Un articol interesant din Jurnalul national
Guvernul de specialişti al lui Cioloş a reuşit o performanţă greu de egalat. A lăsat în urmă cel mai prost buget din istoria ultimilor cinci ani. Şi ca estimare, dar mai ales ca execuţie. Veniturile încasate la buget în 2016 (ca procent din PIB) sunt cele mai mici din istoria României, gradul de colectare abia a trecut de 29%, în condiţiile în care media celorlalţi ani a fost în jur de 32% din PIB.
România are o problemă de securitate naţională cu încasări care reprezintă numai 29% din PIB, pentru că în aceste condiţii este aproape imposibil să mai funcţionezi ca o ţară europeană. Nu se mai pot finanţa, în parametrii normali, bunuri publice de bază precum Sănătatea sau Educaţia. Despre autostrăzi sau alte investiţii, nici nu se mai poate vorbi.
Cu un număr limitat de inspectori fiscali, Guvernul Cioloş s-a năpustit pe buticari, pe proprietarii care-şi închiriază locuinţele sau pe firmele mici şi a închis ochii la marea evaziune, cea care ar fi adus cu adevărat bani la buget. Statistica arată că peste 50% din dosarele de criminalitate fiscală sunt deschise pentru sume foarte mici, care reprezintă în total doar 1% din paguba totală pe care o încasează statul român.
Estimări suprarealiste
Cu toate că tehnocraţii au avut lună de lună pe birouri statistica privind încasarea catastrofală a veniturilor bugetare, au făcut totuşi două rectificări bugetare prin care au supralicitat şi mai mult estimările privind banii pe care bugetul îi va încasa. Aceste evaluări suprarealiste sunt greu de înţeles, având în vedere că la rectificarea bugetară din octombrie niciunul dintre specialiştii supraspecializaţi în străinătate nu a observat sau nu a vrut să observe că veniturile bugetare erau cu mult sub estimări şi nu mai era cazul să mai fie majorate. Veniturile încasate la bugetul general consolidat în 2016 au fost de 221,4 miliarde de lei, în loc de 231 miliarde de lei prognozate iniţial sau de 234,8 miliarde de lei, cât a fost prognozat la ultima rectificare bugetară.
Nerealizări după nerealizări
Cea mai mare parte a nerealizării veniturilor din 2016 provine din fondurile europene. “Este vorba despre 8,4 miliarde de lei, fonduri europene bugetate, dar neîncasate. Au fost prinse în buget venituri de 13,1 miliarde de lei din fonduri europene, dar s-au încasat numai 5,2 miliarde de lei”, a explicat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. O altă parte vine din scăderea încasărilor din TVA şi accize cu 1,5 miliarde de lei şi alte trei miliarde în minus vin de la veniturile nefiscale.
În luna august, Guvernul îşi făcea deja planuri cum se va implica în campania electorală din toamnă şi îşi pregătea terenul încercând să salveze aparenţele, spune Viorel Ştefan, actualul ministru al Finanţelor. Anca Dragu a acceptat două rectificări pe plus, dând impresia că ţara merge bine. “Şi nu era aşa, a fost o minciună grosolană”, spune Viorel Ştefan.
“E prima dată când se întâmplă ca veniturile bugetare să cadă atât de mult. O cifră preliminară ne duce la 29,2 % din PIB, cădere de la 32%, am avut şi 33%. Surpriza mare vine din faptul că un altfel de rezultat a putut să fie lăsat moştenire de un guvern tehnocrat”, a declarat ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan
Creşterea economică nu s-a văzut în buget
Anul Venituri estimate (mld. lei) Venituri realizate (mld. lei) Procent realizat-estimat Procent PIB
2016 234,8 221,4 94,29 29,2
2015 236,4 233,8 98,9 32,8
2014 218,45 214,3 98,1 33,9
2013 205,13 200,3 97,5 31,9
2012 198,87 193,1 97,1 32,9
Sursa: Ministerul de Finanţe
17 întrebări pentru miniştrii tehnocraţi
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, spune că are o listă cu 17 întrebări la care Guvernul Cioloş va trebui să răspundă.
