Sunday, February 23, 2025
-6.6 C
Bucharest

Flota aeriana a Romaniei, cea mai slaba numeric si calitativ din UE

Companiile de transport aerian din Uniunea Europeană aveau în anul 2017 o flotă compusă din 6.711 avioane utilizate pentru transportul de pasageri sau marfă, aproape o cincime din această flotă (1.312 avioane sau 20%) era operată de companii cu sediul în Marea Britanie, în timp ce flota aeriană din România era compusă din 62 de avioane, adică 0,9% din flota UE, arată datele publicate vineri de Eurostat cu ocazia zilei internaţională a aviaţiei civile (ONU).

Statele membre cu cele mai mari flote aeriene sunt în ordine: Marea Britanie (1.312 avioane sau 20% din totalul de 6.711 de avioane), Germania (1.100 avioane sau 16%), Franţa (571 de avioane sau 9%), Irlanda (569 avioane sau 8%) şi Spania (509 avioane sau 8%). La polul opus sunt Cipru (10 avioane), Lituania (27 avioane), Croaţia (30 avioane), Slovenia (42 avioane), Estonia (46 avioane), Bulgaria (54 avioane), Letonia (57 avioane) şi România (62 avioane).

De asemenea, datele Eurostat arată că din flota totală de 6.711 de avioane din UE aproximativ o cincime (21%) sunt avioane cu o vechime mai mică de cinci ani, aproape o treime (27%) sunt avioane cu o vechime cuprinsă între cinci şi nouă ani, 19% sunt avioane cu o vechime cuprinsă între 10 şi 14 ani, 17% sunt avioane cu o vechime cuprinsă între 15 şi 19 ani şi restul de 17% sunt avioane mai vechi de 20 de ani.

În rândul statelor membre, peste jumătate din flota de avioane avea o vechime de peste 20 de ani în Suedia (55%), Lituania (52%) şi Croaţia (50%). De asemenea, avioanele cu o vechime de peste 20 de ani reprezentau mai mult de o treime din flota aeriană din Bulgaria (44%), Cipru (40%) şi România (39%).

În contrast, operatorii din Croaţia şi Cipru nu aveau în 2017 avioane cu o vechime mai mică de cinci ani, iar în alte nouă state membre UE, mai puţin de 10% din flota de avioane era compusă din aparate cu o vechime mai mică de cinci ani: Bulgaria, Lituania şi Slovacia (fiecare cu 4%), Slovenia (5%), România (6%), Cehia, Estonia şi Italia (fiecare cu 7%) şi Grecia (puţin sub 10%).

Eurostat subliniază că aceste date nu iau în calcul avioanele cu motoare cu piston, elicopterele şi aeronavele cu o greutate maximă la decolare mai mică de 2.600 de kilograme, scrie Agerpres.

 

Hot this week

De ce are nevoie Europa să se apere, fără SUA, în faţa Rusiei

Apărarea Europei fără SUA: primele estimări a ceea ce...

Macron : Rusia e un uriaș pericol pentru Europa. Manipulează alegerile, cum e cazul României

Președintele francez Emmanuel Macron a avut un schimb de...

SUA cumpără masiv aur

SUA CUMPĂRĂ MASIV AUR Exporturile de aur ale Elveției au...

Ciolacu : Greblă să plece din fruntea AEP

Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, afirmă că cel mai...

Topics

De ce are nevoie Europa să se apere, fără SUA, în faţa Rusiei

Apărarea Europei fără SUA: primele estimări a ceea ce...

SUA cumpără masiv aur

SUA CUMPĂRĂ MASIV AUR Exporturile de aur ale Elveției au...

Ciolacu : Greblă să plece din fruntea AEP

Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, afirmă că cel mai...

Catastrofa PNRR în România : 87% din apeluri, neimplementate

Prim-ministrul Marcel Ciolacu se află, vineri, la Bruxelles, pentru...

Musk pune drujba pe democrația SUA

Miliardarul Elon Musk a fluturat o drujbă și a...

Ce urmează după diagnosticul de cancer

Ce urmează după diagnosticul de cancer   În cazul unei boli...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img