Cancelara Angela Merkel consideră că două treimi din persoanele din Germania ar putea fi infectate cu noul coronavirus. Merkel a anunțat că va exista o acțiune coordonată la nivelul UE împotriva răspândirii virusului, scrie Deutsche Welle.
Într-o conferință de presă extraordinară la Berlin, cancelara federală Angela Merkel a declarat miercuri că 60-70 la sută din locuitorii Germaniei s-ar putea infecta cu noul coronavirus.
Aceste cifre au fost menționate cu ceva timp în urmă de către experți, precum virologul berlinez Christian Drosten. Încă nu se știe cât va dura până când va fi atinsă această cotă, a subliniat directorul Institutului de Virologie de la clinica universitară Charité din Berlin. “Poate dura doi ani sau chiar mai mult”, a spus Drosten. Se estimează că 80 la sută dintre persoanele infectate vor avea simptome ușoare ale bolii. Experții așteaptă ca într-un an, un an și jumătate să existe vaccinuri împotriva noului coronavirus.
Cancelara Merkel a anunțat că va exista o acțiune coordonată la nivelul Uniunii Europene în combaterea crizei coronavirus și a făcut apel la solidaritate. Liderii UE au mandatat Comisia Europeană să-și intensifice eforturile în direcția împiedicării răspândirii coronavirusului și în contracararea efectelor economice. Va fi creat un fond de 25 de miliarde de euro pentru a reduce efectele crizei economice cauzate de coronavirus, a confirmat Angela Merkel.
Germania nu va închide frontierele din cauza răspândirii virusului. La nivel național, comitetul de urgență al guvernului federal a anunțat că poliția va ”intensifica din nou controalele, în special la granițele din sudul Germaniei”. Comitetul, din care fac parte reprezentanți ai ministerelor de Interne și al Sănătății, a susținut, de asemenea, recomandarea făcută anterior de ministrul Sănătății, Jens Spahn, de anulare a evenimentelor cu peste 1000 de participanți.
Virusul Covid-19 continuă să se răspândească în Germania: peste 200 de cazuri noi de infecție au apărut în cele șase state federale cele mai afectate doar marți după-amiază. Acest lucru rezultă din comunicările autorităților din Renania de Nord-Vestfalia, Bavaria, Baden-Württemberg, Hessa, Saxonia Inferioară și Berlin, centralizate de Institutul Robert Koch. Până miercuri la orele amiezii, în Germania au fost semnalate, în total, peste 1600 de cazuri. Tot miercuri a fost anunțat și al treilea caz de deces în urma îmbolnăvirii cu coronavirus în Germania. Este a doua victimă din regiunea Heinsberg, unde s-au înregistrat primele și cele mai numeroase cazuri de infectare din landul federal Renania de Nord-Vestfalia. Alte informații despre a treia victimă nu au fost făcute publice deocamdată.
Bărbații, femeile și copiii se infectează la fel de des cu noul coronavirus, dar urmările sunt foarte diferite. Cel mai mult contează vârsta, bolile cronice, dar și sexul.
Noul coronavirus se va răspândi rapid în următoarele săptămâni și luni, a avertizat renumitul virolog german Christian Drosten de la clinica Charité din Berlin. Până la două treimi din populația Germaniei s-ar putea să se infecteze.
Vestea bună e însă că, în marea majoritate a cazurilor, infecția nu va duce la o îmbolnăvire gravă. În plus, majoritatea oamenilor vor dezvolta deja anticorpi împotriva SARS-CoV-2 până în toamnă, când va începe noul val de răceli și gripe.
De ce trebuie protejate mai ales persoanele în vârstă?
Bătrânii sunt deosebit de periclitați în contextul coronavirusului. În China, doar 0,2 la sută dintre persoanele infectate de sub 40 de ani și-au pierdut viața în urma bolii pulmonare cauzate de coronavirus, comparativ cu 8 la sută dintre cei cu vârste între 70 și 79 de ani și 14,8 la sută dintre persoanele de peste 80 de ani.
Așadar, în următoarele săptămâni și luni trebuie protejați mai ales bătrânii, în special cei care suferă și de alte boli. Ei ar trebui să evite adunările mari, concertele sau chiar și întrunirile unei asociații din care fac parte.
Nu apelați la bunici pentru supravegherea nepoților în situații de excepție, cum ar fi carantina la domiciliu. Ar fi bine ca rudele mai tinere să-i ajute pe bătrâni la cumpărături, pentru ca aceștia să evite supermarketurile aglomerate.
Ce fel de boli cresc riscurile în contextul unei infecții cu coronavirus?