- Care este modul în care s-au constituit veniturile potenţiale pentru a se putea efectua o rectificare pozitivă;
- Care sunt instituţiile statului care au făcut previziuni asupra acestor venituri;
- Care a fost nivelul propus al veniturilor de către fiecare instituţie în parte;
- Cât au fost realizate veniturile totale ale bugetului general consolidat la data de 31.12.2016;
- Cât au fost estimate veniturile totale ale bugetului general consolidat la momentul construcţiei bugetului pentru anul 2016;
- Cât au fost estimate veniturile totale ale bugetului general consolidat la 6 august – prima rectificare;
- Cât au fost realizate veniturile totale ale bugetului general consolidat la 30 iunie, primul semestru;
- Cât au fost estimate veniturile totale ale bugetului general consolidat la 23 noiembrie – cea de-a doua rectificare;
- Cât au fost realizate veniturile totale ale bugetului general consolidat la 30 septembrie, după trei trimestre;
- Cât au fost realizate veniturile totale ale bugetului general consolidat în luna decembrie 2016;
- Care a fost media veniturilor totale ale bugetului general consolidat pe primele 11 luni ale anului; cu cât au fost mai mici veniturile totale ale bugetului general consolidat în decembrie 2016 faţă de decembrie 2015;
- Care sunt motivele pentru care nu au fost estimate corect veniturile totale ale bugetului total consolidat la prima şi la a doua rectificare;
- Cât este venitul nerealizat la 31 decembrie 2016 din sume de la Uniunea Europeană 2017-2020;
- Care sunt sumele rămase necheltuite atât din bugetul propriu, cât şi din fondurile europene pe fiecare minister în parte;
- Care sunt investiţiile, programele care au fost bugetate, dar nu au fost realizate pe fiecare minister în parte;
- Care sunt motivele nerealizării investiţiilor, programelor de către ministere;
- Care este suma care a rămas necheltuită la sfârşitul anului 2016 la capitolul “cheltuieli de personal”.
Lasa mai nene ca a fost bun si guvernul tehnocrat de la Bruxelles Ciolos asta, ca daca nu era asta nu putea nici Ponta Titulescu sa retraga PSD-ul de la guvernare cand cu povestea de la Colectiv, ca sa maximalizeze sansele partidului in alegeri, stiut fiind ca guvernarea erodeaza si ca nici nu e bine ca sa te ocupi de organizare.
Asa incat, a fost bine ca a avut cine sa le tina locul si stangii si dreptei pe perioada premergatoare alegerilor si sa se ocupe si de organizarea acestora, daca oricum nici stanga si nici dreapta nu au vrut sa mai guverneze in acea perioada. Dovada consta in faptul ca desi stanga s-a retras sau a fost “inlaturata” de la guvernare, pe cale de consecinta fiind vid de putere guvernarea trebuia sa fie preluata de opozitie, adica de PNL. Dar surpriza, desi PNL-ul putea sa preia lejer si in mod absolut normal guvernarea ei reprezentand principala forta de opozitie, ei au refuzat si ei, cauza fiind categoric aceeasi si anume ca guvernarea erodeaza si iti reduce capitalul electoral, si ca nu este bine nici sa te ocupi de alegeri pentru ca e greu.
