Mihail Gorbaciov i-a cerut președintelui Vladimir Putin să construiască o ‘democrație reală’ în Rusia, ultimul lider sovietic apreciind că nu este normal ca toate deciziile să fie luate de o singură persoană, consemnează agenția EFE.

“Nu se poate ca toate deciziile să aparțină unei singure persoane. Nimeni nu deține monopolul adevărului”, a subliniat Gorbaciov într-un articol publicat luni de cotidianul Novaya Gazeta.

Ultimul președinte al Uniunii Sovietice va împlini săptămâna aceasta vârsta de 85 de ani. În articol el consideră evident faptul că actualul model de gestiune al Rusiei nu funcționează, indiferent că vorbim despre politică sau economie.

‘Nu avem propuneri alternative. Nu vin oameni noi. Trebuie să revenim pe drumul democrației reale. Aceasta este ceea ce ne lipsește cel mai mult: democrația’, subliniază Gorbaciov. El s-a arătat ‘convins’ că ‘fără participarea activă a oamenilor la găsirea de soluții nu se poate ieși din cercul vicios al problemelor cu care se confruntă țara’.

Totuși, Gorbaciov a estimat că unele concepte promovate de Vladimir Putin după sosirea sa la putere, cum ar fi cel al ‘democrației dirijate’ sau cel al ‘puterii verticale’, au stabilizat atunci situația Rusiei, mai ales în ce privește economia. Dar, ‘trebuie să depășim tendințele autoritare în politica internă’, a insistat el. ‘Situația într-adevăr s-a stabilizat. Dar s-au adus prejuducii democrației reale, Parlamentului, unor tribunale și presei independente’, a explicat în continuare fostul președinte.

El a admis însă că până la un punct stabilizarea economiei s-a datorat prețurilor ridicate ale petrolului și gazelor pe piața internațională, situație care acum s-a schimbat radical odată cu prăbușirea acestor prețuri, fapt ce a condus la o recesiune majoră în Rusia.

În acest context, Gorbaciov a atras atenția că depășirea crizei economice actuale nu se poate face prin instigarea la diviziune în societatea rusă, dând exemplul diviziunii dintre ‘patrioți și liberali’. ‘Nu trebuie să căutăm nici dușmani, nici o coloană a cincea și nici agenți străini. Trebuie să fim uniți pentru obiective comune. Cred că este posibil. Cred în Rusia’, a conchis ultimul președinte sovietic.

De altfel, opiniile sale față de politica internă promovată de Putin au fost foarte critice în ultimii ani în, însă i-a lăudat politica externă, în special acțiunile din Ucraina și Siria.

În urma protestelor antiguvernamentale ce au urmat alegerilor de la sfârșitul anului 2011, scrutin la care se presupune că au existat fraude masive, Gorbaciov a cerut deschis demisia autorităților. În replică, Putin i-a spus atunci că pe vremea cât a condus URSS ar fi trebuit să lupte ‘pentru integritatea teritorială a statului nostru într-un mod mai insistent, consecvent și curajos, nu să-și ascundă capul în nisip, lăsându-și posteriorul la vedere’.

Într-un interviu televizat dat cu o zi înaintea publicării articolului din Novaya Gazeta, Gorbaciov a spus că, în pofida vârstei sale, nu va sta departe de politică și a avertizat că lumea traversează la ora actuală o perioadă periculoasă care ar putea duce cel puțin la un nou ‘război rece’, transmite Agerpres.

7 COMMENTS

  1. Pai sa vina la noi ca suntem plini de democratie…Socrate spunea ca democratia nu este un concept corect..El saracul, conceptul nu are nici o vina ci omenirea …nimic nu este corect atata timp cat sunt razboaie si mor inocenti in numele unei false democratii…Cei care invoca democratia, conduc razboaie si distrug destine…de fapt americanii se considerra miezul democratiei si totusi armatele lor sunt peste tot in lume…probabil nu l-au citit pe Caragiale…democratia bombelor

  2. O fi dorind democraţia din România! 🙂 🙂 se fac cursuri la second-hand(S.H.) cu diplome de doctorand(proşti mîctă)!
    – N-aţi vrea şi tehn-ologi?
    Se practică sigla tehno agăţată pe fruntea plantato-plasat cu brio în democraţie!
    🙂 şi ce tehnocraţi!
    Wau, nicăieri în lume sau întro societate nu găseşti asemenea tehnologi! Nu ai tu tehnologul în funcţie, tu cel care pune în practică totul organizat pe logică şi practică reală, un program întocmit în scris pentru a fi pus în aplicare şi asumat!
    Hă hă hăăă!
    – Ce tipar de tehnocrat avem în românica!
    🙂 🙂 Poftiţi în România la specializare pentru democraţia hoţiei şi a urii !
    🙂 La restul vă pricepeţi şi voi, doar sunteţi în estul europei şi mai departe de europa dar tot în est!

  3. Dar Gorbaciov cum a condus? A condus nu numai URSS-ul, dar si tot lagarul Europei de est, fara sa tina cont de ce vroiau altii. “Nu este normal ca toate deciziile să fie luate de o singură persoană”, dar el chiar asa a facut, poate mai rau, I-a ascultat pe americani si occidental, dar nu pe rusii lui.

  4. “Nu este normal ca toate deciziile să fie luate de o singură persoană”, dar Gorbaciov exact asa a facut. A condus de unu singur nu numai URSS-ul, ci si lagarul est-european. N-a tinut seama nici de rusii lui, dar a tinut cont de ce vor americanii si accidentalii.

  5. interesant ce spune cel care a distrus urss-ul ( poate in calitatea de agent cia cum s-a vanturat prin presa occidentala). se incearca diferentierea intre conceptele lui garbociov ( perestroika si glasnost) si cele ale lui putin ( ‘democrației dirijate’ sau cel al ‘puterii verticale’). o simpla observatie pe care o vede oricine, unul a distrus un imperiu egalul sua atunci ( de discutat) iar celalalt incearca readucerea rusie( cat a mai ramas din fosta urss) la masa celor puternici. sondajele arata cine are dreptate( daca nu sunt masluite ca la noi). si care e diferenta intre rusia “nedemocratica” in care unul, putin, decide la vedere si romanica noastra “democrata”, “stat de drept” membru ue, in care toti latra, de la politicieni la mass media si altii decidpe sub masa( marele licurici, sefii ue, serviciile+dna) ?

  6. Gorby a fost și este un idealist… Să îi dea Dumnezeu sănătate! Și datorită lui căderea comunismului nu s-a terminat într-o baie de sânge.
    .
    Rusiei îi lipsește democrația cu adevărat. În China este și mai rău, asta nu îi împiedică pe campionii democrației să facă coada la Beijing pentru a cerși permisiunea autorităților chineze să își deschidă o afacere sau alta.
    Japonia încă este ”imperiu” – acolo democrația nu are niciun înțeles. Asta nu îi împiedică pe democrații lumii să spună că Japonia este o țară civilizată.
    Europa este plină de monarhii. Monarhia (unul peste toți) și democrația (puterea poporului) sunt concepte fundamental opuse. Și totuși monarhiile europene țin furculița cum trebuie și oamenii ce trăiesc ca ”supuși” par… mulțumiți.
    .
    Poate că Federația Rusă va reinstaura monarhia înaintea României. Ce vom zice atunci?
    Așadar, da! Bine ar fi să fie bine…

Leave a Reply