Aproape toți pacienții care au decedat erau deja bolnavi înainte de a se infecta cu noul virus. Potrivit analizelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), efectuate pe baza cazurilor din China, cei mai expuși sunt bătrânii care suferă de boli cardiovasculare, diabet, hipertensiune, boli ale sistemului respirator și cancer.
De ce evoluția bolii e adesea mai gravă la bărbați decât la femei?
Potrivit OMS, boala pulmonară cauzată de noul coronavirus a făcut mai multe victime în rândurile bărbaților. În China, rata medie a mortalității a fost de 2,8 la sută la pacienții de sex masculin, comparativ cu 1,7 la sută la cei de sex feminin. Raportul era asemănător în 2003, în cazul epidemiei de SARS din Hongkong. Chiar și gripa “normală” evoluează, de obicei, mai grav la bărbați.
Sistemul imunitar al femeilor este mai rezistent decât cel al bărbaților, în special din cauza estrogenului, un hormon feminin care ajută la lupta mai rapidă împotriva agenților patogeni.
În plus, există și motive genetice pentru aceste diferențe, a explicat virologul molecular german Thomas Pietschmann, în dialog cu DW: “Unele dintre genele relevante pentru sistemul imunitar, de pildă cele care recunosc agenții patogeni, sunt codate pe cromozomul X. Pentru că femeile au doi cromozomi X și bărbații doar unul, ele au un avantaj în lupta împotriva bolilor.”
Contează foarte mult și stilul de viață: adesea, femeile trăiesc mai sănătos decât bărbații. În China fumează 52 la sută dintre bărbați și mai puțin de 3 la sută dintre femei. Când plămânii sunt deja afectați de consumul de nicotină, orice boală a căilor respiratorii evoluează mai grav – nu doar infecția cauzată de coronavirus.
De ce sunt mai rezistenți copiii?
În mod surprinzător, copiii nu se numără printre grupurile cele mai vulnerabile în contextul coronavirusului. Din fericire nu a existat niciun singur copil infectat care să fi murit în urma acestei boli pulmonare.
Copiii care se infectează au doar simptome ușoare sau nu se îmbolnăvesc deloc. Oamenii de știință nu au ajuns încă la o concluzie clară în privința cauzelor. Mulți medici presupun că, în cazul copiilor foarte mici, își face efectul “sistemul nespecific” cu care sunt născuți.
Ca protecție împotriva primilor agenți patogeni, mama îi oferă bebelușului prin intermediul laptelui matern propria ei protecție imunitară specifică. Din acest sistem de apărare înnăscut fac parte, spre exemplu, celule care atacă toți agenții patogeni care pătrund în corp prin mucoase sau prin piele.
De obicei, această “imunizare pasivă” e suficientă până când copiii își dezvoltă propriul sistem imunitar de apărare specific. Chia și mai târziu, sistemul imunitar e capabil să “învețe” și să se dezvolte când apar noi agenți patogeni.
Nu, coronavirusul care ține lumea în suspans nu provine din laboratoarele militare chineze sau americane. Nu, albanezii nu posedă imunitate genetică la coronavirus, chiar dacă la televizor prezicătoarele spun altceva.
Știrile false despre noul coronavirus cuprind teorii amuzante și absurde, dar și zvonuri despre uneltiri înfricoșătoare. De pildă, activista online Dane Ashlie a “a dezvăluit” sutelor de mii de urmăritori ai săi pe Youtube și Facebook “adevărata origine” a bolii: virusul a fost cauzat de extinderea tehnologiei mobile 5G în provincia chineză Wuhan. Ashlie a închis astfel cercul dintre teoria conspirației digitale și pandemia digitală.
Mituri respinse de OMS
Având în vedere miile de păreri despre coronavirus, nu surprinde că avertismentele privind știrile false pe marginea acestui nou virus sunt la fel de cuprinzătoare ca rapoartele oficiale. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a creat un site special pentru a clarifica zvonurile despre presupuse metode miraculoase de tratare a coronavirusului sau despre căile de răspândire a acestuia. https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters
Respingerea știrilor false și strategia clară de informare a OMS atestă că autoritățile medicale și mass-media au învățat lecțiile trecutului.
Istoria teoriilor conspiraționiste despre îmbolnăviri
Pandemiile apărute la nivel global au fost întotdeauna însoțite de zvonuri și teorii ale conspirației – cu urmări fatale! De fiecare dată (și astăzi se întâmplă la fel), în centrul atenției s-au aflat originea și răspândirea bolilor. Potrivit profesorului Michael Butter din Tübingen, o teorie a conspirației presupune că un grup care operează în secret încearcă să controleze sau să distrugă o instituție, o țară sau chiar întreaga lume.