Asa incat, PSD-ul s-a retras, PNL-ul nu s-a bagat, serviciile care au pe fisa postului sa vegheze la integritatea si bunastarea neamului a incropit degraba un guvern cu “tehnocrati” adunati de prin ICR, de pe la Bruxelles si consilieri de prin ambasade si a pus-o de-un guvern ca sa putem continua cu abureala cu democratia romaneasca, cu pluripartitismul si cu votul suveran, cica. In fapt stim toti cam despre ce a fost si este vorba! Sal
Până la 1 ianuarie 2017 avem ”’Guvernul Ciolos – cel mai prost buget de la Boc pina azi”’, şi până la 1 ianuarie 2018 vom avea ”’cele mai proaste numiri în funcţii de alţii(răutăţile erei băsesciene)”’ dar acceptate tacit de guvernul în funcţie!
🙂 🙂 iar plângăceală de sus până jos şi de la dreapta la stânga.
Eu am trimis prin posta in termenul legal formularul 200 si nici pana azi nu mi-a venit raspunsul cu situatia de plata.Degeaba ai un ministru pus pe-un scaun la Bucuresti daca in teritoriu ai tot oamenii PSD-ului,cei pusi inainte de Ponta pe care Ciolos nu putea sa-i schimbe pt ca asta era conditia PSD pt a-l trece prin Parlament.Asa ca …cine in locul lui ar fi putut aduna mai multi bani daca cei direct platiti s-o faca au refuzat pur si simplu ? Precis acum eu voi plati penalitati pt ca,nu-i asa,Statul nu e de vina niciodata.
deci inteleg ca asa cinstit a fost guvernul Ciolos incat a preferat sa mearga pe burta si sa nu riste sa plece de la putere, decat sa-si asume cinstit si profesionist prosibilitatea sa fie dat jos, dar macar sa incerce sa dea afara pe cine nu face treaba (vechii PSD–isti dupa cum zici tu)
si tu acu lauzi un asa guverm de limfatici. bravo 🙂
Poate ai uitat (n-ai uitat,esti doar un biet propagandist) ca PSD plus ALDE aveau majoritate confortabila in Parlament putand sa rastoarne oricand guvernul Ciolos.Nu ca n-a vrut Ciolos sa-i dea afara,daca o facea il picau in parlament.Au preferta sa stea asa “in opozitie” pt ca asa le sta lor bine in an electoral sa fie la putere dar si in opozitie unde poti sa acuzi.
mie mi se pare ca esti incoerenta :))
deci odata spui ca ALDE si PSD putea sa pice guvernul Ciolos oricand (ceea ce e corect si daca te duci cu cateva subiecte in urma o sa vezi ca acelasi lucru l-am zis si eu,. ceea ce te face pe tine propagandista [pt ca [postezi zilnic fara sa mai rumegi subiectele sau participantii la alte discutii anterioare) pe de alta parte spui ca Ciolos “daca o facea il picau in parlament”, adica imi dai dreptate la ce am scris mai sus eu :))
PS. faptul ca ma faci “biet” te face pe tine mare fiosoafa? ok, astept saq te mai pupi si in continuare singura in oglinda, da macar coerenta sa fii :))
Sunt intrebari pertinente cu cifrele pe masa!In timp ce noi “muncim pe 2 lei” si “libertatea este un lux” astia isi faceau de cap umfland cifrele crezand ca vor ramane la guvernare!Ghinion nu le-a iesit si vor trebui sa raspunda la ele!Tehnocratii in frunte cu ciolos,bruxellezii ultra laudati,s-au dovedit a fi o adunatura de neputinciosi mincinosi!Am pierdut un an in care puteam avansa in multe!Bine ca am scapat de ei,de pruna,mincinoasa declarata,dragu si de virginul ciolos,curtat ba de pnl ba de usr pana au ajuns toti rejectati,i s-a creat o aura de mare specialist,facaletzul lu’peste prajit ca ma ingretzosa!Bon voyage si cale batuta!
Huo ! Greaua mostenire ! Intr-un an va disparea si guvernul asta de netrebnici !
