Unele aspecte importante introduse de legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, de legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi de legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, în special ţinând cont de efectul lor cumulativ în contextul politic complex care predomină în prezent în România, ar putea submina independenţa judecătorilor şi a procurorilor români şi încrederea publicului în sistemul judiciar, arată Comisia de la Veneţia într-o opinie privind amendamentele la cele trei legi, adoptată vineri şi publicată luni integral pe site-ul său.

“Potrivit autorităţilor române, procesul de reformă a fost necesar şi a fost desfăşurat pentru a oferi răspunsuri la problemele existente şi la nevoile sistemului judiciar şi pentru a-l adapta la noile realităţi sociale. Amendamentele propuse au avut drept scopuri consolidarea independenţei judecătorilor, prin separarea carierelor judecătorilor şi ale procurorilor, dar şi sporirea eficienţei şi a responsabilităţii sistemului judiciar. Unele schimbări au fost necesare pentru a pune în aplicare o serie de decizii ale Curţii Constituţionale a României”, se menţionează în opinia Comisiei de la Veneţia.

Procesul legislativ a avut loc într-un context marcat de un climat politic tensionat, afectat puternic de rezultatele eforturilor ţării de a combate corupţia, cu o controversă şi dezbatere legate de aspecte sensibile atât pentru continuarea eforturilor României în acest domeniu, cât şi pentru funcţionarea independentă a sistemului său judiciar.

Pe de o parte, există relatări despre cazuri de presiuni şi intimidări la adresa judecătorilor şi a procurorilor, inclusiv din partea unor politicieni de rang înalt şi prin companii media; pe de altă parte, presupuse cazuri de abuz din partea unor magistraţi români, în special procurori, au condus la punerea sub semnul întrebării a metodelor folosite în combaterea corupţiei.

“De asemenea, în urma recentei dezvăluiri a protocoalelor de cooperare semnate de Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi instituţii judiciare, au fost ridicate întrebări despre impactul unei asemenea cooperări asupra independenţei instituţiilor judiciare şi asupra măsurilor de salvagardare necesare pentru a proteja sistemul judiciar în faţa interferenţei nejustificate. În acelaşi timp, procesul legislativ, care s-a dovedit a crea divizări în societatea românească, a fost criticat în absenţa unor consultări incluzive şi eficiente”, notează Comisia de la Veneţia.


Comisia Europeană (CE) a transmis, la solicitarea MEDIAFAX, că va prezenta o analiză detaliată în raportul MCV pe data de 13 noiembrie despre modificarea legislației în domeniul justiției și va ține cont și de cele două avize ale Comisiei de la Veneția pe Legile justiției și Codurile penale.

Am luat cunoștință în mod favorabil de cele două avize ale Comisiei de la Veneția pe Codurile Penale și Legile Justiției. Solicităm autorităților din România să le ia în considerare. După cum a declarat și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans în cadrul dezbaterii Parlamentului European: <În timp ce vom continua să dialogăm cu autoritățile române, în spiritul cooperării și în contextul Mecanismului de Verificare și Cooperare, Comisia trage concluziile adecvate dacă amendamentele la Legile justiției, Codurile penale și la Legile privind conflictul de interese și combaterea corupției nu țin cont de aceste preocupări>”, precizează un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, în răspunsul transmis la solicitarea MEDIAFAX.

13 COMMENTS

  1. Halooooo! Marea infractionalitate, cine o urmareste?! Violenta si violurile, nu sunt in domeniul vostru?
    https://m.antena3.ro/actualitate/locale/politia-locala-constanta-se-lauda-ca-a-confiscat-273-de-legaturi-de-verdeata-lansam-un-avertisment-491949.html
    Bine ca luati micii zarzavagii care nu au din ce trai si vand cateva legaturi de zarzavat! Pe cand in piete, sunt enorm de multi care se dau agronomi pe aceeasi mana cu sefii pietelor si fac preturile pe cheful lor!
    Asa da statut si loc de munca pentru polițiștii!

    • Romania e stat SUVERAN.

      Comisia de la Venetia vrea sa-si dea cu parerea, treaba lor nu ma intereseaza.

      Nu suntem slugile UE si ale comisiilor sale. Ele nu apara interesele Romaniei.

      Nu-i mai bagati in seama, sa latre sa urle ca pe urma se linistestc daca le dai peste botul lor de ticalosi care nu vor sa vada PROTOCOALE SECRETE si ABUZURI in justitie cu oameni bagati la puscarie prin falsuri facute de procurori si acceptate de unii judecatori vanduti.

    • O noua compunere propagandistica de clasa a 5a marca PPE, semnata de Comisia de la Venetia . Despre protocoale amintit in treacat, nu vad o CONDAMNARE clara, fara echivoc a acestor odiosenii prin care SRI conduce Justitia Romana.

      Aceasta Comisie n-a castigat alegerile in Romania din cate imi amintesc. Asadar avem parlamant ales de romani care sa faca legi pentru romani. Nu UEul sau alte Comsii si comitete cunosc nevoilie romanilor. Sa mai terminam odata cu toate servilismele si puparile Comisiilor de aiurea si sa ne vedem de treaba noastra cum fac si celelalte tari din UE. Suntem stat national suveran.