Moartea neagră
De pildă, nimeni nu a cunoscut originea ciumei care a lovit Europa la mijlocul secolului al XIV-lea. Zvonurile privind otrăvirea fântânilor s-au răspândit cu rapiditate. Iar presupușii făptași au fost găsiți la fel de repede: evreii cu planul lor satanic de dominație mondială. O epidemie inexplicabilă a fost încărcată politic și religios, soldându-se cu pogromuri și evacuări. Însă teoriile conspiraționiste de acest fel nu au fost în niciun caz o caracteristică a unor epoci demult apuse și bogate în superstiții.
Otrava nemțească
Între 1918 și 1920, “gripa spaniolă” a răpus între 25 și 50 de milioane de vieți, mai multe decât prima conflagrație mondială. Dat fiind că originea bolii nu a putut fi cercetată decât abia în anii ’30, mulți contemporani au catalogat boala drept “otravă germană” – o armă artificială creată artificial de Wehrmacht.
Gândaci Colorado împotriva RDG
Deși nu a fost o boală, gândacul din Colorado a creat mari probleme în fosta RDG. În 1950, când gândacul începuse să amenințe întreaga recoltă de cartofi, propaganda socialistă l-a declarat “armă americană” menită să saboteze estul. Astfel, noul regim încerca să escamoteze propriile eșecuri.
Operațiunea Detrick
Aproape nicio altă boală nu a fost vizată de o campanie atât de elaborată de dezinformare precum SIDA.
(https://www.bstu.de/assets/bstu/de/Publikationen/BFi33_Selvage_AIDS.pdf und https://www.wilsoncenter.org/blog-post/operation-denver-kgb-and-stasi-disinformation-regarding-aids).
Începând din 1983, serviciul secret sovietic KGB a răspândit zvonuri conform cărora Statele Unite ar fi dezvoltat SIDA ca armă biologică la Fort Detrick. Americanii ar fi testat-o pe prizonieri, minorități și homosexuali, iar ulterior ar fi susținut că boala a apărut în Africa.
În 1985, biologul sovietico-german Jakob Segal a scris o lucrare pseudoștiințifică bazată pe această teorie a conspirației. Deși biologii și medicii din întreaga lume au respins tezele ca fiind un nonsens, această teorie a conspirației rezistă până astăzi sub diverse forme.
Schema F
Ceea ce a funcționat pentru SIDA a putut fi aplicat și altor boli. După căderea Uniunii Sovietice la mijlocul anilor ’90, autoritățile sanitare începuseră să gestioneze tot mai bine maladia SIDA. Însă în Africa izbucnește un focar de Ebola.
Unii dintre aceiași teoreticieni ai conspirației care credeau că originea artificială a SIDA se află în laboratoarele americane au pus izbucnirea Ebolei pe seama unor presupuse teste cu arme biologice desfășurate în centrele de cercetare militară Fort Detrick din SUA sau la Porton Down, în Marea Britanie.
În 2019, congresmanul Chris Smith a solicitat în mai multe rânduri Pentagonului să facă publice documente secrete despre dezvoltarea căpușelor militarizate. Un “studiu” publicat recent a sugerat că acestea au răspândit în întreaga lume borelioza (boala Lyme), o boală inflamatorie multisistemică produsă de spirocheta Borellia și transmisă la om prin înțepătura căpușei infectate.
Arme biologice și demență digitală
“Gripa spaniolă”, SIDA, Ebola, boala Lyme și, mai nou, coronavirusul. Lista bolilor globale despre care se spune că sunt rezultatul programelor de arme biologice din SUA este din ce în ce mai lungă. Totuși, în ceea ce privește coronavirusul, există și zvonul că el ar fi produsul unei arme biologice a chinezilor.
Cu toate acestea, argumentele sunt întotdeauna aceleași. Probele lipsesc. Asemenea teorii ale conspirației apar cu precădere în etapele timpurii ale pandemiei, când originea și metodele de transmitere a bolii sunt încă relativ neclare.
Adesea, revoluția digitală complică situația. Știrile false și zvonurile se răspândesc cu rapiditate prin intermediul rețelelor de socializare și al serviciilor de mesagerie, depășind capacitatea autorităților medicale de a oferi informații la timp. Epoca digitală acționează ca un turbocompresor asupra teoriilor conspiraționiste despre boli.
Corona este un virus ce poate fi depășit doar prin cercetări serioase, măsuri de igienă și îngrijiri medicale. Lista aceasta poate fi completată cu informarea corectă despre virus. Educația, competența mass-media și igiena mentală ajută și în acest caz. Unii “trolli” de pe Internet recomandă o bere Corona ca remediu pentru temerile și emoțiile iraționale. Deși acest lucru nu are un efect de vindecare dovedit, el calmează predispoziția către conspirații și isteria, scrie dw.de