Mai trebuie sa intre la buget ultimele doua sau trei luni, va grabiti binenteles cu urda-n Turda de dragul condamnatului. Statistica se incheie cu 12 luni complete nu cu 10 luni. Romanul normal la cap se bucura ca afost guvernul cel mai transparent, cel mai corect si cel mai cinstit de dupa revolutie incoace. Eu il felicit pe Ciolos ca ne-a aratat ca mai exista oameni integri in Romania, competenti, ca a promovat valori si nu nepotisme, a promovat cinste si nu hotie. Felicitari si multumim Guvernule Ciolos!
Exact, Ghinea = 0 fonduri europene. Si nu pentru ca asa a vrut el, ci pentru ca poate asa i s-a ordonat de la Bruxelles, I-or fi spus aia ca nu mai sunt bani.
P.S. Ba nene, ce o fi cu toti basistii astia opariti spalati pe creier care tot posteaza pe aici cu nemiluita?! Intr-un fel e normal pentru ca basistii prin asta se distring, ca sunt loviti cu scandura si batuti cu p… in cap de idiotic ce sunt, n-ai ce sa le ceri si la ce sa te astepti la niste idioti. Respect deosebit, bai Ovi_na! Pa
Domnule Radu Tudor , lăsând la o parte posibilul evident furtișag numai că acum nu știu dacă doar dintr-o parte s-a luat , pentru că în 2015 până în decembrie PSD era la guvernare , dei lăsând furtul al o parte , e un buget istoric prin simplul fapt că e unul REAL ! Avem industrie ? NU ! au trebuit demolate cred vreo 2 autostrăzi importante că a eșuat un proiect pilot oricum irealizabil.Șosea peste râu dacă nu mă înșel , oribil …Foștii șefi ANAF erau în decurs de cercetare penală deci asta înseamnă un haos pentru angajați și o presiune pe noul șef ANAF deci nu s-au putut încasa bani.Investitorii au fugit de la noi că vedeau circul cu cătușele cu politicieni luați cu mascații , sărbătorile la pușcărie , faptul că s-a dat uitării Colectiv.Deci având în vedere că tehnocrații ăștia nu aveau acces în slujba lor la mafia partidelor , de unde să fi fost vreodată bani ? PSD încă are rezerve luate din 1989-1992
Dacă nu aveau încă rezerve din 1989-1992 , îți promit că Ion Iliescu nu mai era în continoare președintele de onoare a PSD
Domnule Radu Tudor bugetul pe 2017 nu se face din perspectiva cresterii economice, a colectarii si fondurilor economice la care se angajeaza noul guvern ca le vor atrage ? ce legatura este intre finantarea educatiei si sanatatii si lipsa atragerii unor fonduri europene care oricum se pot raporta pentru la anu ca obiectiv ? E ilogoc si irational ce se prezinta aici.
pai uite un exemplu: Tu promiti sa contractezi un fond UE care sa-ti permita sa inveti ca sa fii si tu mai destept si sa nu mai bati campii pe aici. Noi tinem cont de ce promiti tu si ne dam seama ca daca promiti asta si-ti vin si banii, o sa cumperi o suta de carti pe care le citesti ca sa pari mai citit. Adica o parte din banii de carti pe care le cumperi (TVA-ul) ajunge la stat – LA BUGET 🙂
acum astept sa-ti vina fondurile UE ca sa te prinzi si mai vb dupa 🙂
Ei, ce se vede pe cifre e ca bugetul colectat a fost mai mic doar ca in 2015 si asta era de asteptat din moment ce s-a redus TVA-ul de la 24% la 20%. TVA-ul s-a redus cu 20% (de la 24 la 20) iar veniturile colectate au scazut cu nici 4% (de la 231 miliarde la 224miliarde) deci nu mi se pare ca ar fi o performata prea slaba.
Cei care spun ca reduc taxele (TVA in cazul de fata) si cresc veniturile traiesc intr-o lume utopica, asta nu se intampla in realitate.
