Chirurgie cardiacă minim invazivă salvatoare pentru un bărbat de 68 de ani
Consultațiile de specialitate și efectuarea unor investigații de rutină au un rol important în diagnosticarea la timp a multor afecțiuni, unele dintre acestea grave, și în evitarea apariției complicațiilor. În acest mod, pot fi depistate și unele boli ale inimii, chiar și atunci când pacientul încă nu are semne și simptome care ar putea să indice o afecțiune cardiovasculară.
Calcificarea de inel mitral, care în timp cauzează stenoză mitrală sau insuficiență de valvă mitrală, este unul dintre procesele degenerative cronice care poate fi descoperit printr-o ecocardiografie. De cele mai multe ori, calcificarea de inel mitral se asociază cu alte boli cardiovasculare, precum boală arterială periferică sau fibrilație atrială.
Cu o astfel de problemă s-a confruntat Gheorghe, în vârstă de 68 de ani. Până să găsească o soluție la problema sa de sănătate, pacientul a fost la mai multe spitale din București. Bărbatul suferea de boală mitrală degenerativă cu calcificarea inelului mitral, la care avea asociate multe afecțiuni grave: boală aortică degenerativă, insuficiență cardiacă stadiul III, boală arterială periferică, boală renală cronică, diabet zaharat tip II și hipertensiune arterială.
Gheorghe avea nevoie de o intervenție chirurgicală, însă toți medicii i-au spus că este un caz complicat și că nu pot interveni. În plus, ideea de operație pe cord deschis l-a speriat pe pacient, astfel încât a tot amânat momentul tratamentului. Până când a început să se simtă tot mai rău, nu mai putea să respire și avea dureri puternice în piept. Și-a dat seama că starea sa s-a înrăutățit și a decis să se programeze la Prof. Dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR.
După consult și efectuarea unor investigații specifice, inclusiv RMN și CT, Prof. Dr. Victor Costache i-a recomandat pacientului o intervenție de implantare a unei valve transcateter în inelul mitral calcificat și a unei bioproteze aortice pentru boala aortică degenerativă. Intervenția a decurs fără probleme și s-a încheiat cu succes. Pentru pacient a urmat o perioadă de recuperare, însă în prezent se simte bine și respectă întocmai recomandările medicale. P
Intervențiile chirurgicale pentru pacienții cu afecțiuni cardiovasculare sunt realizate la Spitalul Clinic SANADOR în condiții de maximă siguranță, de o echipă medicală experimentată, într-un bloc operator complet digitalizat, cu sprijinul specialiștilor din Secția de Anestezie și Terapie Intensivă Cardiovasculară, de categoria I, cu competențe extinse. Operațiile pot fi efectuate clasic, pe cord deschis, sau minim invaziv, prin minitoracotomie și chirurgie endoscopică, în funcție de indicațiile fiecărui caz.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu afecțiuni cardiovasculare au acces la numeroase tipuri de intervenții cardiovasculare, precum plastie de valvă mitrală, înlocuire de valvă mitrală, bypass aortocoronarian, dar și la proceduri hibride, care îmbină chirurgia cardiovasculară cu proceduri endovasculare realizate în Laboratorul de Angiografie.