Cum este tratat modern un tip de cancer frecvent întâlnit la bărbați

 

Înaintarea în vârstă crește riscul de a dezvolta unele afecțiuni grave. Din fericire, progresele tehnologice și evoluția procedurilor medicale au dus la apariția unor tratamente eficace și minim invazive, care cresc șansele de vindecare și asigură o bună calitate a vieții pacientului.

Cancerul de prostată este o afecțiune oncologică frecvent întâlnită la bărbați, care apare de cele mai multe ori după vârsta de 50 de ani. În stadiile incipiente ale bolii, semnele și simptomele pot fi absente, discrete sau comune altor afecțiuni ale tractului urinar, astfel încât pot trece neobservate, iar cancerul evoluează. De aceea, bărbații de peste 50 de ani ar trebui să se programeze la o consultație urologică în fiecare an. Examenul clinic, ecografia de prostată și o analiză de sânge – testul PSA, adică antigenul specific prostatic – pot ajuta la descoperirea din timp a unei afecțiuni prostatice.

Atunci când medicul urolog suspectează prezența cancerului de prostată, va recomanda investigații avansate, precum un RMN de prostată și o biopsie de fuziune, cea mai performantă tehnică de puncție prostatică, prin care imaginile multiparametrice obținute prin rezonanță magnetică fuzionează cu imaginea ecografică oferită în timp real de un ecograf specializat. În acest fel, poate fi stabilit diagnosticul de certitudine.

O operație robotică pentru prostată, numită prostatectomie robotică, este standardul de aur pentru tratamentul cancerului de prostată. Cu ajutorul robotului chirurgical, medicul poate elimina prostata, păstrând intacte structurile anatomice din jurul acesteia, reușind astfel să salveze continența urinară și potența. Intervenția chirurgicală este minim invazivă, cu incizii mici, ceea ce aduce avantaje considerabile: sângerare redusă, recuperare rapidă, risc redus de complicații și durată scurtă de spitalizare, comparativ cu operația deschisă.

Sistemul robotic este coordonat de chirurg prin intermediul consolei, însă gesturile brațelor robotice sunt superioare celor umane ca precizie, finețe și amplitudine. În plus, robotul elimină tremurul fiziologic al mâinii și asigură imagini tridimensionale, mărite de până la zece ori, ale câmpului operator. Chirurgia robotică urologică este o bună opțiune și pentru tratamentul altor afecțiuni ale prostatei, precum adenomul de prostată. P

La Spitalul Clinic SANADOR, chirurgii urologi folosesc pentru operații de prostatectomie robotul chirurgical da Vinci Xi, cel mai performant model disponibil în acest moment la nivel mondial. Intervențiile sunt realizate în deplină siguranță într-unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din România, iar Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, singura din sistemul privat acreditată ca secție ATI de categoria I, nivelul maxim de competență, asigură îngrijiri avansate.

În funcție de specificul cazului și de particularitățile pacientului, tratamentul chirurgical pentru cancer de prostată poate fi completat și alte proceduri de tratament, disponibile la Centrul Oncologic SANADOR, cel mai mare centru medical privat din țară specializat în diagnosticul și tratamentul afecțiunilor oncologice.

Leave a Reply