Stars and Stripes, publicatia oficiala a Departamentului American al Apararii, publica un articol amplu despre considerarea cererilor repetate ale Romaniei si Poloniei pentru suplimentarea trupelor americane.
Pe fondul declansarii razboiului Rusiei in Ucraina, apropierii agresive a Moscovei de frontiera NATO, anexarii ilegale a Peninsulei Crimeea in 2014 si transformarea ei intr-o uriasa fortareata militara folosita azi pentru invadarea Ucrainei, Pentagonul incepe sa proceseze schimbarea totala a dispozitivului militar pentru adaptarea la noile realitati generate de atitudinea razboinica a Rusiei.

PENTAGONUL AR PUTEA PRIVI SPRE EST DACA VA ADUCE TANCURILE US ARMY IN EUROPA

Garnizoanele americane din Germania au fost in centrul strategiei de aparare al Armatei SUA în timpul Războiului Rece, dar dacă războiul Rusiei împotriva Ucrainei determină Pentagonul să trimită mai multe brigăzi de tancuri în Europa, ar putea fi necesar să se uite cu mai multa atentie spre Est.

Costul unor extinderi majore într-o țară atât de dens populată precum Germania, motorul economic al Europei, ar putea fi ridicat. „Este dificil să punem brigăzi suplimentare într-o singură locație în Germania în acest moment. Nu sunt sigur că avem capacitatea acolo să facem asta”, a spus John R. Deni, expert european in probleme militare și profesor la Colegiul de Război al Armatei SUA. „Trebuie să începem să ne gândim la locuri din Polonia sau România, unde sunt și zone bune de antrenament.”

Pentagonul a recunoscut că atacul Rusiei asupra Ucrainei ar putea schimba modul în care armata își amplaseaza si redimensioneaza forțele în Europa pe termen lung.

„Vom oferi opțiuni și cred că lucrurile se misca deja”, a declarat șeful de stat major al US Army, generalul James McConville, în timpul unei întâlniri găzduite de Asociația Armatei SUA la Washington.

Pentagonul va trebui sa ia în considerare eventuale decizii de la Casa Albă, dacă se doresc mai multe forțe de rotație sau mai multe unități cu sediul permanent în Europa. Pe lângă tipurile de unități și capacități, armata va trebui să exploreze cum să împartă resursele între Comandamentul Central al SUA (USCENTCOM), Comandamentul European (USEUCOM) și cel din Pacific (USINDOPACOM).

Greutatea este pe trupele terestre (US Army), care din punct de vedere istoric au constituit forța principală în Europa, dar in ultimele două decenii, aceasta forta s-a concentrat pe Orientul Mijlociu și Afganistan.

Un raport publicat miercuri de grupul de politici al Atlantic Council din Washington susține că Europa va trebui să fie preocuparea principală a US Army în anii următori.

„Îmi pare rău, CENTCOM, acum trebuie să fii un teatru de sprijin”, a spus Barry Pavel, coautor al raportului Atlantic Council. „Prioritățile numărul unu, două și trei ale Armatei trebuie să fie EUCOM. Punct. Acesta nu este un moment pentru a-i face pe toți fericiți. Dacă facem totul in etape mici acum, vom avea mult mai multe probleme.”

Pavel a fost membru al Consiliului de Securitate Națională în timpul administrațiilor președinților George W. Bush și Barack Obama.Deși Pentagonul a adus mai multe resurse în Europa de când Rusia a invadat pentru prima dată Ucraina în 2014, ideea EUCOM are o semnificatie scazuta dupa terminarea Războiul Rece rămâne înrădăcinată în anumite părți ale Departamentului de Apărare, a spus Pavel.„Aceasta este cultura din Departamentul Apararii”, a spus Pavel. „Dar Armata va urmări finantarile. Și acum banii vor fi în mai multe locuri.”

Mutarea în Polonia și România Unele decizii luate în timpul lungii retrageri de după terminarea Războiul Rece, ar putea limita opțiunile Pentagonului în Europa. În ultimii ani, Armata SUA a efectuat numeroase evaluări ale terenurilor, în așteptarea potențialului extindere a amprentei sale. Acestea au inclus vizite de cercetare la fața locului în nordul Germaniei. Dar nu a rezultat nimic tangibil din aceste eforturi. Și în anii de după, US Army a investit milioane de dolari în îmbunătățirea bazelor folosite de forțele de rotație din Polonia și România.

Aceste țări, împreună cu statele baltice, sunt de mult dornice să găzduiască mai multe trupe americane.Un avantaj pe care îl au Polonia și România față de țările baltice când vine vorba de a întemeia unități mari este că nu au frontiera directa cu Rusia, a spus Deni. Un alt argument pentru extinderea bazele forțelor americane spre Est este că Polonia și România probabil că vor împărți costurile, a spus el.

Printre mișcările pe care le recomandă raportul Atlantic Council pentru a contracara Rusia: cel puțin încă trei unități de luptă la nivel de brigadă, dintre care două ar trebui să meargă în Polonia și România. O a treia brigadă ar trebui trimisă în Germania, susține raportul.

Continuarea, aici :

https://www.stripes.com/branches/army/2022-03-11/us-army-garrisons-germany-russia-war-ukraine-5306127.html

#SUA, #aparare, #Europa, #NATO, #securitate, #Romania, #Polonia, #baze, #RaduTudor

1 COMMENT

  1. Eu doar intreb in legatura cu madam merkel. De ce nu se implica in aceasta actiune? Mai are legaturi cu putin? Doar intreb! In alta ordine de idei pe actiune, cred ca vor fi 2 perioade in care putin ar incheia razboiul: prima ar fi cam in 4 zile si a doua peste 5 zile, total cam 9 zile sau,desi e prea mult, 4-5=9 saptamani. Negocierea are la baza recastigarea drepturilor deja interzise rusiei plus ceva peste limita. Mai sta o perioada, cica, linistit, si o ia razna iar. Hai sa vedem ce se intampla, ma refer la noi cetatenii obisnuiti si NU la guvernul sau presedintele Romaniei.

Leave a Reply