Apar noi informații în cazul fetelor dispărute din Caracal.
Rămășițele umane au fost găsite în mai multe butoaie metalice, în fântână dar și în frigider.
Surse spun rămășițele provin de la patru persoane.
Inițial se știa că ar fi vorba de două cadavre, însă descoperirile anchetatorilor au arătat că omul are la activ mai multe victime.
Bărbatul care ar fi omorât fetele dispărute din Caracal, Gheorghe Dincă, este cercetat acum pentru omor calificat. Dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt.
”Inițial dosarul s-a înregistrat pe rolul Parchetului de pe lângă judecătroia Caracal pentru infracțiunea de lipsire de libertate, având ca victimă minora de 15 ani. Ca urmarea a perchezițiilor efectuate la domiciliul suspectului, competența s-a declinat în favoare Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, astfel că în prezent urmărirea penală se efectuează sub aspectul infracțiunii de omor calificat.
La locuinţa acestuia fiind găsite rămăşiţe care par a fi umane, dar şi bijuterii care ar fi ale adolescentei dispărute în această săptămână, au precizat reprezentanţii Poliţiei Române. Anchetatorii nu exclud ca printre rămăşiţele găsite într-un butoi să se afle şi cele ale fetei dispărute în aprilie. Poliţiştii şi procurorii din judeţul Olt anchetează dispariţia a două adolescente, care au plecat la date diferite către Caracal şi nu au mai revenit.
Una dintre fete a dispărut din aprilie, iar cealaltă a fost dată dispărută joi.
Alexandra Măceșanu, una dintre fetele dispărute, a sunat joi seară la 112 şi a anunţat că este ţinută captivă într-o casă.
„S-a pierdut mult timp cu perchezițiile”, a spus Georgian Drăgan, purtător de cuvânt IGPR, vineri, într-o intervenție telefonică la Antena 3.
Poliția a găsit adresa presupusului criminalului, nu STS!
Poliție: „STS ne-a dat trei adrese greșite”
„Au fost identificate mai multe rămășite ce par a fi de natură umană”, a precizat purtătorul de cuvânt al IGPR.
Nu s-a găsit nimic la primele trei percheziții.
Abia la a patra adresă, la care oamenii legii au ajuns de dimineaţă, era mecanicul auto, în casa căruia s-au descoperit rămăşiţele umane.
Cât timp a trecut de la apelul Alexandrei la 112? Poliție: „Au trecut câteva ore bune”
„Inițial a primit o arie de unde s-ar fi afectuat acel apel. Apoi am primit acele trei locații, au fost necesare mandate de percheziție. S-a pierdut timp cu efectuarea acelor trei percheziții în urma cărora nu s-a găsit nimic(…). Așteptăm rezultatele de la medicină legală”, a mai spus purtătorul de cuvânt al IGPR.
Există suspiciunea că victimele au fost tranşate şi arse.
CE AU GĂSIT ANCHETATORII la cea de-a patra percheziție:
– la locuinţa bărbatului ar fi fost găsite fragmente de oase umane în butoaie metalice şi într-o fântână
– casa bărbatului este împrejmuită cu ziduri din cărămidă şi ciment şi în grădină ar avea săpate gropi umplute cu apă
– în ultimul apel telefonic, fata de 15 ani ar fi spus că e într-o curte cu mulţi câini.
Președintele Klaus Iohannis a avut o primă reacție în legătură cu tragedia din Caracal. Șeful statului a anunţat că va solicita în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care va avea loc marţi, o anchetă completă privind modul în care s-a acţionat în cazul adolescentei ucise la Caracal, precizând că, în situaţia în care se va dovedi că s-au luat măsuri greşite sau cu întârziere, vinovaţii vor trebui aspru sancţionaţi.
„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, este profund îndurerat de tragedia petrecută la Caracal și este revoltat de faptul că, din cauza unor disfuncționalități, autoritățile responsabile nu au reușit să salveze o adolescentă care și a pierdut viața în condiții dramatice. Circumstanțele în care a acționat criminalul trebuie clarificate de urgență.
Președintele României va solicita în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc marți, 30 iulie a.c., o anchetă completă privind modul în care a acționat în acest caz fiecare instituție responsabilă.