  2. CINE CREDETI CA TREBUIE SA-I MAI LOVEASCA IN CAP PE NEBUNII DE LA PUTERE? Milioanele de romani care au iesit in strada, UE, SUA, NATO, toti partenerii importanti au criticat in modul cel mai dur modificarile facute de tudorel, serban, nicolicea si iordache! Trebuie oare impuscati de trupe speciale pentru ca ei sunt prosti si nu inteleg?

    • Le propun acelor “milioane” de romani care au iesit in strada sa iasa si la vot data viitoare iar dvs. va propun un control amanuntit – sintagmele cu trimitere mai mult sau mai putin directa la violenta de orice fel nu sunt acceptabile intr-o societate, cu atat mai putin intr-una democratica.

    • @ Vasile,

      Prost esti tu mai Vasile crezi ca UE-Merkel si USA -aripa Soros vor binele Romaniei.
      ———
      Ce parere ai sa am eu grija de familia ta ca tu nu te pricepi si eu ii vreau binele ? Vrei ?

      • eu am incredere deplina in UE si PE, in Comisia de la Venetia! Ma bucur iar ca a fost Kovesi la sefia DNA, ma bucur ca este inca Lazar la conducerea parchetului, ma bucur ca milioanele de romani care au luptat pentru pedepsirea hotilor si infractorilor politicieni au adus stima in lume Romaniei! Nu pot sa inteleg ca sunt opameni platiti ca voi care posteaza mesaje antieuropene si antiamericane, ca sunteti slugi ale unor infractori ai ciumei rosii, ale lui dragnea condamnat de doua ori pentru furt! Nu pot sa cocep ce oameni sunteti sa sustineti o grupare mafiota si infractionala de la conducerea Parlamentului si Guvernului!

        • And again, daca ai incredere de ce iei tu si nevasta ta decizii si nu-i lasi pe vecinii de bloc sa-ti conduca familia ? Sau pe colegii de servici ? Poti sa-i alegi pe cei care crezi tu ca sunt mai buni. Sa-ti spuna ei cum sa-ti faci finantele, unde sa te duci in concediu la ce scoala sa-ti dai copii.

          Am crezut si eu in anii 90 in UE si alte entitati straine….eram tanar si naiv. Sper ca si tu esti la fel si mai ai timp sa-ti revii.

  3. Well, i-au spălat fata lui Johannis atât cât sa-l țină in post pana la anul după ce trece președinția CE; in schimb, Johannis le-a promis “pacea socială” adică “pact pe justiție” cu toate partidele, organizațiile și mercenarii implicați in războiul de strada declanșat acum 2 ani.Ca și in cazul lui Bașescu, Johannis devine astfel guvernator al Marcii România pana in 2019, SEcuritatea rămâne pe picioare, ușor cosmetizată, sa pregătească noul guvernator și totul e bine când se sfârșește cu bine; spre deosebire de cazul Basescu totul se va fi făcut cu voia sau lipsa de voința, mai degrabă, a populației care va fi acceptat, in tăcere, sa fie condusă de impostori și mercenari de toate culorile. Aferim!

  4. Se vrea continuarea “erei procurorilor”, acum sustinuti de oriunde, numai din romanica, nu?!
    De cativa ani a aparut si uriasul clan al politistilor care trec pe langa infractorul in actiune si nu ia masuri!
    Apropo de magaria pe fata practicata de cativa ani, se intocmesc dosare in rem desi infractorul a fost vazut sau prins in actiune!
    Cum e posibil sa domine “dosarele in rem”, sa fie pana la urma nesolutionate/inchise sau infractorii sa fie liberi pe strada, sa isi continuie activitatea infractionala cu “acceptul” procurorilor sau judecatorilor care nu considera ca au comis ceva grav desi ceea ce fac, e debutul sau continuarea problemelor grave in societatea romaneasca?!
    De unde mama dracului ati mai copiat si importat asemenea escrocherie, o grava reforma implementata cu succes pentru destabilizare, violenta si ura?!

  5. 1. Cate tari membre UE au primit recomandari in domeniul justitiei. Oare nu exista legi ce incalca independenta justitiei in Germania, Franta, Spania, etc?
    2. Ce spune Constitutia in legatura cu consultarile realizate de presedinte? Nu e o intrunire ilegala precum protocoalele? Decizia in privinta legilor le ia parlamentul iar in cazul in care nu exista o majoritate atunci presedintele intervine pentru a media formarea unei majoritati pentru a vota o lege. Nu cred ca e cazul acum, nu?

    De prea multe ori persoane care nu au nici un fel de atributii in domeniu intervin in chestii care nu ii privesc.

    Daca vrea intrunire pe tema justitiei poate face alta intrunire, CSAT unde sa discute chestiuni ce il ingrijoreaza dar intrunirea de mediere este ILEGALA si NECONSTITUTIONALA.

Leave a Reply