Cum sunt tratate modern afecțiunile ginecologice severe?
Datorită progresului înregistrat în chirurgie, multe afecțiuni beneficiază în prezent de tratamente moderne, minim invazive, cu incizii mici și cu rezultate funcționale excelente. În ginecologie, progresul este evident mai ales în tratarea bolilor severe ale femeilor tinere, unde prin chirurgia ginecologică minim invazivă se pot trata afecțiuni ca endometrioza, îmbunătățind șansele de obținere a unei sarcini. Diagnosticul și tratamentul chirurgical al afecțiunilor ginecologice trebuie efectuate de medici cu experiență în tehnici chirurgicale minim invazive – histeroscopice sau laparoscopice, pentru a asigura cele mai bune rezultate.
Histeroscopia este o procedură minim invazivă diagnostică și terapeutică cu multe avantaje, prin care se inspectează canalul cervical și interiorul uterului cu un telescop subțire, dotat cu o cameră video și o sursă de lumină. Prin histeroscopia terapeutică se pot rezolva polipi endometriali, fibroame submucoase, sinechii uterine sau un sterilet desprins de la locul lui și „pierdut” în cavitatea uterină.
Un alt tip de tehnică chirurgicală minim invazivă, în care chirurgul folosește instrumente endoscopice avansate, numite trocare, pentru a accesa abdomenul prin incizii minuscule, este cea laparoscopică. Cu ajutorul acesteia se poate efectua tratamentul minim invaziv al multor boli ginecologice precum endometrioza, endometrioza ovariană, sarcina ectopică sau fibromul uterin.
Chirurgia robotică este o formă avansată de chirurgie laparoscopică și este foarte utilă în tratarea minim invazivă a multor afecțiuni ginecologice. Studiile medicale recente susțin avantajele pe care le are chirurgia robotică în ginecologie în tratarea cancerului endometrial, față de tehnica clasică și laparoscopică. De asemenea, în cazul cancerului ovarian și al celui de col uterin, chirurgia robotică asigură avantajul unui abord mai facil. De pildă, în cancerul de col uterin robotul chirurgical ajută la realizarea cu mai multă ușurință și precizie a limfadenectomiei, alături de extirparea uterului și anexelor. Acest lucru este mult mai dificil de efectuat clasic sau laparoscopic într-o regiune anatomică îngustă, cum este pelvisul. P
La Spitalul Clinic SANADOR, pacientele au acces la intervenții chirurgicale ginecologice minim invazive, histeroscopice, laparoscopice sau asistate robotic, sigure și cu rezultate foarte bune. Dacă este indicat tratamentul chirurgical robotic, pacientele beneficiază de spitalizare scurtă, risc de complicații redus, recuperare rapidă, dar și de precizia sporită a actului chirurgical. La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile asistate robotic sunt efectuate cu sistemul de ultimă generație da Vinci Xi, cel mai avansat robot chirurgical din lume în acest moment.