În situația în care se va dovedi că s-au luat măsuri greșite sau cu întârziere, vinovații vor trebui aspru sancționați.
De asemenea, toate problemele care vor fi identificate este obligatoriu să fie rapid rezolvate pentru că siguranța cetățeanului trebuie să fie garantată de instituțiile statului”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.
Premierul Viorica Dăncilă reacţionează la cazul şocant de la Caracal, unde o adolescentă a fost răpită şi ucisă de un bărbat, fără ca poliţiştii să poată interveni, deşi victima a sunat de trei ori la 112. Premierul face apel la preşedinte pentru o analiză în cadrul CSAT, în urma cătreia să se stabilească responsabilitatea STS.
“Crima din Caracal este o dramă cumplită, o tragedie care ne-a înghețat inimile. Ca mamă, sunt alături de rudele aflate în suferință și voi face tot ceea ce îmi stă în putință pentru a le sprijini.
Ca prim-ministru, solicit imperativ o anchetă completă și elucidarea de urgență a acestui caz, motiv pentru care am dispus alocarea tuturor resurselor necesare din partea Poliției Române și deplasarea de urgență a Ministrului Afacerilor Interne la Caracal.
De asemenea, fac un apel către Președinte pentru o analiză riguroasă în ședința de CSAT de marți, în special a responsabilității STS în acest caz.
Cine a greșit va plăti.
Este un apel ferm către toate instituțiile implicate să analizeze și să impună sancțiuni severe, dar și să corecteze eventuale vulnerabilități și vicii de procedură, pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple”, scrie Viorica Dăncilă pe Facebook
Procurorul general Bogdan Licu a dispus, vineri, efectuarea de verificări la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, pentru a fi analizat modul în care procurorii din structură au supravegheat cercetarea în cazul fetei din Olt.
„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Bogdan Dimitrie Licu, a dispus în cursul zilei de azi, 26 iulie 2019, efectuarea de verificări la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal privind modul în care s-a realizat supravegherea activității de cercetare penală în cauza privind decesul unei tinere din județul Olt. Controlul va fi efectuat de către procurori din cadrul Serviciului de Îndrumare și Control”, se arată într-o informare a Ministerului Public.
Pecheziția locuinței lui Gheorghe Dincă, principalul suspect în cazul crimei din Caracal a început după aproximativ trei ore de la momentul în care s-a obținut autorizația, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din anchetă.
Surse judiciare au declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că autorizația de percheziție a locuinței lui Gheorghe Dincă, suspectul în cazul crimei din Caracal, s-ar fi dat vineri dimineața, în jurul orei 3.00 – 3.30.
Cu toate acestea, percheziția domiciliară a început doar la ora 6.00 dimineața, au precizat sursele citate. Informaţia a fost confirmată, la Antena 3, de procurorul general, Bogdan Licu.
A durat 19 ore până când Poliția a reușit să găsească, în Caracal, locația în care se presupune că Alexandra, fata de 15 ani, a fost omorâtă și arsă. STS spune că e datoria companiei de telefonie mobilă să identifice locația. Polițiștii s-au învârtit însă pe străzi, în timp ce copila a fost ucisă, conform Mediafax.
Potrivit unor surse apropiate anchetei, aria furnizată de STS avea circa 2 km pătrați.
Aceleași surse spun că lucrurile au decurs în felul următor:
– ora 11 dimineața (data de 25 iulie), Alexandra a sunat de 3 ori la 112
– căutările au început fără mandat, deoarece legislația în vigoare nu presupune niște date clare privind mandatele de căutare în cazul dispăruților
– primul mandat a fost obținut la ora 18, pe baza locațiilor STS, iar percheziția a avut loc la ora 20.00
– un nou mandat de localizare a fost cerut la ora 2 noaptea
– la ora 6 dimineața, polițiștii au primit mandatul și au intrat în casa lui Gheorghe Dinca.
Conform oficialilor IGPR, STS a transmis însă trei locații eronate, iar echipajele au reușit să ajungă la imobilul în care era victima abia după 19 ore. Cu alte cuvinte, polițiștii s-au învârtit pe străzi în Caracal, în timp ce fata era ucisă.
