Arheologi din nordul Chinei au descoperit un mormânt vechi de mai multe secole ai cărui pereţi sunt decoraţi cu uluitoare desene murale ce reprezintă viaţa de zi cu zi din perioada Dinastiei Tang, care a condus estul Chinei între anii 618 d.Hr şi 907 d.Hr., printre care şi ceea ce pare a fi o reprezentare a unui bărbat occidental cu părul blond, transmite luni Live Science.
Desenele murale prezintă, printre altele, bărbaţi care treieră grânele şi fac tăiţei. Unul dintre desenele murale reprezintă un bărbat occidental, cu părul blond şi barbă, care probabil că a ajuns în nordul Chinei din Asia Centrală, conform lui Victor Xiong, profesor de istorie la Western Michigan University, care nu a fost implicat în descoperire, scrie Agerpres.
Mormântul a fost descoperit în 2018 în timpul lucrărilor la un drum pe un deal de la marginea oraşului Taiyuan, capitala provinciei chineze Shanxi, dar arheologii au raportat descoperirea doar după ce au încheiat activitatea pe şantierul arheologic, luna trecută.
Conform unui articol publicat de agenţia chineză Xinhua, un epitaf descoperit în mormânt indică faptul că îi aparţine unui bărbat în vârstă de 63 de ani, care a murit în anul 736 şi soţiei sale.
Mormântul este compus dintr-o singură incintă cu pereţii din cărămidă, o uşă de acces şi un coridor. Scene ale vieţii de zi cu zi din perioada Dinastiei Tang decorează pereţii camerei mortuare, uşa de acces şi coridorul, precum şi platforma pe care se află plasat sicriul. Tavanul boltit al camerei este pictat cu reprezentări ale unui dragon şi ale unei păsări Phoenix.
Câteva figuri pictate în apropierea uşii de acces reprezintă “portarii” sau paznicii mormântului. Aceştia poartă robe galbene, iar unii dintre ei poartă săbii, conform Xinhua. Alte desene murale descriu peisaje naturale, precum şi bărbaţi care treieră cereale, femei care macină făina, bărbaţi care fac tăiţei şi femei care aduc apă de la fântănă.
Bărbaţii şi femeile sunt reprezentaţi în modul tradiţional “sub copac”, stil popular în regiunea Shanxi în acea epocă. După cum sugerează numele, oamenii sunt înfăţişaţi desfăşurându-şi activităţile cotidiene sub copaci frumos desenaţi.
Multe dintre personajele acestor desene murale par a reprezenta acelaşi bărbat şi aceeaşi femeie, iar arheologii sunt de părere că ar putea fi vorba de cuplul îngropat în acest mormânt. Într-o scenă femeia apare îmbrăcată cu o rochie colorată, în timp ce conduce patru cai alături de un bărbat cu barbă care ţine un bici.
Alte desene murale reprezintă munţi, copaci şi cămile, iar seria de desene din jurul sicriului îl poate reprezenta pe bărbatul îngropat acolo, în diferite stadii ale vieţii, conform Xinhua.
Desenele murale din mormânt sunt foarte bine conservate. “Cea mai familiară temă reprezentată în aceste desene murale este cea a unor personaje umane aflate sub copaci – o tradiţie ce ajunge înapoi în timp până la Dinastia Han (206 î.Hr – 220 d.Hr)”, conform lui Xiong. Desene murale similare au mai fost descoperite în regiunile chineze Xinjiang, Shandong, Shaanxi şi Gansu.
De asemenea, conform istoricului Victor Xiong, bărbatul blond, care nu este chinez şi care conduce nişte cămile, este îmbrăcat în mod distinct. “Pornind de la trăsăturile sale faciale şi stilul hainelor, îl putem identifica drept un ‘occidental’, probabil un sogdian provenit din Asia Centrală”, conform lui Xiong. Sogdianii erau negustori care străbăteau Drumul Mătăsii între Asia şi Europa şi care proveneau din teritoriile Tadjikistanului şi Uzbekistanului din prezent.