Postfata scrisa de proaspat alesul Secretar General Adjunct al NATO Mircea Geoana in cartea :
NATO 70 de ani de aparare si securitate euroatlantica
publicata de subsemnatul la Editura Meteor Press anul acesta. Cartea se gaseste in toate librariile din Romania si este o radiografie completa a profilului Romaniei de stat membru NATO in momentul celebrarii celor 7 decenii de existenta a Aliantei.
2 aprilie 2004, Bruxelles. Ziua si locul unde steagul Romaniei a fost inaltat in premiera pe catargul Aliantei. Am avut privilegiul sa reprezint Romania la acest moment istoric. Si sa conduc o delegatie compusa din diplomati, militari si jurnalisti – ceea ce numim si azi cu afectiune “gasca NATO”.
Echipa extinsa care a a facut ca improbabilul sa devina posibil, vulnerabilitatea strategica istorica a tarii sa-si gaseasca cel mai credibil si puternic raspuns, ca tara care pierduse primul tren al extinderii NATO si UE sa devina in actor indispensabil, un pivot strategic pentru intregul Occident.
Putini dintre actorii acelei perioade au avut si au o mai mare intensitate a convingerii ca NATO este casa naturala a Romaniei ca Radu Tudor, tanarul jurnalist aflat in echipa noastra in acel moment fatidic de acum 15 ani. Intransigent in convingeri, informat ca nimeni altul, Radu reprezinta astazi cea mai importanta voce din spatiul public romanesc in domeniul politico-millitar, neobosit si vigilent aparator al valorilor euroatlantice, intr-o perioada plina de incertitudini, provocari si reasezari in Europa si in lume.
2019 marcheaza si aniversarea a 70 de ani de la infiintarea Aliantei Nord-Atlantice si a 20 de ani de la primul val de extindere de dupa terminarea Razboiului Rece. Momente de celebrare dar si o invitatie la o evaluare lucida a provocarilor pe care, individual si colectiv, va trebui sa le infruntam si sa gasim taria sa le invingem. Si nu sunt putine provocarile de tot felul, in interiorul si in exteriorul Aliantei. Poate mai periculoase sunt cele din interior, pentru ca, uniti, nimeni nu poate reprezenta un adversar pe masura NATO.
Astazi, divergentele apar nu doar intre aliatii principali, apar si in opiniile noastre publice, atat de usor de influentat si manipulat in era retelelor sociale si a fake news. Aici intervine rolul liderilor de opinie, aici avem nevoie de mai multi Radu Tudori care sa informeze si sa educe publicul larg si sa anime o conversatie bazata pe fapte si argumente in cat mai multe medii si pe cat mai multe canale si platforme interne si internationale.
Institutul Aspen Romania a avut privilegiul sa il aiba pe Radu Tudor ca invitat si participant activ la numeroase conferinte si dezbateri internationale. La Aspen Security Forum, Bucharest Forum, Constanta Danube – Black Sea Economic Forum sau la Ploiesti Energy Summit, Radu reprezinta o voce importanta si credibila a conversatiei despre multiplele fatete ale securitatii nationale si ale intereselor Romaniei in concertul regional si transatlantic. Interviurile sale cu liderii Aliantei sunt momente remarcabile de jurnalism profesionist, intr-un peisaj media intern si international tot mai radicalizat si incapabil de dialog autentic.
Sunt convins ca acest volum va fi urmat si de altele, pe masura ce conversatia despre noul echilibru in relatia transatlantica si pe plan global avanseaza, iar incertitudinile si imponderabilele abunda. Acum 70, 20 sau 15 ani, liderii acelor momente fauritoare de istorie au fost capabili sa ofere popoarelor lor cele mai importante ingrediente din viata si succesul unei natiuni: pace, securitate, o viziune strategica despre viitor si un scop comun. Vor fi liderii de azi, si mai ales cei de maine, capabili de acelasi lucru? Ne vom da probabil seama la urmatoarele aniversari de cifre rotunde ale ”celei-mai-de-succes-aliante-din-istorie”. Si de a carei succes depinde in atat de mare masura si destinul noastru ca natiune libera, democratica, respectata si eventual prospera.
Sunt convins ca Radu Tudor va fi acolo sa le consemneze si influenteze dezbaterea publica si sa determine decidentii sa persevereze in directia cea buna. Asa cum a facut acum 15 ani. Asa cum o va face, sunt convins, toata viata.