Alexandra a apucat să sune la 112 de trei ori, oferind chiar detalii, după cum a anunțat Serviciul de Telecomunicații Speciale.
“Al doilea apel a fost preluat de operatorul 112, la ora 11:06:25
– 11:06:55: operatorul 112 a apelat dispeceratul Poliției
– 11:07:53: dispecerul Poliției a preluat apelul, fiind în legătură directă cu apelanta;
Pe timpul discuției cu dispecerul de la Poliție, apelanta nu a reușit să furnizeze date privind adresa/locația în care se află, dar a furnizat o adresă de pe o carte de vizită pe care o găsise în locația în care se afla. Apelanta a menționat că nu știe dacă adresa de pe cartea de vizită este cea în care se află la momentul apelului.
Al treilea apel a fost preluat de operatorul 112 la ora 11:12:36
– 11:12:43: operatorul 112 a apelat dispeceratul Poliției
– 11:12:51: dispecerul Poliției a preluat apelul, fiind în legătură directă cu apelanta;
Ulterior, pentru a obține informații suplimentare referitor la locul în care se afla apelanta, operatorul 112 a încercat de nouă ori să reapeleze numărul de pe care s-a efectuat apelul, la toate aceste apeluri intrând mesageria vocală”, a transmis STS.
STS a anunțat că nu identifică locul telefonului și nici celula operatorului de telefonie prin care se efectuează apelul.
“Toate aceste informații sunt furnizate de către furnizorul reţelei publice mobile de telefonie la iniţierea apelului, sub forma unor sectoare de cerc și sunt disponibile la nivelul operatorilor și dispecerilor implicați în gestionarea cazului”, se arată în comunicatul STS.
Conform unui comunicat al ANCOM din noiembrie 2016, sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă poate stabili cu o mai bună acurateţe poziţia celor care solicită ajutor la numărul de urgenţă 112, inclusiv prin aflarea latitudinii şi longitudinii la care e apelantul.
Principalul suspect se numește Gheorge Dincă, are 57 de ani și este tată a 3 copii. Fiica bărbatului trăiește în Timișoara, iar băieții sunt plecați la muncă în străinătate. Gheorghe Dincă nu a recunoscut nicio faptă în fața procurorilor.
Cazul din Caracal aminteşte de cel al criminalului român Ion Rîmaru, născut în 1946 şi mort în 1971, despre care unele surse spun că s-ar fi născut în Olt şi a copilărit tot în Caracal. Rîmaru a fost un criminal în serie, poreclit ”Vampirul din Bucureşti”. El a terorizat Capitala în perioada 1970-1971, când a omorât patru femei şi a atacat alte 10. El obişnuia să îşi doboare victimele cu topoare, bări de metal sau topoare, iar apoi le muşca de sâni şi picioare, violându-le cadavrele, arată Wikipedia.
Rîmaru a fost absolventul facultăţii de Medicină Veterinară în 1966, cu nota 5,33, după ce a repetat anul al doilea şi al treilea.
Rîmaru a devenit cunoscut în urma crimelor sale din anii 1970 şi 1971 când a atacat mai multe osăpătăriţe care se întorceau acasă de la muncă. Întotdeauna lansa atacurile numai după miezul nopţi pe condiţii de vreme rea, folosind ustensile precum ciocane sau topoare, dar şi bare de oţel.
Imediat după ultima sa crimă, autorităţile comuniste au pornit ”Operaţiunea Vulture” (operaţiunea a primit acest nume după numele străzii pe care Rîmaru a comis ultima crimă). În total au fost mobilizaţi peste 6.000 de oameni. 2.565 de persoane au fost duse la audieri, criminalul fiind arestat într-un final.
După arestare, Rîmaru a nu a vorbit aproape deloc. El a fost interogat, în total, timp de două luni, timp în care a recunoscut cu greu 23 de infracţiuni grave.
Pe 23 octombrie 1971, Rîmaru a fost dus la închisoarea Jilava şi a fost pus în faţa plutonului de execuţie, scrie Mediafax.
—————-