Diferenta dintre prognoza si realizari se datoreaza in masura de 80% proiectelor europene care nu s-au realizat. Din cate am inteles prognoza a fost facuta de Ponta si Ciolos nu a schimbat-o nici macar in Noiembrie cand era clar ca nu se puteau realiza toate proiectele.
Deci cel mult ii putem reprosa lui Ciolos:
1. nu a realizat proiectele europene – dar el o sa vina cu scuza ca nu se puteau realiza cat a planuit Ponta avand in vedere situatia dezastruoasa pe care au gasit-o (deh greaua mostenire)
2. nu a modificat prognoza in noiembrie – aici au scuza ca prognoza cu privire la proiecte europene nu se modifica niciodata pentru ca exista o mica sansa ca proiectele sa se finalizeze totusi pe final de an.
Deci, mai usor cu demagogia, n-a fost Ciolos cel mai bun guvern dar nici asa de prost precum il faceti sa para…
ba a fost cel mai bun guvern posibil raportat la toata opozitia si cinstea care a adus-o cu el.
:))) a fost un guvern bun raportat la opozitia pe care a dus-o. deci acum guvernul unei tari e in opozitie? :))))
Duamne,,,,, astia voteaza, va dati seama??????
Opozitia din parlament si media pe care a avut-o in timpul guvernarii duomnule. Imi dau seama ca educatia a esuat in cazul tau.
“toata opozitia si cinstea care a adus-o cu el” esti pa. nu-ti mai raspund ca pierd timpul. fabuleaza ce vrei tu. esti simpatic
vezi ca e “pe care”, nu “care”, domnule in cazul caruia educatia nu a esuat :))
bine, asta ca sa nu te bulversez cu acordul ( ar trebui sa fie la plural ) care e inexistent, dar nu vreau sa te complic
Dl.Radu pentru o parte din cele 17 intrebari puse de dv.ar trebui sa raspunda si Ponta dar mai ales Dragnea ,vedeti ce declaratie a facut Dragnea dupa ce s-a votat bugetul pe anul 2016. “Apreciez ca guvernul condus de Ciolos a luat in considerare deciziile guvernului psd-unpr-alde si a tinut cont in mod serios de proiectul de buget lasat de guvernul Ponta.” Si acum Dragnea se da virgin si A3 il sustine.Pacat.
:)))) un domn de la ceva sindicat explica faptul ca pe bugetul consolidat intre 2015 si 2016 sunt cam aceleasi venituri la buget, deci cresterea economica nu a fost fiscalizata :))))
Pai in 2016 tvaul e -4%, dar ce sa faci cu propaganda ,se adreseaza oamenilor fara bac.
Pai Dragnea a repetat de atatea ori in campania electorala ca exista o metoda magica prin care reduce toate taxele fara sa scada venitul la buget incat multi au inceput sa creada…
Noroc cu ultrasii basisti opariti spalati pe creier, care aia nu l-au crezut pentru ca ei fiind basisti cred doar in basisme ordinare! Acesti f mari luptatori anticorupti “de dreapta” care se zvarcolesc in chinuri de cand a castigat PSD-ul alegerile si de cand Sebastian Ghita isi bate joc de seful lor, din care cauza astia mai au putin si fac atac cerebral pentru ca isi dau seama ca daca raman fara sef nu mai au cui sa ii lustruiasca pantofii si sa ii suga ciorapii.
P.S. Ba papagalilor, voi ce dreac mai postati pe aici daca tot sunteti niste basisti ordinari? Noi am inteles demult ca toti basistii sunt niste idioti tampiti, dar chiar atat de retardati mintal sa fiti ca sa va dati seama ca acest blog nu are legatura cu basismul ordinar, totusi?
Sifonule( sic ) dar aia nebasisti ce titulatura poarta? Asa, de curios
lectura de azi pentru domnul Radu Tudor:
https://www.facebook.com/notes/dacian-ciolo%C5%9F/r%C4%83spunsuri-pentru-comisia-despre-nimic/1600569516634714