politică din prezent fac din Cehia un stat vulnerabil la influenţele externe. Nu este un secret că spionajul rus are o bază puternică la Praga. Picanterii care confirmă această idee apar frecvent în presă. Personalul diplomatic supradimensionat de la ambasada rusă şi o reţea extinsă de apartamente administrate de ambasadă sunt doar câteva.
Raportul serviciilor de informaţii cehe arată că scopul Rusiei este manipularea proceselor de luare a deciziilor cu scopul de a forţa opoziţia să se autodistrugă, notează Euractiv citat de zf.ro
De asemenea, activiştii pro-ruşi din Cehia au ameninţat constituţia ţării răspândind informaţii false pentru a crea opoziţie la ordinea politică şi la calitatea ţării de membră a UE şi NATO. Astfel, spune contraspionajul ceh, principala ameninţare pentru statul ceh vine de la operaţiunile războiului hibrid. Mai ales prin „afirmaţii înşelătoare, manipulative şi false“ răspândite prin „internet, reţele de socializare, propriile canale video online sau prin aşa numita media independentă/alternativă, activiştii pro-ruşi divizează şi polarizează societatea“. Cehia a fost, de asemenea, scena activităţilor subversive ale Rusiei ţintite spre suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Mai mult, relatează Radio Praga, care citează analiza contraspionajului ceh, FSB, un serviciu de spionaj rus, este aparent responsabil pentru construirea în secret a unei infrastructuri IT&C destinate operaţiunilor la nivel local şi global.
Despre activităţile chineze, raportul serviciilor de informaţii cehe spun că „în ceea ce priveşte complexitatea lor, acestea sunt comparabile cu cele ale Rusiei“. Operaţiunile chineze cresc, ceea ce este considerat o problemă de securitate fundamentală. Activităţile chineze, la fel ca ale ruşilor, „ţin de politică, diplomaţie, spionaj, economie şi războiul informaţional“. Însă distanţa geografică mare dintre Cehia şi China şi absenţa unor angajamente militare chineze în Europa fac ca influenţa spionilor Chinei să fie mai mică. „Aceste activităţi includ căutarea şi contactarea de posibili colaboratori şi agenţi printre cetăţenii cehi.“ Focusul Chinei este în special pe oamenii din mediul academic şi pe oficiali din administraţia de stat şi din domeniul securităţii.